
Як запарювати Іван-чай
Щоб Іван-чай повністю розкрив свій чудовий смак, аромат і свої цілющі якості, необхідно вміти правильно його заварювати. Існує 2 найбільш популярних методу, розглянемо кожен з них.
Перший спосіб
На 1 літр крутого окропу додають 4 столові ложки без гірки засушеного рослини і настоюють 15-20 хвилин. Потім ретельно перемішують і проціджують крізь марлю. У готову суміш можна додати трохи гречаного, липового меду або кілька листків шавлії.
Другий спосіб
Укладають в ківш або маленьку каструлю молоде листя шаром в 5-6 сантиметрів. Заливають 1 літром джерельної води і ставлять на слабкий вогонь. Після закипання води, варити ще 5-7 хвилин і постійно помішувати. Готовий напій зніміть з плити і відставте на 5-6 годин, щоб він як слід, настоявся.
Найкраще випивати приготований напій за один день, так як Іван-чай через добу починає накопичувати і вельми швидко секретувати патогенні токсини.
Для приготування ароматного чаю можна використовувати не тільки запашні листя, але і квітки Іван-чаю.
Способи застосування при варикозі
Для того щоб поліпшити стан при варикозному розширенні вен, Іван-чай можна застосовувати 2 способами, а саме зовнішньо і внутрішньо.
Для внутрішнього вживання цей напій необхідно заварити даними чином: на 250 мілілітрів окропу додати 1 столову ложку без гірки засушених пелюсток і листя. Далі приготований напій потрібно перелити в термос і дати настоятися 8-9 годин. Коли цілющий чай буде готовий, процідіть його за допомогою марлі і готовий напій випийте за добу.

Компрес на основі Іван-чаю при тромбофлебіті. Список інгредієнтів:
- Листя і пелюстки Іван-чаю — 3 столові ложки з гіркою.
- Липовий мед — 5 столових ложок без гірки.
- Листя перцевої м’яти — 40 грам.
- Плоди калини — 50 грам.
- Лавандова олія — 10 крапель.
- Кетамін — 7 столових ложок.
Заварити Іван-чай 1 літром окропу, дати настоятися 6-7 годин і процідити за допомогою марлі. Гострим ножем розрізати плоди калини на 2 рівні частини. Ретельно зміщувати касторове масло і липовий мед, а потім додати в суміш, що вийшла калину і листя м’яти. Додасте 10 крапель лавандового масла в приготовлену суміш. Нанесіть суміш на тонкий шар марлі, прикладіть до хворих ніг або малому тазі, зафіксувавши теплою хусткою з натуральної вовни. Тримайте лікувальний компрес 5 годин, а потім зніміть його і зробіть легкий масаж круговими рухами.
Збір рослини
Іван-чай потрібно збирати в період його цвітіння, але найкраще збирати рослину, коли повністю не розкрилася квіткова кисть. Цвіте Іван-чай з кінця червня до середини жовтня. В кінці літа на найнижчих гілках рослини починають достигати боби, а всередині них міститься дуже неприємний пух — він не повинен виявитися в цілющому настої. Початок травня найкращий час для збору черешків молодих стебел.
Найкраще збирати Іван-чай в посушливу погоду, не слід цим займатися після проливного дощу. Не складайте Іван-чай біля автомобільних трас і вельми жвавих доріг, так як він там не тільки запорошений, дуже брудний, але з високим вмістом важких солей, шкідливих металів. Ці трави абсолютно непридатні для заварювання.

Якщо немає можливості зібрати рослина самостійно, то його без проблем можна придбати в будь-який аптечної мережі.
Протипоказання
За твердженням флебологов з великим досвідом роботи, протипоказань для прийому Іван- чаю при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок або малого таза практично немає. Якщо у пацієнта почався тромбофлебіт, то йому необхідно проконсультуватися з лікарем про те відмовитися йому на час від Іван-чаю або істотно знизити дозування.
Під час внутрішнього і зовнішнього прийому Іван-чаю необхідно відмовитися від:
- Куріння сигарет і трубки.
- Вживання кави (особливо без додавання коричневого рафінаду, коров’ячого молока, морозива або жирних вершків).
- Вживання спиртних напоїв ( пива, коньяку, горілки, рому, червоного вина, мартіні, лікеру і ігристого вина).
Правильне вживання Іван-чаю благотворно впливає на нижні кінцівки і полегшує перебіг варикозу і його симптоматику. Цю рослину можна приймати у вигляді ароматного чаю або цілющих компресів, але перед цим його потрібно зібрати, і як слід висушити.