Захворювання порожнини рота — почервоніння ясен, набряк, кровоточивість, біль в горлі — ті проблеми, з якими ефективно справляється ромашка. Відбувається це за рахунок її протизапального дії.
Суцвіття ромашки збирають, потім їх висушують і надалі застосовують як самостійний засіб або в складі трав’яних зборів. Рекомендується використовувати ромашку, придбану в аптеці, так як не всі можуть розпізнати той вид рослини, який має цілющі властивості. Тим, хто збирає трави самостійно, слід навчитися визначати ромашку аптечну. Вона має яблучно-медовий запах і порожнистий при поперечному розрізі квітка.
Зміст
- 1. Корисні властивості ромашки
- 2. Показання і протипоказання
- 3. Ромашка для полоскань
- 3.1. Приготування настою
- 3.2. Приготування відвару
- 3.3. Комбінації з іншими травами
- 4. Відео по темі статті
- 5. Коментарі відвідувачів по темі статті
Корисні властивості ромашки
Завдяки своїм лікувальним властивостям рослина широко використовується в офіційній і народній медицині. Вона є компонентом різних лікарських засобів. Висушені суцвіття ромашки містять багато цілющих речовин:
аскорбінова (С), каприлова, нікотинова (P) кислоти.- каротин.
- гіркоти і слизові речовини.
- камедь.
- білкові речовини.
- ефірне масло.
Застосування ромашки надає на людини наступну дію:
Читайте також: епулісом: фото освіти на яснах, особливості його видів, лікування та видалення
- седативну.
- антидепресантну.
- протизапальну.
- дезінфікуючий.
- анестезуючу.
- жовчогінний.
- в’яжучий.
- потогінний.

Показання і протипоказання
Ромашка через свого протизапального впливу показана при таких захворюваннях :
- ангіна.
- скарлатина.
- тонзиліт.
- ларингіт.
- фарингіт.
Її застосування ефективно при зубному болю — вона дозволяє полегшити стан, якщо немає можливості відвідати стоматологічну клініку. Полоскання ромашкою застосовуються після видалення мигдалин, а також допомагають при таких захворюваннях, як флюс, стоматит, пародонтоз, знімають запалення слизової оболонки ротової порожнини. Ромашку можна використовувати не тільки для лікування, але і в профілактичних цілях.

Ромашка підсилює дію антикоагулянтів, тому її не варто вживати всередину разом із засобами, що розріджують кров. Після видалення зуба слід дочекатися, коли рана повністю затягнеться, і тільки тоді починати полоскання з ромашкою.
Ромашка для полоскань
Запальні процеси, що виникають в порожнині рота, можуть бути викликані різними факторами :
Читайте також: Особливості атрофічного гінгівіту: причини, симптоми і лікування атрофії ясен
- зневагою ретельної і регулярної гігієною.
- захворюваннями органів травлення.
- пародонтоз.
- неправильним і незбалансованим харчуванням.
При цьому у людини відзначаються кровоточивість ясен, набряклість. Домашнім ефективним способом лікування запалених ясен і зубів є полоскання відварами і настоями ромашки. Можливо її поєднання з іншими засобами для отримання кращого ефекту. Повторювати полоскання рекомендується кілька разів на добу.
При полоскання ясен і горла засіб повинен бути трохи тепліше кімнатної температури, так як дуже холодна або дуже гаряча рідина може викликати роздратування і погіршення стану пошкодженого місця. Температура на рівні 37-39 градусів дозволяє ефективно очистити слизову від шкідливих бактерій.

Після полоскання 30-40 хвилин слід уникати пиття і приймання їжі. При полосканні горла для більшої ефективності потрібно закидати голову.
При приготуванні відварів і настоїв з ромашки слід знати, що кип’ятіння руйнує входить в лікарську рослину речовина хамазулен. Саме воно надає протизапальну та знеболювальну властивість цієї рослини. При температурі понад 90 градусів хамазулен руйнується, тому правильно ромашку заварювати або гріти на водяній бані, але не піддавати кип’ятіння.
При приготуванні лікувальний засіб рекомендується дотримуватися зазначені в рецептах пропорції. Зайве концентрований розчин викликає пересушування слизової, слабкий не приносить очікуваного ефекту.
Приготування настою
Щоб приготувати настій, потрібно залити склянкою окропу 2-3 столові ложки сухих квітів ромашки. Після цього посуд герметично закривають і дають засобу настоятися протягом години. В результаті вийде рідина жовтого кольору, яку необхідно процідити перед застосуванням. Теплим процідженим настоєм полощуть рот кілька разів на добу.
Приготування відвару

Комбінації з іншими травами
Ромашку можна заварювати, комбінуючи її з іншими лікарськими травами. Це дозволяє підсилити її дію і отримати максимальну користь. Добре поєднується ця рослина з календулою, звіробоєм, шавлією. Залежно від захворювання при лікуванні застосовуються такі комбіновані відвари і настої:
ІнгредіентиСпособ приготування і іспользованіяПоказанія1 столова ложка шавлії, 2 столові ложки ромашки, стакан кіпятказаваріть, настоювати не менше 30 хвилин, полоскати не менше 3 разів на день після прийому піщіболь в горлі, запалення десенСтоловая ложка ромашки, столова ложка меду, склянку кіпятказаваріть, настоювати 20 хвилин, віджати і додати води до початкового об’єму, полоскати кожні 30 мінутстоматіт, флюс, пародонтоз3 столові ложки ромашки, 5 столових ложок лепехи, 0,5 л кіпятказаваріть, наполягати 30 хвилин, обполіскувати ротову порожнину 3-4 рази в деньвоспалітельние процеси в слізістой2 столові ложки ромашки, 1 столова ложка листя евкаліпта, 0,5 л водидовесті до кипіння, проварити 3 хвилини, остудити і профільтроватьзуд, першіння, біль в горлі