Багато з нас насилу можуть собі уявити раціон без морепродуктів. Однак людям, схильним до алергії на рибу, не рекомендується її вживати в будь-якому вигляді.
Ознаки і причини алергії на рибу і рибну ікру
Причина виникнення алергії криється в білку, який може міститися в м’язах риб, ікрі і продуктах життєдіяльності (покривна слиз). Крім того, алергени практично не піддаються руйнуванню — смажена або відварна, риба все одно залишається небезпечною для алергіків. Повітря в приміщенні, де готується риба, також може бути небезпечний — алергени потрапляють в організм через дихальні шляхи.
Найчастіше алергія на рибу є спадковою і насилу піддається лікуванню.
симптоми алергії яскраво виражені, а сама реакція може протікати досить важко:
- Поколювання губ, язика, горла і неба.
- Поява нудоти і блювоти.
- Різні шкірні прояви у вигляді сильного свербіння, висипу і почервоніння.
- Виникнення пухирів на тілі.
- в особливо важких випадках — набряк Квінке та анафілактичний шок, який може привести до летального результату.
На які види риби найчастіше буває алергія?
Найбільш алергенної вважаються червона риба і червона ікра , зважаючи на великий вмісту білка, що викликає відповідну реакцію. Але алергія може виникнути на будь-який вид риби — як річковий, так і морської. Креветки, раки та інші морські мешканці також часто є провокаторами алергічної реакції.
Найменш алергенними видами вважаються тунець і скумбрія — м’язового білка в цих видах риб міститься не так багато. Однак перш ніж включати в свій раціон рибу, вам необхідно проконсультуватися у лікаря-алерголога і здати необхідні аналізи.
І не забувайте, що в деяких випадках алергічна реакція може виникнути навіть на нешкідливі і найчастіше наполовину штучні крабові палички.
Як риба впливає на алергіків?
Як ви вже зрозуміли, алергічна реакція на рибні продукти може бути вкрай важкою. Симптоми найчастіше з’являються практично відразу, тому алергікам необхідно завжди мати при собі антигістамінні препарати.
У окремих випадках навіть погано вимита каструля, де готувалися рибні продукти, може викликати непередбачену реакцію вашого організму.
і якщо ви точно знаєте про свою недугу, краще заздалегідь попередити знайомих, друзів і близьких про непереносимості рибних продуктів, а в магазинах ретельно перевіряти кожен продукт на наявність рибного білка.
на замітку!
- Мало хто знає, але алергію часто плутають з харчовою непереносимістю. Так, симптоми у цих недуг практично однакові, а ось механізм розвитку різний — імунна система не виробляє антитіла при непереносимості, тому реакція легша (немає загрози набряку Квінке і анафілактичного шоку).
- І ще один важливий момент — харчова нестерпність, на відміну від алергії, з часом може пройти, і у вас знову з’явиться можливість вживати улюблені продукти.
Як правильно починати прикорм рибою у дитини?
Риба в дитячому раціоні — необхідний продукт, багатий калієм, фосфором, йодом і іншими корисними елементами. А знайомити малюків з рибними продуктами бажано не раніше ніж з 8 місяців.
Введення риби в дитяче меню — процес нескладний. Перші кілька тижнів потрібно давати продукт не більше двох разів в тиждень, а порція повинна становити половину чайної ложки.
Для першого прикорму краще використовувати нежирні сорти риби — підійдуть хек, судак або тріска. У більш дорослому віці можна включати в дитячий раціон рибу середньої жирності — форель, салаку, морського карася.
Важливо!
Категорично не рекомендується давати дітям до 3 років рибну ікру, креветки, консерви, а також солону, копчену або в’ялену рибу.
А з іншими важливими рекомендаціями дитячих лікарів і дієтологів ви ознайомитеся в тематичній статті Вводимо рибу в меню малюка.
чи можна дитині їсти рибу, якщо у мами під час вагітності була виявлена непереносимість риби?
під час вагітності алергія може загострюватися, але самі алергени не представляють ніякої небезпеки для плода, так як не можуть проникнути через плаценту. Однак алергія іноді передається у спадок, і в майбутньому у малюка можуть виникати реакції на ті ж речовини, що і у матері.
Рибні продукти самі по собі є досить алергенними, тому перед початком прикорму дитини рибою обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і зробіть необхідні тести!
Дієта при алергії у дорослих і дітей — чим замінити рибу в раціоні?
Ми звикли вважати, що без риби і м’яса людський організм існувати не може, оскільки тваринний білок незамінний. Однак практика показує, що це не так — існує чимало продуктів, які допоможуть впоратися алергікам з нестачею корисних речовин, що містяться в рибних продуктах.
Яйця. Містять в собі велику кількість білка, легко засвоюються організмом і часто зустрічаються в меню різних дієт.
Кисломолочні продукти. Це відмінне джерело білка і кальцію. Крім того, різних видів молочних продуктів дуже багато, а це значить, що кожна людина може підібрати собі що-небудь за смаком.
Бобові культури. У квасолі, горосі, сочевиці і інших бобових міститься багато білка і корисних речовин. Окремо слід відзначити сою — вона рекомендована до вживання алергікам, а білок, що міститься в ній, засвоюється практично повністю.
Гриби. Чи є джерелом білка і відрізняються низькою калорійністю. Слід пам’ятати, що гриби важко засвоюються, тому не рекомендуються до регулярного вживання.
Крупи. Відмінна альтернатива рибі. У крупах міститься багато мікроелементів і вітамінів, необхідних організму.
На замітку! Замінювати рибу в раціоні слід обережно, з огляду на можливу алергію на інші продукти харчування. Кісломолочка, гриби, горіхи і яйця також часто викликають непередбачувані реакції організму. Якщо ви схильні до харчової алергії, зверніться за допомогою до фахівців — алерголога і дієтолога — вони допоможуть вам скласти повноцінне меню на кожен день.