Поради

Харчування для серця, або що слід їсти при серцево-судинних захворюваннях?

На думку ВООЗ, харчування і серце — це взаємопов’язані поняття. Виникнення проблем з серцево-судинною системою можна запобігти, якщо відмовитися від шкідливих харчових звичок. Крім того, лікувальна дієта зменшує ймовірність настання передчасної смерті у «сердечників». У цій статті ви познайомитеся з продуктами, які допомагають зміцнити серцевий м’яз, нормалізувати ритм, кровообіг, артеріальний тиск. Також ви дізнаєтеся про те, яке меню приносить руйнівні наслідки для серця і судин.

Основні правила складання раціону

У 2016 році летальні випадки від серцево-судинних захворювань склали 31% від усіх випадків смерті на планеті. Через порушення нормального кровотоку в судинах серця у людини може виникнути інфаркт. А якщо те ж саме відбудеться в судинах головного мозку — інсульт.

Харчування для серця запобігає наступ таких наслідків за рахунок наступних лікувальних ефектів:

  • зменшення концентрації в крові речовин (зокрема, тригліцеридів, холестерину), які здатні швидко накопичуватися і викликати закупорку артерій.
  • нормалізації згортання крові і зниження ризику утворення тромбів.
  • підвищення міцності і еластичності судин.

Як скласти здорове меню при ішемії, стенокардії, артеріальної гіпертензії, природженому ваді і інших патологіях? Лікарі-кардіологи зазвичай рекомендують дотримуватися 4 принципу харчування для серця і судин.

1. Обмеження в раціоні насичених жирів

За хімічною будовою жири діляться на три види: насичені, мононенасичені і поліненасичені. Перші присутні в м’ясі, жирної молочної продукції, кондитерських виробах, снеках. Останніми двома видами багаті рослинні масла, горіхи і насіннячка, авокадо.

В раціоні середньостатистичного людини, як правило, домінують насичені жири. Але таке харчування шкідливо для хворого на ішемічну хворобу серця або іншим серцевою недугою.

На сайті Кокрейновской бібліотеки в червні 2015 року було опубліковано огляд про взаємозв’язок вживання насичених жирів з серцево-судинною системою. Вчені проаналізували 15 досліджень, в яких брали участь понад 59 тисяч осіб. Огляд продемонстрував, що скорочення в раціоні насичених жирів зменшує ризик розвитку хвороб серця на 17%. Такий ефект досягається завдяки зменшенню концентрації холестерину в крові.

Це цікаво! За результатами Кокрейновского огляду 2015 року, заміна насичених жирів крохмалистими або білковими продуктами не дає відчутних переваг для роботи серця. Важливо інше — зміна типу жирів в раціоні, збільшення частки моно- і поліненасичених.

На думку лікарів-кардіологів, загальний вміст жирів в меню не повинно перевищувати 30% від добової калорійності, холестерину — 300 мг на добу. Оптимальне співвідношення між насиченими, моно- і поліненасиченими: 1/1/1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, корисні з похмілля

Довгий час вважалося, що здорове харчування при хворобі серця передбачає вживання продуктів з великою кількістю жирних кислот Омега 3. Тобто жирної риби, морських мешканців, лляної олії. Однак в останньому Кокрейновском огляді від 18 липня 2018 року утримуються інші висновки. Вчені не знайшли переконливих доказів того, що Омега 3 якось впливають на здоров’я серцево-судинної системи і смертність.

2. Зниження калорійності

Ожиріння — один з основних факторів ризику захворювань серця і судин. З віком, особливо після 50 років, енергетичні витрати організму знижуються, а м’язова тканина непомітно замінюється жировою. Харчування при захворюваннях серця передбачає поступове зменшення калорійності раціону (до 5-10% в тиждень) до тих пір, поки людина не почне вкладатися в норму.

Таблиця «Добова норма калорій»
Вік, стать Норма, ккал Чоловіки до 40 років 2800-3000 Жінки до 40 років 2400-2600 Чоловіки 41-60 років 2600-2800 Жінки 41-60 років 2200-2400 Чоловіки старше 60 років 2100-2500 Жінки старше 60 років 2000-2200

Важливо! Якщо ви ведете активний спосіб життя, то можете додати до добового раціону до 300 ккал. Однак для визначення точної норми рекомендується звернутися до лікаря.

3. Різноманітність

Харчування, корисне для серця — це надходження в організм великої кількості вітамінів і мінералів. Досягти такої мети можна тільки при різноманітному і збалансованому меню.

В вживаних вами стравах обов’язково повинні бути присутніми наступні елементи:

  • калій — нормалізує серцевий ритм, артеріальний тиск, запобігає серцевим набряки.
  • магній — зміцнює серцевий м’яз, покращує провідність нервових імпульсів.
  • вітамін К — перешкоджає утворенню тромбів за рахунок того, що розріджує кров.
  • вітаміни-антиоксиданти С і Е — підвищують міцність судин, послаблюють запальні процеси, знижують ризик атеросклерозу.

У журналі «BMC Medicine» опублікований системний огляд китайських вчених 2016 року про вплив магнію на здоров’я серця і судин. Виявляється, цей цінний макроелемент знижує ризик ішемії на 10%, а інсульту — на 12%.

Важливо! З продуктів вітаміни і мінерали засвоюються краще, ніж з аптечних препаратів.

4. Вживання з їжею лакто і біфідо-бактерій

Багато хто недооцінює роль кишкової мікрофлори у підтримці здоров’я серця і судин. Але як взаємопов’язані між собою ці дві системи організму?

Серце — це м’язовий орган. Для нормального функціонування йому потрібні білки. Коли людина приймає їжу, білки з продуктів розпадаються на амінокислоти. Потім останні синтезуються в кишечнику до нових білків, які йдуть на будівництво м’язових тканин. Але якщо в мікрофлорі переважають патогенні і умовно-патогенні бактерії, описаний вище процес порушується. Серце недоотримує потрібну кількість білків для самооновлення і слабшає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти

Порада: щоб оздоровити кишкову мікрофлору, регулярно вживайте нежирні кисломолочні продукти, багаті лакто і біфідо-бактеріями: кефір, ряжанку, кисле молоко, м’який сир, йогурти, сир.

Рекомендовані і заборонені продукти

Які продукти харчування корисні для серця? Лікарі-кардіологи одностайні в тому, що «сердечникам» слід збільшувати в раціоні кількість злаків.

У 2016 році міжнародна команда вчених під керівництвом Імперського коледжу Лондона проаналізувала 45 досліджень, присвячених впливу цільних зерен на здоров’я.

Виявилося, що вживання 90 гр. злаків на добу знижує ризик наступних хвороб:

  • серцево-судинної системи (будь-яких) — на 22%.
  • ішемії — на 19%.

90 гр. — це приблизно три невеликі порції, наприклад, дві скибочки хліба і миска вівсянки. Які ще продукти рекомендовані для харчування при вродженому (придбаному) пороці, ішемії, гіпертензії та інших хворобах серця? А що не можна їсти? При складанні меню керуйтеся інформацією з нижньої таблиці.

Таблиця «Рекомендовані і заборонені продукти при серцево-судинних захворюваннях»
Можна Не можна (слід виключити або різко обмежити) Цільнозернові продукти: хліб, каші, висівки, мюслі Вироби з білого борошна: батон, здоба, млинці, тістечка, торти Кисломолочні продукти з жирністю до 5% Жирні молочні продукти: тверді сири, сметана, вершкове масло Нежирні види м’яса: курка, індичка, телятина, кролик Жирні види м’яса: свинина, баранина, яловичина Макарони з твердих сортів пшениці Сало Риба і морепродукти, морські водорості Заморожені напівфабрикати: пельмені, галушки, вареники, піца Овочі, фрукти та ягоди Овочеві, м’ясні і рибні консерви Сухофрукти Яйця більше 3-4 штук на тиждень Свіжа зелень Наваристі м’ясні, рибні та грибні бульйони, холодець Мед (в малих кількостях) Соління і маринади Білковий омлет Смажена яєчня Нерафіновані рослинні масла, які не пройшли термічну обробку: соняшникова, оливкова, рапсова, кукурудзяна, лляна Міцний чорний чай, каву Горіхи, насіння Алкоголь

Порада: «сердечникам» не можна переїдати. При схильності до здуття живота лікарі рекомендують виключити з меню бобові (квасоля, горох, нут, арахіс), а овочі вживати у відвареному або запеченому вигляді.

Особливості харчування при аритмії

Харчування при аритмії серця підпорядковується тим же правилам, які були описані вище. Але є важлива особливість: в раціоні повинні переважати продукти з високим вмістом калію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що робити при запорі - ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

Зокрема, такі:

  • сухофрукти: курага, чорнослив, родзинки, інжир.
  • банани.
  • чорна смородина.
  • відвареної або запечений картопля.
  • насіння гарбуза, соняшнику.
  • петрушка.

Калій підтримує водно-сольовий баланс в організмі. В результаті серце постійно перекачує приблизно однаковий обсяг крові і працює без перевантажень, стабільно.

Важливо! На скоротливість серцевого м’яза негативно впливає раціон з підвищеним вмістом солі (понад 5 гр. На добу). Остання містить натрій, який затримує рідину в організмі, провокуючи збої в ритмі серця і підвищення артеріального тиску.

Як харчуватися після перенесеної на серці операції

Будь-яка перенесена операція на серці вимагає дотримання обмежень в харчуванні протягом як мінімум 1 місяця. Інакше можна зіткнутися з ускладненнями, зокрема, запаленням швів, закупоркою судин.

Виключіть з раціону такі продукти:

  • будь-які смажені і жирні страви.
  • напої з кофеїном (у тому числі зелений чай).
  • солодощі.
  • червоне перероблене м’ясо.
  • гострі приправи.

Харчування після операції на серці має бути низькокалорійним, включати мінімум 400-500 гр. овочів і фруктів на добу і 90-100 гр. цільних злаків. Харчуйтеся маленькими порціями 4-5 разів на день. Рослинну їжу краще готуйте на пару, відварюють або запікайте. Груба клітковина посилює навантаження на кишечник і може побічно нашкодити серцю.

Це цікаво! Часто після хірургічного втручання у людини тимчасово розвивається анемія (недокрів’я), тому він відчуває фізичну слабкість. Поліпшити самопочуття допоможуть продукти, багаті залізом: яблука, гарбузове насіння, шпинат, кунжут, індичка, молюски.

Харчування не менш важливо для серця, ніж таблетки. За інформацією з сайту ВООЗ, 75% випадків смертей від серцевих недуг припадає на держави з низьким і середнім рівнем доходу. Саме там люди звикли економити на здоровому харчуванні: замість цільнозернового хліба купують батон, свіжі овочі замінюють консервами, а фрукти, горіхи і насіннячка — дешевими солодощами. Однак підтримати здоров’я серця реально і при обмеженому бюджеті. Нехай вашими щоденними «помічниками» стануть кисломолочні продукти, каші і доступні сезонні плоди.

Список використаних джерел:

  • А. Родіонов «Здоров’я серця і судин», вид-во «Ексмо», 2018 рік.
  • Г.Л. Біліч, Є.Ю. Зігалова «Харчування для серця і судин», вид-во «Фенікс», 2015 рік.
  • Н. Стрельникова «Їжа, яка лікує серце і судини», вид-во «Азбука», 2010 рік.

Схожі статті

Рецепти веганскої випічки для будь-якого свята — секрети кондитера-вегана

elena elena

Незаперечна користь горіхів для організму дорослих і дітей

elena elena

Чим корисна морська капуста?

elena elena

Макробиотика — харчуємося по-особливому і правильно

elena elena

Як за допомогою харчування нормалізувати цикл?

elena elena

Продукти, які очищають нирки від піску та каміння

elena elena

Продукти, корисні для підшлункової залози

elena elena

Як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви

elena elena

За що я люблю боул — новий напрямок здорового харчування

elena elena

Залишити коментар