Поради

Роздільне харчування як стиль життя

Роздільне харчування — це не сувора дієта на кілька днів, а стиль життя.

Так вважають Герберт Шелтон і Вільям Хей, засновники теорії роздільного харчування. Вони стверджували, що правила роздільного харчування будуються на уявленні про сумісність і несумісність продуктів.

Що таке роздільне харчування і яка його суть?

Вчені дали оцінку впливу на організм змішаних страв: потрапляючи в шлунок, несумісні продукти перешкоджають нормальному травленню, а жири і вуглеводи, які не встигли окислитися, осідають на нашому тілі у вигляді жиру.

Суть теорії полягає в групуванні продуктів за принципами роздільного харчування, і вживанні різної їжі через невеликі проміжки часу.

Види роздільного харчування по Г. Шелтону і У. Хею

Шелтон довів, що більшість харчових продуктів легко і без проблем засвоюються організмом тільки по окремо.

Американський дієтолог поділив всі продукти на 7 груп:

  1. Білкові продукти — нежирне м’ясо, риба, сир, сир, соя, яйця , маслини, арахіс, деякі види горіхів.
  2. Вуглеводні продукти — зернові, бобові, картопля, каб ачкі, кольорова капуста, гарбуз, морква, буряк, бруква, банани, інжир, родзинки, фініки, хурма, солодкий виноград, чорнослив, цукор і солодощі, мед, джем і варення, солодкі сиропи.
  3. Жирові продукти — тваринні жири, такі як коров’яче масло і свиняче сало, а також сметана і вершки, жирне м’ясо і риба, рослинні масла, деякі види горіхів.
  4. Кислі фрукти і овочі — апельсин, лимон, ананас, грейпфрут, гранат, сливи, персики, кислі яблука, томати.
  5. Напівкислі фрукти — груші, солодкі яблука, абрикоси, манго.
  6. Некрахмалістие і зелені овочі — огірки, редис, баклажани, цибулю, зелений горох, ріпа, солодкий перець, салат, шпинат, щавель, часник, селера, бадилля.
  7. Кавуни та дині.

На основі цієї класифікації Шелтон сформулював основні принципи роздільного харчування:

  1. Не можна з’їдати несумісні продукти за один прийом їжі: а) Білки і вуглеводи (м’ясо з картоплею, рибу з крупами, горіхи з фруктами).
    б) Два концентриров анних білка (м’ясо з рибою, рибу з яйцями, сир з горіхами).
    в) Жири з білками (вершкове масло з м’ясом, яйцями та іншими білками).
    г) Кислі плоди з білками (помідори з сиром, а м’ясо з томатним соком).
    д) Кислу і вуглеводну їжу (картопля з помідорами, мед з яблуками).
    е) Вуглеводи з вуглеводами (картопля і солодке тістечко).
    ж ) Цукор з іншими вуглеводами (солодкі круп’яні і макаронні запіканки, джем з хлібом).
  2. Диню і кавун ніколи не змішувати з іншими прийомами їжі.
  3. Відмовитися від молока або вживати його окремо від всіх страв.

Підхід американського лікаря Вільяма Хея до роздільного харчування дещо відрізняється від підходу його попередника Шелтона.

Хей розділяє всі продукти на 3 групи:

  1. Продукти, які потребують лужному процесі травлення (злаки і хлібобулочні вироби, фрукти і овочі, багаті вуглеводами — це картопля, топінамбур, банани, фініки, хурма, а також солодощі — мед, саха р, сироп).
  2. Продукти, які вимагають кислого процесу травлення (всі види м’яса, риба, молочні і кисломолочні НЕ жирні продукти, яйця, цитрусові, кавуни, дині, ягоди).
  3. Продукти нейтральної групи, які потребують як в кислому, так і в лужному травленні (тваринні та рослинні жири, сир і сир з високим відсотком жирності, гриби, всі овочі, крім насичених вуглеводами, горіхи і насіння олійних культур, морські водорості, желатин).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Подивіться, як змінилося життя цього старого, коли фотографії його моторошною халупи потрапили в Інтернет

Спираючись на цю цю класифікацію, Хей виділив такі основні тези роздільного харчування:

  1. на сніданок необхідно вживати лужну їжу, на обід — білкову, а на вечерю — вуглеводну.
  2. Між головними прийомами їжі краще робити перерву не менше 4-х годин. Вгамувати голод можна склянкою фруктового соку або будь-яким фруктом.
  3. До білкових страв потрібно подавати соус з рослинних масел, вершків, зелені і лимонного соку. Страви на основі вуглеводних продуктів вимагають соус з кисломолочних продуктів (сметани, кислого молока).

Правила складання раціону

Система роздільного харчування багатьом здасться обтяжливою, так як потрібно зважити кожен крок і навчитися правильно поєднувати продукти. Але якщо взяти до уваги основні правила роздільного харчування, вивчити сумісність продуктів (в цьому питанні вам допоможе таблиця), то у вас не виникне труднощів з освоєнням цієї системи.

 

Основні принципи правильного харчування :

      • Сідайте за стіл тільки тоді, коли дійсно відчуєте голод. Між прийомами їжі можна випити чай або сік.
      • Не переїдайте. Пам’ятайте, що відчуття насичення приходить тільки через пів години після прийому їжі.
      • У першу чергу вживайте овочі та фрукти, вирощені у вашій країні. Вони знаходяться в біологічній рівновазі з вашим організмом.
      • Завжди трохи підігрівати готові страви. Не їжте холодну або гарячу їжу.
      • Вживайте більше рослинної їжі в сирому вигляді, без термічної обробки.
      • Харчуйтеся ягодами і фруктами окремо від інших блюд.
      • Чи не їжте відразу після тренування або після важкої фізичної роботи — дайте організму відпочити.

 

Дієтологи виділяють продукти, які категорично заборонено вживати в один прийом їжі:

      • Білкові + вуглеводні.
      • Білкова + насичена жирами їжа.
      • Білкові продукти + кислі фрукти.
      • Вуглеводи + кисла їжа.
      • Баштанні культури + інші види продуктів.

сумісність продуктів і правильне їх поєднання ви можете подивитися в таблиці.

За кожною цифрою закріплені ті чи інші продукти, а сумісність ви дізнаєтеся на перетині відповідних горизонтальною і вертикальною ліній. Зелений колір означає, що продукти відмінно поєднуються, жовтий — нейтрально поєднуються, червоний — продукти не сумісні один з одним.

Деякі продукти дієтологи рекомендують взагалі виключити з раціону, адже вони не несуть ніякої користі:

      • Цукор (в чистому вигляді або в кондитерських виробах).
      • Копченості.
      • Консерви і маринади.
      • рафіновані олії рослинного походження.
      • Сухе і згущене молоко.
      • Продукти з підвищеним відсотком жирності.
      • Фаст-фуд.
      • Газовані напої .

Складаючи індивідуальне меню, важливо не перегнути палицю — надлишки вуглеводної їжі можуть спровокувати зайву вагу, а переїдання білкової їжі — вироблення сечової кислоти . Саме тому не слід поєднувати в один прийом їжі страви з борошна, картоплі і крупи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що робити при запорі - ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

Дієтологи дають відповіді на питання

Чи можна вагітним і годуючим груддю жінкам дотримуватися режиму роздільного харчування?

  1. Під час вагітності дієтологи рекомендують майбутнім мамам дотримуватися роздільного харчування. Адже вживання змішаних страв уповільнює травлення, порушує обмін речовин і негативно позначається на самопочутті вагітної. Різноманітність продуктів і роздільне харчування, навпаки, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і насичує організм корисними вітамінами і мікроелементами.
  2. Харчування годуючої матері мало відрізняється від харчування вагітної жінки. Щоб налагодити травлення і передати малюкові з молоком матері корисні речовини, вам слід урізноманітнити меню, і навчитися правильно поєднувати продукти.

Чи допомагає роздільне харчування при діабеті?

Лікарі відзначають позитивний вплив системи роздільного харчування на людей, які страждають від цукрового діабету.

У 1978 році доктор вальба провів дослідження і з’ясував, що у пацієнтів його клініки, що дотримували такий режим харчування, через місяць-півтора рівень цукру в крові зменшився на 90%, а кількість цукру в сечі — на 98%. Цей факт доводить, що концепція роздільного харчування покращує стан хворих на діабет.

Меню на 7 днів

Понеділок:

Сніданок. 1 яблуко, 1 гроно винограду.

Обід. 200 г відвареної телятини, стручкова квасоля на пару або в тушкованому вигляді.

Полудень. 40 г волоських горіхів.

Вечеря. Цвітна капуста з сиром, запечена в духовці.

Вівторок:

Сніданок. Апельсиновий сік, ячмінна каша на воді, шматочок хліба грубого помелу.

Обід. Запечена біла риба, зелений салат.

Полудень. Фрукти або овочевий салат з редису з огірком, заправлений сметаною.

Вечеря. Салат з кислих фруктів і 100 г сиру.

П’ятниця:

Сніданок. Омлет з 5 яєчних білків, запечених без масла, відварений шпинат.

Обід. Суп на овочевому бульйоні з картоплею, морквою, брокколі, цибулею і селерою.

Полудень. 40 г горіхів кешью або мигдалю.

Вечеря. 200 г тушкованого дієтичного м’яса курки або індички, овочевий салат.

Четвер:

Сніданок. Салат з кислих фруктів і 100 г сиру.

Обід. Зелений салат, огірок і селеру, шпинат (на пару), запечена картопля.

Полудень. Яблуко, кілька фініків або чорнослив.

Вечеря. 300 г м’яса, тушкованого з овочами.

п’ятниця:

Сніданок: 300 мл фруктового смузі
Обід: 100 г відвареної риби, зелений салат, редис, зелений перець, кольорова капуста печена, морква (на пару)
Полудень: 200 г натурального йогурту і жменю ягід — журавлини або вишні без цукру
Вечеря: овочевий салат, томати, селера, баклажан (на пару), шпинат, яйце

Субота:

Сніданок. 200 г кавуна або дині.

Обід. Суп-пюре з брокколі, 2 скибочки хліба грубого помелу.

Полудень. 40 г горіхів.

Вечеря. 200 г відвареної курячої грудки, шпинат на пару.

Неділя:

Сніданок. 200 г каші з рису булгур, 1 апельсин.

Обід. Рибна запіканка з овочами.

Полудень. 2 зелені яблука, запечених з сиром.

Вечеря. Овочевий салат, редис з бадиллям, жменю горіхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  15 фотографій, які показують, як «гламурна» життя в інстаграме відрізняється від реальності

Між основними прийомами їжі пийте фруктові соки без цукру і воду.

Плюси і мінуси роздільного харчування

Популярність системи роздільного харчування обумовлена ​​її перевагою над короткостроковими дієтами. Принципи роздільного харчування в першу чергу базуються на правильному, по-справжньому здорове харчування.

Концепція роздільного харчування — це не сувора дієта, а система раціонального вживання продуктів.

Основні переваги системи роздільного харчування :

  1. Дотримуючись принципів правильного поєднання продуктів, ви очистите свій організм від токсинів і нормалізуете роботу травного тракту.
  2. Шлунок буде легко і швидко перетравлювати їжу, внаслідок чого ви помітите зниження ваги , і незабаром можете позбутися від ожиріння. Заборона на вживання цукру і крохмалю тільки позитивно впливає на вашу фігуру.
  3. Вживання цільнозернових продуктів заповнить нестачу вітамінів і мінералів.
  4. Вживаючи в їжу одні білки окремо від інших білків, ви поліпшите стан своєї шкіри.
  5. Щоденне вживання фруктів, ягід і зелених овочів допомагає зміцнити серцево-судинну систему і уникнути її захворювань. У цих продуктах міститься велика кількість антиоксидантів, які роблять позитивний вплив на роботу серця і судин.

Знаючи про плюси роздільного харчування, далеко не всі лікарі і дієтологи схвалюють цю систему. Головним недоліком такого раціону, на думку фахівців, вважається порушення природного, закладеного природою травлення.

До основних мінусів системи роздільного харчування дієтологи зараховують:

  1. Відчуття голоду. Під час перебудови організму на режим роздільного харчування ви можете постійно відчувати себе голодним, не використовуючи змішані страви.
  2. На думку фахівців, через кілька років такого режиму організм вже не зможе перетравлювати змішану їжу, і повернутися до звичного меню буде дуже складно.
  3. Неможливо до кінця дотримуватися системи роздільного харчування. Деякі з продуктів мають змішану структуру (білки і крохмалі).

Протипоказань у цій системи як таких немає. Але якщо ви маєте намір дотримуватися представленої концепції харчування, то краще заздалегідь проконсультуватися з фахівцем.

Думки лікарів і дієтологів

Травна система людини може перетравлювати будь-яку їжу — як змішану, так і роздільне. Якщо з якої-небудь причини ви вирішили слідувати роздільному харчуванню, то це жодним чином не зашкодить вашому організму. Але час від часу варто харчуватися змішаними стравами, щоб травна система не втратила функцію перетравлення змішаної їжі. Роздільне харчування — прекрасний спосіб знизити вагу і налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Людям, які страждають від хвороб травного тракту, корисно дотримуватися такого режиму. Правильно складене меню допоможе очистити організм і позбутися від недуг шлунка і кишечника. Концепція роздільного харчування має на увазі під собою психологічний дискомфорт, який викликаний відмовою від звичної змішаної їжі. Якщо ви вирішили дотримуватися цієї системи харчування, то важливим фактом стане ваш вольовий характер, який допоможе побороти стресову ситуацію для організму. Інакше ви можете зірватися і набрати в рази більше зайвих кілограмів, а також підірвати роботу шлунково-кишкового тракту.

Схожі статті

Як правильно підібрати матрац: на що звернути увагу

admin

Вірменська кухня

elena elena

10 причин почати загартовуватися вже сьогодні з використанням контрастного душу

elena elena

Як кинути курити і не набрати зайву вагу?

elena elena

Продукти, що викликають апендицит

elena elena

Як заповнити дефіцит магнію в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Як організувати розвантажувальні дні при вагітності без наслідків?

elena elena

Дофамінових голодування — що це таке?

elena elena

Як прискорити метаболізм за 1 місяць за допомогою харчування і спорту?

elena elena

Залишити коментар