Ті, кому поставлений діагноз «цукровий діабет», знають, що, крім лікування, їм необхідно ще і правильне харчування, щоб не погіршити перебіг хвороби . Але, перш ніж говорити про продукти, які дозволені або заборонені, треба з’ясувати, який буває діабет.
Типи цукрового діабету
Зараз в медицині відомі кілька видів цукрового діабету:
- Діабет 1-го типу (інсулінозалежний), при якому в крові руйнуються бета-клітини і людині постійно потрібен інсулін.
- діабет 2-го типу (інсулінозалежний), коли інсуліну в крові достатньо, але клітини малочутливі до нього.
- Гестаційний діабет , що виникає у жінок у другому-третьому триместрі і відступає після пологів.
Іноді виділяють такий стан, як преддиабет. Воно характеризується підвищенням рівня цукру в крові, але ще — не таким, щоб діагностувати діабет.
Крім специфічного лікування, яке призначає лікар, пацієнту в будь-якому з перерахованих станів необхідно стежити за раціоном і режимом харчування.
Харчування при гестаційному діабеті і преддіабетом
Якщо діабет виник під час вагітності або просто в крові підвищився цукор, то треба починати дотримуватися дієти.
Вона передбачає вживання продуктів, які будуть сприяти зниженню маси тіла і / або зниження рівня цукру:
- Клітковина
Вона благотворно впливає на кишечник, і не дозволяє цукру занадто швидко всмоктуватися в кров.
- Варене, печене, на пару
відмовившись від смаженої і жирної їжі, можна не тільки позбавити себе від таких неприємностей, як печія і тяжкість в шлунку, але і відчутно знизити вагу (або просто нормалізувати його).
- Риба і бе лое м’ясо
Приготовлені без масла риба або м’ясо поставлять в організм необхідні мікроелементи, але в той же час не підвищать рівень цукру і не позначиться на вазі.
- нежирне молоко і молочні продукти
Вони нормалізують роботу кишечника.
- продукти з низьким глікемічним індексом
Крім того, обов’язкове фізичне навантаження і режим харчування . Щоб показник рівня цукру в крові не «скакав», лікарі та дієтологи рекомендують харчуватися дрібно: є часто, але невеликими порціями.
Діабет 1 і 2 типу: заборонені продукти
Діабет 2 -го типу нерідко виникає на тлі ожиріння. Тому і дієта при такому захворюванні повинна привести, по-перше, до зниження маси тіла, а вже по-друге — до зниження рівня цукру в крові.
Список заборонених продуктів при діабеті 2 типу приблизно такий :
- Алкогольні напої (особливо пиво).
- Гостре, солоне, копчене.
- Солодощі.
- Виноград (і родзинки).
- Банани.
- Гірчиця, майонез, кетчуп.
У всіх цих продуктів високий або середній глікемічний індекс.
що це за показник?
Деякі можуть плутати калорійність продукту і його глікемічний індекс, що є великою помилкою.
глікемічний індекс (ГК) — це показник, що визначає ступінь впливу того чи іншого продукту на рівень цукру в крові.
Чим нижче цей показник, тим повільніше засвоюється продукт, отже, цукор підвищується в крові більш рівномірно. При цьому продукт з низьким ГК може бути вельми калорійним.
Людям, страждаючим від діабету 1 типу, слід уникати висококалорійний продуктів, навіть якщо у них низький ГК.
Тому заборонені продукти при діабеті 1 типу такі:
- Сіль, шоколад, морозиво.
- Весь алкоголь.
- Цукор і всі продукти, які його містять.
- Борошняні вироби.
- Жирна їжа тваринного походження.
- Соління, копчення і маринади.
Взагалі, при діабеті 1 типу показана низкоуглеводная дієта, тому необхідно стежити не тільки за низьким ГК продуктів, але і за змістом в них вуглеводів. Кількість вуглеводів в раціоні повинно бути обов’язково менше половини.
Дозволені продукти з низьким ГК при діабеті 1 і 2 типів
При діабеті будь-якого типу бажано вживати продукти в сирому вигляді. Піддавати їх термічній обробці треба тільки в крайніх випадках.
Рекомендується харчуватися часто, але малими порціями. Це дозволить додатково контролювати швидкість надходження цукру в організм.
Продукти з низьким ГК, які рекомендуються при діабеті обох типів (в дужках вказано ГК):
- Соєві продукти : соя, паростки сої, тофу (15), соєвий йогурт (20), соєве борошно (25).
- Горіхи : волоський, арахіс, фундук, мигдаль (15).
- Капуста : кочення, броколі, цвітна, брюссельська (15).
- Квасоля (25-35 в залежності від сорту).
- Сочевиця : жовта, коричнева (30), зелена (25).
- Овочі свіжі : огірок (15), морква, буряк, томат (30), томатний сік і соус (35).
- Деякі свіжі фрукти : груша, абрикос, мандарин (30), яблуко (35).
- Ягоди : вишня, ожина, малина, суниця (25).
Зрозуміло, чисту воду без газу можна вживати в будь-якій кількості, якщо лікар не поставив якихось додаткових обмежень.
Що стосується фруктози, то у неї, звичайно, низький ГК (20), але вживання її та продуктів з неї викликає у лікарів розбіжність у думках . Одні вважають, що їй цілком можливо замінити звичайний цукор. Інші не рекомендують її вживати не тільки хворим на цукровий діабет, а й усім іншим, так як вживання фруктози загрожує досить важкими захворюваннями: ожиріння, жировий гепатоз і порушення роботи печінки в цілому.