Поради

Харчування при залізодефіцитної анемії — які продукти підвищують рівень гемоглобіну?

Анемія — захворювання, яке сьогодні діагностують у кожного сьомого жителя нашої країни. При цьому багато хто навіть не підозрюють у себе наявність цієї проблеми, списуючи з’являються симптоми на звичайну втому від побутових і робочих проблем.

Дійсно, анемію можна запросто сплутати з фізичної та емоційної втомою, а на ділі вона найчастіше і сама є симптомом якогось іншого захворювання.

Характеризується анемія зниженням гемоглобіну, зменшенням кількості еритроцитів, розвитком кисневого голодування крові. А одну з головний ролей в розвитку недокрів’я грає неправильне харчування, наприклад, часті обіди шкідливим фаст-фудом і недолік в вживаних стравах вітамінів, мікро- і макроелементів.

Що таке залізодефіцитна анемія, і яку роль відіграє гемоглобін в крові?

Існує кілька видів анемії:

  • Дефіцитна — виникає при нестачі вітамінів, мікро- і макроелементів (найчастіше заліза ), які відіграють важливу роль у кровотворенні.
  • Гемолитическая — руйнування, склеювання еритроцитів внаслідок серйозного отруєння хімічними речовинами (отрутами), генетичних захворювань, частих сильних стресів, впливу дуже низьких температур та інших факторів.
  • серповидно-клітинна — мутація еритроцитів, придбання клітинами крові неправильної форми. Цей вид зараховують до спадкових захворювань.
  • Гипо- і апластична — важкий вид анемії, пов’язаний з порушенням кровотворення в кістковому мозку.
  • Гостра і хронічна постгеморагічна — результат великих крововтрат (рани, кровотечі ).

Залізодефіцитна анемія (недолік заліза) — найпоширеніший вид недокрів’я в нашому регіоні, а діагностувати його допоможе загальний аналіз крові, де буде вказано рівень гемоглобіну.

Саме железосодержащий білок гемоглобін транспортує через кров кисень до органів і тканини в організмі людини і тварин. Якщо рівень гемоглобіну знижується, відбувається неповноцінне харчування клітин, внаслідок чого виникає кисневе голодування.

На замітку!

Існують загальноприйняті показники норми гемоглобіну:

  • для жінок — від 120 до 140 г / л, для чоловіків — від 130 до 160 г / л.
  • Дитяча норма гемоглобіну залежить від віку дитини. Наприклад, у новонародженого малюка, якому лише 1-3 дні, гемоглобін в нормі становить від 145 до 225 г / л, у віці 3-6 місяців — від 95 до 135 г / л. Потім з 1 року і до повноліття норма гемоглобіну поступово збільшується і стає такою, як і у дорослих.
  • Для вагітних жінок норма гемоглобіну в крові становить від 110 до 140 г / л, тобто може бути знижена вже з найраніших термінів, оскільки внутрішньоутробний ріст плоду — це завжди швидкий витрата запасів заліза і фолієвої кислоти.

Причини і симптоми анемії

Давайте з’ясуємо, чому виникає залізодефіцитна анемія, і як правильно харчуватися, щоб підвищити рівень заліза в крові.

Найпоширеніші причини виникнення анемії:

  1. Значні крововтрати, які можуть відбуватися під час операцій або травм, рясних менструацій у жінок, а також постійні крововтрати, що виникають у хворих на геморой і пацієнтів з виразкою.
  2. Різні розлади психіки негативно позначаються на стані організму в цілому, а особливо сильно впливають на імунітет, що також може послужити поштовхом до зниження рівня гемоглобіну.
  3. Малорухливий спосіб життя або навпаки надмірний постійна праця як розумовий, так і фізичний призводить до швидкого витраті корисних речовині в організмі і залізодефіцитної анемії.
  4. Захворювання нирок, шлунка, кишечника — ще одна причина виникнення недокрів’я.
  5. Наявність в організмі таких паразитів, як глисти, також провокує розвиток залізодефіцитної анемії.
  6. Інфекційні та онкологічні захворювання самі по собі є загрозою життю і здоров’ю, а крім цього служать гарною підмогою для розвитку недокрів’я. У свою чергу, анемія ускладнює перебіг цих захворювань і сприяє їх прогресуванню.
  7. Неправильне харчування. Через вживання продуктів, в яких міститься мало заліза або воно погано засвоюється, в організмі виникає дефіцит заліза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вывод из запоя: важный шаг на пути к здоровью

В результаті перерахованих і багатьох інших причин починають з’являтися симптоми недокрів’я, схожі зі звичайною щоденною втомою.

Симптоми анемії:

  • Апатія до всіх подій, що відбуваються в житті.
  • Швидка втомлюваність.
  • Постійне відчуття слабкості в усьому тілі.
  • Нудота, частий головний біль і запори.
  • Сонливість протягом усього дня і запаморочення, що виникає без причин.
  • Шум у вухах.
  • Сухість слизової оболонки ротової порожнини.
  • Бліда шкіра, ламке волосся і нігті, карієс.
  • Можливо навіть тривале наявність субфебрильної температури — 37-37,5 °.

Продукти, багаті залізом — список

Позбутися від залізодефіцитної анемії допоможе вживання правильних продуктів, багатих на залізо.

список продуктів, багатих на залізо

Тварину походження:

  • М’ясо.
  • Риба.
  • Сливки.
  • Масло.
  • Субпродукти — печінка, серце, мова, нирки.

Рослинного походження:

  • Крупи — гречка, бобові.
  • Овочі — помідори, буряк, картопля, зелень, моркву, болгарський перець.
  • Фрукти — гранат, груша, смородина, яблуко, сливи, абрикоси, айва, хурма.
  • Ягоди — смородина, чорниця, суниця, полуниця.
  • Гриби.

Напої :

  • Сливовий сік.
  • Чай з медом і лимоном.
  • Виноградно-ябл очний сік.
  • Томатний сік.
  • Морквяний сік.
  • Буряковий сік.

Вміст заліза в продуктах (на 100 г):

  • 72 мг — Квасоля
  • 51 мг — Лісові горіхи
  • 45 мг — Вівсяні пластівці
  • 37 мг — Сир зі знежиреного молока
  • 31 мг — Гречка
  • 29,7 мг — Свиняча печінка
  • 20 мг — Горох
  • 19 мг — Пивні дріжджі
  • 16 мг — Морська капуста
  • 15 мг — Яблука (сухофрукти)
  • 12 мг — Курага
  • 9 мг — Чорниця
  • 9 мг — Яловича печінка
  • 6, 3 мг — Серце
  • 5 мг — Мова яловичий

Поради лікарів

Боротися із залізодефіцитною анемією можна і потрібно не тільки за допомогою лікарських препаратів. Дуже ефективним в даному випадку є збалансоване харчування — дієта, багата залізом, вітамінами, мікроелементами.

Цікаво знати!

  • За добу в організм людини з їжею повинно поступати мінімум 20 мг заліза.
  • Залізо краще засвоюється в організмі, якщо його поєднувати з продуктами, багатими на вітамін С. Наприклад, можна вживати разом кашу і гранатовий фреш, м’ясо і сік.

Як підвищити рівень гемоглобіну у дитини?

Боротися із залізодефіцитною анемією у дітей будь-якого віку потрібно обов’язково. Наприклад, у немовлят зниження гемоглобіну призводить до кисневого голодування всього організму, що гнітюче позначається на роботі нервової системи малюка, і серйозно впливає на її фізичний і розумовий розвиток. Як наслідок, дитина може часто плакати, здригатися, бути роздратованим.

Батьки відразу ж впадають в паніку, підозрюючи наявність якогось захворювання з області неврології, але в першу чергу варто звертати увагу на норму гемоглобіну в крові дитини .


При здоровому способі життя матері у малюків у віці до 6 місяців анемія виникає вкрай рідко, так як засвоюваність заліза з материнського молока значно вище, ніж з інших продуктів .

Щоб вилікувати залізодефіцитну анемію у грудничка, необхідно збалансувати харчування мами. Якщо малюкові вже ввели прикорм, то потрібно подбати і про правильну систему харчування. Для цього і мама, яка годує, і дитина повинні вживати гречку, м’ясо, буряк, яблука і яблучний сік, гранатовий сік.

Для дітей старше 3 років нормалізація харчування продуктами, що містять залізо, взагалі не складає труднощів. У цьому віці їсти можна вже практично все, з огляду на тільки індивідуальну непереносимість продуктів і алергічні реакції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Доставка правильного харчування на будинок. Американський сервіс в російських будинках.

Як харчуватися при анемії вагітним і годуючим жінкам?

Під час вагітності жінці необхідно піклуватися про те, щоб її організм отримував стільки вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, щоб їх було достатньо і їй самій, і її майбутній дитині.

Так як дефіцит заліза провокує зниження рівня гемоглобіну і, відповідно, призводить до кисневого голодування, це негативно позначається і на матері, і на дитину.

Особливо страшно те, що підвищується ризик уповільнення розвитку плоду. Саме тому вагітній жінці потрібно серйозно стежити за своїм харчуванням. Для цього медики рекомендують вживати в їжу якомога більше залізовмісних продуктів.

Особливості харчування майбутніх мам:

  1. Чорний чай вагітним потрібно замінити на зелений — він сприяє кращому засвоєнню заліза.
  2. Пити гранатовий сік для підвищення гемоглобіну слід в невеликих кількостях — надмірне вживання провокує запори.
  3. Годує мама, як і вагітні жінки, повинна отримувати достатню кількість заліза з продуктів, оскільки з грудним молоком його буде отримувати і дитина.
  4. Якщо у вас є проблеми, наприклад, діарея, обговоріть свій раціон з дієтологом і лікарем — фахівці зможуть скласти повноцінне меню.

Профілактика анемії у хворих на цукровий діабет

У хворих на цукровий діабет відбувається ураження роботи нирок , а саме вони виробляють гормон еритропоетин. Він, в свою чергу, передає сигнали в червоний кістковий мозок, а той вже виробляє червоні кров’яні клітини. При цукрової нефропатії клітини, які виробляють еритропоетин, вмирають, тому виникає ниркова недостатність і анемія.

На жаль, у хворих на цукровий діабет анемія — це дуже поширене явище. Але і вилікувати її можна тільки за допомогою прийому медичних препаратів, що містять еритропоетин, в поєднанні зі збалансованим харчуванням, багатим вітамінами і мікроелементами.

Для профілактики анемії у хворих на цукровий діабет варто дотримуватися дієти з високим вмістом заліза і фолієвої кислоти . Для цього вживайте в їжу гречку, бобові, овочі, овочеві соки, хурму, гранати.

Рецепти для підвищення рівня гемоглобіну в крові

Існує безліч рецептів, які сприяють підвищенню гемоглобіну в крові.

Ми зупинимося сьогодні на найефективніших:

  1. Беремо по півкілограма родзинок, кураги, волоських горіхів і чорносливу, а також один лимон. Перекручуємо все це через м’ясорубку, додаємо приблизно 350 г меду. Отриману суміш поміщаємо в лоток або банку і вживаємо перед їжею по 2 столові ложки 3 рази на день.
  2. Готуємо щодня буряково-морквяний сік з медом. Для цього нам знадобиться 50 г соку буряка, 100 г соку моркви і 1 столова ложка меду. Всі інгредієнти ретельно перемішуються, і виходить смачний солодкий напій. Вживати такий сік рекомендується в першій половині дня для кращого засвоєння містяться в ньому вітамінів.
  3. Півсклянки яблучного соку потрібно змішати з такою ж кількістю журавлинного морсу. Доповнюємо отриманий напій 1 столовою ложкою бурякового соку — і багатий залізом сік готовий! Пити його рекомендується мінімум 4-5 разів на тиждень.
  4. Стакан волоських горіхів і півсклянки сирої гречаної крупи перемелює за допомогою кавомолки до стану борошна. Додаємо 100 г меду і ретельно перемішуємо. Отриману суміш потрібно вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їжею.
  5. Найпростіший рецепт, який швидко підвищує гемоглобін — це напій, що складається з рівних частин натуральних яблучного, морквяного, гранатового, бурякового і виноградного соків. Солодощі напою можна додати за допомогою 1-2 столових ложок меду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чарівні дівчата, які виділяються своєю природною красою (50 фото)

Заборонені продукти при анемії: що робити, щоб підвищити засвоюваність заліза?


Правильне харчування передбачає не просто вживання багатих на залізо продуктів. Важливо також пам’ятати, що є ряд продуктів і напоїв, які уповільнюють засвоєння заліза. В принципі якщо у вас немає алергії, ви можете їсти майже все, але коли мова йде про засвоюваності заліза, від деяких продуктів все ж краще відмовитися.

Засвоєння заліза уповільнюють:

  • Жири
  • Борошняні здобні вироби
  • Чай
  • Кава
  • Газовані напої з кофеїном
  • Консервація
  • Оцет
  • Алкоголь
  • Продукти, багаті кальцієм

Важливо знати! Міцні спиртні напої і різні їх сурогатні замінники провокують розвиток синдрому порушення згортання крові. Вони шкідливі і для здорової людини, а для хворого з залізодефіцитною анемією вкрай небезпечні.

Що робити для кращого засвоєння заліза?

Також існує ряд правил, які сприяють кращому засвоєнню заліза з продуктів:

  1. Намагайтеся комбінувати овочі з м’ясом і печінкою. Овочі, особливо буряк і морква, здатні запустити процес регенерації заліза, що міститься в м’ясі.
  2. Вітамін С прискорює засвоєння заліза, тому їх бажано вживати в їжу разом. Наприклад, гречку з м’ясом або овочі з рибою можна запити апельсиновим фрешем.
  3. Мед покращує засвоєння заліза. Медики рекомендують щодня вживати 50-70 г цих солодощів. Він не тільки допоможе впоратися з анемією, але і зміцнить захисні властивості організму в цілому.
  4. Груша прискорює процес відновлення нормальної концентрації гемоглобіну в крові. Лікарі часто рекомендують їсти груші хворим на анемію, особливо якщо лікування медикаментами неефективно.

Всі ці прості правила значно поліпшать процес засвоєння заліза організмом і допоможуть за найкоротші терміни позбутися від залізодефіцитної анемії.

Меню на 7 днів

При складанні меню для профілактики і лікування залізодефіцитної анемії користуйтеся списками дозволених продуктів, а також враховуйте індивідуальну переносимість.

День 1:

Сніданок. Гречана каша і томатний сік.

Обід. Овочеве рагу, шматок відвареного м’яса, гранатовий сік.

Вечеря. Овочевий салат, ягоди.

День 2:

Сніданок. Омлет з шматочком відвареного м’яса або риби на пару.

Обід. Пюре з бобових, запечене м’ясо, буряково-морквяний сік.

Вечеря . Гречка з яловичої печінкою, гранат.

День 3:

Сніданок. Вівсяна каша з ягодами, зелений чай.

Обід. Овочевий суп з курячими грудками, морквяний сік.

Вечеря. Рис і запечена риба, виноградно-яблучний сік.

День 4:

Сніданок. Мюслі і гранатовий сік.

Обід. Гороховий суп з м’ясом і томатний сік.

Вечеря. Гречка з субпродуктами, овочевий сік.

День 5:

Сніданок. Сир з ягодами, фреш.

Обід. Суп з субпродуктами, зелений чай.

Вечеря. Картопляне пюре з м’ясом, томатний сік.

День 6:

Сніданок. Гречка з родзинками, зелений чай.

Обід. Овочеве рагу, яловича печінка, морквяний сік.

Вечеря. Картопляне пюре, тушковане м’ясо, салат зі свіжих овочів, гранатовий сік.

День 7:

Сніданок. Мюслі і зелений чай.

Обід. Тушковані овочі, м’ясо, гранатовий сік.

Вечеря. Рисова каша з рибою і салатом зі свіжих овочів, виноградно-яблучний сік.

Як бачите, харчування при залізодефіцитній анемії може бути не просто багатим, але ще і смачним. Дотримуйтесь рекомендацій дієтологів — і ви забудете про таке неприємне недугу, як анемія!

Схожі статті

Як правильно харчуватися мамі, що годує, щоб у дитини не було кольок і не пучіло животик

elena elena

Німецька кухня

elena elena

Для чого потрібні калорії і в чому їх користь — все про калорійність продуктів

elena elena

Яка їжа допоможе при хронічній втомі організму?

elena elena

Очищення організму для схуднення в домашніх умовах

elena elena

Літій для організму людини — користь і шкода

elena elena

Користь і шкода низькокалорійних продуктів — список продуктів з низькою калорійністю

elena elena

Здорові продукти для сніданку, які дають енергію і роблять нас щасливими

elena elena

Як харчуватися правильно, якщо працюєш в нічну зміну?

elena elena

Залишити коментар