На сьогоднішній день лікарі-дієтологи впевнені, що схуднути зможе кожна людина на планеті. Потрібно виконати лише одну умову — вживати низькокалорійні продукти харчування . Фахівці також рекомендують їсти ту їжу, яка завдасть тільки користь організму. Дізнаємося, які продукти називають низькокалорійними і чим вони корисні.
Що таке низькокалорійні продукти харчування — їхня відмінність від дієтичних продуктів
Низькокалорійні продукти мають наступній енергетичною цінністю:
- 30-99 ккал на 100 г.
- Менше 30 ккал на 100 г.
Багато помиляються , думаючи, що дієтичні продукти такі ж, як і низькокалорійні. Є кілька відмінностей такої їжі. По-перше, дієтичні товари виготовляють спеціально на заводах, вони «неживі». По-друге, їх знежирюють і роблять так, щоб вони переварювалися організмом як можна довше. У них додають спеціальні наповнювачі, саме тому дієтична їжа не надто приємна на смак . А ще дієтичні продукти — це харчові добавки, вітамінізовані каші, супи, енергетичні батончики. Вони не всім можуть підходити.
Продукти з низькою калорійністю — це звичайні продукти харчування, які вирощені людиною або вироблені тваринами. Вони не завдадуть шкоди здоров’ю, поживні.
Вживати їх можуть усі, навіть ті, у кого є алергія, але в обмеженій кількості .
Користь і шкода продуктів з низькою калорійністю
Продукти з заниженою енергетичною цінністю позитивно впливають на організм:
- Зменшують утворення жирових клітин .
- Допомагають знизити вагу.
- Покращують обмін речовин.
- Клітковина , яка є в більшості низькокалорійних продуктів, сприяє очищенню організму від токсичних речовин.
- Знижують ризик розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань і навіть діабету.
- Збільшують тривалість життя, сповільнюються при цьому процеси старіння, що відбуваються в організмі.
- Покращують самопочуття, допомагають впоратися з поганим настроєм і емоційними розладами.
- Насичують організм необхідними вітамінами і живильник ними речовинами.
Не дивлячись на користь, існує шкоду від низькокалорійних продуктів, який частіше цього виникає через їх надмірного вживання:
- Можливість появи авітамінозу.
- Ризик зміни гормонального фону.
- Погіршення структури волосся, шкіри.
- Можливість нестачі поживних речовин.
- Поява почуття голоду. Це відбувається тому що людина, коли їмо тільки їжу з низькою калорійністю, що не насичує організм необхідними елементами, в тому числі і жиром.
Через це він починає більше з’їдати їжі, тим самим може взагалі поправитися.
Сидіти на низькокалорійних дієтах, або харчуватися тільки продуктами з низькою енергетичною цінністю, або переїдати їх, не можна:
- дітям.
- Вагітним жінкам.
- Людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
- Спортсменам і тим, хто переносить фізичні навантаження.
Таблиця низькокалорійних продуктів харчування
Зауважте, продукти харчування з низькою харчовою цінністю мають 0-99 ккал .
чи ефективно схуднення на продуктах з низькою калорійністю?
Існує три варіанти низькокалорійної дієти:
- Основна . Дотримуючись такої дієти, ви повинні з’їдати в добу їжі на 1600-1850 ккал. При цьому ви не повинні себе обмежувати себе в їжі. Норма споживання білків повинна складати — 100-110 м, вуглеводів — 120-150 р, жирів — 80-90г. Основна або класична дієта дозволяє швидко скинути вагу — 5 кг і більше — і закріпити результат на довгий час. Дотримуватися такого збалансованому харчуванню ви можете більше 2 тижнів.
- Помірно обмежена . Така низькокалорійна дієта означає, що ви повинні насичувати свій організм 1100-1270 калоріями. Споживати в добу білків і вуглеводів слід по 70-80 м, а жирів — 60-70 г. Дотримуватися такої дієти слід 2 тижні. Ваш організм звикне до мінімальної кількості споживаної їжі і буде слідувати далі таким же графіком. Схуднути при помірно обмеженій дієті можна на 3 кг., Але якщо не дотримуватися далі режим, то про результат ви швидко забудете.
- Максимально обмежена . Дотримуючись такої дієти, ви повинні їсти на 630-840 ккал. Норма споживання в день білків повинна складати — 40-50 м, вуглеводів — 50-70 м, жирів — 30-40 г. Дотримуватися режим такої суворої дієти потрібно не більше 3 днів. Наражатися на такий струсу не варто, інакше можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.
Основні принципи низькокалорійних дієт:
- Слідкуйте за споживанням жирних продуктів. Замініть їх на низькокалорійні, білкові або вуглеводні.
- Відмовтеся від продуктів з простими вуглеводами: цукор, солодке, кондитерські вироби.
- Зменшіть кількість споживаної солі.
- Виключіть алкогольні напої.
- Харчуйтеся дрібно — 5 разів на день, маленькими порціями.