Користь сухофруктів
Ізюм, фініки, абрикоси, сливи — ці продукти активно використовуються в якості натурального підсолоджувача для десертів у багатьох країнах світу. Всі 4 фрукта солодкі і поживні, що робить їх ідеальною заміною калорійного десерту. Це одна з найбільш корисних закусок для тих, хто ходить в школу, працює, займається спортом і підтримує фігуру.
Важливо відзначити, що в сухофруктах сконцентровані натуральні цукру і поживні речовини. Тому варто вживати не більше 50 грамів сухофруктів в день. Якщо ви хочете з’їсти 5 цукерок, звичайно, краще замість цього вибрати 5 сухофруктів. Для максимальної користі важливо дотримуватися рекомендованого кількості 50 гр.
Чорнослив
Регулярне вживання чорносливу допомагає підтримувати здоров’я кісткового скелета. Дієтологи наголошують, що сушені сливи також корисні в якості цінної закуски для поліпшення процесу травлення. Зливи багаті клітковиною і рибофлавіном, вітаміном, який поліпшує травлення. З цієї причини ще однією важливою перевагою чорносливу є контроль ваги.
Численні дослідження показали, що люди з надмірною вагою, які регулярно їли сушену сливу, втратили 2 кілограми ваги протягом 12 тижнів. Зливи містять вітаміни А, С, К, мікроелементи — калій, мідь, марганець, антиоксидантні поліфеноли, які надають сильну протизапальну дію.
Додати чорнослив в свою весняну дієту легко — вони відмінно підійдуть для приготування соусу для курки, приготування пирога, готування улюбленої каші, смузі, сирного салату або пюре на тості.
Курага
Ці фрукти багаті кальцієм, залізом, калієм, марганцем, вітамінами А і Е, антиоксидантами і каротиноїди. Вітаміни А і Е важливі для нашої краси і довголіття, оскільки вони стимулюють оновлення клітин і допомагають захистити нашу шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів.
Як і у випадку з будь-яким антиоксидантну фруктом, курага придатна для нейтралізації вільних радикалів. Це може допомогти зменшити ризик появи зморшок, уповільнити процес старіння і підвищити еластичність шкіри. Вітамін Е життєво важливий для захисту клітин від ушкоджень, викликаних вільними радикалами. Це особливо важливо влітку, коли сонце найактивнішу.
Фініки
Цей фрукт не тільки натуральний підсолоджувач, але і корисна закуска: вітаміни В1, В2, В3, В5, А1 і С, білок, харчові волокна, залізо, калій, кальцій, марганець, мідь і магній. У чашці фініків ми знаходимо близько 29 мг фруктози, натурального фруктового цукру. Це відмінна альтернатива звичайним десертів.
Рекомендується вживати дорослим від 20 до 35 грам фініків на день. Це ефективний засіб для запобігання запорів. Регулярне вживання фініків пригнічує ріст патогенних бактерій в шлунково-кишковому тракті і збільшує зростання корисних бактерій. Фініки багаті магнієм, марганцем, селеном, поліфенолами. Відомо, що селен знижує ймовірність виникнення раку, а поліфеноли важливі для імунітету.
Ізюм
Ізюм можна кладуть не тільки в булочки і тістечка, а й в кашу, йогурт або сир. Цей фрукт може стати відмінною щоденної цінної закускою, тому що родзинки багатий антиоксидантами і мінералами — кальцієм, який важливий для здоров’я кісток, волосся, нігтів, залізом, який необхідний для запобігання анемії, калієм — мінералом серця, а також фосфором, магнієм, бором і вітамінами — тіамін, ніацин, рибофлавін, C, K і B6, які важливі для профілактики запалення, функції нервової системи, імунітету.
Грунтуючись на огляді майже 80 досліджень, вчені виявили, що прийом родзинок може допомогти знизити ризик діабету, серцевих захворювань і контролювати рівень глюкози в крові, що корисно для контролю ваги.
Регулярне вживання родзинок дозволяє знизити артеріальний тиск, рівень холестерину.
Гранола — всі вітаміни та мінерали в одному місці
Якщо ви не знаєте, які страви готувати з сухофруктів, зробіть мюслі, які збагатять сніданок усіма необхідними вітамінами і мікроелементами.
Інгредієнти:
- 2 чашки овс яних пластівців.
- 1/2 склянки нарізаних горіхів.
- 1/4 склянки насіння (соняшник, гарбуз).
- 1/2 склянки сухофруктів — фініки, абрикоси, родзинки, сливи.
- 2-3 столові ложки кленового сиропу або меду.
- 2 столові ложки чистого кокосового масла.
- 1/2 чайної ложки ванільного екстракту.
Приготування:
- Розігріти духовку до 160 градусів.
- Змішайте всі інгредієнти.
- Викладіть суміш на деко, який застелена папером для випічки. Випікайте 20-30 хвилин, поки мюслі не стануть золотистими.
- Потім потрібно охолодити гранола і вживати її з йогуртом, соком, молоком, арахісовим маслом.