Прийом таблеток для лікування хвороб дає швидкий результат, але загрожує побічними ефектами. А продукти харчування діють повільно, зате безпечні і забезпечують стабільні результати. Експерти ВООЗ вважають здорове харчування найкращим способом захисту організму від хронічних хвороб: серцево-судинних, діабету, раку. У цій статті ви дізнаєтеся про 6 продуктах, які за своїми лікувальними властивостями майже не поступаються аптечним препаратів.
Часник — природний антибіотик
До найкориснішим продуктів для здоров’я лікарі відносять часник. Цей овоч — справжня комора біологічно активних сполук.
Лікувальними властивостями володіють такі речовини часнику:
- фітонциди і сірководень — згубно впливають на патогенні бактерії і грибки, запобігають розвитку ускладнень вірусної інфекції.
- аллицин — нейтралізує негативний вплив вільних радикалів на клітини, перешкоджаючи розвитку онкології.
- хром — нормалізує рівень цукру в крові, знижуючи ризик діабету 2 типу, а також допомагає контролювати апетит.
- нікотинова кислота — зменшує рівень «поганого» холестерину в крові.
в квітні 2018 року в виданні «Trends in Pharmacological Sciences» були опубліковані результати дослідження про вплив продукту на здоров’я. Вчені відзначили, що сполуки сірки з часнику можуть змінювати сигнальні молекули газоподібних речовин (NO, CO і H2S), які беруть участь в окисних процесах. Це призводить до зниження ризику серцево-судинних захворювань, діабету і раку.
Думка експерта: «Від вживання часнику варто утриматися людям, які страждають захворюваннями шлунка, кишечника або нирок » — лікар-інфекціоніст Ірина Іванова.
Мед — вітамінне диво
Ласуни часто цікавляться, які солодкі продукти приносять користь організму. І перше місце варто віддати меду. Цей природний десерт увібрав в себе велику кількість вітамінів і мінеральних речовин з рослин.
А чи знаєте ви, чому мед не псується роками? Він містить бджолині ферменти, які за своїми антимікробним властивостям наближаються до антибіотиків.
Згідно з інформацією Національного інституту здоров’я США, опублікованій в виданні «Medline Plus», мед ефективний при лікуванні багатьох недуг.
наприклад, таких:
- ран і опіків.
- кашлю.
- мукозиту.
- розацеа.
- сухості очей.
Хімічний склад і лікарські властивості продукту залежать від сорту. Так, липовий мед багатий на вітамін С, успішно застосовується для лікування серцево-судинних захворювань і бактеріальних інфекцій. Травневий містить багато флавоноїдів, виводить з організму канцерогени і радіонукліди. А самими вираженими антибактеріальними властивостями володіє мед Манука, який виробляють в Австралії і Новій Зеландії.
Думка експерта: «Через високу калорійність вживати мед краще в першій половині дня. При цьому вести рухливий спосіб життя »- лікар-терапевт, доктор медичних наук Олексій Буеверов.
Курячі яйця — джерело сили
До дієтичних продуктів, які оздоровлюють організм, відносяться яйця. Білок містить повний набір замінних і незамінних амінокислот, які беруть участь в будівництві м’язів, покращують стан шкіри і волосся, нормалізують обмін речовин. Причому яйця засвоюються організмом майже на 100%, тоді як м’ясо та риба дають тільки 80-90%, а рослинні продукти і того менше.
Але ще корисніше для здоров’я яєчний жовток. 100 гр. продукту забезпечують організм такими речовинами:
- вітаміном А — на 100%.
- вітаміном В4 — на 160%.
- вітаміном В5 — на 80%.
- вітаміном В12 — на 60%.
- вітаміном Д — на 77%.
- біотин — на 112%.
- нікотиновою кислотою — на 20%.
- кальцієм — на 14%.
- фосфором — на 68%.
- залізом — на 35%.
- йодом — на 22%.
- селеном — на 100%.
- цинком — на 25%.
Таке хімічне різноманітність робить продукт корисним для імунітету, зору, травлення, опорно-рухового апарату, шкіри, щитовидної залози. Всього 5-7 яєць на тиждень замінять вам багато вітамінно-мінеральні комплекси з аптеки.
Думка експерта: «Особам з підвищеним холестерином рекомендується вживати не більше 2 яєць на тиждень. А здоровим людям з адекватною фізичною активністю можна і 2 яйця щодня » — лікар-терапевт Наталія Конишко.
Лимони — запорука гарного травлення
Будь-які цитрусові оздоровлюють організм, так як містять багато вітамінів і клітковини. Але самим вираженим ефектом володіють лимони.
В цих плодах є багато органічних кислот, які, як не парадоксально, надають ощелачивающее дію на організм.
А це необхідно для профілактики і лікування наступних недуг:
- метеоризму.
- хронічних закрепів.
- печії.
- грибкових захворювань (зокрема, кандидозу).
Крім того, лимони мають легким сечогінний ефект. Вони виводять з організму токсини, солі важких металів, надлишки гормонів. А ефірні масла, присутні в цедрі, надають тонізуючу дію на психіку: проганяють втому і апатію. А ось протипухлинні властивості лимонів явно перебільшені в ЗМІ.
Думка експерта: «Інформація про те, що лимони лікують рак, прийшла не з доказової медицини. Зазвичай такі відомості поширюють неофіційними медичні видавництва і організації. Вони по-блюзнірськи вводять людей в оману » — лікар-онколог Марія Пирогова.
Гострий перець — захист серця і судин
лікарі вважають, що гострі сорти перцю (зокрема, чилі, хабанери, пири-пири) краще таблеток допомагають людям із серцевими недугами. У 2019 року в виданні «Journal of the American College of Cardiology» з’явилися результати 8-річного дослідження про вплив цього продукту на організм.
Вчені з’ясували, що у людей, що вживають гострий перець 4 рази на тиждень і частіше , ризик серцевого нападу нижче на 40%. А цереброваскулярної смерті — на 50%.
Причина в тому, що овоч містить активний інгредієнт — капсаїцин. Саме це з’єднання надає перцю нотки пекучості. Капсаїцин має виражені протизапальні властивості, добре знищує мікробів і розганяє обмін речовин.
Це цікаво! Максимальна кількість капсаїцину зосереджено в насінні і білих перегородках перцю.
Зелений чай — еліксир довголіття
Закриває список 6 продуктів-Суперфуд улюблений напій дієтологів — зелений чай . Головну цінність в зеленому чаї являють флавоноїди катехіни. Це потужні антиоксиданти.
Регулярне вживання чаю (по 1-2 чашки в день) дозволяє досягти наступних результатів:
- прискорити метаболізм і скинути вагу.
- позбутися млявості і апатії.
- полегшити перебіг захворювань сечостатевої системи.
- зміцнити стінки судин.
- нормалізувати артеріальний тиск.
Перераховані властивості мають під собою велику наукову базу. Однак зловживання зеленим чаєм до добра не доведе.
Думка експерта: «Чайний кофеїн теїн має збудливу дію. Тому пити багато зеленого чаю ввечері не варто. Поліфероли в складі напою в великих кількостях здатні пригнічувати роботу печінки, приводити до головних болів, запаморочення і тремтіння кінцівок »- дієтолог-консультант Олександр Войнов.
Якщо ви відчули нездужання, не поспішайте бігти в аптеку за таблетками і вітамінами. Включіть в раціон здорові продукти, почніть більше часу проводити на свіжому повітрі, полюбите рух. Але не ігноруйте походи до лікаря. Адже деякі хронічні хвороби вимагають комплексного лікування, і одним харчуванням проблему не вирішити. Будьте розсудливі!