Поради

Раціон годуючої мами: що їсти, щоб грудне молоко було смачним і корисним для малюка?

Грудне вигодовування — природний процес, закладений самою природою. Єдність мами і малюка допомагає новонародженому відчувати любов і опіку, а матері налагодити психоемоційний зв’язок з малюком.

А щоб процес вигодовування проходив безболісно для двох, потрібно з’ясувати, як харчування молодої мами впливає на якість і смак грудного молока.

Як харчування матері впливає на якість молока для дитини?

Здорове і повноцінне харчування матері визначає склад грудного молока і його кількість.

Білок, який потрапляє в організм з маминим молоком — один з головних компонентів, що відповідає за ріст дитини і формування його нервової системи. Недолік білків в організмі малюка може негативно позначитися на його розвитку.

Важливо!

Надлишок в раціоні мами легкозасвоюваних вуглеводів (кондитерські вироби, мед, цукор, варення, шоколад, сухі сніданки, виноград і банани) робить грудне молоко дуже солодким. Таке молоко може викликати дисбактеріоз у новонародженого.

Саме тому мамі, що годує важливо пам’ятати, що цукор в її організмі виділяється не тільки з солодкого, але також з інших продуктів харчування, і потім в потрібній кількості потрапляє у грудне молоко в організм малюка вже в вигляді молочного цукру (лактози).

Які продукти повинні входити в раціон годуючої жінки?

Денна норма калорійності їжі для молодої мами — 3000-3200 калорій . Цього достатньо і для мами, і для малюка — енергетичні витрати на одне грудне вигодовування становлять 500-800 калорій, інші послужать енергією для самої мами. А ось перевищення норми може спровокувати гипогалактию — зниження кількості грудного молока аж до його зникнення.

Щоб малюк і мама відчували себе добре, педіатри рекомендують дотримуватися годуючим жінкам правила 1-1-4 — це співвідношення білків, жирів і вуглеводів, і вживати корисні продукти в достатній для двох кількості.

Корисні продукти в раціоні годуючої жінки:

  • Нежирна риба (білок , вітамін D).
  • Молочні та кисломолочні продукти (білок, кальцій).
  • Печінка (фолієва кислота).
  • Крупи (пшоняна, вівсяна, гречана — вітамін В1).
  • Сир, сири (вітамін В2).
  • Масло вершкове, яйця, печінку свиняча, яловича (вітамін А).
  • Морква, зелень (бета-каротин).
  • Червоний болгарський перець, смородина, обліпиха (вітамін С).
  • Волоські горіхи (підвищують жирність молока, роблять його більш поживним).

Педіатри настійно рекомендують включати в раціон мам и продукти, насичені залізом (печінка, м’ясо, яйця, інжир, чорницю, чорну смородину, гречану крупу).

Про правила прийому рідини також не варто забувати: добова норма рідини для годуючої жінки — не більше 2 літрів. Надлишок рідини погіршує властивості грудного молока, роблячи його водянистим і розведеним.

Продукти, що не рекомендуються при грудному вигодовуванні

В перші місяці життя дитина особливо чутливий до речовин, які надходять з молоком матері, тому молода мама повинна приділити особливу увагу складанню свого раціону. Неправильне харчування матері може викликати діатез, кольки, здуття, пронос у дитини.

Ці продукти знаходяться під забороною для жінки на період грудного годування:

  • Білокачанна капуста, брюссельська капуста, брокколі (викликають здуття, провокують коліки у дитини).
  • Бобові (провокують метеоризм у новонародженого).
  • Цитрусові (можуть спровокувати діатез).
  • Копченості (містять шкідливі речовини, здатні викликати алергію у дитини).
  • Смажена і жирна їжа (сприяє появі коліків).
  • Гриби (можуть викликати сильний розлад шлунково-кишкового тракту у малюка).
  • Велика кількість макаронних і хлібобулочних виробів (викликають бродіння і газоутворення у дитини).
  • Газовані напої (барвники, що містяться в напоях, здатні викликати алергію у немовляти).
  • Кава ( збуджує нервову систему дитини).

Причини, за якими новонароджені відмовляються пити грудне молоко


Існує кілька головних причин, за якими немовля відмовляється від маминого молока:

  1. Неправильне харчування матері — якщо жінка вживає гострі, жирні, копчені страви , цибулю, часник і різні прянощі, то її молоко може придбати неприємний для дитини смак. Змінити смак молока можуть також лікарські препарати і трави. Перед початком прийому будь-яких медикаментів годувальниці слід проконсультуватися з лікарем.
  2. Прорізування зубів — це болюче для малюка процес може бути причиною відмови від грудей. Зверніть увагу на ясна дитини — якщо вони опухли і збільшилися, значить у нього прорізуються зубки.
  3. Годування з пляшечки — ще одна причина відмови від грудного годування, адже з пляшечки дитині набагато легше смоктати молоко. Звикнувши отримувати його швидко і без зусиль, дитина відмовляється від маминих грудей.
  4. Нежить — коли носик у малюка закладений, він не може одночасно смоктати молоко і дихати, тому перед годуванням слід прочистити ніс дитини від сухих кірочок і слизу .

В період грудного вигодовування жінка дає дитині не просто молоко — вона підвищує імунітет малюка, закладає основи його здоров’я, але головне — мама дарує свою любов.

У час годування малюк почуває себе поруч з мамою захищеним. Саме це робить харчування для новонародженого подвійно комфортним і приємним. З іншого боку, матерям, у яких пропало молоко, не потрібно картати себе — важливо навчитися віддавати свою любов малюкові іншим способом.

Правила складання меню для годуючої жінки

Головний принцип складання раціону для годуючої жінки — потреби матері і реакція малюка на ті чи інші продукти. І для вас, і для дитини все повинно бути смачним і корисним.

Складаємо меню на період грудного вигодовування:

  1. Ухил робимо на ті продукти, які дозволені і не викликають у дитини проблеми зі здоров’ям. З 2-го місяця життя малюка в денний раціон мами поступово починаємо вводити по одному новому продукту.
  2. У процесі приготування страви бажано дотримуватися правила полегшеної обробки продуктів (готувати в пароварці, мультиварці, пекти в духовці, тушкувати в щільно закритому посуді).
  3. Чи не вживаємо продукти, що містять консерванти, барвники, згущувачі, підсилювачі смаку, а також екзотичні фрукти і овочі.
  4. Перший місяць життя дитини не вживаємо продукти, які викликають здуття і коліки у малюка.
  5. При появі алергічної реакції у малюка поступово виключаємо продукти, які можуть бути причиною цього.
  6. з напоїв годувальниці краще вживати воду, компот із сухофруктів, чай.
  7. Раціон годуючої жінки повинен бути повноцінним і не мізерним в плані продуктів — чим багатша ваше меню, тим краще.

Меню на 7 днів

Складаючи індивідуальний раціон, користуйтеся списками дозволених і заборонених продукто в, і намагайтеся максимально урізноманітнити своє харчування.

Понеділок:

Сніданок. Гречана каша на воді з соняшниковою олією, компот із сухофруктів.

Обід. Суп з курячою грудкою, 200 г картопляного пюре.

Полудень. Тушковані овочі (морква, кабачки, баклажани, солодкий перець, цибуля).

Вечеря. Стакан кефіру.

Вівторок:

Сніданок. Сирники зі сметаною, чай.

Обід. Суп з гречаною крупою і відвареним м’ясом, 1 перепелине яйце.

Полудень. 200 г сирної запіканки з вишнями.

Вечеря. 200 г салату з буряка з оливковою олією.

П’ятниця:

Сніданок. Стакан йогурту.

Обід. Суп з яловичими фрикадельками, 100 г рису з тушкованими овочами.

Полудень. Запечені яблука (зелені) в тесті.

Вечеря. 200 г овочевого рагу.

Четвер:

Сніданок. Кефір, галетное печиво.

Обід. Рибний суп, 100 г гречаної каші, 1 куряче яйце.

Полудень. Фрукти на вибір (персик, кілька слив) і 30 г волоських горіхів.

Вечеря. Картопляне пюре, 100 г відвареної курячої грудки, 50 г спаржі, приготовленої на пару.

п’ятниця:

Сніданок. Сирна запіканка з сухофруктами, чай.

Обід. Суп овочевий вегетаріанський зі сметаною, 100 г вівсяної каші, 100 г відвареної індички.

Полудень. Шматочок кавуна.

Вечеря. Омлет білковий.

Субота:

Сніданок. Запечені яблука зі смородиною, компот із сухофруктів.

Обід. Суп-пюре овочевий (цибуля, морква, корінь селери, картопля), 100 г запеченої кролятини зі сметаною.

Полудень. Стакан йогурту.

Вечеря. Риба, запечена з овочами.

Неділя:

Сніданок. 1 перепелине яйце, 50 г твердого сиру, чай.

Обід. Курячий бульйон, 200 г овочевого рагу.

Полудень. Сирна запіканка.

Вечеря. 100 г відвареної індички, тушковані овочі.

Схожі статті

Вірменська кухня

elena elena

10 продуктів, які сприяють розрідженню крові

elena elena

Алкоголь при грудному вигодовуванні — як і скільки можна пити?

elena elena

Кіста яєчника — 10 варіантів профілактики за допомогою харчування

elena elena

мексиканська кухня

elena elena

Чому вітаміни можуть бути небезпечними: тільки наукові факти

elena elena

Кращі закуски для тих, у кого високий рівень холестерину

elena elena

6 класних відео тренувань, щоб прибрати живіт

elena elena

Лікувальні властивості капусти — то, чого ви не знали

elena elena

Залишити коментар