Поради

Яким повинен бути сніданок здорової людини, який бажає бути в формі — 5 питань і відповідей

Редакція Спешлфуд зважилася ретельно вивчити питання сніданку. Ми зібрали кілька авторитетних думок фахівців в області правильного харчування і підготували даний матеріал.

1. Наскільки сніданок важливий для людини і чи можна
від нього відмовитися?


Дієтологи-нутриціології, фітнес-тренери та навіть шеф-кухаря одностайні в думці, що снідати необхідно абсолютно кожній людині незалежно від віку, статі, часу пробудження, рівня активності на роботі і в побутовому житті. Чому ж для людини такий важливий і необхідний сніданок?

Коментує Ольга Олександрівна Алітовская — дієтолог, нутриціолог, фітотерапевт зі стажем більше 30 років.

Відповідальний секретар Міжнародного Товариства Натуральной Медицини. Рішенням Правління Товариства від 15.09.2011 N 78-н нагороджена відзнакою «Медаль Гіппократа» і нагородних посвідченням за великий внесок в оздоровлення нації. Сертифікований велнес-консультант, куратор навчання за програмою Certificate of Nutritional Consultant (CNC) Університету Натуральной Медицини, Каліфорнія, США.
Повноцінно поснідати дуже важливо! Є хороша стара приказка: «Снідай як король, обідай як лорд і вечеряй як бідняк».

Якщо пропустити сніданок, то, швидше за все, доведеться переїдати і вдень, і ввечері. Люди, які мають звичку снідати, набагато рідше страждають надмірною вагою, ніж ті, хто звик обходитися без ранкового прийому їжі. Більш того, відмова від сніданку для схильних до повноти людей може обернутися чотирикратним збільшенням ризику ожиріння.

Сніданок, збагачений клітковиною, також знижує ризик виникнення хвороб серця, інсульту, діабету, поліпів кишечника, раку товстої кишки. Однією з останніх сенсацій в області харчування є дані американських вчених про те, що сніданок регулює згортання крові. Крім цього прийом їжі стимулює відтік жовчі з печінки, тому люди, які відмовляються від сніданку, частіше хворіють на жовчнокам’яну хворобу — жовч у них застоюється в жовчних шляхах і жовчному міхурі. Не нехтуйте сніданком!

Лікарі теж невпинно повторюють своїм пацієнтам, що сніданок — це необхідність, адже правильний сніданок не тільки зарядить вас енергією на цілий робочий день, а й допоможе тримати в нормі рівень інсуліну в крові, прекрасно буде впливати на обмін речовин, а також, якщо ви раптом на дієті, зменшить кількість вечірніх підходів до холодильника.

2. Кращий час для сніданку
на думку фахівців в області ЗСЖ

Експерти з самим різним досвідом в області здорового способу життя і правильного харчування сходяться на думці, що сніданок — це час після пробудження, адже в сучасному світі тисяч професій немає одного суворого графіка життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Похмурий кіт Альберт, який бачить вас наскрізь (10 фото)

Багато хто з нас чули про важливість режиму дня і необхідності снідати до 9:00, проте якщо ваш день починається пізніше, наприклад, об 11:00, то це зовсім не означає, що снідати вам вже не потрібно. Саме час не настільки важливо, головне, щоб перший прийом їжі трапився протягом 1 години після пробудження — це і буде ваш сніданок, 5:00 на годиннику або ж 16:00.

Коментує Анжеліка Ванслав — персональний тренер фітнес-клубу World Class Земляний Вал.
Ідеального часу для сніданку як такого немає, головне, щоб протягом години після пробудження наш організм отримав їжу.

Що саме: це вуглеводи і білки. Вуглеводи — це енергія, білок — будівельний матеріал для м’язів.

І не забувайте про водний баланс — стакан води натще буде до речі.

3. Наскільки живильним повинен бути сніданок:
легкий або щільний — який сніданок краще?


Сніданок повинен бути щільним, адже це енергія, яка необхідна нам на весь день, а особливо його першу половину — час, на яке припадає основна фізична активність багатьох людей.

Коментує Владислав Дмитрієв — досвідчений сироїд, веган, шеф-кухар, засновник доставки Healthy Conscience (магазин здорової рослинної їжі).
Щільність і вид сніданку повинні відповідати ритму життя людини, його внутрішнім відчуттям.

Наприклад, спортсмену-бігунові краще запастися швидкими вуглеводами — свіжими фруктами або смузі — вони миттєво засвояться і додадуть силу, необхідну для тривалих дистанцій. Якщо людина займається важкою атлетикою, то повільні вуглеводи, наприклад, каші — це те, що потрібно з ранку. Йогів краще поснідати після практики, щоб їжа не відволікати і не заважала концентруватися на власних відчуттях. Людині не особливо рухомого рекомендую веганство з великою кількістю свіжих овочів і фруктів в раціоні — рослини дуже легкі і майже не завантажують організм.

Я перепробував різну кухню і типи харчування як в ролі кухаря, так і в ролі обивателя. Ідеальне харчування, на мій погляд, майже не містить цукру, борошняних виробів і консервованих продуктів. Рекомендую відмовитися від алкоголю, пити воду з ранку і їсти більше свіжих овочів, фруктів, ягід і зелені, особливо зараз, коли за вікном літо. Завдяки правильному і чистому харчування знімається «пелена», ви починаєте краще чути свій організм, знаєте, що вам з’їсти в певний момент. Все як у тварин в природі — вони не задаються питанням калорійності, часом прийому їжі або якимись обмеженнями — тіло саме підказує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Літій для організму людини - користь і шкода

Моє тіло свого часу відмовилося від вживання всіх продуктів тваринного походження, і так я харчуюся вже майже 10 років. Відчуваю себе добре і спокійно, займаюся спортом, йогою і всім, чим захочу — тіло дозволяє, а я не відмовляюся.

Таке ставлення до світу і собі спонукало мене відкрити доставку веганскої і сироедного харчування. І так ми доносимо прості рішення багатьох проблем, адже якість життя — це основа гарного самовідчуття.

4. Що корисно їсти на сніданок?


Коментує Надія Колтиріна — дієтолог-нутриціології.

Сніданок повинен включати в себе всі макронутрієнти, тобто білки, жири і вуглеводи (в тому числі клітковину) , і бути досить щільним і грунтовним.

Варіанти хороших сніданків можуть бути наступними:

• Гречана каша з лляною олією, яйце в будь-якому вигляді і фрукт по сезону.

• Вівсяна каша з горіхами, ягодами або фруктами (один з видів — лінива каша, коли з вечора вівсяні пластівці, фрукт на вибір, можна ложечку какао залити йогуртом і поставити в холодильник — тоді з ранку все вже буде готове до вживання).

• Також можна зробити овсяноблін з різноманітними начинками (м’який сир з червоною рибкою і огірком, або арахісова паста з бананом, або фруктове пюре).

• Цілком можливо зробити сирнічкі з кукурудзяного або рисової муки разом з ягодами.

• А якщо зовсім немає часу, то можна відварити пару яєць і приготувати бутерброд з цільнозернового хлі ба і нежирного сиру з зеленню.

Все це допоможе вам і вашому організму відчувати себе комфортно протягом усього дня.
Коментує Сергій Єлісєєв — генеральний директор GranoLife.
Починати ранок з каші або омлету — це залежить від способу життя і потреби в білках, вуглеводах. Основна перевага каші на сніданок в тому, що ми вранці отримуємо на весь день великий заряд енергії у вигляді повільних вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Анатомічна будова зубів людини: докладний опис з картинками, схемами і фото

Мюслі або гранола? Це питання завжди актуальне. Рекомендую робити свій вибір на користь гранола — на сніданок це велика користь, так як ми отримуємо великий заряд енергії і комплекс поживних речовин зі злакових. Ми б не виробляли гранола, якби вона приносила шкоду.

Багато прихильників здорового способу життя впевнені в тому, що самі «шкідливості» краще переносити на сніданок, наприклад, можна починати ранок з макаронів, тістечка, бутербродів, і це не відіб’ється на фігурі, якщо далі протягом дня харчуватися правильно. І це в деякій мірі правильно. Звичайно, я б рекомендував взагалі відмовитися від подібних продуктів, але якщо такої можливості немає, тоді дійсно краще вживати їх на початку дня. Чи позначиться це на фігурі — залежить від метаболізму, денної активності і ряду інших чинників.

5. Що категорично не можна їсти і пити на сніданок?


Коментує Надія Колтиріна — дієтолог-нутриціології.
Не варто пропускати сніданок або їсти на сніданок тільки одні швидкі вуглеводи (солодощі, борошняне) — це не тільки збільшить кількість цукру в крові, а й викличе почуття голоду через короткий час.
Коментує Сергій Єлісєєв — генеральний директор GranoLife.
До слова про йогурті. Чи корисний на сніданок йогурт — спірне питання.

Вранці користі в йогурті менше, оскільки при його вживанні натщесерце бактерії, що містяться в продукті, тут же потрапляють в агресивну кисле середовище і моментально гинуть, не доходячи до кишечника. А адже основна цінність йогурту полягає в корисній мікрофлорі, а саме в молочнокислі бактерії марно.

Які ще продукти повинні бути табу для сніданку і чому? Якщо говорити в загальному, то суворе табу для сніданку — все жирне, гостре, цукеркові і борошняні вироби. Так, це дає енергію, але це шкідливі калорії, які потім перетворюються в жир, та й користі мало.

На закінчення

Як бачите, сніданок є найважливішою складовою частиною здорового харчування, і не може бути проігноровано. Снідайте правильно, смачно і з задоволенням, і будьте завжди бадьорі!

А ми вітаємо думки інших експертів і чекаємо на ваші листи! Для зв’язку з редакцією пишіть: [email protected]

Схожі статті

Дієта і харчування при бронхіальній астмі у дорослих і дітей

elena elena

Користь і шкода низькокалорійних продуктів — список продуктів з низькою калорійністю

elena elena

pH-баланс в організмі: які продукти харчування та напої є кислотними, а які лужними — настільна таблиця

elena elena

Які продукти і напої підвищують, а які знижують тиск — харчування для гіпертоніків і гіпотоніків

elena elena

Чим годувати немовля на ІВ при алергії на кашу?

elena elena

Продукти, корисні для серця і судин

elena elena

Що таке БЖУ — скільки потрібно вживати білків, жирів і вуглеводів для зниження ваги

elena elena

Навіщо потрібен креатин і наскільки він безпечний?

elena elena

Стомився? З’їж горішок! 20 продуктів, які заряджають енергією

elena elena

Залишити коментар