Ще в 70-х XX століття вітаміни отримали статус головних захисників здоров’я. Зміцнення імунітету, профілактика серцево-судинних захворювань і раку, уповільнення старіння — які тільки властивості не приписують цих речовин. Однак в книгах та інтернеті вкрай мало інформації про те, чим небезпечні вітаміни. А між тим, наука накопичила достатньо відомостей, що викривають теорію антиоксидантів. Надлишок вітамінів в раціоні здатний обернутися для людини сумними наслідками.
Парадокс антиоксидантів: яку небезпеку таять в собі вітаміни
ВООЗ рекомендує вживати не менше 400 г фруктів і овочів в день. При цьому на сайті авторитетної організації немає ні слова про прийом мультивітамінний комплексів для профілактики захворювань. Однак багато хто купує в аптеці БАДи в надії на те, що диво-пігулки зможуть замінити збалансоване харчування.
Чи небезпечні вітаміни? Відповідь — і так, і ні. У продуктах харчування вітаміни зазвичай містяться в малих або помірних кількостях (хоча є винятки). А ще вони пов’язані з сотнями інших з’єднань. Тому вітаміни з їжі засвоюються організмом правильно, а їх надлишок виводиться з сечею.
Важливо! Всього 100 г печінки тріски містять 10 добових норм вітаміну D і 5 — бета-каротину.
Однак в разі прийому синтетичних аналогів спостерігається такий процес:
- через високу дозування і знаходження в вільному вигляді сполуки накопичуються в тканинах організму. Така властивість особливо характерно для жиророзчинних вітамінів: A, E, D і K.
- Баланс між виробленням і руйнуванням вільних радикалів (продуктів окислення клітин) порушується. Імунна система перестає працювати правильно.
- Вітаміни «перетягують» на себе електрони з вільних радикалів, по суті, набувають їх руйнівні властивості.
- У організмі виникають збої і навіть онкологія.
Вивести надлишки з’єднань з організму складніше, ніж ввести. Тому приймати БАДи варто тільки при дефіциті окремих речовин і за призначенням лікаря, строго дотримуючись дозування.
Думка експерта: «Самостійний прийом вітамінів може привести до передозування. А це загрожує небезпечними наслідками: алергією, підвищеним навантаженням на печінку, інтоксикацією і навіть розвитком раку », — лікар-імунолог Анна Шуляева.
Чим небезпечні різні речовини
Надлишок вітамінів в організмі може виникнути не тільки через прийом аптечних препаратів, але навіть через одноманітного харчування. Крім того, до гіпервітамінозу часто призводять хронічні захворювання печінки і нирок. Нижче розглянемо, які вітаміни найбільш небезпечні.
Вітамін A
Ще в 90-х минулого століття з’явилися наукові відомості про те, що вітамін A (ретинол) підвищує ймовірність розвитку раку кишечника на 30%. А курці, які зловживають БАДами, на 16% сильніше ризикують хворіти на рак легенів.
Чим ще небезпечний надлишок вітаміну A?
У медичній практиці найчастіше спостерігаються такі побічні ефекти:
- зміна кольору і лущення шкіри.
- токсичне ураження печінки.
- нудота, блювота, діарея, кишкові спазми.
- випадання волосся.
- підвищена дратівливість.
- внутрішньоутробні патології у вагітних.
Бета-каротином (попередником ретинолу в організмі) особливо багаті печінку риб і ссавців, морква, вугор, яєчні жовтки. Тому зловживати такими продуктами не можна.
Це цікаво! У 1912 році група з трьох осіб вирушила в експедицію в східну Антарктиду для вивчення тріщин в льодах. Через 3 місяці тільки один дослідник вижив. Але у нього відшаровувалася шкіра, випадало волосся і сильно болів живіт. Виявилося, через падіння в яму члени експедиції були змушені харчуватися печінкою собак. Вони отримали сильну передозування вітаміну A.
Вітамін Д
Організм людини здатний самостійно синтезувати вітамін D (холекальциферол) під впливом УФ-випромінювання. Однак в холодну пору року багатьом не вистачає цієї речовини, і лікарі рекомендують приймати БАД.
Чим небезпечний вітамін Д? У 2010 році вчені з Австралії з’ясували, що прийом синтетичної добавки холекальциферола збільшує ризик переломів на 20-30%. В експерименті взяли участь 2 000 жінок старше 75 років. До аналогічних висновків прийшли і експерти в Фінляндії в 2015 році, проаналізувавши дані 409 літніх людей.
Результат виглядає парадоксальним, оскільки вітамін D бере участь в засвоєнні кальцію. Однак сьогодні вчені вважають, що надлишок холекальциферола призводить не до зміцнення кісток, а відкладенню мінералу в нирках, судинах і інших тканинах.
Вітамін E
Вважається головним вітаміном краси і потужним антиоксидантом. Тому входить до складу більшості вітамінно-мінеральних комплексів. Іноді його додають і в капсули з риб’ячим жиром.
Сьогодні науково доведено, що вітамін E збільшує ризик розвитку таких захворювань:
- крововиливу в мозок — на 20% .
- рак кишечника — на 30% (в поєднанні з бета-каротином).
- рак простати у чоловіків — на 17%.
А в 2005 році в журналі Annals of Internal Medicine був опублікований огляд 19 досліджень за участю понад 130 тис. чоловік. З роботи вчених випливає, що додатковий прийом вітаміну E підвищує ймовірність передчасної смерті.
Важливо! Навіть малі дози речовини понад норму можуть призвести до головного болю і підвищеної стомлюваності. Якщо у вашому раціоні багато рослинних масел (особливо соняшникової), додатковий прийом вітаміну E не потрібно.
Вітамін C
Багато хто дивується при новини про те, що аскорбінка належить до вітамінам, небезпечним для здоров’я. Адже це водорозчинне з’єднання, яке легко виводиться з організму.
Передозування загрожує наступними наслідками:
- роздратуванням сечового міхура.
- сверблячкою і почервонінням на шкірі.
- нудотою, блювотою, діареєю.
- запамороченням і головним болем.
Здатність вітаміну C зміцнювати імунітет — поширений міф. Він виник ще в 60-70-х минулого століття і був пов’язаний з роботами Лайнуса Полінга. Однак жодне з сучасних досліджень, проведених з використанням подвійного сліпого методу, не підтвердило висновки вченого.
Так, в огляді 2007 року, опублікованому в Jama Network, міститься інформація про те, що вітамін C не тільки не запобігає хронічні хвороби, а й підвищує смертність.
Важливо! У 90-е дослідники з Університету Лестера виявили, що прийом понад 500 мг аскорбінової кислоти на добу надає прооксидантно дію на організм. Тобто, підвищує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Вітамін B 6
Вітаміни групи B входять до складу багатьох комплексів, призначених для лікування нервових розладів. Однак БАДи можуть викликати протилежний ефект.
Так, тривалий прийом B 6 часто призводить до ураження нервів. Людини турбують оніміння кінцівок, відчуття падіння в лежачому положенні, тривожність і дратівливість. Негативні симптоми можуть зберігатися навіть після відміни препарату.
Важливо! З 1986 по 2008 рік проводилося дослідження здоров’я жінок 55-69 років зі штату Айова. Ті учасниці, які регулярно брали добавки вітаміну B 6 , мали підвищений ризик (4,1%) передчасної смерті.
Вітамін B 12
Небезпечний надлишок вітамінів групи B може виникнути при зловживанні м’ясними виробами. Наприклад, червоне м’ясо і субпродукти містять багато B 12 (кобаламина).
В даний час виявлено взаємозв’язок між підвищеним вмістом вітаміну в крові і наступними новоутвореннями.
Вона проявляється такими наслідками:
- гепатоцелюлярної карциномою.
- вторинними пухлинами печінки.
- на рак товстої кишки, шлунка, грудей.
- пухлинами підшлункової залози.
Поки точно невідомо, чим є кобаламин: причиною або наслідком зазначених захворювань. Але краще не ризикувати здоров’ям і не приймати безконтрольно біодобавки.
Це цікаво! У 2015 році з’явилося твердження про те, що надлишок вітаміну B 12 провокує появу прищів. Бактерії P.acnes, що мешкають на шкірі, при контакті з речовиною виділяють токсичні продукти життєдіяльності, що призводять до запалення.
Вітамін K
На вітамін K багаті зелень і різні сорти капусти . Це основне з’єднання, яке бере участь в згортанні крові.
Без вітаміну K будь-яке поранення могло б привести до летального результату. Однак надлишок цієї речовини може призвести до утворенням тромбів в судинах, що особливо небезпечно для літніх людей.
Думка експерта: «Вітамін K насамперед відповідає за згортання крові і засвоєння кальцію. Але при синтетичної передозуванні може проявитися алергічний шок », — лікар-дієтолог Олена Соломатіна.
Як уникнути передозування організму вітамінами
Вітаміни, присутні у свіжих овочах, фруктах і ягодах , практично ніколи не приводять до передозування. Тому таку їжу можна їсти, не побоюючись за здоров’я.
З обережністю потрібно вживати такі продукти:
- м’ясо та субпродукти.
- рибу і морепродукти.
- молочку.
- рослинні масла.
- горіхи та насіння.
Їх потрібно їсти в помірних кількостях, грамотно комбінуючи з іншою їжею. А найкраще скласти максимально різноманітний раціон.
Важливо! Ніколи не приймайте синтетичні вітаміни, не здавши аналізи і не отримавши консультацію лікаря.
Вітаміни мають потужний вплив на організм. У разі надлишку — негативне. При цьому сполуки, присутні в продуктах, і синтетичні аналоги впливають на клітини тіла по-різному. Вчені неодноразово підтверджували в своїх дослідженнях, що прийом біодобавок збільшує ризик онкології. Тому 7 разів подумайте перед тим, як купувати в аптеці черговий БАД.
Список джерел:
- У. Н. Канюка, А. Д. Стрекаловского, Т. А. Санеева «Вітаміни»
- У. Спиричев «Що можуть вітаміни: Парадокси правильного харчування»
- https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
- https : //jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/205797
- https://www.bbc.com/future/article/20161208-why-vitamin-supplements-could-kill-you
- https://media.jamanetwork.com/news-item/neither-vitamin-d-nor-exercise-affected-fall-rates-among-older-women-in-finland/
- https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/185854
- https://www.theatlantic.com/health/archive/2011/11/are-supplements-killing- you-the-problem-with-vitamins-minerals / 248450 /
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049814/