Мало хто не любить побалувати себе тістечками, цукерками, медом, тортом, варенням та іншими ласощами. Однак організм не завжди радий обсягом глюкози, який потрапляє в нього з їжею, і реагує різними порушеннями.
Цукор з кожним разом все більше і більше руйнує тканини зубів, але ми про це і не думаємо до тих пір, поки одного разу не стикаємося з різкою гострим болем. Буває, що на вигляд зуби здорові, але при насолоді улюбленими ласощами їх раптом починає ломити. Причини, чому від солодкого болять зуби, ми зараз розглянемо.
ЧИТАЕМ ТАКОЖ: що робити, якщо болять всі зуби?
Зміст
- 1. Чому цукор шкідливий для зубів?
- 2. Чому зуби іноді болять від солодкого?
- 3. Способи усунення проблеми
- 4. Як допомогти собі до візиту до лікаря?
- 5. Як запобігти неприємне явище?
- 6. Відео по темі статті
- 7. Коментарі відвідувачів по темі статті
Чому цукор шкідливий для зубів?

Попадання цукру в такий мікроклімат сприяє прискоренню розвитку шкідливих мікроорганізмів. Вони швидко розвиваються, а продукти їх життєдіяльності скупчуються на стінках зубів, яснах, язиці і викликають розвиток захворювань, в т.ч. карієсу. Як наслідок, часте вживання солодощів в комплексі з відсутністю належної уваги до гігієни ротової порожнини і призводить до захворювань.
Читайте також: Метод інфільтраційної анестезії в стоматології: виконання втручання на верхній і нижній щелепі, ускладнення
Крім безпосереднього контактного впливу на зуби, цукор може приносити шкоду ще й побічно. При перетравленні глюкози необхідні вітаміни групи В і кальцій. Якщо людина приймає вітамінні комплекси, то особливих проблем не виникне, а от якщо в організмі цих речовин недостатньо, організм почне брати їх з кісткової тканини.

Часто можна побачити, як батьки на прохання дитини купити шоколадних цукерок відмовляють йому і купують карамельки, льодяники або іриски, мотивуючи їх найбільшою користю. Насправді, шоколад для зубів не так небезпечний, як ірис і карамель. Ці, на перший погляд, нешкідливі солодощі — справжня катастрофа: від льодяників утворюються мікротріщини на емалі, а шматочки карамелі між зубами і прилип тягучки стають сприятливим середовищем для розвитку бактерій.
Чому зуби іноді болять від солодкого?
Чому, коли ми їмо мед або варення, виникає зубний біль? Дискомфортні відчуття від солодкого можуть виникати з таких причин:
- Мікротріщини. Емаль захищає зуб, але під впливом цукру в ній утворюються невидимі на око тріщини і оголюється дентин — пориста тканина, поцяткована безліччю дрібних ходів. Канали мають протяжність від поверхні до пульпи, в якій зосереджені нервові закінчення. В канальцях знаходиться рідина. При попаданні на дентин подразника вона починає рухатися, що призводить до подразнення нервів і викликає біль.
Підвищена чутливість. Виникає при сильному виснаженні емалі або опущенні ясна. При цьому оголюється дентин, і зуби починають реагувати на подразник, як описано в першому пункті.- Наявність карієсу або пульпіту. В такому випадку кислота, що виникла при реакції цукру і нальоту, безпосередньо контактує з пульпою, викликаючи гострий біль.
- Хвороби ясен. Багато солодощі, такі як грильяж і льодяники, можуть травмувати ясна при розкусуванні і пережовуванні, викликаючи больові відчуття. Потрапила в ранки інфекція може викликати запалення ясен і навіть пародонтит.
- Коронки. Зуб під коронкою не може реагувати на солодке, так як депульповані, інакше кажучи, мертвий. Можливо, жорсткими краями були травмовані м’які тканини ясен, вони і болять.
ЦІКАВО: як зняти біль з зуба, якщо він болить під коронкою?
Способи усунення проблеми
Що робити, щоб це не повторилося? При хворобливої реакції на солодке в першу чергу необхідно відвідати стоматолога. Саме він визначить причину цієї неприємності і призначить спосіб лікування.
Якщо причиною стали карієс, пульпіт або захворювання ясен, то методом усунення проблеми буде санація ротової порожнини. Якщо проблема з зубом під коронкою, слід звернутися до лікаря з метою її зняття і пошуку причини.
Читайте також: Техніка проведення торусальної анестезії в стоматології, зони знеболювання

Завдяки цьому, речовини, серед яких переважають солі фосфату і карбонату кальцію, надходять в верхній шар зубів, відновлюючи його. Ефективно відновити пошкоджену емаль можна також методом імплантації емалі або нанесенням на зуби спеціальних відновлюють і захищають лаків:
- Фторлак,
- Белак F,
- Clinpro.
На початковій стадії, коли від солодкого виникають неприємні відчуття або легка хворобливість, але гострого болю ще немає, можна провести лікування самостійно вдома. Для цього використовують:
- спеціальні зубні пасти — Lacalut Extra Sensitive, President Sensitive, Sensodyne F.
- ополіскувачі — President Sensitive Plus, Elmex Sensitive, Desensin plus.
Як допомогти собі до візиту до лікаря?
Якщо біль не вщухає, до приходу на прийом до стоматолога можна полегшити свій стан наступним чином:
випити знеболююче (Ібупрофен, Парацетамол, Німесулід).- тимчасово нічого не їсти або вибирати теплі продукти без цукру не жорсткою консистенції.
- скористатися зубною пастою для чутливих зубів, залишивши на деякий час її на хворий області.
- прополоскати ротову порожнину теплим содовим розчином: 1 ч. л. на склянку води (допоможуть також полоскання відварами шавлії, дуба, ромашки).
- прикласти до холод на 5-10 хв ..
- зробити примочки спиртовими настоянками евкаліпта, валеріани, прополісу.
- масажними рухами пройтися по верхній частині вуха з хворої сторони, процедуру проводити протягом 5 хвилин.
При цьому необхідно не забувати, що біль від солодкого виникла не просто так, а внаслідок причин, пов’язаних з ушкодженнями зубів. Якщо вам стало краще і больові симптоми пройшли, не варто відкладати візит до стоматолога, тому що сама проблема нікуди не поділася, а значить, незабаром знову дасть про себе знати.
Як запобігти неприємне явище?

Для профілактики больових проявів при вживанні цукру необхідно виконувати наступні умови:
- відмовитися від твердих склоподібних солодощів, таких як льодяники, грильяж.
- після вживанні липких і тягучих ласощів (карамелі, ірисок, нуги) чистити зуби, а при відсутності такої можливості, ретельно прополоскати рот теплою водою до повного розчинення застряглих частинок цих ласощів.
- мати під рукою спеціальні розчини для полоскання рота з функцією відновлення кислотно-лужного балансу і користуватися ними після їжі.
Головною умовою запобігання реакцій зубів на холодне, солодке і інші подразники, є періодичне відвідування стоматолога не рідше одного разу в три місяці з метою профілактики захворювань ротової порожнини. Не нехтуйте цим фактором.