Поради

Харчування при залізодефіцитної анемії — які продукти підвищують рівень гемоглобіну?

Анемія — захворювання, яке сьогодні діагностують у кожного сьомого жителя нашої країни. При цьому багато хто навіть не підозрюють у себе наявність цієї проблеми, списуючи з’являються симптоми на звичайну втому від побутових і робочих проблем.

Дійсно, анемію можна запросто сплутати з фізичної та емоційної втомою, а на ділі вона найчастіше і сама є симптомом якогось іншого захворювання.

Характеризується анемія зниженням гемоглобіну, зменшенням кількості еритроцитів, розвитком кисневого голодування крові. А одну з головний ролей в розвитку недокрів’я грає неправильне харчування, наприклад, часті обіди шкідливим фаст-фудом і недолік в вживаних стравах вітамінів, мікро- і макроелементів.

Що таке залізодефіцитна анемія, і яку роль відіграє гемоглобін в крові?

Існує кілька видів анемії:

  • Дефіцитна — виникає при нестачі вітамінів, мікро- і макроелементів (найчастіше заліза ), які відіграють важливу роль у кровотворенні.
  • Гемолитическая — руйнування, склеювання еритроцитів внаслідок серйозного отруєння хімічними речовинами (отрутами), генетичних захворювань, частих сильних стресів, впливу дуже низьких температур та інших факторів.
  • серповидно-клітинна — мутація еритроцитів, придбання клітинами крові неправильної форми. Цей вид зараховують до спадкових захворювань.
  • Гипо- і апластична — важкий вид анемії, пов’язаний з порушенням кровотворення в кістковому мозку.
  • Гостра і хронічна постгеморагічна — результат великих крововтрат (рани, кровотечі ).

Залізодефіцитна анемія (недолік заліза) — найпоширеніший вид недокрів’я в нашому регіоні, а діагностувати його допоможе загальний аналіз крові, де буде вказано рівень гемоглобіну.

Саме железосодержащий білок гемоглобін транспортує через кров кисень до органів і тканини в організмі людини і тварин. Якщо рівень гемоглобіну знижується, відбувається неповноцінне харчування клітин, внаслідок чого виникає кисневе голодування.

На замітку!

Існують загальноприйняті показники норми гемоглобіну:

  • для жінок — від 120 до 140 г / л, для чоловіків — від 130 до 160 г / л.
  • Дитяча норма гемоглобіну залежить від віку дитини. Наприклад, у новонародженого малюка, якому лише 1-3 дні, гемоглобін в нормі становить від 145 до 225 г / л, у віці 3-6 місяців — від 95 до 135 г / л. Потім з 1 року і до повноліття норма гемоглобіну поступово збільшується і стає такою, як і у дорослих.
  • Для вагітних жінок норма гемоглобіну в крові становить від 110 до 140 г / л, тобто може бути знижена вже з найраніших термінів, оскільки внутрішньоутробний ріст плоду — це завжди швидкий витрата запасів заліза і фолієвої кислоти.

Причини і симптоми анемії

Давайте з’ясуємо, чому виникає залізодефіцитна анемія, і як правильно харчуватися, щоб підвищити рівень заліза в крові.

Найпоширеніші причини виникнення анемії:

  1. Значні крововтрати, які можуть відбуватися під час операцій або травм, рясних менструацій у жінок, а також постійні крововтрати, що виникають у хворих на геморой і пацієнтів з виразкою.
  2. Різні розлади психіки негативно позначаються на стані організму в цілому, а особливо сильно впливають на імунітет, що також може послужити поштовхом до зниження рівня гемоглобіну.
  3. Малорухливий спосіб життя або навпаки надмірний постійна праця як розумовий, так і фізичний призводить до швидкого витраті корисних речовині в організмі і залізодефіцитної анемії.
  4. Захворювання нирок, шлунка, кишечника — ще одна причина виникнення недокрів’я.
  5. Наявність в організмі таких паразитів, як глисти, також провокує розвиток залізодефіцитної анемії.
  6. Інфекційні та онкологічні захворювання самі по собі є загрозою життю і здоров’ю, а крім цього служать гарною підмогою для розвитку недокрів’я. У свою чергу, анемія ускладнює перебіг цих захворювань і сприяє їх прогресуванню.
  7. Неправильне харчування. Через вживання продуктів, в яких міститься мало заліза або воно погано засвоюється, в організмі виникає дефіцит заліза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які імпланти зубів краще поставити: види, рейтинг і порівняння від різних виробників - Ізраїль, Швейцарія та інші

В результаті перерахованих і багатьох інших причин починають з’являтися симптоми недокрів’я, схожі зі звичайною щоденною втомою.

Симптоми анемії:

  • Апатія до всіх подій, що відбуваються в житті.
  • Швидка втомлюваність.
  • Постійне відчуття слабкості в усьому тілі.
  • Нудота, частий головний біль і запори.
  • Сонливість протягом усього дня і запаморочення, що виникає без причин.
  • Шум у вухах.
  • Сухість слизової оболонки ротової порожнини.
  • Бліда шкіра, ламке волосся і нігті, карієс.
  • Можливо навіть тривале наявність субфебрильної температури — 37-37,5 °.

Продукти, багаті залізом — список

Позбутися від залізодефіцитної анемії допоможе вживання правильних продуктів, багатих на залізо.

список продуктів, багатих на залізо

Тварину походження:

  • М’ясо.
  • Риба.
  • Сливки.
  • Масло.
  • Субпродукти — печінка, серце, мова, нирки.

Рослинного походження:

  • Крупи — гречка, бобові.
  • Овочі — помідори, буряк, картопля, зелень, моркву, болгарський перець.
  • Фрукти — гранат, груша, смородина, яблуко, сливи, абрикоси, айва, хурма.
  • Ягоди — смородина, чорниця, суниця, полуниця.
  • Гриби.

Напої :

  • Сливовий сік.
  • Чай з медом і лимоном.
  • Виноградно-ябл очний сік.
  • Томатний сік.
  • Морквяний сік.
  • Буряковий сік.

Вміст заліза в продуктах (на 100 г):

  • 72 мг — Квасоля
  • 51 мг — Лісові горіхи
  • 45 мг — Вівсяні пластівці
  • 37 мг — Сир зі знежиреного молока
  • 31 мг — Гречка
  • 29,7 мг — Свиняча печінка
  • 20 мг — Горох
  • 19 мг — Пивні дріжджі
  • 16 мг — Морська капуста
  • 15 мг — Яблука (сухофрукти)
  • 12 мг — Курага
  • 9 мг — Чорниця
  • 9 мг — Яловича печінка
  • 6, 3 мг — Серце
  • 5 мг — Мова яловичий

Поради лікарів

Боротися із залізодефіцитною анемією можна і потрібно не тільки за допомогою лікарських препаратів. Дуже ефективним в даному випадку є збалансоване харчування — дієта, багата залізом, вітамінами, мікроелементами.

Цікаво знати!

  • За добу в організм людини з їжею повинно поступати мінімум 20 мг заліза.
  • Залізо краще засвоюється в організмі, якщо його поєднувати з продуктами, багатими на вітамін С. Наприклад, можна вживати разом кашу і гранатовий фреш, м’ясо і сік.

Як підвищити рівень гемоглобіну у дитини?

Боротися із залізодефіцитною анемією у дітей будь-якого віку потрібно обов’язково. Наприклад, у немовлят зниження гемоглобіну призводить до кисневого голодування всього організму, що гнітюче позначається на роботі нервової системи малюка, і серйозно впливає на її фізичний і розумовий розвиток. Як наслідок, дитина може часто плакати, здригатися, бути роздратованим.

Батьки відразу ж впадають в паніку, підозрюючи наявність якогось захворювання з області неврології, але в першу чергу варто звертати увагу на норму гемоглобіну в крові дитини .


При здоровому способі життя матері у малюків у віці до 6 місяців анемія виникає вкрай рідко, так як засвоюваність заліза з материнського молока значно вище, ніж з інших продуктів .

Щоб вилікувати залізодефіцитну анемію у грудничка, необхідно збалансувати харчування мами. Якщо малюкові вже ввели прикорм, то потрібно подбати і про правильну систему харчування. Для цього і мама, яка годує, і дитина повинні вживати гречку, м’ясо, буряк, яблука і яблучний сік, гранатовий сік.

Для дітей старше 3 років нормалізація харчування продуктами, що містять залізо, взагалі не складає труднощів. У цьому віці їсти можна вже практично все, з огляду на тільки індивідуальну непереносимість продуктів і алергічні реакції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Молочні продукти при псоріазі - допустимо чи ні?

Як харчуватися при анемії вагітним і годуючим жінкам?

Під час вагітності жінці необхідно піклуватися про те, щоб її організм отримував стільки вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, щоб їх було достатньо і їй самій, і її майбутній дитині.

Так як дефіцит заліза провокує зниження рівня гемоглобіну і, відповідно, призводить до кисневого голодування, це негативно позначається і на матері, і на дитину.

Особливо страшно те, що підвищується ризик уповільнення розвитку плоду. Саме тому вагітній жінці потрібно серйозно стежити за своїм харчуванням. Для цього медики рекомендують вживати в їжу якомога більше залізовмісних продуктів.

Особливості харчування майбутніх мам:

  1. Чорний чай вагітним потрібно замінити на зелений — він сприяє кращому засвоєнню заліза.
  2. Пити гранатовий сік для підвищення гемоглобіну слід в невеликих кількостях — надмірне вживання провокує запори.
  3. Годує мама, як і вагітні жінки, повинна отримувати достатню кількість заліза з продуктів, оскільки з грудним молоком його буде отримувати і дитина.
  4. Якщо у вас є проблеми, наприклад, діарея, обговоріть свій раціон з дієтологом і лікарем — фахівці зможуть скласти повноцінне меню.

Профілактика анемії у хворих на цукровий діабет

У хворих на цукровий діабет відбувається ураження роботи нирок , а саме вони виробляють гормон еритропоетин. Він, в свою чергу, передає сигнали в червоний кістковий мозок, а той вже виробляє червоні кров’яні клітини. При цукрової нефропатії клітини, які виробляють еритропоетин, вмирають, тому виникає ниркова недостатність і анемія.

На жаль, у хворих на цукровий діабет анемія — це дуже поширене явище. Але і вилікувати її можна тільки за допомогою прийому медичних препаратів, що містять еритропоетин, в поєднанні зі збалансованим харчуванням, багатим вітамінами і мікроелементами.

Для профілактики анемії у хворих на цукровий діабет варто дотримуватися дієти з високим вмістом заліза і фолієвої кислоти . Для цього вживайте в їжу гречку, бобові, овочі, овочеві соки, хурму, гранати.

Рецепти для підвищення рівня гемоглобіну в крові

Існує безліч рецептів, які сприяють підвищенню гемоглобіну в крові.

Ми зупинимося сьогодні на найефективніших:

  1. Беремо по півкілограма родзинок, кураги, волоських горіхів і чорносливу, а також один лимон. Перекручуємо все це через м’ясорубку, додаємо приблизно 350 г меду. Отриману суміш поміщаємо в лоток або банку і вживаємо перед їжею по 2 столові ложки 3 рази на день.
  2. Готуємо щодня буряково-морквяний сік з медом. Для цього нам знадобиться 50 г соку буряка, 100 г соку моркви і 1 столова ложка меду. Всі інгредієнти ретельно перемішуються, і виходить смачний солодкий напій. Вживати такий сік рекомендується в першій половині дня для кращого засвоєння містяться в ньому вітамінів.
  3. Півсклянки яблучного соку потрібно змішати з такою ж кількістю журавлинного морсу. Доповнюємо отриманий напій 1 столовою ложкою бурякового соку — і багатий залізом сік готовий! Пити його рекомендується мінімум 4-5 разів на тиждень.
  4. Стакан волоських горіхів і півсклянки сирої гречаної крупи перемелює за допомогою кавомолки до стану борошна. Додаємо 100 г меду і ретельно перемішуємо. Отриману суміш потрібно вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їжею.
  5. Найпростіший рецепт, який швидко підвищує гемоглобін — це напій, що складається з рівних частин натуральних яблучного, морквяного, гранатового, бурякового і виноградного соків. Солодощі напою можна додати за допомогою 1-2 столових ложок меду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Білкова їжа - все, що ви хотіли знати про білках

Заборонені продукти при анемії: що робити, щоб підвищити засвоюваність заліза?


Правильне харчування передбачає не просто вживання багатих на залізо продуктів. Важливо також пам’ятати, що є ряд продуктів і напоїв, які уповільнюють засвоєння заліза. В принципі якщо у вас немає алергії, ви можете їсти майже все, але коли мова йде про засвоюваності заліза, від деяких продуктів все ж краще відмовитися.

Засвоєння заліза уповільнюють:

  • Жири
  • Борошняні здобні вироби
  • Чай
  • Кава
  • Газовані напої з кофеїном
  • Консервація
  • Оцет
  • Алкоголь
  • Продукти, багаті кальцієм

Важливо знати! Міцні спиртні напої і різні їх сурогатні замінники провокують розвиток синдрому порушення згортання крові. Вони шкідливі і для здорової людини, а для хворого з залізодефіцитною анемією вкрай небезпечні.

Що робити для кращого засвоєння заліза?

Також існує ряд правил, які сприяють кращому засвоєнню заліза з продуктів:

  1. Намагайтеся комбінувати овочі з м’ясом і печінкою. Овочі, особливо буряк і морква, здатні запустити процес регенерації заліза, що міститься в м’ясі.
  2. Вітамін С прискорює засвоєння заліза, тому їх бажано вживати в їжу разом. Наприклад, гречку з м’ясом або овочі з рибою можна запити апельсиновим фрешем.
  3. Мед покращує засвоєння заліза. Медики рекомендують щодня вживати 50-70 г цих солодощів. Він не тільки допоможе впоратися з анемією, але і зміцнить захисні властивості організму в цілому.
  4. Груша прискорює процес відновлення нормальної концентрації гемоглобіну в крові. Лікарі часто рекомендують їсти груші хворим на анемію, особливо якщо лікування медикаментами неефективно.

Всі ці прості правила значно поліпшать процес засвоєння заліза організмом і допоможуть за найкоротші терміни позбутися від залізодефіцитної анемії.

Меню на 7 днів

При складанні меню для профілактики і лікування залізодефіцитної анемії користуйтеся списками дозволених продуктів, а також враховуйте індивідуальну переносимість.

День 1:

Сніданок. Гречана каша і томатний сік.

Обід. Овочеве рагу, шматок відвареного м’яса, гранатовий сік.

Вечеря. Овочевий салат, ягоди.

День 2:

Сніданок. Омлет з шматочком відвареного м’яса або риби на пару.

Обід. Пюре з бобових, запечене м’ясо, буряково-морквяний сік.

Вечеря . Гречка з яловичої печінкою, гранат.

День 3:

Сніданок. Вівсяна каша з ягодами, зелений чай.

Обід. Овочевий суп з курячими грудками, морквяний сік.

Вечеря. Рис і запечена риба, виноградно-яблучний сік.

День 4:

Сніданок. Мюслі і гранатовий сік.

Обід. Гороховий суп з м’ясом і томатний сік.

Вечеря. Гречка з субпродуктами, овочевий сік.

День 5:

Сніданок. Сир з ягодами, фреш.

Обід. Суп з субпродуктами, зелений чай.

Вечеря. Картопляне пюре з м’ясом, томатний сік.

День 6:

Сніданок. Гречка з родзинками, зелений чай.

Обід. Овочеве рагу, яловича печінка, морквяний сік.

Вечеря. Картопляне пюре, тушковане м’ясо, салат зі свіжих овочів, гранатовий сік.

День 7:

Сніданок. Мюслі і зелений чай.

Обід. Тушковані овочі, м’ясо, гранатовий сік.

Вечеря. Рисова каша з рибою і салатом зі свіжих овочів, виноградно-яблучний сік.

Як бачите, харчування при залізодефіцитній анемії може бути не просто багатим, але ще і смачним. Дотримуйтесь рекомендацій дієтологів — і ви забудете про таке неприємне недугу, як анемія!

Схожі статті

Продукти, які очищають нирки від піску та каміння

elena elena

Продукти, корисні для підшлункової залози

elena elena

10 причин почати загартовуватися вже сьогодні з використанням контрастного душу

elena elena

Рейтинг корисних дитячих каш

elena elena

Що потрібно їсти для профілактики карієсу і здоров’я зубів?

elena elena

Що можна їсти на пізню вечерю — варіанти вечірнього меню проти ночі

elena elena

Харчування при лікуванні антибіотиками

elena elena

Літій для організму людини — користь і шкода

elena elena

Які продукти корисні при варикозному розширенні вен?

elena elena

Залишити коментар