За даними ВООЗ за 2018 рік на рак на якомусь життєвому етапі захворює кожен 5-й чоловік та кожна 6-та жінка на планеті. Найбільш поширені злоякісні пухлини легень, грудей і кишечника. Вони ж частіше за інших новоутворень призводять до летального результату. Однак є і хороша новина: продукти проти раку можуть запобігти, уповільнити, а в ряді випадків навіть вилікувати небезпечну хворобу. У цій статті ви дізнаєтеся, як скласти здоровий раціон, який руйнує схему формування і зростання ракових клітин.
Рейтинг продуктів, що захищають організм від раку
Більшість продуктів, що володіють протираковими властивостями, мають рослинне походження. Причина у високому вмісті біологічно активних компонентів (антиоксидантів, кислот, флавоноїдів, пігментів, мінералів), які нейтралізують дію вільних радикалів — попередників пухлини. Представляю вам 7 найбільш ефективних і доступних продуктів проти раку.
Лук, часник
В лютому 2019 року в виданні «Asia Pacific Journal of Clinical Oncology» були опубліковані результати дослідження вчених з медичного університету в Шеньяні (Китай). У ньому взяло участь 1600 чоловік. З висновків слід, що цибуля і часник — це кращі продукти проти раку кишечника. Їх щоденне вживання дозволяє знизити ризик розвитку хвороби на 79%.
Лук і часник здатні зв’язувати і виводити з організму токсини, канцерогени. Крім того, в цих продуктах є багато сполук сірки, які перешкоджає окислювальним процесам.
Важливо! Один з авторів дослідження, доктор Джі Лі зазначив, що термічна обробка цибулі і часнику зменшує концентрацію біологічно активних речовин. Для захисту від раку продукти слід вживати в свіжому вигляді.
Цілісні злаки
Які продукти ефективні проти раку печінки? Протягом останніх 24 років китайські і американські вчені (Ваньшуй Ян, Стефані А. Сміт-Уорнер і інші) вивчали харчові звички 125 тисяч людей. Кожні 4 роки учасникам експерименту ставили питання про перенесені недугах. Вчені помітили, що переважання в раціоні продуктів з цільного зерна на 37% знижує ризик виникнення гепатоцелюлярної карциноми.
Довідка. Гепатоцеллюлярная карцинома — найпоширеніша у світі форма раку печінки. Часто розвивається як ускладнення цирозу.
Продукти з необробленими злаками містять велику кількість речовин з протираковими властивостями. Зокрема, вітаміни-антиоксиданти групи В, Е, селен, фітоестрогени, фенольні сполуки лігнано.
Помідори
Помідори теж входять в список корисних продуктів проти раку печінки. У березні 2019 року в виданні «Medical Xpress» з’явилися результати дослідження вчених з Університету Тафтса (США). Досліди проводилися на лабораторних мишах. Спочатку тварин годували їжею з високим вмістом жирів і канцерогенів. Потім в раціон ввели порошок з томатів.
Вчені виявили, що пігмент лікопін в складі продукту уповільнює ріст бактерій, здатних викликати запальні процеси в печінці. Однак доктор Сян-Донг Ван зазначив, що помідори можуть виявитися навіть ефективніше в боротьбі з раком, ніж виділений лікопін, оскільки містять і інші цінні речовини: вітаміни С, Е, фенольні сполуки, клітковину, мінерали.
Це цікаво! Крім помідорів лікопін також присутній в кавунах, солодкому червоному перці, грейпфрутах, гуави.
Ягоди
Ягоди — це універсальні продукти проти багатьох видів раку, в тому числі молочної залози, кишечника, печінки, шкіри. Вони містять пігменти антоціани, які посилюють в організмі дію ферменту SIRT6. Останній допомагає виправляти пошкодження в ДНК людини. З віком функціональність SIRT6 змінюється, що призводить до старіння і збільшення ризику онкології.
Максимальна кількість антоціанів присутній в ягодах, що мають синю, фіолетову і пурпурну забарвлення. Тобто, для профілактики і лікування раку корисно їсти чорницю, лохину, чорну смородину, журавлину, брусницю.
Виноград
Виноградові присвячено дослідження вчених з Женевського університету (Швейцарія), опубліковане в 2018 році у виданні «Scientific Reports». Солодкий фрукт у великій концентрації містить ресверастрол. Вчені проводили досвід на лабораторних мишах і виявили, що ця речовина знижує пухлинну навантаження на 46% і тим самим може запобігати розвитку злоякісних пухлин в легенях.
Крім того, виноград належить до продуктів, багатих антиоксидантами (активними сполуками проти раку). У ньому присутні вітаміни А, С, Е, групи В, Н. Червоні сорти корисніше білих, так як містять більше пігментів антоціанів.
Це цікаво! Ресверастрол, антиоксиданти і антоціани також присутні в сухому червоному вині. Тому цей напій в малих кількостях захищає організм від раку.
Цитрусові
Всі цитрусові нейтралізують дію вільних радикалів, оскільки багаті вітаміном С. Але найголовнішими захисниками від раку вважаються грейпфрути, лимони та апельсини.
Ці фрукти містять монотерпени — речовини, здатні зв’язувати і виводити канцерогени з організму. Лимонен, зокрема, стимулює роботу лімфоцитів, які знищують ракові клітини.
Зелень
Якщо ви шукаєте продукти проти раку шкіри, зверніть увагу на петрушку і кріп. У 2016 році в журналі «Journal of Natural Products» були опубліковані результати дослідження російських вчених про застосування свіжої зелені для лікування злоякісних пухлин.
В складі петрушки і кропу присутній речовина глазіовіанін А. Воно має високу антімітотіческой активністю: пригнічує ріст ракових клітин за рахунок порушення процесу їх ділення.
Це цікаво! Результати дії глазіовіаніна А, виділеного із зелені, були протестовані на ракових клітинах молочної залози, передміхурової залози, яєчників, меланоми, карциноми легенів, товстої кишки. Вчені прийшли до висновку, що найефективніше речовина бореться з раком шкіри.
Зелень відноситься до продуктів проти раку, судячи з відгуків лікарів, ще й тому, що містить багато каротиноїдів. Ці фарбувальні речовини пригнічують дію вільних радикалів. Найкориснішою є зелень з темними листям: петрушка, крес-салат, шпинат, швейцарський мангольд.
Протиракові властивості продуктів з Омега 3
Не тільки рослинні продукти допомагають проти раку, в список слід також включити рибу, морепродукти та ікру. Вони містять багато корисних жирних кислот Омега 3.
Механізм дії Омега 3 на вогнища запалення докладно описаний в роботі вчених з Університету штату Іллінойс (США) 2018 року. В організмі кислоти перетворюються в едоканнабіноідние епоксиди EDP-EA.
Останні мають такі властивості:
- уповільнюють формування кровоносних судин, пов’язаних із злоякісними тканинами.
- запобігають переміщення ракових клітин.
- зменшують запальний процес.
З «дарів моря» Омега 3 добре засвоюються, тому саме ці продукти повинні складати основу раціону проти раку. Переваги віддавайте жирним сортам риби: лососеві, форелі, скумбрії, палтуса, оселедця. Ще один відмінний джерело Омега 3 — печінка тріски.
Це цікаво! Жирні кислоти, що запобігають рак, присутні і в рослинних продуктах: горіхах (особливо волоських, кешью, мигдалі), насінні льону і Чіа, лляному, Рижикова, рапсовій і гірчичному маслі.
Запобігають чи рак молочні продукти?
Вчені довго ведуть суперечки про те, який взаємозв’язок між раком і вживанням молочних продуктів. Більшість скептично ставляться до цілісного коров’ячого молока.
Так, лікар-онколог, керівник онкологічної служби «СМ-Клініка» Олександр Серяков вважає напій біологічно активним продуктом. Він говорить про те, що в молоці присутні більше 35 різних гормонів (в тому числі естрогенів, прогестерону) і 11 факторів росту. Лікар висловлює припущення про прямий взаємозв’язок між цими речовинами і збільшенням ризику раку молочної залози у жінок і передміхурової залози у чоловіків.
Важливо! Олександр Серяков посилається на сумну статистику: зазначені захворювання найбільш поширені в країнах, де люди регулярно п’ють молоко.
Про кисломолочної продукції (йогуртах, сирах, кефірі, кислому молоці) експерти частіше висловлюються позитивно, ніж негативно. Наприклад, у виданні «The American Journal of clinical nutrition» опубліковано дослідження шведських учених 2008 року про те, що кислі молочні продукти ефективні проти раку сечового міхура. Якщо щодня вживати не менше 2 порцій, ризик розвитку захворювання знижується на 38%.
Це цікаво! Кисломолочні продукти містять корисні лакто і біфідобактерії. Останні підсилюють дію імунних клітин організму, здатних боротися із злоякісними пухлинами.
Зелений чай — найкращий напій проти раку
Зелений чай — це джерело біологічно активних компонентів, серед яких вітаміни , мінерали, антиоксиданти, амінокислоти, алкалоїди, флавоноїди, поліфеноли. Вчені з Університету Сент-Луїса (США, 2019 рік) провели дослідження і з’ясували, що напій здатний пригнічувати ріст і прогресування пухлини молочної залози. Найефективнішими сортами чаю для боротьби з раком експерти назвали зелений і улун.
Поліфеноли катехіни, які є в складі напою, перешкоджають поділу ракових клітин. Концентрація цих речовин в сухому листі білого і зеленого чаю досягає 40%. У чорному катехінів менше, в трав’яному практично немає.
Це цікаво! Катехіни також присутні в багатьох фруктах (яблуках, сливах, персиках, абрикосах), ягодах і темному шоколаді.
Природа подарувала людям багато смачних продуктів проти раку. Це злаки, плоди, зелень, риба, чай, молочка. Залишається тільки грамотно включити їх в свій раціон. Одночасно потрібно обмежити вживання «сміттєвої» їжі: солодощів, чіпсів, червоного переробленого м’яса, алкоголю. Як підтверджують результати численних наукових досліджень, ризик формування злоякісних новоутворень знизиться на кілька десятків відсотків. Правильне харчування — це шлях до міцного здоров’я і довгого життя.
Список використаних джерел:
- Рішар Беліво, Дені Женгра «Продукти проти раку», вид-во «Ексмо» , 2014 рік.
- Геннадій Гарбузов «Антиоксидантное лікування раку», вид-во «Пітер», 2010 рік.
- Майя Гогулан «Повна перемога над раком! Овочі, фрукти і трави, які захистять від хвороби », вид-во« Російський шаховий будинок », 2017 рік.