Поради

Перепелині яйця користь і шкода як приймати

В раціоні більшості людей стали популярні перепелині яйця, користь і шкода яких доведені вченими. Виявляється, маленькі, ніжні на смак, вони багаті вітамінами, мікро- і макроелементами, легко засвоюваність організмом. Перевага їх в багатому живильному змісті, що здатне підтримувати здоров’я людини. Застосовуються в кулінарії, медицині, косметології. Корисні всім: чоловікам, жінкам, дітям, людям похилого.

Склад і калорійність перепелиних яєць

Перепелині яйця — користь і шкода і як приймати, можна дізнатися від лікарів-дієтологів. При низькій калорійності вони містять безліч корисних речовин, забезпечують половину від добової потреби людини вітаміном А, третю частину калієм, хромом, фосфором, вітаміном В12.

Калорійність: 100 гр. (6-7 штук) — 160-175 ккал, склад:

  • Білків — 11,9 гр.
  • Жиров — 13,1 гр.
  • Вуглеводів — 0.6 гр.
  • Жирних кислот — 3,7 гр.
  • Вода — 73,2 гр.
  • Холестерину — 600 мг.

Білок цього дієтичного продукту містить масу незамінних амінокислот — метіоніну, лізину і триптофану, який бере участь у виробленні серотоніну. Крім них — аргінін, валін, гістидин, лейцин, фенілаланін. Замінні амінокислоти — аланін, аспарагінова кислота, гліцин, тирозин, цистин, глутамінова кислота, серин, пролін.

Жовток багатий вітамінами A, PP, B1, B2. B6, E фолієвою кислотою, а ще: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор, сірка та залізо, мідь, марганець, хром, кобальт. Крім цього: моносахариди, дисахариди, насичені жирні кислоти, які допомагають утворенню клітинних мембран, вироблення гормонів.

Важливо! Перепели стійкі до хвороб, при їх утримання не застосовують антибіотики.

Яйця перепілки містять досить холестерину, але його відносять до ліпопротеїнів високої щільності ( «хороший» холестерин), так як він знижує ліпопротеїни низької щільності ( «поганий» холестерин), плюс вони гіпоалергенні.

Користь і шкода

Живильні елементи цих яєць стимулюють роботу клітин головного мозку, живлять нервову систему:

  1. Білок сприяє енергії, відмінного настрою.
  2. Залізо запобігає анемії, сприяє утворенню еритроцитів.
  3. Амінокислоти підвищують рівень гемоглобіну.
  4. Селен захищає від негативних зовнішніх факторів, радіації, видаляє солі важких металів, токсини.
  5. вітамін А бореться з розвитком катаракти, покращує зір.
  6. Вітаміни В6, В12 покращують обмін речовин.
  7. Лецитин попереджає поява сечокам’яної хвороби.

Увага ! Лікарі стверджують: регулярне вживання яєць перепелиці знижується ризик серцево-судинних захворювань майже на 25%.

Рекомендують при патологіях шкіри — псоріазі, екземі. Літнім людям радять при артриті, ревматизмі, остеохондрозі, переломах для швидкого зрощення кісток. Крім того, поліпшується зір, діяльність нервової системи, головного мозку. Вітамін D знижує ймовірність остеопорозу.

Перепелині яйця варені приносять тільки користь, шкоди вони можуть надати при багаторазовому вживанні (розлад травлення, отруєння), якщо були куплені несвіжими.

Протипоказаннями є індивідуальна непереносимість компонентів або тваринного білка, алергія.

для чоловіків

Перепелині яйця містять білки, амінокислоти, які визначають користь і шкоду для чоловіків, сприяють підвищення еректильної функції . Кровообіг в статевих органах поліпшується, зберігається чоловіче здоров’я. Фолієва кислота підвищує якість сперми, впливає на дітонародження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  4 сухофрукти, в яких немає цукру. Їх користь для організму

Для жінок

Перепелині яйця приносять користь і для жінок, вони показані для профілактики жіночих патологій: міоми, мастопатії, врівноважують гормональний фон , шкода може бути при наявності протипоказань або зловживання. Вітамін А необхідний для росту волосся, запобігання ламкості нігтів.

Bітамін В нормалізує емоційний стан жінки під час вагітності, а фолієва кислота дуже потрібна для зростання і розвитку плоду . Крім усього іншого, знижується ризик викидня. Залізо підвищує гемоглобін, що важливо при вагітності і в період годування грудьми.

Постійне споживання їх веде до уповільнення процесів старіння, відновлює еластичність шкіри.

Для дітей

за дослідженнями японських учених минулого століття, перепелині яйця завдяки фосфору впливають на розумовий розвиток дітей , шкода виникає через алергію або великої кількості з’їденого. Згідно із законом в раціоні школярів Країни висхідного сонця вони присутні кожен день.

Завдяки вмісту гліцину зменшується дратівливість. Тирозин позбавляє від сонливості, неуважності, швидкого стомлення.

Вітамін D потрібен для профілактики рахіту . Вітамін А покращує гостроту зору, кальцій потрібен для зміцнення кісток. А також містяться в них компоненти допомагають при низькому імунітеті і частих застудах.

Увага! Педіатри радять чергувати перепелині яйця з курячими.

Рекомендують маленьким дітям з 6 місяців, по 1/4 жовтка, з третього тижня по 1/2 до року. Потім по 1 або 2 штуки повністю (якщо немає алергії на молочне). Школярам корисні 2-3 штуки в день, підліткам — 4 штуки.

Для спортсменів

До харчування спортсменів, бодібілдинг також необхідно додавати цей дієтичний продукт. Завдяки кальцію, білка, вітамінів, мікроелементів, м’язи відновлюються швидше після навантажень, і зростає м’язова тканина.

При схудненні

Для боротьби із зайвою вагою фахівці рекомендують яєчну дієту, вона сприяє схудненню до 3 кг в тиждень.

Як правильно приймати яйця перепілки?

Часто вживають сирі перепелині яйця, користь натщесерце їх обгрунтована допомогою при патологіях шлунка, шкода надають при важких захворюваннях печінки. Варені готують 3 хвилини. Дітям додають в кашу, пюре.

Важливо! Обов’язково купувати свіжі продукти і ретельно мити содою.

Сирі перепелині яйця корисні, але лікарі рекомендують їсти їх всмятку, так як білок при цьому засвоюється на 98%, сирої на 50%. Радять сирі пити натщесерце і запивати соком, кип’яченою водою, шкода може принести несвіжі або заражені яйця.

Коментар експерта:
«Перепелині яйця — це унікальний продукт. За своїм складом вони багато в чому перевершують безліч корисних продуктів. У своїй практиці я чула тільки позитивні відгуки про цей продукт. Більш того, можу сказати на особистому досвіді про те, що мій чоловік вилікував виразку шлунка з їх допомогою. Він брав їх в сирому вигляді вранці натщесерце протягом трьох місяців. Результат здивував навіть його лікуючого лікаря. В період лікування перепелиними яйцями заборонений алкоголь, оскільки він негативно впливає на їх склад, руйнуючи і частково знищуючи багато корисні елементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Для чого потрібні калорії і в чому їх користь - все про калорійність продуктів

Рекомендую обов’язково вживати перепелині яйця дітям, вагітним, жінкам, що годують, людям, які мають такі захворювання, як гіпертонія, цукровий діабет, хвороби дихальних органів і печінки, органів шлунково-кишкового тракту, хвороби жіночої статевої системи.

Є думка, що перепелині яйця потрібно приймати при онкологічних захворюваннях. Очевидна користь точно наукою не доведена, але такий багатий мікроелементами і вітамінами продукт в раціоні онкохворої точно зайвим не буде.

Крім прийому в сирому вигляді, перепелині яйця вживають у вареному вигляді (краще всмятку, варити не більше 2 хвилин з моменту закипання), у вигляді омлетів і яєчні, додають в запіканки, салати, соуси.

Перепелині яйця мають не тільки багатющий складу, а й унікальний смак. Їх важко переплутати з іншими яйцями. Якщо ви хочете позбутися від багатьох проблем зі здоров’ям — почніть вживати перепелині яйця, і ви будете здивовані результатом ».
Олена Павлова, лікар-дієтолог, Омськ

Перепелині яйця в лікуванні деяких захворювань

Широко вживають цю дієтичну їжу як комплексну терапію для лікування і профілактики різних патологій. Постійний прийом дає позитивний результат в період відновлення після хірургічних операцій, перенесених захворювань.

При онкології

Радять приймати перепелині яйця в сирому вигляді, натщесерце по 4-6 штук, користь в міститься лізіціме, який здатний проникати в ракові клітини, руйнувати їх, зупиняти зростання.

Або робити коктейль: збити 100 мл молока, яйце, чайну ложку меду, 2 гр. меленої кориці. Випивати за півгодини до їди.

При цукровому діабеті

Вітамін В3 нормалізує вироблення інсуліну, хром і піридоксин знижує цукор, підвищує функцію щитовидної залози.

Для зменшення цукру крові — сік лимона змішують з 5 штуками, п’ють за 30 хвилин до їжі три дні, після п’ятиденного перерви знову, так місяць.

при хворобах шлунково-кишкового тракту і печінки

Допомагають при гастриті , виразці — приймати сирими, по три штуки натщесерце, запивати водою.

Порошок шкаралупи (чайну ложку) з’єднати з 10 краплями лимонного соку (пити перед сном).

При гіпертонії, атеросклерозі , тахікардії

Їх мікроелементи зміцнюють кровоносні судини, знижують ризик ІХС, гіпертонію.

Особам з діагнозом атеросклероз фахівці не рекомендують вживання яєць через високий вміст холестерину.

Вам буде цікаво: Продукти, які очищають судини від холестерину

При астмі

Для полегшення стану готують цілющу суміш із сирого яйця і меду, п’ють 2 рази на день натщесерце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грузинська кухня

При міомі

Великий вміст мікроелементів і антиоксидантів здатне скоротити розміри міоми. Пити натщесерце двадцять днів по 5-6 яєць.

Увага! Перш ніж починати лікування перепелиними яйцями — обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Вам буде цікаво: Продукти, корисні для серця і судин

Шкаралупа перепелиних яєць — цілющі властивості

Шкаралупа перепелиних яєць має склад: 90% карбонату кальцію і ще: цинк, сірка, фтор, кремній. Користь її: зміцнення нігтів, кісток, зубів, волосся, шкода тільки в передозуванні — необхідно одна чайна ложка на добу.

Щоб приготувати порошок: шкаралупу вимити, висушити, видалити плівки, перемолоти. Спільний прийом шкаралупи з риб’ячим жиром — відмінний засіб для поліпшення стану нігтів, волосся і зубів.

Перепелині яйця в народній медицині і косметології

Народна медицина готує мазі на основі перепелиних яєць від ревматизму , забитих місць, артритів, розтягнень, опіків. Використовується також як засіб для зниження температури.

Косметологи включають їх компоненти до складу масок для волосся і шкіри, в шампуні, бальзами, які зміцнюють волосся, роблять їх м’якими, шовковистим, блискучими. Застосовують яйця перепілок для жирної і сухої шкіри обличчя.

Як правильно вибирати, зберігати, відгуки

При виборі слід звернути увагу на термін придатності, цілісність упаковки, розмір і вага.

Важливо! Якщо термін зберігання перевищено, всередині вони засихають. Вага одного яйця — 10-12 гр.

Термін придатності — сорок діб. У холодильнику можна тримати до 60 днів. Але свіжість вони зберігають лише тиждень після появи. Для її визначення потрібно опустити яйця у воду — ті, що спливуть, не надто свіжі, ті, що опустилися на дно — можна сміливо їсти.

Люди, часто вживали перепелині яйця розповідають, яка від них користь і шкода , відгуки головним чином позитивні. Жінки, які вживають їх постійно, відзначають зміни шкіри, вона стає пружною, еластичною. І також багато задоволені вживанням яєць під час вагітності. Мами, які давали їх дітям при анемії, здивувалися підвищенням гемоглобіну в аналізах.

Чоловіки виявили підвищення імунітету при регулярному харчуванні дієтичними яйцями. Ті, хто займається спортом, рекомендують всім їх їсти щодня. Деякі брали сирими при простатиті, інші спостерігали поліпшення стану, підвищення потенції в літньому віці.

Перепелині яйця — це унікальний продукт, який бажано включити в раціон всієї сім’ї, його користь незаперечна, він допоможе зберегти здоров’я і запобігти різні патології. Відмінні варіанти страв для сніданку — омлети, варені яйця, запіканки, яєчні. Однак слід пам’ятати, що замінити лікарські препарати вони не можуть, тому народні кошти будь-якої терапії треба використовувати тільки після консультації з лікарем.

Схожі статті

Навіщо нам потрібна клітковина, і в яких продуктах вона міститься?

elena elena

Як обрати медичне взуття

user1

Алкоголь при грудному вигодовуванні — як і скільки можна пити?

elena elena

10 кращих книг по дитячим страв для батьків та їх малюків

elena elena

Що робити при запорі — ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

elena elena

Як навчитися контролювати свій апетит, і чому весь час хочеться їсти?

elena elena

Продукти, що допомагають висипатися — правильне харчування як основа міцного сну

elena elena

Українська кухня

elena elena

Дофамінових голодування — що це таке?

elena elena

Залишити коментар