Догмати, обряди і харчові приписи ісламу формувалися протягом 1400 років.
Ключовим поняттям у мусульман, яке відноситься і до продуктів харчування, є «дозволеності», тобто віруючому допустимо вживати будь-яку їжу, яка не заборонена Святим письмом (Кораном), життєписом Пророка Сунна і іншими загальновизнаними мусульманськими судженнями.
Чого не можна їсти мусульманам — заборонені продукти в ісламі
Заборона на харчові продукти в ісламі включений в поняття «харам» (араб. — заборонене).
до групи строго заборонених продуктів в ісламі входять:
- Свинина і м’ясо осла — ці тварини вважаються «брудними», «нечистими» для мусульман.
- Кров тварин і птахів.
- мертвечина — тварини, які померли від пожежі, утоплення, ураження електричним струмом, а також розтерзані хижаком.
- М’ясо тварини, яка закололи не за правилами шаріату — закривавлене тварина, або вбите без згадки імені Алл аха.
- М’ясо жертовної тварини, яке не було доїду в трапезу, пов’язану з часу з жертвопринесенням.
- Внутрішні органи тварин — нирки, серце, селезінка та інші.
- М’ясо хижих птахів — сокола, шуліки.
- М’ясо рептилій — змій, жаб.
- Риба, яка позбавлена луски — осетрові, вугор та інші.
- м’ясо, до якого доторкнувся іновірець.
- Спиртні напої.
Вживання забороненою їжі мусульманином не рахується гріхом в разі використання продуктів під час потреби (голод, спрага, хвороба або смерть), якщо немає можливості харчуватися допустимими ісламом продуктами.
Хто вірує може поїсти трохи забороненою їжі для підтримки свого здоров’я і самопочуття, поки не знайде можливість покуштувати дозволені продукти.
Дозволені продукти і страви в раціоні мусульман
дозволеного до вживання продукти і страви мусульмани об’єднали в категорію «халяль».
На мусульманському мовою в ка Тегор «халяль» входить їжа, яка:
- Чи не заборонена Кораном.
- Не визначена мусульманськими догмами як небажана.
- Чи не знаходиться в області сумнівною їжі.
На замітку!
- Яйця, молочні продукти, випічка, прянощі мусульманам дозволені в будь-який час, крім поста.
- Густий суп — улюблене блюдо сповідують іслам. Після трудового дня в кожній сім’ї прийнято подавати на стіл гарячий ситний суп. Для поліпшення смакових якостей першої страви мусульмани додають в нього різні прянощі — перець (чорний, червоний, білий, запашний), шафран, кмин, гвоздику, корицю, імбир, лавровий лист, мускатний горіх.
- Улюблене для правовірного мусульманина, правильно забиту і приготоване м’ясо — це баранина, яловичина і конина. Його вони їдять із задоволенням. Мусульманам дозволяється вживати в їжу тварин, які забиті свідомо на забій або на полюванні, так як при цьому є можливість максимально вичавити кров з звіра. А ось кров в їжу вживати не можна.
- Віруючі в іслам вважають своє харчування здоровим і правильним, так як воно схвалено самим Аллахом.
Відступ від релігійних канонів в харчуванні
Ісламська етика виділяє перехідну зону між дозволеними і забороненими вчинками, діями, харчовими приписами. Ця категорія називається «макрух».
Однак не потрібно зводити даний ступінь продуктів в групу дозволених. Їжа, яка входить в категорію «макрух», прямо не заборонена ясними Коранічне віршами або Сунною, тому вживання продуктів з цієї групи не тягне за собою порушення релігійних харчових приписів. Але і їсти цю їжу добровільно небажано, щоб не розгнівати Аллаха.
Не можна упускати і той факт, що різноманітність світу ісламу (мусульманських країн і народів) вносить свої зміни в культуру харчування.
Розглянемо кілька прикладів.
Як ми підкреслювали вище, до заборонених продуктів в ісламі відноситься м’ясо жертовної тварини, яке залишилося після трапези жертвопринесення. Однак мусульмани в Тунісі готують особливу страву — суху баранину ( «кадід»). Готується воно з правої лопатки барана, в тому числі і забитого під час жертвопринесення, якого ріжуть на Свято розговіння (Ураза-байрам). М’ясо солять, посипають спеціями і залишають сушитися. Готовий продукт їдять тільки через три тижні в день Нового року, який є народним святом.
Араби, закоренілі шанувальники ісламу, теж іноді відступають від харчових приписів релігії. Так, араби-кочівники їдять внутрішні органи тварин. Наприклад, баранячі нирки — їхнє улюблене блюдо, яким прийнято пригощати гостей.
Меню в пост
Обов’язкові пости Дозволені продукти Заборонені продукти Рамадан
- Хліб з цільного пророщеного зерна або з борошна грубого помелу.
- Страви з круп.
- М’ясо.
- Риба.
- Яйця.
- Молочні продукти.
- Салати зі свіжих овочів.
- Сухофрукти.
- Сік, морс, компот, кисіль, чай.
- Жирна і смажена їжа.
- Продукти з надмірним вмістом цукру.
- Продукти швидкого приготування (локшина і супи з пакетів, ковбаса).
- Солодощі у великій кількості.
Рекомендовані пости Дозволені і заборонені продукти
- Кожен понеділок і четвер
- Кожен місячний місяць 13-го, 14-го і 15-го числа
- 6 днів місяця «Шавваль» (місяць після Рамадана)
- Перший місяць мусульманського календаря (9,10,11 число)
- 12-ий місяць мусульманського календаря (9 число)
Повна відмова від води і їжі
на світлий період дня
Виконання харчових приписів ісламу є одним із головних завдань в дотриманий ії релігійних традицій мусульман, чиє харчування строго регулюється загальновизнаними канонами.
Умисне порушення харчових заборон Шаріату вважається гріхом і засуджується іншими віруючими. А відмова від їжі і пиття під час посту очищає не тільки організм, але і одухотворяє постить на благі справи.