Поради

Які продукти і напої підвищують, а які знижують тиск — харчування для гіпертоніків і гіпотоніків

Гіпотонія і гіпертонія — захворювання неприємні і підступні. Таким хворим слід знати, що медикаменти — лише частина лікування.

Правильне харчування також грає велику роль в житті людей як з підвищеним, так і зі зниженим тиском. Які продукти і напої впливають на скачки тиску, і як відчувати себе здоровим — далі в нашій статті.

Правила харчування і дієта для гіпотоніків і гіпертоніків — таблиця

Правила харчування і дієта для гіпотоніків — як правильно харчуватися людям зі зниженим тиском Правила харчування і дієта для гіпертоніків — як правильно харчуватися людям з високим тиском

  • у першу чергу хворим зі зниженим тиском слід вибудувати режим харчування — це 4-5 прийомів їжі невеликими порціями протягом всього дня.
  • Важливо також дотримуватися питного режиму, тобто вживати добову норму питної води. Індивідуальна норма розраховується за формулою Nх30 мг = кількість необхідної води, де число N — вага людини на даний момент.

Дієта при гіпотонії сильно відрізняється від раціону харчування при підвищеному тиску.

Гіпотоніків слід вживати:

  • Страви з вмістом солі, спецій і прянощів (кориця, кмин, орегано, базилік, перець). Спеції збільшують активність залоз внутрішньої секреції, звужуючи судини і підвищуючи артеріальний тиск.
  • Жирні продукти. Холестерин уповільнює циркуляцію крові, тим самим підвищуючи тиск.
  • Кондитерські вироби, що містять велику кількість вуглеводів.
  • Столове сухе вино. Невеликі порції добре розганяють кров, а ще вино має зігріваючий і тонізуючий ефект.
  • Продукти, в яких міститься багато крохмалю.

Дуже важливо не перестаратися: солі не повинно бути занадто багато, а жирні продукти — це не чіпси і смажена картопля, а жирні сорти риби, наприклад. Основне завдання при гіпертонії — постійний контроль артеріального тиску. Правильно харчуючись, можна підтримувати тиск в нормі, практично не користуючись ліками.

  • Харчування гіпертоніків має бути дробовим, рівномірними порціями 5-6 разів на день.
  • Перед сном корисно випивати стакан кефіру або з’їдати який-небудь фрукт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 причин почати загартовуватися вже сьогодні з використанням контрастного душу

Гіпертонікам потрібно:

  • Скоротити споживання солі. Вона утримує воду в нашому організмі, через що збільшується об’єм циркулюючої крові і підвищується тиск.
  • Відмовитися від вживання міцного чорного і зеленого чаю, кави та алкогольних напоїв. Всі ці напої викликають спазм кровоносних судин і багаторазово збільшують навантаження на серце.
  • Не вживати жирне м’ясо. Одна з найбільш поширених причин виникнення гіпертонії — закупорка судин холестерином, який міститься в жирному м’ясі і копчених продуктах.
  • Включити в раціон більше овочів. Продукти, багаті клітковиною, знижують рівень холестерину в крові.
  • Збільшити споживану дозу магнію і калію. Ці елементи зміцнюють серцевий м’яз і підвищують її витривалість. У найбільшій кількості містяться в сої, мигдалі, шпинаті, рисі і вівсяних пластівцях.

Які продукти і напої підвищують і знижують тиск

Список корисних продуктів для гіпотоніків Список корисних продуктів для гіпертоніків

  • Квасоля
  • Горох
  • Картопля
  • Житній хліб
  • М’ясо
  • Волоські горіхи
  • Арахіс
  • Соняшникове насіння
  • Морква
  • Яйця
  • Селера
  • Капуста
  • Гранати
  • Сухе вино
  • Сухофрукти
  • Риба
  • Журавлина
  • Лимон
  • Петрушка
  • Крупи
  • Курага
  • Мигдаль
  • Морква
  • Буряк
  • Морська капуста
  • Морепродукти
  • Нежирний сир
  • Банани
  • Мед
  • рис
  • Соя

Дієта на 7 днів для гіпотоніків і гіпертоніків

Меню для гіпотоніків

понеділок:

Сніданок. 120 г нежирного сиру, манна каша, чай.
2-й Сніданок. 2 зелені яблука.

Обід. Перловий суп з овочами, відварне м’ясо з морквою, шипшина.

Вечеря. Картопляне пюре із запеченою рибою, фруктове асорті, чай.

Перед сном. Нежирний кефір.

Вівторок:

Сніданок. Омлет, запечене яблуко, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Тост із житнього хліба.

Обід. Вареники, фруктовий мус.

Вечеря. Відварна гречка, салат з помідорів і огірків, чай або компот.

Перед сном. Нежирний кефір.

П’ятниця:

Сніданок. Макарони з сиром, чай з молоком.
2-й Сніданок. Жменя горіхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Шестирічний хлопчик малює картинки, які його батько робить реалістичними (25 фото)

Обід. Суп з селерою, морквою і зеленню, шипшина.

Вечеря. Тушковані овочі, сирний пудинг, чай.

Перед сном. Нежирний кефір.

Четвер:

Сніданок. відвареної картопля, рибний салат з овочами, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Свіжі фрукти.

Обід. Борщ або щі, морквяний салат з часником і сметаною, чай.

Вечеря. Пряне рагу з кабачків, салат з моркви із зеленим горошком і яблуками.

Перед сном. Нежирний кефір.

п’ятниця:

Сніданок. Рисова каша на молоці, чай.
2-й Сніданок. Салат з кальмарами і огірками.

Обід. Яловичина, запечена з овочами, компот або шипшина.

Вечеря. Фарширований перець з рисом і м’ятою, овочевий салат, заправлений сиром, чай.

Перед сном. Нежирний кефір.

Субота:

Сніданок. Салат з томатів і солодкого перцю, яблучний мус.
2-й Сніданок. Пудинг з вівсяних пластівців, трав’яний чай.

Обід. Запіканка з кольорової капусти, окрошка з рибою.

Вечеря. Баклажани, фаршировані овочами, сирна паста, чай.

Перед сном. Нежирний кефір.

Неділя:

Сніданок. Молочна рисова каша, морквяний салат, чай.
2-й Сніданок. Жменя кураги або родзинок.

Обід. Суп-пюре з зеленого горошку, кабачки, тушковані в сметані.

Вечеря. Биточки з відвареної яловичини, гарбузове оладки, чай.

Перед сном. Нежирний кефір.

Меню для гіпертоніків

Понеділок:

Сніданок. Вівсяна каша з нежирним молоком, шипшина.
2-й Сніданок. Банан, яблуко.

Обід. Макарони з орегано, котлети з яловичини, овочевий салат.

Вечеря. 100 г м’яса індички без солі, чорний хліб, груша.

Перед сном. Шипшина.

Вівторок:

Сніданок. Нежирний сир, цільнозерновий хлібець, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Йогурт, банан.

Обід. Вареники, фруктовий мус.

Вечеря. Вуха або парові рибні котлети, салат з помідорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що робити при запорі - ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

Перед сном. Компот.

П’ятниця:

Сніданок. Вівсяна каша з родзинками або курагою, чай.
2-й Сніданок. Сирне суфле або яблучний мус.

Обід. Відварений рис з квасолею, скибочка чорного хліба, трав’яний чай.

Вечеря. Тушкована свинина з овочами, морквяний салат.

Перед сном. Нежирний кефір або шипшина.

Четвер:

Сніданок. Запечені яблука з курагою і корицею, чай.
2-й Сніданок. Банан.

Обід. Сочевичний суп, відварна куряча грудка, апельсин.

Вечеря. Картопляне пюре з баклажанами, свіжі овочі, чай.

Перед сном. Компот або кисіль.

п’ятниця:

Сніданок. Вівсяна каша, трав’яний чай.
2-й Сніданок. Фруктовий салат, нежирний йогурт.

Обід. Відвареної коричневий рис з морквою і грибами, свіжі фрукти.

Вечеря. Заливна риба, буряковий салат, чай.

Перед сном. Шипшина.

Субота:

Сніданок. Сир з медом, яблучна запіканка, чай.
2-й Сніданок. Зелене яблуко.

Обід. Печена картопля, нежирний курячий бульйон, трав’яний чай.

Вечеря. Гречана каша, омлет із зеленим перцем.

Перед сном. Нежирний кефір.

Неділя:

Сніданок. Вівсяна каша на молоці з горіхами, чай.
2-й Сніданок. Скибочка чорного хліба, апельсин.

Обід. Спагеті, тушкована індичка з печерицями, компот.

Вечеря. Рагу з помідорів і болгарського перцю, відварна тріска з нутом.

Перед сном. Шипшина.

Схожі статті

Смачно і корисно: дитячі вітамінні коктейлі

elena elena

Як кинути курити і не набрати зайву вагу?

elena elena

Молочні продукти при алергії: яке воно — життя без молока?

elena elena

Навіщо потрібен креатин і наскільки він безпечний?

elena elena

10 продуктів для густоти і зміцнення волосся

elena elena

Гормон естроген — як відновити за допомогою харчування?

elena elena

Як за допомогою харчування нормалізувати цикл?

elena elena

Вуглеводна їжа — нам потрібна тільки корисна енергія!

elena elena

Чи можна запивати їжу — вчені б’ються за правду, або наука нам на допомогу

elena elena

Залишити коментар