Куркума містить в своєму складі біологічно активні сполуки, які володіють потужними цілющими властивостями. Ця жовта пряність використовувалася в Індії протягом тисячоліть не тільки як пряність, але і як лікарський засіб. Недарма куркуму називають королевою всіх спецій.
Лікує хвороби
Дослідження показали, що куркума знімає біль в суглобах, знижує рівень цукру в крові і регулює кров’яний тиск. Активний інгредієнт цієї спеції — куркумін — є активним антиоксидантом.
Куркума захищає від паразитів, сприяє загоєнню ран, допомагає при синдромі подразненого кишечника, виразковий коліт, захворюваннях очей і шкіри, неврологічних розладах, деяких типах раку, діабетичної невропатії і болю. Куркума також рекомендується для використання при анемії або дефіциті вітаміну B12.
Пригнічує запалення
Куркума є одним з найбільш корисних лікарських рослин в світі. Хоча гостре (короткочасне) запалення не так небезпечно, воно може стати серйозною проблемою, коли перетворюється в хронічне (довгострокове).
Вважається, що куркумін — це протизапальну речовину, яка блокує молекулу NF-kB, що знаходиться в ядрі клітин і активує гени, що приймає активну участь в запаленні.
Спеція проста у використанні
Додати куркуму в свій раціон досить просто. Вона має м’який смак і підходить для багатьох страв, тому не бійтеся, переборщити з спецією буде досить складно.
Ви можете використовувати куркуму, коли готуєте курку, рис, овочеві страви або навіть смузі. Однак є один недолік. Куркума нешвидко засвоюється організмом. Дослідження показують, що додавання невеликої кількості жиру (наприклад, оливкової або кокосового масла) і чорного перцю збільшує її засвоєння в організмі.
Напій з імбиру і куркуми
В Індії імбир і куркума дуже популярні. Цей напій творить чудеса — допомагає при простудних захворюваннях, підвищує імунітет і покращує настрій.
Ви можете легко зробити його самостійно, використовуючи для цього найпростіші продукти:
- 1 чайна ложка тертої куркуми;
- 1 чайна ложка меленого імбиру;
- 1 столова ложка кокосового цукру;
- 2 чайні ложки кокосового масла;
- щіпка солі.
Покладіть всі інгредієнти в блендер. Далі в маленькій каструлі на середньому вогні добре підігріти 1 стакан мигдального молока. Налийте гаряче мигдальне молоко в блендер і перемішайте до отримання однорідної маси до утворення піни. Якщо ви не можете знайти свіжу куркуму, ви можете використовувати 1 чайну ложку меленої спеції.