За статистикою на даний момент тією або іншою формою алергії страждає близько третини населення землі . З них 2% — від алергії горіхи. Чому виникає це захворювання, як виявляється і чи можна з ним якимось чином боротися ?
Читайте також: На які продукти харчування може бути алергія?
Харчова алергія
Сама по собі алергія — це не хвороба, а реакція імунної системи людини на ті чи інші подразники.
реакція ця може викликати ряд хворобливих станів, такі як :
- Риніт.
- Астма.
- Набряк.
- Порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
- Сверблячка.
- Кропив’янка.
- сльозотеча.
Бувають і більш важкі реакції, які вже несуть загрозу життю людини. Наприклад, це різке і сильне підвищення тиску і блокування дихальних шляхів. Найнебезпечніша реакція — це анафілактичний шок, але він найчастіше виникає на тлі прийому лікарських засобів, а не їжі.
Дорослі люди, як правило, вже знають, які саме види продуктів викликають у них алергічну реакцію. Що стосується дітей, то їм необхідно давати будь-які нові продукти з обережністю, так як заздалегідь неможливо передбачити, як на них «відгукнеться» організм.
Які передумови до харчової алергії можуть зустрічатися?
- Генетична схильність.
- Зниження імунітету.
- Підвищена чутливість слизової шлунково-кишкового тракту.
- Якщо дитина перебувала на грудному вигодовуванні короткий час або зростав на штучних сумішах.
Однак відсутність цих факторів не гарантує того, що алергія не з’явиться. Вся справа в тому, що з кожним роком речовин, здатних викликати подібні реакції в організмі, в продуктах все більше і більше.
На що зазвичай буває харчова алергія?
Перш за все, це білок, який міститься не тільки в м’ясі, а й в інших продуктах:
- Молоці.
- Рибі.
- яйцях.
- морепродукти.
- горіхи.
- арахіс і деяких інших бобових.
Читайте також: Гіпоалергенні дієти для дорослих і дітей
горіхи — алергени
В цілому, горіхи — дуже корисний продукт. Їх харчову цінність можна порівняти з деякими видами м’яса, а користь полягає в тому, що вони містять багато життєво важливих вітамінів.
За корисності горіхи можна ранжувати таким чином:
- Волоський горіх або горіх пекан . Вчені до цих пір не можуть перерахувати всі корисні речовини, які містяться в цих рослинах. Причому користь приносять не тільки ядра, але і шкаралупа.
- Бразильський горіх . Багато хто вважає його найсмачнішим з усіх. До його складу входять антиоксиданти, необхідні для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань.
- Мигдаль . Завдяки високому вмісту кальцію, цей горіх корисний для кісткової і кров’яної системи.
- Арахіс . По суті, цей плід не є горіхом, однак він не менш корисний. Його можна вживати навіть під час дієти, так як лише кілька ядер арахісу здатні вгамувати голод і є прекрасним варіантом для перекусу.
- Кешью і фундук . Ці горіхи будуть корисні тим, кому необхідно стежити за здоров’ям судин і підтримувати правильний обмін речовин.
На жаль, незважаючи на очевидну користь горіхів, не всі можуть вживати їх навіть у малій кількості. Вся справа у високому вмісті особливого білка, який не засвоюється організмом деяких людей. Дослідниками до кінця не з’ясовано, з якої саме причини організм реагує на цей білок, як на інфекцію і починає з нею боротися.
Реакція може бути більш-менш вираженою, але якщо вона є, то полягає в таких проявах.
Симптоми алергії на горіхи:
- Утруднене дихання.
- Сверблячка слизової рота і в стравоході.
- Захриплість.
- Кашель.
- Висип навколо рота.
- Набряк в носі.
- Нудота.
- Біль в животі.
Іноді можуть проявитися і такі реакції, як діарея, висип на тілі, сльозотеча та інші. Анафілактичний шок як реакція на горіхи — це велика рідкість, але не він не виключений.
Якщо ви відчули прояв хоч одного з цих ознак, відразу треба вживати заходів. Особливо швидко треба діяти, якщо є ознаки набряку мови.
Читайте також: Які продукти не містять глютен?
Дії при алергічних реакціях
На жаль, не завжди людина знає точний склад того продукту, який він вживає. Тому алерген може потрапити в організм випадково.
Що робити при раптовому спалаху алергії на горіхи?
Алергію можна і потрібно лікувати, але якщо горіх вже з’їдений, і починають проявлятися ознаки неадекватної реакції, то діяти треба так:
- Прибрати алерген навіть із зони видимості.
- Забезпечити доступ свіжого повітря.
- Прийняти антигістамінний засіб.
- Прополоскати рот.
Якщо випадок екстрений, спостерігаються ознаки анафілаксії, то реакція має бути негайною:
- Обов’язково відразу ж викликати «швидку».
- В очікуванні лікарів хворому необхідно вколоти невелику дозу адреналіну, який всім алергікам лікарі настійно рекомендують завжди мати при собі.
Епінефрин для зручності випускають відразу в спеціальному шприці-ручці. Таким девайсом зручно скористатися самостійно і надати собі своєчасну допомогу, навіть якщо нікого не буде поруч.
Щоб уникнути таких ситуацій, всім, хто підозрює у себе алергію на горіхи, необхідно проконсультуватися з алергологом. Він поставить точний діагноз і дасть список продуктів, які слід уникати.
При з’ясуванні того, як організм реагує на ті чи інші види горіхів, треба пам’ятати, що найнебезпечніший в цьому сенсі — фундук, за ним слід арахіс (хоч це і не горіх), мигдаль, волоський горіх і кешью.