глютену або клейковиною називають рослинний білок, що міститься в злакових і забезпечує в’язкість тіста, а також більший термін зберігання борошняних виробів.
Целіакія — це генетична схильність до непереносимості продуктів з вмістом клейковини , яка проявляється у вигляді розлади шлунково-кишкового тракту, здуття живота, залізодефіцитної анемії і інших реакцій.
Незважаючи на те, що ці ознаки знайомі багатьом — це не означає, що ви хворі. Насправді, ця недуга має близько 2% людей. А якщо у вас є підозра, що ви з цієї групи «щасливчиків» — зверніться до лікаря і здайте необхідні аналізи.
Гіпотеза про чутливість до глютену вперше прозвучала в 1978 році, коли відмова від глютену позбавив пацієнта від діареї і болю в животі. Тоді цей випадок не отримав великого розголосу, зараз же в усьому світі ведеться ціла боротьба між противниками глютену і людьми, які вважають, що він не приносить шкоди.
Так, нейробіолог Девід Перлмуттер вважає, що глютен шкідливий не тільки для травлення, але також для мозку і нервової системи: «… останні дослідження вказують на глютен як на пусковий механізм … не тільки деменції, але і епілепсії, головних болів, депресії, шизофренії, СДУГ, недоумства і навіть зниження лібідо».
В книзі «Їжа і мозок» він наводить причини, за якими закликає відмовитися від глютену навіть здорових людей:
- він провокує хвороби мозку. Погіршення діяльності мозку — це результат харчування протягом життя;
- знижує імунітет;
- підвищує ризик онкозахворювань. Дослідження Американської медичної асоціації довели, що у групи людей, які систематично вживають глютен, ризик онкології збільшився на 35%;
- глютенсодержащие продукти викликають залежність і впливають на нервову систему.
Американський кардіолог Вільям Девіс вважає, що глютен провокує хвороби, а злаки руйнують людський організм навіть якщо він здоровий. На його думку сучасний хліб токсичний і його не можна порівнювати з тим, що їли півстоліття назад.
А вчені з України прийшли до висновку, що глютен довгі роки накопичується в організмі, викликаючи згодом важкі патології, які не пов’язують з їх справжньою причиною. До того ж целіакія маскується різні хвороби: діабет, артрит, злоякісні пухлини та інші.
Вчені, які мають протилежну думку, сходяться в тому, що глютен нешкідливий. І виключати його з раціону варто тільки в разі непереносимості або підвищеної чутливості до нього.
«У переважної більшості людей немає проблем, пов’язаних з глютеном, і відмовлятися від нього просто так не потрібно» — Алессіо Фазано, директор центру досліджень целіакії в лікарні Массачусетсу.
Дослідники гарвардського і колумбійського університетів упевнені, що відмова від глютену зашкодить людям, не схильним до целіакії, так як безглютеновая дієта передбачає менше споживання клітковини, що може спричинити проблеми з серцево-судинною системою.
Також вчені з Чикаго з’ясували, що вживання безглютенових продуктів підвищує концентрацію миш’яку в сечі в 2 рази і на 70% — концентрацію ртуті в крові.
«Глютен підходить для 99% людей. Дуже шкода бачити, як люди відмовляються від тієї їжі, яку ми їли тисячоліттями. Я думаю, це маркетинговий хід »- Жан-Мішель Лесёрф, завідувач кафедри харчування інституту Пастера.
Але чому багато хто починає відчувати себе краще, відмовившись від глютену?
Причин може бути декілька:
- людина дійсно хвора на целіакію;
- відбувається ефект плацебо;
- відмова від глютену призводить до зниження споживання важкої їжі, тому що іноді простіше приготувати гречку, ніж відшукати безглютенові продукти.
Алерголог Поль Мольков: «що стосується наших знань, підвищена чутливість до глютену знаходиться зараз в тому ж положенні, що і целіакія 40 років тому ».
Іншими словами, потрібно ще багато досліджень для підтвердження реального існування цього розладу і розуміння його механізмів.
З яким думкою згодні ви?