Здавалося б, ну які калорії в алкоголі? Що в ньому є щось, крім спирту? Багато хто щиро не розуміють — де зв’язок між алкоголем і калорійністю. А зв’язок пряма: практично кожен напій «з градусами» створюється методом бродіння. Тобто, з використанням цукру. І багато алкогольні напої впевнено обганяють по калорійності плюшки і солодощі . Скільки ж в алкоголі калорій, і чи підтримує він з дієтами?
Таблиця калорійності алкоголю — все відомості про харчову цінність алкоголю в таблиці
Як відомо, все добре в міру . А коли справа стосується алкоголю, то цей захід слід і зовсім ділити надвоє і «віддавати ворогові» — здоровіше буде організм . Звичайно, від келиха вина катастрофи не станеться, але краще заздалегідь поцікавитися — скільки калорій у вашому келиху (чарці), якщо ви боретеся із зайвими сантиметрами.
Енергоцінність спирту — 7 ккал / 1 г . Тобто, навіть більше, ніж в білкових і вуглеводних продуктах. Але на відміну від них, «спиртові» калорії — абсолютно порожні. Якщо продукти харчування відіграють роль «палива» для організму, то в алкоголь в обмін речовин не вносить ніякої лепти зовсім. Для прикладу: ½ пляшки вина — це близько 30% цукру (в ккал) і 270% спирту. Ті ж 300 ккал нам забезпечить банан + молоко з висівками. Тільки в другому випадку ми отримуємо клітковину, залізо з кальцієм і білки, а в першому — виключно калорії.
Скільки калорій в алкоголі? Тут все просто: чим вище градус, тим вище цифри .
Шампанське
Класифікація має на увазі кількість цукру в складі . Наприклад, брют містить мінімум цукру або зовсім не містить.
- Солодке : 90 ккал / 100 г.
- Напівсолодке : 88 ккал / 100 г.
- Сухе : 65 ккал / 100 г.
- Напівсухе : 78 ккал / 100 г.
- Брют : близько 55 ккал / 100 г.
Вино
- Біле сухе : до 76 ккал / 100 г.
- Червоне сухе : до 68 ккал / 100 г.
- Напівсухе : до 78 ккал / 100 г.
- Біле, десертне : близько 153 ккал / 100г.
- Кагор, червоне — до 147 ккал / 100 г.
- Кіндзмараулі, червоне : близько 172 ккал.
- міцне : 163 ккал / 100 г.
- Солодке : близько 100 ккал / 100 г.
- Біле, напівсолодке : 78 ккал / 100г.
- Червоне, напівсолодке : до 70 ккал / 100 г.
Пиво
- Світле, 1,8% : до 29 ккал / 100 г.
- Світле, 2,8% : до 37 ккал / 100 г.
- Світле, 4,5% : до 45 ккал / 100 г.
- Темне : 54,6-60 ккал.
Горілка
- Звичайна : до 250 ккал / 100 г.
- Рисова : до 250 ккал / 100 г.
- Текіла : 274 ккал / 100 г.
- Анісова : 297 ккал / 100 г.
- Саку : 134 ккал / 100 г.
Інші напої
- Абсент : до 83 ккал / 100 г.
- Ром : близько 375 ккал / 100 г.
- Лікери : 112-325 ккал / 100 г.
- Наливка (на вишні) : 300 ккал / 100 г.
- Кальвадос : до 325 ккал / 100 г.
- Джин : 225 ккал / 100 г.
- Глінтвейн : 80-85 ккал / 100 г.
- Віскі : близько 300 ккал / 100 г.
- Пунш : 260-350 ккал / 100 г.
- Мадера : до 170 ккал / 100 г.
- Вермут : 139 -150 ккал / 100 г.
- Коньяк : близько 240 ккал / 100 г.
- Бренді, 40% : до 225 ккал / 100 г.
- Спирт етил овий : близько 710 ккал / 100 г.
- Янко : до 200 ккал / 100 г.
- Енергетичні напої : близько 80-90 ккал / 100 г.
Який алкоголь можна при дієті, і які дієти допускають вживання алкоголю
Про підступність алкоголю можна говорити не тільки з точки зору його калорійності. Крім іншого, він ще і розпалює апетит . Після кухлика пива обов’язково захочеться похрумтіти, наприклад, сухариками. А келих вина буде не настільки приємним без рибки, оливок, сиру або фруктів. Підсумок: гримуча суміш, яка зводить нанівець всі зусилля за день (а то і за тиждень).
Варто також пам’ятати, що організм в першу чергу витрачає саме алкогольні калорії . І лише в останню — продуктові. Тобто, калорійність напою організм спалює, а калорійність супутніх блюд «ховає» на боках.
У яких дієтах допустимо алкоголь — пити чи не пити?
як ми вже зазначили вище, дієта і алкоголь несумісні. Але окремі дієти все-таки допускають його вживання в розумних кількостях.
- Кремлівська дієта . Вона допускає вживання 1 келиха червоного вина — не частіше, ніж й раз / тиждень, в середині обіду. Категорична заборона на лікери та пиво, на шампанське і солодкі / напівсолодкі вина, на наливки.
- Дієта Дюка . Дозволено вживання алкоголю виключно при приготуванні страв. Наприклад, для легких за жирністю соусів — для аромату. Або для інших страв — не більше 3 ст / л вина і за умови, що ви готуєте без кришки.
- Середземноморська дієта . Дозволено 1 келих сухого вина в середині вечері або обіду.
- Дієта Сонома . На 3-му етапі дієти допустимо помірне вживання вин — не більше 1-2 келихів / день. Але тільки благородних червоних! Наприклад, сира, мерло або каберне совіньон.
- Експрес-дієта . Для сильних «духом». Дана 3-денна дієта передбачає вживання 200 мл сухого білого вина тричі на день з прийомом їжі (сир, хліб).
- Шампанська дієта . У цьому варіанті дозволені 2 келихи шампанського на добу (сухого).
- Гречана дієта . Позволітелен 1 келих сухого вина. Не кожен день — лише іноді.
- Куряча дієта . У цій схемі схуднення дозволено не більше 1 келиха легкого алкоголю на добу (сухе вино або світле пиво).
- Дієта Аткінса . Вона допускає вживання вина в мізерних дозах на будь-яких стадіях, крім першої.
Дієта — який алкоголь дозволений і в якій кількості?
на якій би дієті ви не сиділи, краще алкоголь виключити зовсім.
Якщо ж без нього не обійтися, то без шкоди для фігури дозволено:
- Не більше 50 г міцних напоїв, 350 мл пива або 100-200 г легких напоїв на день.
- Вибирайте світлий сорт пива з мінімумом «оборотів »або сухі вина (краще брют).
- Не можна заїдати алкоголь висококалорійними або солоними продуктами.
На замітку худнуть:
- Мета дієти (точніше, одна з цілей) — розігнати метаболізм. Алкоголь же обмін речовин уповільнює. Тобто, спалювання жирів відбувається повільно або зовсім не відбувається.
- Кожна страва, супроводжуване вживанням алкоголю, відкладається в «засіках» організму.
- Алкоголь підвищує апетит. Супутні страви повинні містити мінімум вуглеводів і калорій.
- Менше градусів — нижче калорійність. Розбавляйте вино льодом або водою.
- Пийте малими ковтками — НЕ залпом і тільки на ситий шлунок (в процесі їжі).
- Якщо у вас намічається вечірка (свято), то заздалегідь починайте знижувати кількість калорій в раціоні.
Скільки пити — особиста справа кожного. Але норма напою — не більше 50-ти г / добу . При перевищенні норми алкоголь стає отрутою для організму.