Світова статистика свідчить, що кожен п’ятий житель розвинених і цивілізованих країн страждає від харчового отруєння мінімум один раз на рік.
Сьогодні ця проблема зачіпає дві широкі сфери нашого життя — медицину і продукти харчування. Фахівці першої галузі вивчають шляхи і методи надання допомоги людині, яка постраждала, працівники другої сфери займаються питаннями запобігання харчового отруєння і відповідають за якість поставлених на ринок продуктів.
Ознаки харчового отруєння
насправді людина може отруїтися не тільки неякісними продуктами, буквально сьогодні вранці купленими в магазині. Ризик отруєння є і у тих, хто не дотримується правил зберігання і приготування страв.
Симптоми харчового отруєння можуть проявлятися як дуже швидко — протягом години, так і досить повільно — протягом 48 годин після прийому того чи іншого продукту.
Запам’ятайте головні ознаки харчового отруєння:
- Різкі болі і спазми в животі
- Нудота і блювання
- Підвищення температури тіла
- Головні болі
- Діарея
- Зміна кольору калових мас
- Кров в калових масах
- Прискорений пульс
- Блідість шкіри обличчя
- Зміна кольору губ або їх сухість
У важких випадках отруєння продуктами харчування у хворого можуть спостерігатися:
- пожовтіння білків очей
- Помутніння сечі
- Нестримна блювота
- западання очей
- слизоподібною або в’язка консистенція слини.
Отруєння можуть провокувати токсини або патогенні мікроорганізми (стафілококи, кишкова паличка, сальмонела та інші), які потрапляють в організм людини разом з їжею.
А найбільш частими причинами отруєння є:
- Прострочені продукти або ті, які знаходяться не в холодильнику при кімнатній температурі понад три години.
- М’ясо, яке погано присмажився під час приготування.
- Сирі або недостатньо відварені яйця.
- Немиті, погано вимиті, а також побували в брудній воді продукти.
- Кисломолочна продукція, приготована з порушеннями санітарних норм.
- Вживання їжі брудними руками.
- у жарку пору року кубики льоду, які додають до коктейлів або напоїв, можуть бути зроблені з поганої і неякісної води.
- Вживання сумнівних або заборонених продуктів, таких як гриби або екзотичні ягоди, рослини.
особливості отруєння різними продуктами харчування — зведена таблиця
Існує загальноприйнята класифікація харчових отруєнь:
- Харчові отруєння мікробного походження
- Харчові отруєння немікробного походження
Якщо розглядати перший вид, то мова йде про отруєння, викликаному грибками і бактеріями. Другий вид отруєння завжди спровокований отруйними за своєю природою рослинами, їжею тваринного походження, хімічними речовинами і пестицидами, які часто містяться в продуктах.
Наша табличка допоможе вам швидко зорієнтуватися в причинах і головних симптомах отруєння тим чи іншим продуктом.
продукти Причини отруєння Головні симптоми Молочні продукти (молоко, кефір, йогурт, масло, сир) Найбільш часті збудники — стафілокок і шигели Зонне.
Отруєння відбувається через:
- Недостатньою обробки та знезараження молока на заводах і комбінатах
- Неправильних умов транспортування і зберігання готової продукції на торгових точках
Отруєння починається з гострої стадії на 1-2-е добу.
В першу чергу виникають загальне нездужання, помірні головні болі, температура тіла підвищується вкрай рідко і максимум до 38 °. Крім того, у хворого знижується апетит, з’являються симптоми коліту у вигляді схваткоподібні болю і помилкових позивів до дефекації. М’ясо, птиця, яйця Найчастіший збудник — сальмонелу.
Отруєння виникає через неправильне зберігання або приготування продукції.
Сальмонела — дуже живучий мікроорганізм. Вона витримує заморозку і навіть розмножується в холодному середовищі. Щоб цей шкідник загинув, на продукт коштує впливати температурою близько 70 ° протягом не менше ніж 10-15 хвилин. Отруєння настає дуже швидко — через 2-72 години після вживання їжі.
Спочатку з’являються блідість або навіть синюшність шкірних покривів, нездужання і головний біль, температура тіла різко піднімається вище 38 °, знижується апетит. Потім виникають симптоми ентероколіту — переймоподібні болі в районі пупка, частий і рідкий стілець, можливо зеленуватого або болотного кольору. Кондитерські вироби Отруєння викликає не конкретний мікроорганізм, а токсин, який їм виробляється.
Найчастіше за все це стафілокок, який виділяє ентеротоксин. Цей токсин характеризується тим, що абсолютно не змінює вигляд і смак їжі.
Отруєння настає через півгодини-годину після вживання кондитерського виробу.
Починається нездужання елементарним відчуттям нудоти, а через деякий час ситуацію погіршують неприборкана блювота, різкі болі в животі, млявість і запаморочення. Температура тіла найчастіше залишається в нормі або знижується через занепад сил в організмі. Діарея буває у 50% отруєних кондитерськими виробами людей. Риба Найбільш часті збудники — це кишкова паличка, протей або золотистий стафілокок.
Ці бактерії з’являються в їжі через недотримання елементарних правил гігієни і неправильного зберігання риби.
Щоб уникнути отруєнь, рибу потрібно готувати відразу після розморожування і її не можна заморожувати повторно. Отруєння рибою вважається одним з найважчих, хоч і має звичайну симптоматику (нудоту, блювоту, діарею). Але найчастіше без допомоги медиків в такому випадку не обійтися.
Іноді отруєння рибою має симптоми алергії: почервоніння шкіри, свербіж, припухлість особи, відчуття печіння в ротовій порожнині, загальне нездужання. Такі ознаки обумовлюються значним вмістом в продукті гістаміну і часто проходять через 8-10 годин після прийому відповідних препаратів. Гриби Головний збудник отруєння — рослинні отрути.
Отруєння може починатися абсолютно безсимптомно, а потім розвивається блискавично. Все залежить від того, який тип грибів став причиною отруєння.
Симптоми також відрізняються: одні гриби можуть викликати блювоту, нудоту, підвищення температури тіла аж до втрати свідомості і судоми, інші ж можуть стати причиною галюцинацій, загального нездужання, втрати апетиту.
Людина, що отруївся грибами, неминуче потребує екстреної медичної допомоги.
Що робити при отруєнні — перша допомога та правила лікування наслідків
Якщо ви точно знаєте, що і коли стало причиною харчового отруєння, подбайте про правильну першої допомоги, адже саме від вжитих заходів залежить подальше здоров’я та самопочуття хворого.
перша допомога при харчовому отруєнні складається з таких етапів:
- Промивання шлунка
- Прийом ентеросорбентів і сольових розчинів
- Спокій
- Утримання від вживання їжі
Найкраще використовувати слабо концентрований розчин з марганцівкою або з сіллю (на 1 л води — пів чайної ложки солі). Будь розчин повинен мати температуру 35-37 °, щоб максимально швидко впливати на шлунок.
Саме промивання складається з двох кроків. Спочатку хворому потрібно випити 2-5 склянок рідини і викликати блювоту за допомогою механічного впливу пальцями на корінь язика. Далі доведеться випити вже трохи більше рідини — близько 1-1,5 л. Повторювати процедуру промивання слід до тих пір, поки вода з шлунка не буде чистою.
Важливо знати! Промивання таким чином проводити дозволяється тільки в тому випадку, якщо людина знаходиться в свідомості. Інакше краще дочекатися медиків, які нададуть професійну медичну допомогу потерпілому.
ентеросорбенти — це препарати, які відповідають за виведення з людського організму токсинів, мікробів і бактерій. Ентеросорбенти знімають ознаки отруєння і призводять стан отруївся в норму. Після промивання шлунка ентеросорбенти приймають кожні 15-20 хвилин протягом години.
Крім того, якщо недуга супроводжується частою діареєю, необхідно також подбати про прийом спеціальних сольових розчинів, які заповнюють потреби організму в рідині і запобігають його зневоднення. Такі розчини потрібно вживати безпосередньо після кожного акту дефекації протягом 40 хвилин невеликими ковтками. Обсяг рідини варто розраховувати по масі тіла хворого — 10 мл на 1 кг ваги. Наприклад, якщо ваша вага становить 80 кг, то випити потрібно 800 мл, це приблизно 3-4 склянки рідини.
Після всіх процедур хворому потрібно забезпечити повний спокій. Якщо людину турбує озноб, подбайте про його зігрівання.
Протягом першої доби після отруєння найкраще утриматися від прийомів їжі, а на другу добу вже можна вводити в раціон рисовий суп, перетерті овочі, але ні в якому разі не їсти жирну або смажену їжу. Меню повинно складатися з легких дієтичних страв, які сприяють регуляції роботи шлунково-кишкового тракту.
На замітку! Якщо після проведення всіх перерахованих процедур хворому не стає легше, обов’язково викликайте швидку допомогу. Якщо ж маніпуляції допомогли вам впоратися з отруєнням без медиків, протягом тижня-двох все одно необхідно дотримуватися дієтичного режиму харчування і ретельно стежити за своїм раціоном. Особливу увагу слід приділяти питного режиму і намагатися вживати близько 2-3 л рідини на добу. Це можуть бути компоти з сухофруктів, морси або просто чиста вода. За цей період ваш організм повністю прийде в свій нормальний життєвий режим.
Ну і, звичайно ж, обов’язково пам’ятайте про заходи профілактики харчових отруєнь:
- Дотримуйтесь правил гігієни під час приготування їжі.
- Правильно зберігайте продукти і стежте за їх зовнішнім виглядом. При прояві перших ознак непридатності обов’язково позбавляйтеся від них.
- Раз на тиждень проводите ревізію свого холодильника.
- Ретельно оглядайте консервацію перед тим, як її є — банки не повинні мати роздуті кришки та інші ушкодження.
- Намагайтеся уникати покупки готових страв, особливо тих, які містять яйця, м’ясо, майонез.
- Використовуйте різні обробні дошки для різних типів продуктів — м’яса, овочів, зелені, сирів, хліба.
- Не зберігайте в холодильнику сирі продукти (м’ясо, рибу) поруч з готовою їжею.