Сироїдіння — філософський образ життя, прийти до якого можуть люди з сильною волею і чистим розумом. Не кожному під силу відмовитися від звичних страв і змиритися з постійним голодним бурчанням шлунка.
Так що ж все-таки є сироїди? Люди, які відмовилися від задоволення балувати себе смачною їжею або здорові і повні сил особистості? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашій статті!
Що таке сироїдіння, і на які види його поділяють?
Сироїдіння — це система харчування, при якій основу вашого раціону складають сирі продукти, без термічної обробки (варіння, смаження, випікання, копчення, пастеризації).
Прихильники такого харчування стверджують, що обробка продуктів тепловим методом протиприродна, адже наші прабатьки їли виключно сирої, натуральний продукт.
Сучасне кулінарні нововведення — це данина моді, яка ніяк не йде на користь нашому організму — так вважають прихильники сироїдіння.
Визнаний факт, чому безліч людей вибрали сироїдіння, стосується вітамінів і мінералів. При температурній обробці гине велика частина вітамінів і корисних мікроелементів, а в сирої їжі вони залишаються недоторканими і краще засвоюються організмом.
Система сироїдіння по допустимості продуктів ділиться на кілька видів:
- Всеїдна сироїдіння — в раціон можна включати м’ясо, рибу, яйця в сирому або в’ялена вигляді.
- Вегетаріанське сироїдіння — забороняється вживання м’яса і риби, допускаються яйця і молочні продукти в сирому вигляді. Це найпоширеніший тип сироїдіння в світі.
- веганські сироїдіння — виключає їжу тваринного походження, в тому числі яйця, молоко і молочні продукти. У раціоні вегана присутній тільки сира рослинна їжа.
- фрукторіанства — це харчування плодами рослин — фруктами, ягодами, горіхами, плодовими овочами.
Варіанти сироїдіння також відрізняються за методикою планування раціону:
- Змішаний — продукти поділяють за складом, і в один прийом їжі використовують суміжну за складом продукцію — овочі + овочі, фрукти + горіхи, і так далі.
- монотрофное — в один прийом їжі вживається тільки 1 продукт без температурної обробки.
З чого почати — як правильно перейти на сироїдіння?
сироїдіння — це не дієта, а система харчування, при якій ви відмовляєтеся від звичних продуктів і від приготування їжі за допомогою теплової обробки.
Важливо!
Різка відмова від налагодженого раціону може негативно позначитися на організмі. Тому на сироїдіння слід переходити плавно і з усвідомленням, що вам дійсно це потрібно.
- У першу чергу відмовтеся від продуктів промислового виробництва, у 2-й тиждень — від червоного м’яса, в 3-ю — від білого м’яса, в 4-ю — від яєць, в 5-ю — від риби, в 6-ю — від молока і кисломолочних продуктів, з 7-го тижня — від каш. З кожним тижнем вживайте все більше сирої їжі.
- Заведіть щоденник сироїда, де ви будете записувати все відчуття, думки, інформацію про шкідливі і корисні продукти, ваші цілі (позбавлення від надмірної ваги, оздоровлення і так далі) і обов’язково — результати.
- Плануйте свій раціон в залежності від пори року. Літо і осінь — найсприятливіші періоди для початку сироїдіння, адже в вашому раціоні будуть переважати свіжі фрукти і овочі. Взимку і навесні ви можете включити в меню продукти, які зберігаються в погребі (цибуля, морква, картопля, яблука). Навесні можна додати в свій раціон більше зелені.
- Важливим фактором при переході на сироїдіння є сила волі. Головний принцип цієї системи харчування — тривалість. Якщо ви захотіли смаженої риби, то не відмовте собі один раз в задоволенні. В інший час харчуйтеся, дотримуючись системи сироїдіння.
Користь і шкода
В чому користь сироїдіння?
Прихильники сироїдіння затверджують , що дотримуючись цієї системи харчування, можна очистити організм від токсинів, шлаків і інших шкідливих речовин. Паралельно ви перебудовуєтеся на новий спосіб життя, стаєте на крок ближче до природного, простий їжі.
До переваг сироїдіння дієтологи відносять:
- Вироблення імунітету до простудних захворювань.
- Виробництво харчових продуктiв витривалість. Якщо в продуктах зустрічаються шкідливі речовини, організм їх відчуває, знешкоджує і відторгає без наслідків для шлунково-кишкового тракту і для здоров’я в цілому.
- Зниження маси тіла за рахунок вживання в їжу здорових продуктів без теплової обробки.
- Приплив енергії, поліпшення самопочуття, здатність вести активний спосіб життя.
- У організм сироїдів не надходять шкідливі транс-жири і насичені жири, що благотворно позначається на роботі серцевого м’язи. Знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Шкода сироїдіння
На думку фахівців, людина харчується повноцінно, якщо в організм щодня надходить шість елементів — білки , вуглеводи, жири, мінеральні речовини, вітаміни і вода. При сироїдінні організм не отримує достатню кількість корисних речовин.
До мінусів сироїдіння відносять:
- Недолік білків. Деякі незамінні амінокислоти містяться тільки в їжі тваринного походження. На думку лікарів, недолік корисних речовин в організмі сироїда призводить до зниження імунітету.
- Брак вітамінів групи В. Вітаміни В12 і В2 містяться в яловичої печінки і в молочних продуктах. Вони важливі для правильного обміну речовин і повноцінного функціонування центральної нервової системи.
- Дефіцит корисною рослинної їжі в зимовий період. Сироїдіння заснували в країнах з жарким і вологим кліматом, де цілий рік жителям доступні фрукти та овочі. Але зимовий період в нашій країні характеризується мінімумом свіжих овочів і фруктів, а також сумнівною їх корисністю. Найчастіше тепличні продукти містять багато шкідливих хімічних добавок, а значить, корисними вже не будуть.
Кому протипоказано сироїдіння?
Дієтологи не рекомендують дотримуватися системи сироїдіння людям:
- З захворюваннями шлунково-кишкового тракту (кислоти в свіжих продуктах дратують слизову оболонку шлунка).
- у разі алергічних реакцій на деякі продукти (горіхи, цитрусові, квітковий пилок).
- Крім того, фахівці не рекомендують переходити на сироїдіння раніше 30 років. До цієї вікової позначки деякі процеси в організмі ще активно формуються, а ось після 30-ти років організм вже повністю розвинений.
- Протипоказано сироїдіння і вагітним жінкам, так як для повноцінного розвитку плоду важливо гарне білкове харчування.
Правила сироїдіння і поради початківцям — які найпоширеніші помилки роблять новачки?
Ви вже знаєте, що перехід на сироїдіння повинен бути поступовим, щоб не травмувати організм. Проте, початківці сироїди часто допускають типові помилки на початку свого шляху.
Помилки початківців сироїдів:
- Нестача води. Багато сироїди-новачки вважають, що отримують достатню кількість води з рослинних продуктів, але це не так. Крім рослинної їжі людина повинна вживати хоч трохи очищеної води, щоб наситити нею організм.
- Брак зеленої рослинності. Існує небезпека, що сироїдам не вистачає тваринного білка. Щоб заповнити цю прогалину, в їжу слід вживати зелень (петрушку, цибулю, кріп, селера, кропиву) і горіхи.
- Використання в раціоні рослинних масел, великої кількості сухофруктів, меду, консервованих, ферментованих продуктів. Масла — це концентрована їжа, що містить багато жиру. А жир порушує обмін речовин і погіршує роботу травної системи. Сухофрукти для сироїдів допустимі в разі, коли сира їжа тимчасово недоступна (наприклад, в дорозі).
- Переїдання. Зловживання їжею веде за собою сонливість, млявість, брак енергії, важкий ранковий підйом. Згодом потрібно зменшувати обсяги з’їденого.
- Нехтування фізичними навантаженнями. Систематичні заняття спортом або хоча б пробіжки сприяють зміцненню м’язів і очищенню організму. Сама по собі сира їжа не зміцнить ваші м’язи і не оздоровить, якщо диван буде вашим кращим другом.
Раціон сироїда — складаємо правильне меню на 7 днів
понеділок:
Сніданок. 2 банана, 1 ківі.
Обід. Зелена гречка, салат зі свіжих огірків з помідором, цибулею і солодким перцем, заправлений оливковою олією холодного віджиму.
Полудень. Жменя будь-яких сирих горіхів.
Вечеря. 1 стакан овочевого смузі (помідор, авокадо, базилік, зелень).
Вівторок:
Сніданок. 2 хурми.
Обід. Пророщена сочевиця з помідором і зеленню цибулі, часнику, петрушки.
Полудень. Сирі морквяні котлетки.
Вечеря. Салат з помідорів, печериць, болгарського перцю та сиру.
П’ятниця:
Сніданок. Фруктово-овочеве смузі.
Обід. Гарбузова каша з лляною олією і гарбузовим насінням.
Полудень. 2 яблука.
Вечеря. Кабачкова ікра з житнього коржем.
Четвер:
Сніданок. 2 часточки свіжої дині.
Обід. Овочевий крем суп (з лука, цвітної капусти, моркви, молодого горошку і зелені).
Полудень. Салат зі свіжої капусти, огірків, зелені, заправлених лимонним соком і лляною олією.
Вечеря. Каша з пророщеної пшениці з чорною смородиною.
п’ятниця:
Сніданок. 1 стакан смузі з банана і полуниці.
Обід. Гарбузова каша з кедровими горішками, салат з кабачків з зеленню.
Полудень. 2 апельсина.
Вечеря. Салат з руколи, цвітної капусти і помідора, з додаванням кунжуту, заправлений соком лимона і оливковою олією.
Субота:
Сніданок. Жменю свіжої полуниці.
Обід. Пророщений нут, салат з молодих кабачків і моркви по-корейськи.
Полудень. Яблука, фаршировані сухофруктами.
Вечеря. Салат з морської капусти, броколі, цибулі, заправлений лимонним соком і лляною олією.
Неділя:
Сніданок. Смузі з кефіру і чорної смородини.
Обід. Суп гаспачо.
Полудень. Жменя будь-яких горіхів.
Вечеря. Вітамінний салат з овочів.
Відгуки та думки людей-сироїдів і лікарів
Прихильники сироедчества позитивно висловлюються в сторону цієї системи харчування, роблячи акцент на корисні речовини, що містяться в сирих продуктах.
Я практикую сироїдіння вже 14 місяців. Крім плюсів цієї системи не відчув ніяких негативних впливів на організм. Вранці я завжди бадьорий, сплю 6-7 годин і не відчуваю втоми. На протязі року жодного разу не захворів на простудні захворювання, хоча до цього мене часто долав грип і були проблеми з носоглоткою. Буду продовжувати харчуватися за цією системою. Два роки мого сироїдіння не пройшли даром — я схудла на 20 кг, а зайві кілограми не повертаються до сих пір! Мені не доводилося багато готувати — їла прості страви, і зелень, фрукти, овочі завжди під рукою. Але перед вагітністю проконсультувалася з лікарем-дієтологом, який порекомендував відмовитися на час від сироїдіння. Плід повинен повноцінно харчуватися, щоб розвиватися і рости, а через раціон матері майбутній малюк отримує всі корисні речовини. Тому мені довелося залишити сироїдіння, але сподіваюся, я до нього ще повернуся.
Думки лікарів з приводу сироїдіння поділяються.
Сироїдіння або сиромоноїдіння як корисно, так і шкідливо. Правильно збалансоване харчування вимагає багато зусиль, знань і засобів. В іншому випадку організм втратить важливі речовини, і замість оздоровлення можна отримати виснаження і загострення хронічних хвороб. Відшкодування білка — бобові — при великих обсягах дуже шкідливі. Тому слід приділити особливу увагу своєму щоденному меню. Важливо грамотно скласти раціон. Сироїдіння я рекомендую тільки людям зі здоровою травною системою, оскільки навантаження на неї буде дуже велика. На такий кардинально новий тип харчування важливо переходити поступово, з максимальною увагою до свого здоров’я і самопочуття. Перед початком сироїдіння потрібно обов’язково пройти обстеження.