Поради

Перша допомога при харчовому отруєнні — ви повинні це знати!

Світова статистика свідчить, що кожен п’ятий житель розвинених і цивілізованих країн страждає від харчового отруєння мінімум один раз на рік.

Сьогодні ця проблема зачіпає дві широкі сфери нашого життя — медицину і продукти харчування. Фахівці першої галузі вивчають шляхи і методи надання допомоги людині, яка постраждала, працівники другої сфери займаються питаннями запобігання харчового отруєння і відповідають за якість поставлених на ринок продуктів.

Ознаки харчового отруєння

насправді людина може отруїтися не тільки неякісними продуктами, буквально сьогодні вранці купленими в магазині. Ризик отруєння є і у тих, хто не дотримується правил зберігання і приготування страв.

Симптоми харчового отруєння можуть проявлятися як дуже швидко — протягом години, так і досить повільно — протягом 48 годин після прийому того чи іншого продукту.

Запам’ятайте головні ознаки харчового отруєння:

  • Різкі болі і спазми в животі
  • Нудота і блювання
  • Підвищення температури тіла
  • Головні болі
  • Діарея
  • Зміна кольору калових мас
  • Кров в калових масах
  • Прискорений пульс
  • Блідість шкіри обличчя
  • Зміна кольору губ або їх сухість

У важких випадках отруєння продуктами харчування у хворого можуть спостерігатися:

  • пожовтіння білків очей
  • Помутніння сечі
  • Нестримна блювота
  • западання очей
  • слизоподібною або в’язка консистенція слини.

Отруєння можуть провокувати токсини або патогенні мікроорганізми (стафілококи, кишкова паличка, сальмонела та інші), які потрапляють в організм людини разом з їжею.

А найбільш частими причинами отруєння є:

  1. Прострочені продукти або ті, які знаходяться не в холодильнику при кімнатній температурі понад три години.
  2. М’ясо, яке погано присмажився під час приготування.
  3. Сирі або недостатньо відварені яйця.
  4. Немиті, погано вимиті, а також побували в брудній воді продукти.
  5. Кисломолочна продукція, приготована з порушеннями санітарних норм.
  6. Вживання їжі брудними руками.
  7. у жарку пору року кубики льоду, які додають до коктейлів або напоїв, можуть бути зроблені з поганої і неякісної води.
  8. Вживання сумнівних або заборонених продуктів, таких як гриби або екзотичні ягоди, рослини.

особливості отруєння різними продуктами харчування — зведена таблиця

Існує загальноприйнята класифікація харчових отруєнь:

  • Харчові отруєння мікробного походження
  • Харчові отруєння немікробного походження

Якщо розглядати перший вид, то мова йде про отруєння, викликаному грибками і бактеріями. Другий вид отруєння завжди спровокований отруйними за своєю природою рослинами, їжею тваринного походження, хімічними речовинами і пестицидами, які часто містяться в продуктах.

Наша табличка допоможе вам швидко зорієнтуватися в причинах і головних симптомах отруєння тим чи іншим продуктом.
продукти Причини отруєння Головні симптоми Молочні продукти (молоко, кефір, йогурт, масло, сир) Найбільш часті збудники — стафілокок і шигели Зонне.

Отруєння відбувається через:

  • Недостатньою обробки та знезараження молока на заводах і комбінатах
  • Неправильних умов транспортування і зберігання готової продукції на торгових точках

Отруєння починається з гострої стадії на 1-2-е добу.

В першу чергу виникають загальне нездужання, помірні головні болі, температура тіла підвищується вкрай рідко і максимум до 38 °. Крім того, у хворого знижується апетит, з’являються симптоми коліту у вигляді схваткоподібні болю і помилкових позивів до дефекації. М’ясо, птиця, яйця Найчастіший збудник — сальмонелу.

Отруєння виникає через неправильне зберігання або приготування продукції.

Сальмонела — дуже живучий мікроорганізм. Вона витримує заморозку і навіть розмножується в холодному середовищі. Щоб цей шкідник загинув, на продукт коштує впливати температурою близько 70 ° протягом не менше ніж 10-15 хвилин. Отруєння настає дуже швидко — через 2-72 години після вживання їжі.

Спочатку з’являються блідість або навіть синюшність шкірних покривів, нездужання і головний біль, температура тіла різко піднімається вище 38 °, знижується апетит. Потім виникають симптоми ентероколіту — переймоподібні болі в районі пупка, частий і рідкий стілець, можливо зеленуватого або болотного кольору. Кондитерські вироби Отруєння викликає не конкретний мікроорганізм, а токсин, який їм виробляється.

Найчастіше за все це стафілокок, який виділяє ентеротоксин. Цей токсин характеризується тим, що абсолютно не змінює вигляд і смак їжі.

Отруєння настає через півгодини-годину після вживання кондитерського виробу.

Починається нездужання елементарним відчуттям нудоти, а через деякий час ситуацію погіршують неприборкана блювота, різкі болі в животі, млявість і запаморочення. Температура тіла найчастіше залишається в нормі або знижується через занепад сил в організмі. Діарея буває у 50% отруєних кондитерськими виробами людей. Риба Найбільш часті збудники — це кишкова паличка, протей або золотистий стафілокок.

Ці бактерії з’являються в їжі через недотримання елементарних правил гігієни і неправильного зберігання риби.

Щоб уникнути отруєнь, рибу потрібно готувати відразу після розморожування і її не можна заморожувати повторно. Отруєння рибою вважається одним з найважчих, хоч і має звичайну симптоматику (нудоту, блювоту, діарею). Але найчастіше без допомоги медиків в такому випадку не обійтися.

Іноді отруєння рибою має симптоми алергії: почервоніння шкіри, свербіж, припухлість особи, відчуття печіння в ротовій порожнині, загальне нездужання. Такі ознаки обумовлюються значним вмістом в продукті гістаміну і часто проходять через 8-10 годин після прийому відповідних препаратів. Гриби Головний збудник отруєння — рослинні отрути.

Отруєння може починатися абсолютно безсимптомно, а потім розвивається блискавично. Все залежить від того, який тип грибів став причиною отруєння.

Симптоми також відрізняються: одні гриби можуть викликати блювоту, нудоту, підвищення температури тіла аж до втрати свідомості і судоми, інші ж можуть стати причиною галюцинацій, загального нездужання, втрати апетиту.

Людина, що отруївся грибами, неминуче потребує екстреної медичної допомоги.

Що робити при отруєнні — перша допомога та правила лікування наслідків

Якщо ви точно знаєте, що і коли стало причиною харчового отруєння, подбайте про правильну першої допомоги, адже саме від вжитих заходів залежить подальше здоров’я та самопочуття хворого.

перша допомога при харчовому отруєнні складається з таких етапів:

  1. Промивання шлунка
  2. Найкраще використовувати слабо концентрований розчин з марганцівкою або з сіллю (на 1 л води — пів чайної ложки солі). Будь розчин повинен мати температуру 35-37 °, щоб максимально швидко впливати на шлунок.

    Саме промивання складається з двох кроків. Спочатку хворому потрібно випити 2-5 склянок рідини і викликати блювоту за допомогою механічного впливу пальцями на корінь язика. Далі доведеться випити вже трохи більше рідини — близько 1-1,5 л. Повторювати процедуру промивання слід до тих пір, поки вода з шлунка не буде чистою.

    Важливо знати! Промивання таким чином проводити дозволяється тільки в тому випадку, якщо людина знаходиться в свідомості. Інакше краще дочекатися медиків, які нададуть професійну медичну допомогу потерпілому.

  3. Прийом ентеросорбентів і сольових розчинів
  4. ентеросорбенти — це препарати, які відповідають за виведення з людського організму токсинів, мікробів і бактерій. Ентеросорбенти знімають ознаки отруєння і призводять стан отруївся в норму. Після промивання шлунка ентеросорбенти приймають кожні 15-20 хвилин протягом години.

    Крім того, якщо недуга супроводжується частою діареєю, необхідно також подбати про прийом спеціальних сольових розчинів, які заповнюють потреби організму в рідині і запобігають його зневоднення. Такі розчини потрібно вживати безпосередньо після кожного акту дефекації протягом 40 хвилин невеликими ковтками. Обсяг рідини варто розраховувати по масі тіла хворого — 10 мл на 1 кг ваги. Наприклад, якщо ваша вага становить 80 кг, то випити потрібно 800 мл, це приблизно 3-4 склянки рідини.

  5. Спокій
  6. Після всіх процедур хворому потрібно забезпечити повний спокій. Якщо людину турбує озноб, подбайте про його зігрівання.

  7. Утримання від вживання їжі
  8. Протягом першої доби після отруєння найкраще утриматися від прийомів їжі, а на другу добу вже можна вводити в раціон рисовий суп, перетерті овочі, але ні в якому разі не їсти жирну або смажену їжу. Меню повинно складатися з легких дієтичних страв, які сприяють регуляції роботи шлунково-кишкового тракту.

На замітку! Якщо після проведення всіх перерахованих процедур хворому не стає легше, обов’язково викликайте швидку допомогу. Якщо ж маніпуляції допомогли вам впоратися з отруєнням без медиків, протягом тижня-двох все одно необхідно дотримуватися дієтичного режиму харчування і ретельно стежити за своїм раціоном. Особливу увагу слід приділяти питного режиму і намагатися вживати близько 2-3 л рідини на добу. Це можуть бути компоти з сухофруктів, морси або просто чиста вода. За цей період ваш організм повністю прийде в свій нормальний життєвий режим.

Ну і, звичайно ж, обов’язково пам’ятайте про заходи профілактики харчових отруєнь:

  • Дотримуйтесь правил гігієни під час приготування їжі.
  • Правильно зберігайте продукти і стежте за їх зовнішнім виглядом. При прояві перших ознак непридатності обов’язково позбавляйтеся від них.
  • Раз на тиждень проводите ревізію свого холодильника.
  • Ретельно оглядайте консервацію перед тим, як її є — банки не повинні мати роздуті кришки та інші ушкодження.
  • Намагайтеся уникати покупки готових страв, особливо тих, які містять яйця, м’ясо, майонез.
  • Використовуйте різні обробні дошки для різних типів продуктів — м’яса, овочів, зелені, сирів, хліба.
  • Не зберігайте в холодильнику сирі продукти (м’ясо, рибу) поруч з готовою їжею.

Схожі статті

Ідеальний сніданок для жінок після 40

elena elena

Користь і шкода сухофруктів

elena elena

Як можна схуднути мамі, що годує — дозволена дієта і спортивні навантаження

elena elena

Как выбрать врача-дерматолога

admin

Лікувальне харчування при гастриті: 10 найкорисніших продуктів і 3 головних принципи дієти

elena elena

Наукові відомості про популярних дієтах — поради

elena elena

Методи поліпшення лактації у годуючих мам

elena elena

Алергія на продукти у вагітних і годуючих грудьми — здорове харчування мам

elena elena

Продукти, що підвищують рівень гемоглобіну

elena elena

Залишити коментар