
Корисні речовини
Корисні властивості зеленого чаю обумовлені наявністю в складі трьох дубильних речовин і набору вітамінів. Дубильними речовинами є:
- Танін. Уповільнення розвитку запального процесу. Нормалізує венозний тиск, який часто є причиною варикозу. Найбільше таніну міститься в індійських і цейлонских чайному листі, проте людям, що страждають від варикозу вен, рекомендується вживати китайський чай.
- Катехіни — ізомери таніну. Мають відмінні антиоксидантні властивості. Виводять з організму токсичні речовини. Уповільнюють процес утворення ліпідів, знижують рівень холестерину в крові.
- Поліфенол. Уповільнює розвиток запального процесу, і має протимікробні властивості. Вживання поліфенольних речовин зменшує шанс ожиріння, знижує тиск. Підвищує тонус симпатичного відділу нервової системи. Джерело вітаміну Р.
Вітаміни в складі також є важливими елементами, і виконують такі функції:
- Вітамін В1. Нормалізує вуглеводний обмін. Вирівнює ритм серця.
- Вітамін В2. Володіє антибіотичними властивостями. Зміцнює серцевий м’яз, що нормалізує її роботу.
- Вітамін В3. Сприяє активному виробленню еритроцитів. Знижує рівень холестерину і жирових елементів в крові.
- Вітамін Е. Зміцнює цитолемму (мембрани клітин). Очищає капіляри від жирових і інших елементів. Регулює тиск в артеріях, нормалізує пульс. Розчиняє тромби.
- Вітамін Р. Регулює проникність стінок кровоносних судин, зміцнює їх. Чи не виробляється в організмі, тому його джерелом може служити зелений чай.
Як заварювати?
Для того щоб зелений чай приніс максимально користі хворим судинах, його потрібно правильно заварювати :
- Посуд має бути порцелянової або глиняною, для максимального збереження тепла. Перед приготуванням чайник споліскують гарячою водою.
- Вода для приготування напою — від 80 до 90 ˚. Щоб визначити температуру потрібно обережно відкрити закипілий чайник і трохи почекати. Коли пар перестане обпалювати піднесену руку, можна заливати заварку.
- Для приготування гуртки чаю беруть 1 ч.л. заварки і 250 мл води.
- Чай заварюється протягом 1-1,5 хв., щоб домогтися ароматного напою. В цей час вивільняється велика частина таніну.
- Щоб отримати більш міцний напій можна почекати більш тривалий час. Через 1,5 хв. починають вивільнятися дубильні речовини, які надають фортеця і гіркоту.
- Заварювати зелений чай можна до 7 разів без зниження якості.

Протипоказання
Зелений чай, будучи найкориснішим з усіх інших видів, все ж має протипоказання:
- Гіпотонія. 2 чашки чаю можуть знизити артеріальний тиск на 10-15 мм рт. ст. Гіпотонікам не рекомендується вживати зелений чай на регулярній основі, але чашка в день, з вихідними, дозволена.
- Ниркова недостатність. Компоненти чаю дають сильне навантаження на нирки, внаслідок чого можуть з’явитися масштабні набряки. Більше 4 чашок в день шкідливі і для здорової людини через навантаження на нирки.
Зелений чай впливає на рівень вільного гемоглобіну, знижуючи його, що негативно позначається на стані хворого варикозом.
Зелений чай може бути як профілактичним, так і лікувальним засобом від варикозного розширення вен. Його активні компоненти гальмують запальний процес, позитивно впливають на стан судин, і проводять чистку крові та організму в цілому, що сприяє боротьбі з варикозом.