Поради

Вводимо рибу в меню малюка — найважливіші рекомендації дієтологів

Риба — це корисний білковий продукт, який досить рідко здатний провокувати виникнення алергічних реакцій. У той же час риба часто викликає псевдоалергічні прояви. Це означає, що після вживання в їжу значної кількості риби людини турбують симптоми звичайної алергії — висипання, свербіж, почервоніння, але викликані вони не порушеннями роботи імунної системи, а надмірною поїданням продукту, багатого на гістамін.

Риба в раціоні дітей до року — як правильно вводити рибу в меню дитини і з якою починати?

в раціон дитини вводити рибу варто вже з 8 місяців. Робити це потрібно поступово, починаючи з маленького шматочка — розмір в половину чайної ложки буде достатнім для першого разу. Рибу найкраще перетирати або збивати блендером як доповнення до овочів або каш, а давати її дитині необхідно 2-3 рази в тиждень. У період, коли малюкові виповнюється 8-12 місяців, обсяг споживаної рибки можна збільшити до 100 грамів за один прийом.

Риба добре сприймається дитячим організмом, тому що являє собою легко перетравлюється білок. У ній містяться поліненасичені жирні кислоти, без яких неможливий правильний обмін речовин, а також важливі вітаміни — A, Е, D, вітаміни групи В, і мікроелементи — фосфор, фтор. Наприклад, жирна кислота Омега 3 запобігає виникненню захворювань серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину в крові. Крім того, риба багата йодом, який дуже важливий для правильного функціонування щитовидної залози.

Важливо знати! Йод міститься в основному в морських видах риби, а ось в прісноводних видах його кількість удвічі менше.

Починати вводити рибу в прикорм грудничка необхідно з нежирних морських сортів. Найкраще для цього підійде хек, тріска, окунь, навага, судак і камбала. Бажано протягом першого місяця прикорму давати рибу одного виду, а потім вже пробувати і інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  За що я люблю боул - новий напрямок здорового харчування

Яку рибу можна давати дітям: таблиця протипоказань за видами риби

Кожна мама повинна пам’ятати про те, що деякі продукти, які добре сприймаються дорослим організмом, можуть нашкодити дитині. Це стосується і риби.

Справа в тому, що всю рибу ділять на три групи — нежирна (худа), середньо-жирна і жирна. Виходячи з цієї класифікації, вводять рибу в раціон дитини з певного віку.
Група риби Види риби Процентний вміст жиру Вік дитини, з якого можна вживати в їжу Нежирна (худа) Хек, тріска, річковий окунь, судак, камбала, навага до 4% з 8 місяців Середньо-жирна морський окунь, морський карась, салака, форель 4-8% з 2 років жирна Скумбрія, оселедець, лосось, вугор, кілька, омуль 8% і вище з 3-4 років
Пам’ятайте! Сама жирна риба — це в основному глибоководні океанічні або морські види. Відсоток жиру в філе такої риби становить до 33%. Природно, дитячий організм не зможе переварити таку жирну їжу, та й підлітковий не завжди легко справляється з цим завданням.

Кожен вид риби слід також розглядати на предмет того, чим він харчується, оскільки існує ряд сортів, від яких потрібно відмовитися саме через паразитичного способу їх існування.

Така риба сама вживає в їжу падаль і залишки інших риб, а тому в її м’ясі часто дуже мало корисних речовин, зате вистачає небезпечних. Більш того, слід враховувати і середовище проживання риби — найкраще купувати сорти, які водяться в місцевих або наближених широтах і виловлюються з природних водойм. Адже риба, вирощена на продаж в приватних водоймах і штучних умовах, в основному харчується спеціальними гормонами росту, які розраховані на те, щоб за максимально короткий термін збільшити вагу поголів’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Важливі точки при діагностиці захворювань серця: опис верхівкового і серцевого поштовху

Важливо!
Природно, в такому м’ясі практично не залишиться вітамінів і мікроелементів, зате гормони, регулярно надходили в організм, роблять негативний вплив на самопочуття і дитини, і дорослого людини. Наприклад, краще відмовитися від таких видів, як пангасіус і тілапія, які досить часто зустрічаються на прилавках наших магазинів.

Користь різних сортів риби для зростаючого організму дітей і підлітків

якісна і правильно підібрана риба буде дуже корисною для дитини. По-перше, це легкозасвоюваний білок, який насичує організм, що росте силою і енергією. По-друге, це джерело всіх необхідних амінокислот і вітамінів.

Дітям до 3-4 років категорично не можна вживати жирні сорти риби, та й з середньо-жирними варто бути обережними. Справа в тому, що дитяча підшлункова залоза ще не справляється з великим навантаженням, яку доводиться відчувати при перетравленні жирної їжі. Це, в свою чергу, може стати причиною багатьох проблем, наприклад, привести до виразки, гастриту або запорів. А ось в період з 10-12 років, навпаки, зростаючий організм потребує більшої кількості жирних кислот, таких як Омега 3 і Омега 6, а утримуються вони в більшій мірі саме в жирних сортах риби.

Раціон дитини повинен 2-4 рази в тиждень включати по 200-300 грам лосося, скумбрії або оселедця. Враховуйте, що це повинна бути не солона або копчена риба, а запечена або приготована на пару. Тільки в такому випадку вона буде корисною для організму і не принесе йому шкоди.

Цікаво знати! У 2% дітей спостерігається алергія на морську рибу. Щоб заповнити потреби таких дітей в жирних кислотах, їм слід вживати в їжу прісноводну форель, так як саме в ній міститься максимальна кількість Омега 3 і Омега 6, на відміну від інших прісноводних видів, в яких вони практично відсутні.

Як правильно готувати рибу для дитини — поради дієтологів

Без сумніву, свіжа риба — ідеальний варіант, але придбати її людям, які живуть далеко від морського узбережжя, не так легко. Тому для дитини вибирайте свіжоморожені варіанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Напевно, це найскладніші і красиві зачіски в світі (13 фото)

На замітку
Размораживать морську рибу краще в злегка підсоленій воді, яка нагадує реальне середовище її проживання — морську воду. Так в філе максимально збережуться всі корисні вітаміни та речовини.

Дітям з 8 місяців потрібно перетирати і перемелювати в блендері рибу до стану пюре або ж купувати вже готові дитячі консерви перевірених виробників. Як тільки у дитини сформується жувальний рефлекс, можна пробувати давати йому невеликі шматочки філе. Воно м’яке і не вимагає багато зусиль при пережовуванні.

Дієтологи рекомендують дітям у віці до трьох років готувати рибу на пару, відварювати в несолоної воді або запікати в духовці. Якщо дитина відмовляється їсти несолону рибу, то під час її приготування можна додати дрібку солі безпосередньо в воду, а не на філе.

Обов’язково вживайте рибу в їжу всією сім’єю мінімум двічі в тиждень — і самопочуття всіх членів сімейства вас однозначно порадує. Ваші рідні будуть рідше хворіти на простудні захворювання, стикатися з запорами і забудуть про те, що таке запаморочення, викликане низьким гемоглобіном!

Схожі статті

Продукти, які очищають кишечник від шлаків і токсинів

elena elena

Методи визначення нестачі молока у годуючих мам

elena elena

Як навчитися контролювати свій апетит, і чому весь час хочеться їсти?

elena elena

Шкода і побічні дії від прийому БЦАА

elena elena

Секрети довголіття від японського доктора, який дожив до 105 років

elena elena

Які продукти і напої підвищують, а які знижують тиск — харчування для гіпертоніків і гіпотоніків

elena elena

Як схуднути за уповільненим метаболізмом — поради дієтолога

elena elena

Болгарська кухня

elena elena

Які продукти корисні при варикозному розширенні вен?

elena elena

Залишити коментар