Багато з нас, почувши фразу «несумісні продукти», в першу чергу згадають солоні огірки з молоком або мед з динею. Воно й не дивно, адже такі поєднання здатні викликати серйозне харчове отруєння. Однак на цьому список продуктів, які не можна вживати разом, не закінчується. Більш того, деякі з цих поєднань знаходяться в щоденному раціоні більшості людей.
Ми розглянемо 10 найпопулярніших тандемів, які не тільки не приносять організму належну користь, але часом і шкодять йому.
10 спірних спілок — які продукти не можна їсти разом?
1. Кава з житнім хлібом
Типовий сніданок для багатьох людей — чашечка запашної кави і смачний свіжий бутерброд з житнього хліба з маслом. Однак не варто розраховувати на продуктивний день, починаючи його таким поєднанням, адже кофеїн активно перешкоджає засвоєнню корисних для організму елементів. В даному випадку це стосується кальцію, який у великій кількості міститься в житньому хлібі. Інша справа — якщо замінити каву чаєм або склянкою свіжовичавленого соку.
2. Ківі з йогуртом
Ківі — дуже корисний фрукт, який вже давно використовують як доповнення до мюслі, каш або молочним коктейлів. Магазинні полиці ломляться від різноманітності йогуртів, серед яких можна знайти продукт, що містить шматочки цього тропічного плоду. Але вживання такого міксу не принесе ніякої користі. А проблема полягає в тому, що в ківі є ензим, який негативно впливає на молочні білки — він робить їх гіркими. Тому не варто експериментувати з даними поєднанням, адже це може призвести до банальної псуванням продуктів.
3. Зелений чай з молоком
Багато хто любить додавати молоко в гарячі напої. Хтось змішує його з кавою, деякі — з чаєм. Однак мало хто замислюється над користю підсумкового продукту. Адже, наприклад, зелений чай більшість з нас вживає саме через його позитивного впливу на роботу організму. А додавши в нього молоко, ми знижуємо засвоєння антиоксидантів та інших корисних елементів.
4. Хліб з варенням
Улюблена з дитинства ласощі для багатьох людей. І мало хто підозрював, скільки негативних наслідків може мати таке, здавалося б, невинне поєднання. Однак за неймовірним смаком і приємним почуттям ностальгії криється сувора правда: покритий варенням хліб, потрапляючи в шлунок, поступово починає бродити. У свою чергу це може призвести до поганого самопочуття або навіть серйозним харчових розладів. Поетом, перш ніж намазати варенням черговий шматочок хліба, слід заздалегідь подумати про можливі наслідки.
5. Молоко з гречкою
Неприємний сюрприз для тих, хто обожнює гречану кашу з молоком: таке поєднання — аж ніяк не найкращий варіант для здорового травлення. Здавалося б, в гречці міститься велика кількість заліза, а молоко багате кальцієм, і разом вони повинні стати ідеальним сніданком для активного і енергійного дня. Однак в такому поєднанні ці елементи просто заважають один одному засвоюватися. В результаті організм позбавляється і того, і іншого. Це не означає, що потрібно повністю виключити гречку і молоко зі свого раціону — просто вживайте ці продукти з деякою перервою.
6. Огірок з помідором
А ось від цих завзятих товаришів підступу точно ніхто не очікував. Але факти — річ уперта: аскорбіновий ензим, що міститься в огірку, жорстоко нейтралізує вітамін С, за який так люблять помідори. Причому дія огіркового соку набагато інтенсивніше, ніж може здатися — всього пари крапель вистачить, щоб знищити корисні властивості в декількох кілограмах помідорів! Не найкраща новина для любителів весняних салатів на основі цих двох овочів.
7. М’ясо з макаронними виробами
Так-так, всіма улюблені макарони по-флотськи — не найбезпечніше для організму поєднання. Нерідко подібні страви викликають здуття. Крім того, разом м’ясо і макарони складно засвоюються, обтяжуючи шлунок значним бродінням. Тому слід кілька разів подумати, перш ніж радувати свій організм черговий карбонара. А для тих, хто не уявляє своє життя без пасти, є альтернативний варіант: вечеря з макаронів грубого помелу з тушкованим або вареним м’ясом — відмінна можливість уникнути негативного впливу такого поєднання.
8. Картопля з яйцями
Загроза нависла над самим улюбленим новорічним салатом — олів’є. Чого вже там — десятки інших страв містять саме ці два продукти. А згубний вплив виходить від картоплі — мінерали, які в ньому містяться, не дозволяють кальцію з яєць повноцінно засвоюватися. Відповідно, вся користь від них практично повністю нейтралізується.
9. Сир з м’ясом
Скільки прекрасних страв втрачає людство без цього яскравого дуету! Але, на жаль шанувальників піци і лазаньї, сир містить велику кількість фосфору, в той час як в м’ясі є цинк. У процесі обміну речовин їх поєднання є не найвдалішим для організму. Справа в тому, що фосфор значно уповільнює засвоєння цинку, а це значить, що м’ясо, яке і так є не найлегшою їжею, буде перетравлюватися ще довше.
10. Фрукти після гарячих страв
Після смачного обіду завжди хочеться чогось солоденького. Здавалося б, що може бути корисніше свіжих фруктів? Адже це не торт, який моментально відкладеться де-небудь на талії. Однак проблема виникає вже в процесі перетравлення — гарячі страви засвоюються набагато довше, ніж фрукти. Різниця в часі буде достатньою для того, щоб почався процес гниття. Тому варто відкласти десерт хоча б на пару годин після основного прийому їжі — шлунок точно буде вдячний за таку перепочинок.
Грамотно продуманий раціон — відмінний поштовх для розкриття внутрішнього потенціалу організму. Застосовуючи на практиці викладені правила сполучуваності продуктів, можна зробити свою їжу максимально безпечною і корисною. Вже через деякий час з’являться помітні поліпшення, нормалізується обмін речовин, з’явиться додаткова енергія. При цьому можна відкрити для себе десятки нових страв, в яких продукти гармонійно доповнюють один одного. Будьте здорові!