Вченими доведено, що колірна гамма продуктів на вашій тарілці впливає на самопочуття і здоров’я. Ретельно підібрані відтінки їжі здатні підвищити або стримати апетит, а також поліпшити роботу травної системи.
Які групи продуктів за кольором виділяють дієтологи
Дієтологи в боротьбі за правильне харчування розділили всі продукти на 8 колірних груп:
- червоні
- помаранчеві
- жовті
- зелені
- блакитні
- сині
- фіолетові
- білі
На основі цієї системи навіть складена «Райдужна дієта », суть якої полягає в почерговому прийомі продуктів харчування з кожної групи (за принципом один день — один колір). Така дієта не призводить до різкої втрати ваги, а скоріше покликана наситити ваш організм корисними речовинами.
Користь продуктів за кольором — зведена таблиця
Наша таблиця наочно покаже вам, завдяки яким речовинам і як саме продукти певного кольору впливають на здоров’я.
Колірна група Які продукти відносяться Користь і загальний вплив на організм Червона
Корисні речовини:
- Флавоноїди
- Ликопин
- Фенол
- Вітамін С
- Яловичина
- Телятина
- Червона риба
- Червоний болгарський перець
- Помідори
- Редис
- Червона квасоля
- Гранат
- Рожевий грейпфрут
- Вишня
- Кавун
- Полуниця
- Малина
- журавлина
- Ревінь
- Чай каркаде
Флавоноїди знижують ризик розвитку раку.
Ликопин очищає організм від шлаків.
Фенол бореться зі стресом.
Вітамін С зміцнює імунну систему і бореться з вірусними захворюваннями.
- Надають стимулюючу дію на нервову систему.
- Дають енергію організму.
Помаранчева
Корисні речовини:
- Вітамін С
- Бета-каротин
- Пектин
- Гарбуз
- Морква
- Помаранчевий болгарський перець
- Гриби сироїжки
- Абрикос
- Манго
- Обліпиха
- Хурма
- Апельсини
- Мандарини
Бета-каротин очищає організм від шлаків, покращує зір і стан шкіри.
Вітамін С допомагає в боротьбі з вірусними інфекціями.
Пектин покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Зміцнюють імунну систему.
- Покращують роботу шлунково кишкового тракту.
Жовта
Корисні речовини:
- Вітамін А
- Вітаміни групи В
- Картопля,
- Кукурудза
- Жовтий болгарський перець
- Патисон
- жовта стручкова квасоля
- Сир
- Жовтки яєць
- Банани
- Ананас
- Диня
- Жовта слива
- Лимон
Вітамін А благотворно впливає на стан шкіри і волосся, покращує зір.
Вітаміни групи В діють як антиоксиданти, нормалізують гормональний фон, позитивно впливають на роботу нервової системи.
- Стимулюють роботу печінки і травної системи.
- Покращують роботу нервової системи.
Зелена
Корисні речовини:
- Хлорофіл
- Залізо
- ізотіоціанати
- Сульфорафан
- Огірки
- Капуста (брюссельська, брокколі, морська)
- Горох
- Авокадо
- Вся листова зелень
- Кабачки
- Зелений болгарський перець
- Горох
- Зелена стручкова квасоля
- Артишок
- Шпинат
- Спаржа
- Зелені яблука
- Зелений виноград
- Ківі
- Агрус
- Зелений чай
Хлорофіл знімає головний біль і бореться зі стресом.
Залізо насичує кров киснем.
ізотіоціанати і сульфорафан захищають від розвитку раку.
- Нормалізують артеріальний тиск.
- Запобігають головні болі і порушення зору .
- Сприятливо впливають на емоційний фон людини.
Блакитна
Корисні речовини:
- Птеростільбен
- Ферменти
- Судак
- Блакитний короп
- Блакитний сир
- молочні та кисломолочні продукти
- Устриці
- Кальмари
- Лохина
- Гриби
Птеростільбен знижує артеріальний тиск, знижує рівень холестерину в крові і сприяє втраті ваги.
Ферменти прискорюють обмін речовин.
- Сприяють схудненню і уповільнюють процеси старіння.
Синя
Корисні речовини:
- Цинк
- антоцианінів
- Деякі сорти сливи і винограду
- Лохина
- Ожина
- Чорниця
- Фініки
- Риба терпуг
- Ягода жимолость
- Сині водорості
Цинк зміцнює імунну систему і стимулює оновлення клітин в організмі.
антоцианінів зменшує ризик інсультів і зміцнює серцевий м’яз.
- Нормалізують сон.
- Сприяють емоційної стабільності і покращують роботу серцево-судинної системи.
Фіолетова
Корисні речовини:
- Калій
- Пектин
- Ресвератрол
- Баклажани
- Фіолетова і червонокачанна капуста
- Фіолетовий цибулю
- Буряк
- Чорна смородина
- Слива
- Ожина
- Синій виноград
- Чорнослив
- Ізюм
Калій має противосклеротическим ефектом.
Пектин покращує роботу травної системи.
Ресвератрол має анти алергічні властивості.
- Покращують роботу дихальної системи.
- Благотворно впливають на психічне здоров’я людини .
Біла
Корисні речовини:
- Вітаміни групи В
- антоціаніди
- Флавоноїди
- Аліцин
- Біле м’ясо курки і риби
- Рис
- Молоко та кисломолочні продукти
- Макарони
- Лук
- Часник
Вітаміни групи В покращують стан шкіри.
антоціаніди і флавоноїди є сильними антиоксидантами.
Аліцин нормалізує тиск і знижує рівень холестерину в крові.
- Надають заспокійливу дію.
- Зміцнюють імунну систему.
Дієтологи і лікарі рекомендують щодня з’їдати продукти як мінімум з трьох різних колірних груп.
Такий підхід дозволяє наситити організм корисними мікроелементами і подарує вам гарний настрій!