В основі будь-яких правил гігієни, в першу чергу, лежить завдання зміцнити і зберегти здоров’я. З огляду на, що ризики різні щодо певного віку, рекомендації також мають властивість змінюватися — одні стають неактуальними, для інших ще просто не настав час. Незмінними залишаються правила харчування для наших малюків — дотримання безпеки та гігієни, які необхідні для правильного і здорового розвитку чада.
Загальні правила гігієни
Загальні правила гігієни при харчуванні малюків припускають дотримання не тільки чистоти, але і культури харчування — чим раніше карапуз заведе собі корисні звички (не без допомоги батьків), тим легше для нього пройде адаптація в соціумі, і тим менше проблем буде у мами з його здоров’ям.
Чистота рук — як привчити дитину мити руки перед їжею
- Про миття рук після вулиці і перед обідом знають всі діти . Але не всі цього правила дотримуються. Прищепити дану звичку вередник досить просто — потрібен особистий приклад!
Вирушаючи в ванну, беріть дитину з собою. Мийте руки разом — до скрипу, змагаючись — «у кого ручки чистіше». - Купуйте малюкові ароматне рідке мило (неодмінно дитяче) в модній пляшці з дозатором. Задоволення чада від процесу — це половина вашого успіху.
- Дивіться з малюком корисні мультфільми про страшних бактерій на брудних руках і перемогу над ними за допомогою «мила запашного». Нестачі в таких повчальних мультфільмах сьогодні немає. Та й сприймаються такі «моралізм» набагато краще.
- Щоб процес проходив веселіше, можна разом заодно мити руки лялькам і лапи ведмедів.
Чистота на кухні — як навчити дитину прибирати за собою
Знову ж, в першу чергу — особистий приклад. Якщо у мами в раковині посуд завжди горою, а крихти зі столу змітають у свята, то навчити карапуза акуратності буде неможливо. Чому вчимо малюка?
- Чистоплотность на кухні — це частина етикету, правила якого повинні знати всі виховані діти.
- Після обіду потрібно самостійно прибирати тарілки в раковину і змітати залишилися після трапези крихти (не на підлогу, звичайно).
- Мити посуд слід відразу після їжі , щоб таргани та інша «живність », розносить хвороби, не пригледіли для себе ваше житло в якості затишного і гостинного гнізда.
- Заохочуйте малюка за його прагнення до чистоти і самостійності.
- Дозволяйте дитині мити свою чашку / тарілку самому. Не страшно, якщо доведеться купити нову, важливіше бажання дитини бути корисним і вихованим.
- Допомагайте радою . Як потрібно прибирати зі столу, ніж мити посуд, чому потрібно її витирати насухо, куди викидати сміття і для чого підмітати підлогу після обіду.
- Купіть дитині дитячий набір для прибирання (швабра поки ще для малюка важкувата).
Чистота і стерильність посуду
Основні правила, що стосуються чистоти дитячого посуду:
- Матеріал (переважно) — фарфор, фаянс . Ніяких дерев’яних ложок (в них можуть розмножуватися мікроби) і дешевих пластикових тарілок (вони під дією високих температур здатні виділяти отруйні речовини).
- Після обіду з посуду спочатку видаляють залишки їжі і вже після її миють в гарячій воді із засобом, безпечним для дитячого здоров’я (найкраще — звичайним милом, гірчицею або содою).
- після миття посуд слід насухо протерти рушником (чистим!) або просушити на звичайній сушарці. Неприпустимо залишати після миття чашки із залишками води (в ній можуть розмножуватися бактерії) або ставити дитячі прибори в банку з виделками / ложками, в якій закисает стекла раніше вода.
- Привчаємо малюка їсти тільки зі своєї тарілки і пити тільки зі своєї гуртки.
зберігання посуду
Головне правило зберігання дитячого посуду — окремо від дорослої . Від вилок і тарілок до серветок і рушників — все повинно лежати окремо. Виділіть дитині свою поличку в шафі і ящик в тумбочці. Природно всі предмети повинні бути сухими і чистими, а рушник для дитини на кухні змінюється регулярно.
Правила раціонального харчування
Культура харчування в першу чергу виражається в правильній її організації. Тобто, відповідно до потреб організму і для зміцнення здоров’я. Розбираємося в основних принципах харчування малюків …
Як розрахувати необхідний для дитини обсяг їжі
Скільки ж малюк буде їсти? Найголовніше, щоб кількість витраченої за день енергії відповідала кількості споживаних дитиною калорій. Чим активніше ваше чадо — тим більше калорійної повинна бути їжа . А тарілочки вибираємо маленькі, щоб малюк звикав з’їдати покладену йому порцію до кінця.
Решта залежить від віку:
- 1-1 , 5 рочки . Добовий об’єм їжі — не більше 1200 м, на 1 раз — 240-250 м при 5-разовому годуванні.
- 1,5-3 рочки . Прийомів їжі — не менше 4-х в день, з 50-відсотковою часткою харчової цінності добового раціону в обід. Енергетична цінність всього раціону на день — близько 1500 ккал, обсяг їжі на день — 1300-1500 р, на 1 раз — 300-370 г.
- 3-5 років . 4 прийому їжі, час засвоєння якої в цьому віці — 3-4 години. Добовий об’єм їжі — не більше 450 г. Енергетична цінність всього раціону на добу — 1600-1800 ккал.
- Від 5-ти років . Харчування — 4-разове. Норма калорій в раціоні на добу — 1700-2000 ккал.
- Підлітковий вік . Калорійність страв на день — 2600-2800 ккал.
У чому полягає принцип збалансованого харчування
Потреба в калоріях залежить від віку, активності і здоров’я дитини . Тому збалансованість раціону передбачає не тільки оптимальне співвідношення білків і жирів з вуглеводами, а й відповідність їжі всіма чинниками. Тобто, відмінності в раціоні будуть у малюка-спортсмена і тихі-домосіда, при здоровому і хворому стані, серед зими або літа, та ін. Але основою все одно є оптимальне співвідношення корисних речовин.
для віку 1-5 років цифри такі:
- Білки і жири — 1: 1.
- Вуглеводи — в 3-4 р / більше.
- На 1 кг ваги щодоби має надходити близько 15 г вуглеводів, близько 4 г жирів і близько 3,5 г білків.
для чого потрібні дані речовини?
- Жири : для зростання, розвитку, підвищення імунітету, роботи мозку. Шукаємо їх в яєчних жовтках, олії (вершкове, рослинне), в жирній рибі, молочних продуктах та ін.
- Білки : для зростання і розвитку. 55% — тварини, 45% — рослинні. Перші шукаємо в м’ясі, рибі, ікрі і яйцях, другі — в крупах, бобових, сирі.
- Вуглеводи : для заповнення енерговитрат, розвитку м’язів. Шукаємо їх в ягодах і фруктах, молочних продуктах та ін.
Як поєднувати між собою продукти
При поєднанні продуктів слід спиратися також на три групи вищеописаних речовин, щоб їжа краще перетравлюється і не відкладалася всередині жирами і шлаками.
Намагайтеся не поєднувати …
- Тварини білки (яйця, сир, м’ясо) і горіхи з крохмалистими продуктами (картопля, крупи, хліб, макарони).
- Кислі продукти (цитрусові, томати, сливи, журавлина та ін.) — з вуглеводами (банани, картопля, хліб, фініки і ін.).
- Жири — з білками (жир гальмує виділення желуд / соку для перетравлення білкових продуктів).
- Крохмалисті продукти 2-х видів відразу (наприклад , картопля або каша з хлібом).
- Білки 2-х видів відразу (наприклад, риба з м’ясом або м’ясо з горіхами).
Найкраще поєднуються:
- Бобові — з крохмалистими овочами і зеленню.
- М’ясо, яйця — з зеленими і некрохмалистими овочами.
Що стосується молока і баштанних — це продукти і зовсім слід вживати окремо, «перекусом».
Режим харчування
Жодної мамі не потрібно пояснювати важливість для її чада правильного режиму харчування. Їсти в один і той же час — значить, бути здоровим і не мати проблем з шлунково-кишкового тракту і зайвою вагою.
Приблизний режим харчування карапузів:
- 1-й сніданок — близько 7.30 ранку.
- 2-й сніданок — в 11-й годині.
- Обід — о першій годині дня.
- Полудень між 15.30 і 16.
- А вечеря — НЕ пізніше 7-ї вечора.
Як правильно зберігати продукти?
Щоб продукти, що купуються зазвичай мамами «про запас», залишалися безпечними і свіжими, потрібно пам’ятати про декілька важливих правилах …
Безпечне зберігання продуктів
- Посуд для зберігання маминого молока стерилізується в обов’язковому порядку.
- Повторна заморозка продуктів не допускається.
- Залишки їжі після обіду зберігати не рекомендується.
- Для зберігання використовуються тільки чисті та сухі ємності. Бажано, зі скла і герметично закриваються.
- Оптимальна температура в холодильнику — 4,4 гр. і нижче.
Допустимі терміни зберігання швидкопсувних продуктів в холодильнику
- Для молочних / кисломолочних продуктів — добу (після відкриття упаковки).
- Для соків і компотів — 3 доби (після розтину).
- Для дитячих консервів (пюре) — 1 добу після розтину (якщо тара скляна). З металевої тари продукт слід відразу після розтину перекласти в скляну.
- Домашні страви — 6 годин.
- Бутерброди — не більше 3-х годин.
- Тістечка / торти — 6 годин.
- Холодці, желе — 12 годин.
- Котлети, м’ясні страви, ковбасу — 12 годин.
- незаправлений салати — 12 годин.
- Відварене м’ясо, риба — 24 години.
- Кефір — добу.
- Сир — 36 годин.
Терміни придатності дитячого харчування
Купуючи харчування для чада, в першу чергу, звертайте увагу на термін придатності, читаність цифр і цілісність упаковки . При найменших сумнівах кладіть назад на полицю.
Скільки можна зберігати дитяче харчування?
- Каша / суміші після розтину упаковки — 2-3 тижні, після приготування зберіганню не підлягає (максимум 1 годину і без підігріву).
- Кисломолочні продукти, сирки і компоти — 5 днів при зберіганні в скляній заводській тарі .
- Дитяче пюре в склі : після розтину — максимум 2 дня в холодильнику і 1 добу, якщо воно підігрівалося. Без холодильника — максимум 5 годин при температурі до плюс 20-ти.
Правила поведінки дитини під час прийому їжі
У перелік правил етикету для дітей при прийомі їжі можна віднести наступні:
- Чи не заковтуємо їжу, як хижаки — ретельно пережовуємо і їмо не поспішаючи, щоб їжа краще перетравлюється в шлунку.
- Чи не їмо занадто холодну і занадто гаряче , щоб уникнути проблем з шлунково-кишкового тракту і зубами.
- Чи не переїдати — виходимо з-за столу трішки голодними, а не викочується з-за нього, щоб впасти на диван на пару годинок.
- Чи не їмо немиті фрукти з овочами , що впали на підлогу вилки / ложки відразу ж обполіскувати.
- Перед їжею ретельно миємо руки, після їжі — полощіть рот чистою водою.
- За столом сидимо з рівною спинкою, що не розтікаючись по нього всім тілом, не складаючи на нього лікті і не граючись зі столовими предметами.
- Їмо виховано — без ч авканья, набитих як у хом’яка щік і спринтерських швидкостей.
- Чи не відкушуємо від скибки хліба , а відламує від нього акуратно по шматочку. Кришити хліб в суп теж не рекомендується.
- Чи не плюємося кісточками в тарілку , що не облизує її і не їмо з ножа.
- Чи не тягнемося через весь стіл — просимо маму передати хліб (сіль і ін.).
- Чи не перебираємо «кращі шматочки» на загальному блюді , а беремо той, що ближче.
- Чи не ставимо повну тарілку / чашку занадто близько до краю столу.
А ще не сміємося і не балакаємо під час їжі. По-перше, можна вдавитися, по-друге, при будь-яких відволікання від процесу вживання їжі знижується виділення слини і шлункового соку, що веде до порушення важливою фази травлення.