Гіпотонія і гіпертонія — захворювання неприємні і підступні. Таким хворим слід знати, що медикаменти — лише частина лікування.
Правильне харчування також грає велику роль в житті людей як з підвищеним, так і зі зниженим тиском. Які продукти і напої впливають на скачки тиску, і як відчувати себе здоровим — далі в нашій статті.
Правила харчування і дієта для гіпотоніків і гіпертоніків — таблиця
Правила харчування і дієта для гіпотоніків — як правильно харчуватися людям зі зниженим тиском Правила харчування і дієта для гіпертоніків — як правильно харчуватися людям з високим тиском
- у першу чергу хворим зі зниженим тиском слід вибудувати режим харчування — це 4-5 прийомів їжі невеликими порціями протягом всього дня.
- Важливо також дотримуватися питного режиму, тобто вживати добову норму питної води. Індивідуальна норма розраховується за формулою Nх30 мг = кількість необхідної води, де число N — вага людини на даний момент.
Дієта при гіпотонії сильно відрізняється від раціону харчування при підвищеному тиску.
Гіпотоніків слід вживати:
- Страви з вмістом солі, спецій і прянощів (кориця, кмин, орегано, базилік, перець). Спеції збільшують активність залоз внутрішньої секреції, звужуючи судини і підвищуючи артеріальний тиск.
- Жирні продукти. Холестерин уповільнює циркуляцію крові, тим самим підвищуючи тиск.
- Кондитерські вироби, що містять велику кількість вуглеводів.
- Столове сухе вино. Невеликі порції добре розганяють кров, а ще вино має зігріваючий і тонізуючий ефект.
- Продукти, в яких міститься багато крохмалю.
Дуже важливо не перестаратися: солі не повинно бути занадто багато, а жирні продукти — це не чіпси і смажена картопля, а жирні сорти риби, наприклад. Основне завдання при гіпертонії — постійний контроль артеріального тиску. Правильно харчуючись, можна підтримувати тиск в нормі, практично не користуючись ліками.
- Харчування гіпертоніків має бути дробовим, рівномірними порціями 5-6 разів на день.
- Перед сном корисно випивати стакан кефіру або з’їдати який-небудь фрукт.
Гіпертонікам потрібно:
- Скоротити споживання солі. Вона утримує воду в нашому організмі, через що збільшується об’єм циркулюючої крові і підвищується тиск.
- Відмовитися від вживання міцного чорного і зеленого чаю, кави та алкогольних напоїв. Всі ці напої викликають спазм кровоносних судин і багаторазово збільшують навантаження на серце.
- Не вживати жирне м’ясо. Одна з найбільш поширених причин виникнення гіпертонії — закупорка судин холестерином, який міститься в жирному м’ясі і копчених продуктах.
- Включити в раціон більше овочів. Продукти, багаті клітковиною, знижують рівень холестерину в крові.
- Збільшити споживану дозу магнію і калію. Ці елементи зміцнюють серцевий м’яз і підвищують її витривалість. У найбільшій кількості містяться в сої, мигдалі, шпинаті, рисі і вівсяних пластівцях.
Які продукти і напої підвищують і знижують тиск
Список корисних продуктів для гіпотоніків Список корисних продуктів для гіпертоніків
- Квасоля
- Горох
- Картопля
- Житній хліб
- М’ясо
- Волоські горіхи
- Арахіс
- Соняшникове насіння
- Морква
- Яйця
- Селера
- Капуста
- Гранати
- Сухе вино
- Сухофрукти
- Риба
- Журавлина
- Лимон
- Петрушка
- Крупи
- Курага
- Мигдаль
- Морква
- Буряк
- Морська капуста
- Морепродукти
- Нежирний сир
- Банани
- Мед
- рис
- Соя
Дієта на 7 днів для гіпотоніків і гіпертоніків
Меню для гіпотоніків
понеділок:
Сніданок. 120 г нежирного сиру, манна каша, чай.
2-й Сніданок. 2 зелені яблука.
Обід. Перловий суп з овочами, відварне м’ясо з морквою, шипшина.
Вечеря. Картопляне пюре із запеченою рибою, фруктове асорті, чай.
Перед сном. Нежирний кефір.
Вівторок:
Сніданок. Омлет, запечене яблуко, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Тост із житнього хліба.
Обід. Вареники, фруктовий мус.
Вечеря. Відварна гречка, салат з помідорів і огірків, чай або компот.
Перед сном. Нежирний кефір.
П’ятниця:
Сніданок. Макарони з сиром, чай з молоком.
2-й Сніданок. Жменя горіхів.
Обід. Суп з селерою, морквою і зеленню, шипшина.
Вечеря. Тушковані овочі, сирний пудинг, чай.
Перед сном. Нежирний кефір.
Четвер:
Сніданок. відвареної картопля, рибний салат з овочами, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Свіжі фрукти.
Обід. Борщ або щі, морквяний салат з часником і сметаною, чай.
Вечеря. Пряне рагу з кабачків, салат з моркви із зеленим горошком і яблуками.
Перед сном. Нежирний кефір.
п’ятниця:
Сніданок. Рисова каша на молоці, чай.
2-й Сніданок. Салат з кальмарами і огірками.
Обід. Яловичина, запечена з овочами, компот або шипшина.
Вечеря. Фарширований перець з рисом і м’ятою, овочевий салат, заправлений сиром, чай.
Перед сном. Нежирний кефір.
Субота:
Сніданок. Салат з томатів і солодкого перцю, яблучний мус.
2-й Сніданок. Пудинг з вівсяних пластівців, трав’яний чай.
Обід. Запіканка з кольорової капусти, окрошка з рибою.
Вечеря. Баклажани, фаршировані овочами, сирна паста, чай.
Перед сном. Нежирний кефір.
Неділя:
Сніданок. Молочна рисова каша, морквяний салат, чай.
2-й Сніданок. Жменя кураги або родзинок.
Обід. Суп-пюре з зеленого горошку, кабачки, тушковані в сметані.
Вечеря. Биточки з відвареної яловичини, гарбузове оладки, чай.
Перед сном. Нежирний кефір.
Меню для гіпертоніків
Понеділок:
Сніданок. Вівсяна каша з нежирним молоком, шипшина.
2-й Сніданок. Банан, яблуко.
Обід. Макарони з орегано, котлети з яловичини, овочевий салат.
Вечеря. 100 г м’яса індички без солі, чорний хліб, груша.
Перед сном. Шипшина.
Вівторок:
Сніданок. Нежирний сир, цільнозерновий хлібець, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Йогурт, банан.
Обід. Вареники, фруктовий мус.
Вечеря. Вуха або парові рибні котлети, салат з помідорів.
Перед сном. Компот.
П’ятниця:
Сніданок. Вівсяна каша з родзинками або курагою, чай.
2-й Сніданок. Сирне суфле або яблучний мус.
Обід. Відварений рис з квасолею, скибочка чорного хліба, трав’яний чай.
Вечеря. Тушкована свинина з овочами, морквяний салат.
Перед сном. Нежирний кефір або шипшина.
Четвер:
Сніданок. Запечені яблука з курагою і корицею, чай.
2-й Сніданок. Банан.
Обід. Сочевичний суп, відварна куряча грудка, апельсин.
Вечеря. Картопляне пюре з баклажанами, свіжі овочі, чай.
Перед сном. Компот або кисіль.
п’ятниця:
Сніданок. Вівсяна каша, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Фруктовий салат, нежирний йогурт.
Обід. Відвареної коричневий рис з морквою і грибами, свіжі фрукти.
Вечеря. Заливна риба, буряковий салат, чай.
Перед сном. Шипшина.
Субота:
Сніданок. Сир з медом, яблучна запіканка, чай.
2-й Сніданок. Зелене яблуко.
Обід. Печена картопля, нежирний курячий бульйон, трав’яний чай.
Вечеря. Гречана каша, омлет із зеленим перцем.
Перед сном. Нежирний кефір.
Неділя:
Сніданок. Вівсяна каша на молоці з горіхами, чай.
2-й Сніданок. Скибочка чорного хліба, апельсин.
Обід. Спагеті, тушкована індичка з печерицями, компот.
Вечеря. Рагу з помідорів і болгарського перцю, відварна тріска з нутом.
Перед сном. Шипшина.