Варикоз

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти
Для кожного хворого лікар підбирає індивідуальну дієту з урахуванням:

  • віку.
  • маси тіла.
  • наявності супутніх захворювань.
  • алергічної чутливості на деякі продукти.
  • способу життя.
  • загального стану здоров’я.

Незважаючи на це, дієта при варикозному розширенні вен завжди заснована на загальних принципах, які знижують ймовірність розвитку ускладнень і рецидивів.

Дієта при варикозі різних типів

Як відомо, варикоз може зачіпати не тільки нижні кінцівки, а також область малого таза і стравохід.

Харчування при варикозі ніг. Саме нижні кінцівки найбільше схильні до такої недуги, як варикозна хвороба. Дієта при даній патології передбачає повну відмову від продуктів харчування, які провокують появу набряків, а також збільшення ваги. Велика частина щоденного раціону (близько 70%) хворих з даною патологією повинна припадати на овочі та фрукти, а також страви з них. При цьому вони можуть готуватися методом варіння, на пару або шляхом запікання.

Інші особливості дієти при варикозі нижніх кінцівок:

ЦІКАВІ НОВИНИ

  • Варто повністю відмовитися від маринованих продуктів, солінь, солодощів, солоної їжі, кави. Всі ці продукти здатні затримувати рідину в організмі і посилювати набряки.
  • Не менш 1-2 раз в тиждень необхідно проводити так звані розвантажувальні дні. У цей час слід практично повністю відмовитися від їжі і споживати якомога більшу кількість чистої негазованої води, трав’яних чаїв і відварів, морсів.

Дієта при варикозі вен малого таза. Захворювання найчастіше зустрічається у жінок в зв’язку з пологами, прийомом оральних контрацептивів, малорухливим способом життя. У такій ситуації на допомогу приходить саме здорове харчування, що передбачає значне споживання продуктів, багатих на клітковину і білками.

Головна мета дієти при варикозі вен малого таза — попередити запори, які можуть погіршити перебіг патології, а також забезпечити своєчасну регенерацію стінок пошкоджених судин.

Особливості дієти:

  • повна відмова від алкогольних напоїв, жирної їжі та «швидких» вуглеводів.
  • основний упор в харчуванні необхідно робити на каші, овочі, цільнозерновий хліб, висівки.
  • виключити з раціону все гостре й солоне, продукти, здатні викликати запори, порушити перистальтику кишечника (наприклад, борошняне).

Дієта при варикозі стравоходу. Досить непроста патологія, про яку багато хворих довгий час навіть не підозрюють. В цей же час саме ця хвороба вимагає особливо «жорсткої» дієти, яка дозволяє знизити навантаження на стравохід і шлунок, зробити процес проходження їжі максимально полегшеним.

Найбільш важливі принципи дієти:

  • харчування має бути дробовим і частим, не менше 5-6 прийомів їжі на добу.
  • розмір порцій повинен бути мінімальним.
  • всі страви слід ретельно пережовувати, в ідеалі — є страви в напіврідкому вигляді, щоб уникнути травмування стінок «проблемного» стравоходу.
  • останній прийом їжі повинен бути, як мінімум, за 4 години до сну.
  • з раціону важливо виключити копченості, жирну їжу, консервацію, гострі страви і будь-які спеції.
  • 1 раз в тиждень проводити розвантажувальні дні (варіантів тут безліч — динячі, кавунові, на фруктових або овочевих соках і т.п.).
  • споживати мінімальну кількість м’яса, замінюючи його морепродуктами, нежирними сортами риби.
  • відмовитися від алкоголю, наваристий бульйонів, міцного кави і чаю.
  • готувати страви слід шляхом варіння, запікання, тушкування, на пару.
  • основний упор в раціоні необхідно робити на кисломолочні продукти, злаки, продукти, багаті рослинною клітковиною.
  • їжа повинна бути не дуже холодною або гарячою.
  • легкий сніданок повинен бути обов’язковим при такому захворюванні, як варикоз стравоходу.

Якщо ще і тромбофлебіт

У хворих, які страждають варикозом і тромбофлебітом, особливо актуальними є заходи, спрямовані на зменшення в’язкості і розрідження крові.

Харчування відіграє тут важливу роль. Споживані продукти і страви повинні мати в своєму складі речовини, які будуть:

  • зменшувати вираженість запального процесу в судинах.
  • перешкоджати закупорці вен.
  • запобігати поява кров’яних згустків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як їзда на велосипеді впливає на геморой?

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти
При тромбофлебіті важливо щодня з’їдати достатню кількість вищезгаданої клітковини, продуктів рослинного походження. При даній патології дуже корисними вважаються такі продукти, як:

  • диня і кавун.
  • кориця.
  • різні види лука.
  • імбир.

В цей же час слід відмовитися від поїдання у великих кількостях бобових, м’яса, бананів.

Надзвичайно важливо зменшити споживання продуктів, в яких міститься значна кількість вітаміну К. Останній може погіршити перебіг варикозної хвороби і тромбофлебіту, так як в рази збільшує в’язкість і згортання крові.

Продукти, багаті на вітамін К — це:

  • петрушка.
  • різні види капусти.
  • листові салати.
  • кінза.
  • м’ясо.
  • риба.
  • яйця.
  • волоські горіхи.

Любителям пити трав’яні чаї, не варто додавати в них шипшина, липу, листя малини, які також містять багато все того ж вітаміну К.

Корисними при тромбофлебіті і варикозі будуть фрукти, ягоди, овочі, каші, кисломолочні продукти. Їх слід запікати, тушкувати, варити, готувати на пару.

При тромбофлебіті заборонено споживання алкоголю, а також переїдання.

Корисні речовини в продуктах

Багато хворих , які страждають на варикозну хворобу, задаються питанням: які корисні речовини в продуктах найбільш важливі при даному захворюванні. Лікарі-флебологи в один голос твердять, що найкориснішими при проблемах з судинами є:

  • Вітамін Е. Сприяє підвищенню еластичності судин. У великій кількості присутній в рослинному маслі, яйцях, пророслих зернах.
  • Аскорбінова кислота. Зменшує вираженість запального процесу в великих і дрібних судинах, сприяє розрідженню крові. Ягоди, ківі, томати, цитрусові — саме в них найбільше даного елемента.
  • Рутин. Головний вітамін, що забезпечує здоров’я судин в усьому організмі. У значних кількостях міститься в горіхах, зеленому чаї, шкірці цитрусових, червоної і чорної смородини.
  • Біофлавоноїди. Особливі речовини, які нормалізують процеси венозного кровообігу, присутні у великій кількості в вишні та черешні.
  • Мідь. Попереджає появу так званих варикозних вузлів, покращує еластичність стінок судин. Морепродукти містять у великій кількості дана речовина.
  • Клітковина. Забезпечує нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, попереджає запори, які є частим винуватцем варикозу. Вся рослинна їжа містить велику кількість клітковини.
  • Вода. Робить кров менш в’язкою, покращує кровотік, знижує навантаження на «проблемні» вени.

Режим харчування

При варикозі надзвичайно важливо не просто дотримуватися певної дієти, а також не порушувати рекомендований режим харчування.

Список основних правил не надто великий, але обов’язковий для виконання:

  • Сніданок всьому голова. Саме вранці після пробудження організм повинен отримати приблизно 50% денного раціону білків і вуглеводів. З цієї причини чашка кави зі зробленим на швидку руку бутербродом не зважають повноцінним і здоровим сніданком. Слід не лінуватися і щодня готувати повноцінні сніданки.

Тим, у кого з ранку поганий апетит, фахівці рекомендують вставати на 30-40 хвилин раніше.

  • Дробово і часто. Типове 3 разове харчування слід розбити на 5-6 прийомів їжі. Це дозволить не перевантажувати травну систему, а також зменшити навантаження на судини.
  • Чи не є перед сном. Після шостої вечора хворим, що страждають варикозом, варто відмовитися від будь-якої їжі і перекусів. Це ж правило дозволить поліпшити апетит з ранку.
  • Чи не пити під час їжі. Важливо на розріджувати шлунковий сік, який забезпечує якісне переварювання їжі.

Дозволені і заборонені продукти

Правильна дієта при варикозної хвороби передбачає вживання в їжу продуктів з так званого «дозволеного списку »і відмова від продуктів з« забороненого ».

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти

Що можна?

Основний упор в дієтичному харчуванні хворим слід робити на:

  • М’ясо і рибу. Вживати необхідно курятину, телятину, морську або річкову рибу, приготовлену на пару. У страви рекомендується додавати мінімальну кількість солі і необмежену кількість рідини.
  • Водорості. Входять до їх складу мінерали та інші елементи допоможуть зміцнити судини.
  • Крупи. Вівсянка і гречка — оптимальний вибір. Саме ці злаки містять клітковину, яка забезпечує нормальну роботу органів шлунково-кишкового тракту, а також насичує організм важливими мікро і макроелементами.
  • Курага і чорнослив. Сухофрукти багаті на калій і магній, надають загальнозміцнюючу дію на вени, розріджують кров, служать свого роду заміною шкідливим солодощів.
  • Вода. Основний компонент харчування людей, які страждають варикозом. Важливо випивати в день не менше двох літрів. Переважно пити просту негазовану воду, а також трав’яні чаї і свіжовичавлені соки.
  • Імбир і чебрець. Покращують властивості крові.
  • Морепродукти. Основні джерела омега 3 жирів. Дана речовина перешкоджає появі тромбів, підтримує тонус судин, гарантує хороший стан здоров’я.
  • Волоські горіхи і боби. Містять багато вітаміну Е і забезпечують хорошу еластичність судин.
  • Свіжі ягоди і фрукти. Основне джерело вітаміну С, який зміцнює судини.
  • Пророщена пшениця. Забезпечує ефективне очищення кишечника, нормалізує стілець, усуває запори, насичує судини важливими вітамінами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ексклюзивне інтерв'ю з засновником і генеральним директором компаній по організації, приготування і доставки страв правильного харчування «Харчування користь» (м.Санкт-Петербург) і «ProПорція» (Республіка Хакасія) Андрієм Тихоновичем

Що не можна?

Незалежно від виду і типу варикозу, хворим, які мають проблеми з судинами, слід відмовитися або мінімізувати споживання таких продуктів:

  • Алкогольні напої. Затримують рідину в організмі, провокують посилення набряків, підвищуючи навантаження на хворі судини.
  • Смажена їжа, копченості. Підсилює запальний процес у венах, підвищує в’язкість крові.
  • Борошняне, солодке. Згущує кров і забезпечує швидку надбавку зайвих кілограмів.
  • Сіль. Підсилює набряклість нижніх кінцівок.
  • Міцний чай і кава. Стимулює підвищення в’язкості крові, призводить до підвищення артеріального тиску, збільшуючи навантаження на вени.
  • Газовані напої. Категорично заборонені при будь-яких проблемах з органами шлунково-кишкового тракту, в тому числі при варикозі стравоходу і шлунка.

Сьогодні підібрати оптимальну дієту при варикозі не складе труднощів. Головне — робити основний упор в харчуванні на «здорову їжу». Пропонуємо зразкове меню для хворих варикозом на тиждень, яке можна взяти за основу і доповнити своїми улюбленими стравами.

Що пити?

Як тільки хворий переходить на спеціальну дієту і відмовляється від заборонених продуктів , в організмі запускаються механізми самоочищення. В такий момент йому необхідна підтримка у вигляді рясного пиття. Збільшуючи споживання води та інших напоїв, ви забезпечите злагоджену роботу видільної системи, зробите процес очищення кишечника і судин більш комфортним.

Першочергове значення під час дієти при варикозі має якість споживаної води. Вживати водопровідну, навіть кип’ячену, не рекомендується. Максимально «почистити» судини і кишечник можна тільки споживаючи спеціальну очищену або мінеральну воду. Саме вона посприяє поліпшенню складу крові, її розрідженню.

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти
Що пити крім води?

  • зелений і імбирний чай.
  • трав’яні чаї.
  • натуральні соки з овочів і фруктів. Найбільш корисними вважаються журавлинний, томатний, апельсиновий.
  • В невеликих кількостях дозволений неміцний чорний чай.

Меню на 7 днів

понеділок

сніданок — овочевий омлет, неміцний чорний чай, хлібці.

Другий сніданок — ягідний кисіль.

Обід — рибний суп, стейк з яловичини, каша гречана, компот з сухофруктів.

Вечеря — сирна запіканка, стакан імбирного чаю.

вівторок

Сніданок — ячна каша з яблуком, зелений чай.

другий сніданок — яблуко або будь-який інший дозволений фрукт.

Обід — овочевий суп, риба на пару, салат з овочів по сезону.

Вечеря — гречана каша з парової котлетою, ягідний смузі.

середу

сніданок — омлет із зеленим горошком, фруктовий або овочевий фреш.

Другий сніданок — ківі, домашній нежирний йогурт.

обід — суп з куркою, салат, каша вівсяна.

Вечеря — печене яблуко, стакан кефіру або ряжанки.

четвер

Сніданок — перловка, чай з імбиром.

Другий сніданок — ягідний смузі.

Обід — картопляне пюре, відварна риба, компот із сухофруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь чи шкода від виконання присідань при варикозі

Вечеря — овочі і телятина, приготовані на грилі, неміцний зелений чай.

п’ятницю

Сніданок — цільнозерновий хліб, шматочок твердого сиру, какао.

Другий сніданок — свіжовичавлений сік.

Обід — овочеве рагу з індичкою, салат овочевий.

Вечеря — склянка йогурту, ківі.

суботу

сніданок — вівсянка на воді, імбирний чай, хлібці.

Другий сніданок — салат з помідорів і яйця.

Обід — суп-пюре з овочів, відварна телятина, грейпфрут.

Вечеря — запіканка з овочів, хлібці, шматочок твердого сиру.

неділю

Сніданок — пшенична каша з відварною куркою, чай з імбиром.

Другий сніданок — йогурт.

Обід — суп з телятиною і овочами, запечений кабачок, яблуко.

Вечеря — фарширований перець, кефір.

Не варто забувати та ін про полуденок. Відмінним варіантом легкого перекусу стане фруктовий салат, кисломолочні продукти, горіхи, свіжовичавлені соки.

Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти

Рецепти

Смузі апельсиновий. Надзвичайно корисний напій з легкою кислинкою, який можна приготувати за лічені хвилини.

Спосіб приготування: Помістити 1 очищений від шкірки апельсин в блендер і додати ложку меду. У жарку пору року для додання напою особливої ​​свіжості можна додати трохи льоду. Перебити все до однорідної напіврідкої консистенції.

Запечені баклажани з помідорами. Відмінне дієтичне блюдо в раціоні хворих варикозом.

Інгредієнти: 3 баклажана, 2 помідори, зубчик часнику, рослинне масло, сметана, трохи солі.

Спосіб приготування: баклажани і помідори нарізати кружальцями завтовшки в 4-5 мм. Очистити часник. Намазати баклажани сіллю і викласти запікати на деко, змащене олією. У духовці тримати до готовності. Після — розкласти на тарілку. Зверху помазати сметаною, додати трохи часнику, видавленого через землянку, покласти кільця помідор. Прикрасити можна твердим сиром.

Пудинг з рису і чорносливу. Якщо звичайні каші швидко приїлися, то чудовою альтернативою стане саме таке смачне блюдо.

Інгредієнти: 150 г круглого рису, 0,5 л молока, 25 г цукру, 2 яйця, цедра 1 лимона, кориця, чорнослив.

Спосіб приготування: молоко змішати з цукром і лимонною цедрою, після — поставити на вогонь. Як тільки молоко закипить, тут же всипаємо попередньо промитий рис і варимо протягом 15 хвилин, періодично помішуючи. Після — всипаємо порізаний шматочками чорнослив (можна використовувати будь-які інші сухофрукти) і ставимо в розігріту духовку на 30-40 хвилин. За 15-20 хвилин до готовності дістаємо блюдо і поливаємо збитими яйцями. Знову ставимо в духовку на 20 хвилин.

Перед подачею пудинг можна посипати корицею, полити медом або невеликою кількістю кислого фруктового соусу.

Арахисовая паста. Чи стане відмінним варіантом дієтичного сніданку або прекрасним другою стравою на обід.

Інгредієнти: 200 г обсмаженого, очищеного арахісу, пів чайної ложки солі, 2 столові ложки рослинної олії, чайна ложка меду.

Як готувати? Горіхи засипаємо в блендер, додаємо сіль і мед. Збиваємо протягом 2 хвилин. Після — втручаємося масло і збиваємо ще пару хвилин. Отриману пасту можна пересипати в скляну банку і зберігати в холодильнику протягом 2-3 тижнів.

Гречаники. Млинці, які можна їсти з будь-якою начинкою або звичайною сметаною.

Інгредієнти: 250 г гречаного борошна, 1 склянка кефіру, по дрібці солі і цукру, 1 склянку кип’яченої води, 2 яйця, рослинне масло.

Як приготувати? Збиваємо яйця з кефіром, додаючи сіль і цукор. Поступово вводимо борошно, постійно помішуючи. Потім вливаємо невеликими порціями воду і вимішуємо тісто до однорідної консистенції. Смажити млинці слід на сковорідці з мінімальною кількістю рослинного масла.

Як бачимо, дієта при варикозі не надто сувора, але обов’язкова. У більшості випадків її можна назвати типовим здоровим харчуванням. Дотримуючись основних принципів дієти, списку дозволених і заборонених продуктів, хворий з варикозом зможе не тільки уникнути ускладнень хвороби, але і поліпшити стан проблемних судин.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Лікування геморою камфорним маслом: ефективність і методи

Undershmidtther

Як часник впливає на геморой: народні методи лікування

Coolio

Сода в боротьбі з гемороєм: наскільки вона ефективна і як її застосовувати?

Lamaxima

Вагітність і варикоз статевих губ — чому виникає патологія?

Dmitry

Як застосовувати перекис водню для лікування варикозу? Рецепти зовнішнього і внутрішнього застосування

Alex

Як насіння впливають на геморой: властивості, застосування і протипоказання

Bobby

Як лікувати геморой за допомогою трав? Рецепти народної медицини

Maxim

Взаємозв’язок варикозу і геморою. Лікування і профілактика варикозу гемороїдальних вен

Dmitry

Нюанси дії троксевазином при варикозі

Marina

Залишити коментар