Поради

Дієта за кольорами веселки — користь продуктів за колірною групі

Вченими доведено, що колірна гамма продуктів на вашій тарілці впливає на самопочуття і здоров’я. Ретельно підібрані відтінки їжі здатні підвищити або стримати апетит, а також поліпшити роботу травної системи.

Які групи продуктів за кольором виділяють дієтологи

Дієтологи в боротьбі за правильне харчування розділили всі продукти на 8 колірних груп:

  • червоні
  • помаранчеві
  • жовті
  • зелені
  • блакитні
  • сині
  • фіолетові
  • білі

На основі цієї системи навіть складена «Райдужна дієта », суть якої полягає в почерговому прийомі продуктів харчування з кожної групи (за принципом один день — один колір). Така дієта не призводить до різкої втрати ваги, а скоріше покликана наситити ваш організм корисними речовинами.

Користь продуктів за кольором — зведена таблиця

Наша таблиця наочно покаже вам, завдяки яким речовинам і як саме продукти певного кольору впливають на здоров’я.
Колірна група Які продукти відносяться Користь і загальний вплив на організм Червона

Корисні речовини:

  • Флавоноїди
  • Ликопин
  • Фенол
  • Вітамін С
  • Яловичина
  • Телятина
  • Червона риба
  • Червоний болгарський перець
  • Помідори
  • Редис
  • Червона квасоля
  • Гранат
  • Рожевий грейпфрут
  • Вишня
  • Кавун
  • Полуниця
  • Малина
  • журавлина
  • Ревінь
  • Чай каркаде

Флавоноїди знижують ризик розвитку раку.

Ликопин очищає організм від шлаків.

Фенол бореться зі стресом.

Вітамін С зміцнює імунну систему і бореться з вірусними захворюваннями.

  • Надають стимулюючу дію на нервову систему.
  • Дають енергію організму.

Помаранчева

Корисні речовини:

  • Вітамін С
  • Бета-каротин
  • Пектин
  • Гарбуз
  • Морква
  • Помаранчевий болгарський перець
  • Гриби сироїжки
  • Абрикос
  • Манго
  • Обліпиха
  • Хурма
  • Апельсини
  • Мандарини

Бета-каротин очищає організм від шлаків, покращує зір і стан шкіри.

Вітамін С допомагає в боротьбі з вірусними інфекціями.

Пектин покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

  • Зміцнюють імунну систему.
  • Покращують роботу шлунково кишкового тракту.

Жовта

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, які очищають печінку і підшлункову залозу

Корисні речовини:

  • Вітамін А
  • Вітаміни групи В
  • Картопля,
  • Кукурудза
  • Жовтий болгарський перець
  • Патисон
  • жовта стручкова квасоля
  • Сир
  • Жовтки яєць
  • Банани
  • Ананас
  • Диня
  • Жовта слива
  • Лимон

Вітамін А благотворно впливає на стан шкіри і волосся, покращує зір.

Вітаміни групи В діють як антиоксиданти, нормалізують гормональний фон, позитивно впливають на роботу нервової системи.

  • Стимулюють роботу печінки і травної системи.
  • Покращують роботу нервової системи.

Зелена

Корисні речовини:

  • Хлорофіл
  • Залізо
  • ізотіоціанати
  • Сульфорафан
  • Огірки
  • Капуста (брюссельська, брокколі, морська)
  • Горох
  • Авокадо
  • Вся листова зелень
  • Кабачки
  • Зелений болгарський перець
  • Горох
  • Зелена стручкова квасоля
  • Артишок
  • Шпинат
  • Спаржа
  • Зелені яблука
  • Зелений виноград
  • Ківі
  • Агрус
  • Зелений чай

Хлорофіл знімає головний біль і бореться зі стресом.

Залізо насичує кров киснем.

ізотіоціанати і сульфорафан захищають від розвитку раку.

  • Нормалізують артеріальний тиск.
  • Запобігають головні болі і порушення зору .
  • Сприятливо впливають на емоційний фон людини.

Блакитна

Корисні речовини:

  • Птеростільбен
  • Ферменти
  • Судак
  • Блакитний короп
  • Блакитний сир
  • молочні та кисломолочні продукти
  • Устриці
  • Кальмари
  • Лохина
  • Гриби

Птеростільбен знижує артеріальний тиск, знижує рівень холестерину в крові і сприяє втраті ваги.

Ферменти прискорюють обмін речовин.

  • Сприяють схудненню і уповільнюють процеси старіння.

Синя

Корисні речовини:

  • Цинк
  • антоцианінів
  • Деякі сорти сливи і винограду
  • Лохина
  • Ожина
  • Чорниця
  • Фініки
  • Риба терпуг
  • Ягода жимолость
  • Сині водорості

Цинк зміцнює імунну систему і стимулює оновлення клітин в організмі.

антоцианінів зменшує ризик інсультів і зміцнює серцевий м’яз.

  • Нормалізують сон.
  • Сприяють емоційної стабільності і покращують роботу серцево-судинної системи.

Фіолетова

Корисні речовини:

  • Калій
  • Пектин
  • Ресвератрол
  • Баклажани
  • Фіолетова і червонокачанна капуста
  • Фіолетовий цибулю
  • Буряк
  • Чорна смородина
  • Слива
  • Ожина
  • Синій виноград
  • Чорнослив
  • Ізюм

Калій має противосклеротическим ефектом.

Пектин покращує роботу травної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Спірний союз продуктів: які продукти не варто їсти разом або один за іншим?

Ресвератрол має анти алергічні властивості.

  • Покращують роботу дихальної системи.
  • Благотворно впливають на психічне здоров’я людини .

Біла

Корисні речовини:

  • Вітаміни групи В
  • антоціаніди
  • Флавоноїди
  • Аліцин

  • Біле м’ясо курки і риби
  • Рис
  • Молоко та кисломолочні продукти
  • Макарони
  • Лук
  • Часник

Вітаміни групи В покращують стан шкіри.

антоціаніди і флавоноїди є сильними антиоксидантами.

Аліцин нормалізує тиск і знижує рівень холестерину в крові.

  • Надають заспокійливу дію.
  • Зміцнюють імунну систему.

Дієтологи і лікарі рекомендують щодня з’їдати продукти як мінімум з трьох різних колірних груп.

Такий підхід дозволяє наситити організм корисними мікроелементами і подарує вам гарний настрій!

Схожі статті

Тайська кухня

elena elena

Користь горіхів для здоров’я жінки

elena elena

Як схуднути, якщо немає сили волі, і постійно хочеться їсти?

elena elena

Худнути — смачно!

elena elena

Доставка правильного харчування на будинок. Американський сервіс в російських будинках.

elena elena

Молочні продукти при алергії: яке воно — життя без молока?

elena elena

Користь і шкода низькокалорійних продуктів — список продуктів з низькою калорійністю

elena elena

Як зберегти молодість, натхнення і активність після 40?

elena elena

Користь солі для організму людини, або все-таки шкода?

elena elena

Залишити коментар