Поради

Ідеальний сніданок для жінок після 40

В 20-30 років жіночий організм успішно справляється з підвищеними навантаженнями, стресом, недосипом і «сміттєвої» їжею. Але після 40 будь-яка помилка може обернутися зайвою вагою і навіть хворобою. А все через глобальну гормональну перебудову. Почати турботу про своє здоров’я допоможе ідеальний сніданок. Він зарядить організм енергією, підніме настрій і підтримає тіло в тонусі. Вік перестане бути перешкодою для краси і стрункості.


Які зміни відбуваються в жіночому організмі з 40 років

Спалити зайві кілограми до 30 років не складає великих труднощів. Досить трохи урізати калорійність раціону і збільшити фізичну активність. Ідеальний сніданок для схуднення — це «складні» вуглеводи (наприклад, каша). Однак в більш пізньому віці обмін речовин сповільнюється. Схуднути стає складніше.

Думка експерта: «Після 30 років метаболізм сповільнюється в середньому на 5% кожні 10 років. Головні причини — це зміни гормонального фону, а також зниження рухливості і зменшення обсягу м’язів »- Леонід Остапенко, спортивний дієтолог.

Після 40 років в жіночому організмі спостерігаються такі зміни:

  • Знижується функція яєчників, що призводить до падіння рівня гормонів естрогенів. А останні відповідають за енергію і красу. В результаті зростає вага, з’являються вікові зморшки, слабкість і апатія.
  • Знижується функція щитовидної залози, яка синтезує тиреоїднігормони Т3 і Т4. Обмін речовин ще сильніше сповільнюється.
  • Через гормональної перебудови організм гірше засвоює кальцій, який необхідний для підтримки стабільної ваги і здоров’я кісток.
  • Серцево-судинна система «втомлюється» і вимагає більш уважного ставлення до себе.

При цьому рівень «чоловічих» гормонів (зокрема, тестостерону) залишається незмінним. Це призводить до перерозподілу жирових відкладень з стегон на руки і живіт — фігура втрачає жіночні обриси.

Думка експерта: «Вік після 40 років — найвразливіша в плані фізичного стану і психіки. Потрібно уважно спостерігати за своїм самопочуттям, не пропускаючи жодного тривожного сигналу тіла. Жінці слід розлучитися зі шкідливими звичками, в тому числі в їжі, подружитися з фізкультурою і налагодити режим дня » лікар-терапевт Ірина Голубовська .

5 критеріїв ідеального сніданку для жінки старше 40

Який він — ідеальний сніданок для збереження здоров’я і нормальної ваги після 40 років? Лікарі і дієтологи рекомендують включити в ранковий раціон корисні речовини, перераховані нижче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кисломолочні продукти і їх роль в нашому житті

Дієтичний білок

Ідеальний сніданок для жінки повинен включати корисні білкові продукти. Наприклад, сир, яйця або пісне м’ясо. Вони забезпечать довгий почуття ситості протягом дня, запобігши переїдання.

У 2011 році в журналі «The Journal of Nutrition» були опубліковані результати наукового дослідження про те, що харчування з підвищеним вмістом білка в поєднанні з фізичними вправами дозволяє жінкам в пременопаузі досягти певних результатів.

Наприклад:

  • зменшити обсяг загального і вісцерального (навколишнього внутрішні органи) жиру.
  • збільшити м’язову масу.

Мінімальне добова кількість білка для жінок — 0,8-1 гр. на 1 кг ваги. І чим більше маса тіла, тим сильніше організм потребує білкових продуктах.

Думка експерта: «Харчування жінки після 40 має бути низькокалорійним і збалансованим. Інакше піде не жир, а м’язи, що негативно відіб’ється на самопочутті. Зрілої жінки необхідно не менше 85-90 гр. білка в день, щоб утримати нормальний рівень м’язової маси » лікар дієтолог-ендокринолог Ольга Шилова .

Клітковина

Клітковина — невід’ємна частина ідеального (правильного) сніданку. Вона як губка вбирає в себе всю нечисть: зайві жири і цукру, токсини, солі важких металів. А потім виводить з організму.

Клітковиною багаті такі продукти:

  • свіжі овочі, фрукти і ягоди.
  • сухофрукти.
  • цільні злаки: коричневий рис, вівсянка, гречка, перловка.
  • зелень.

Як правило, вони ще й містять мінімум калорій. Добре, якщо така їжа займає половину тарілки на сніданок.

Це цікаво! У 2012 році в журналі « The Journal of Nutrition »був опублікований систематичний огляд понад 60 досліджень про вплив клітковини на здоров’я. Вчені прийшли до висновку, що продукти з цільного зерна знижують ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння.

Корисні жири

Ідеальний сніданок для жінки після 40 немислимий без корисних жирів. Перш за все поліненасичених Омега 3. Вони беруть участь у виробленні статевих гормонів і позитивно впливають на стан шкіри. Багато вітамінів «краси» (зокрема, А, Е і D) засвоюються тільки в присутності жирів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Особливості культури харчування в ісламі

Омега 3 багата морська риба: сьомга, лосось, сардини, тріска, скумбрія. Однак зазвичай її їдять на вечерю.

А для сніданку відмінно підійдуть рослинні джерела корисних жирів:

  • лляні насіння і масло.
  • насіння Чіа.
  • брюссельська капуста.

Не варто боятися і насичених жирів, які містяться в якісній їжі (наприклад, вершковому маслі). Вранці вони добре засвоюються організмом і при вживанні в помірних кількостях не призводять до набору ваги.

Вітамін D

Вітамін D входить в рецепт ідеального сніданку, так як виконує відразу три функції в жіночому організмі: перешкоджає набору ваги, необхідний для засвоєння кальцію і запобігає занепад сил. Оптимальна добова норма цієї речовини для жінок — 15 мкг.

На вітамін D багаті вершкове масло, яєчні жовтки, грунтові гриби (особливо лисички) і соєве молоко. Всі ці продукти цілком підходять для сніданку.

Макроелементи

Ідеальний сніданок повинен відповідати основному принципу правильного харчування — збалансованості. Тобто, вибирати треба продукти, максимально багаті мінеральними речовинами.

Для жінок після 40 найбільш важливі три макроелементи:

  • калій — запобігає набряки, нормалізує артеріальний тиск і серцевий ритм.
  • магній — зміцнює серцевий м’яз, запобігає перепади настрою і хронічну втому.
  • кальцій — знижує ризик захворювань опорно-рухового апарату, запальних процесів, набору ваги.

Кращі джерела калію, які підходять для сніданку — це солодка картопля, банани, шпинат, томати, гарбуз, авокадо і сухофрукти. Магнієм багаті горіхи (особливо кешью і мигдаль) і насіння, пшеничні висівки, гречка. А багато кальцію міститься в молочних продуктах і листової зелені.

Думка експерта: «При нестачі магнію в організмі пік виділення залозами великої кількості гормонів припадає на вечірній час. Тоді стан супроводжується психічної збудливістю і нападами безконтрольного обжерливості. А з ранку люди відчувають себе розбитими і млявими » лікар-дієтолог Олексій Ковальков .

Варіанти ідеального сніданку — меню на тиждень

Дотримуючись зазначеним критеріям, неважко підібрати варіанти ідеального сніданку для жінки після 40. А якщо ви поки в роздумах, використовуйте нашу таблицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У малюка з'явився кашель після щеплення АКДС: причини і підходи до лікування

Таблиця «Ранкове меню на тиждень для жінок»
День тижня Варіант сніданку П’ятниця Омлет з 2 яєць на молоці з томатами і зеленню вівторок Гречана каша з вершковим маслом, 1 велике яблуко Середа 2 бутерброда з цільнозернового хліба з м’яким сиром і шматочком лосося четвер Вівсяна каша з додаванням родзинок, шматочків кураги і чорносливу п’ятницю Сир з шматочками свіжих бананів і апельсинів, з чайн. ложкою лляної олії суботу Яблучно-банановий смузі на соєвому молоці, жменю пшеничних висівок Воскресіння Пудинг з насінням Чіа і ягодами на мигдальному молоці, жменю кешью
Також корисно за 30 хвилин до сніданку випити 1-2 склянки чистої води кімнатної температури. Вона усуне ранкове зневоднення, запустить роботу травної системи і трохи знизить апетит.

Важливо! Після 40 років не варто вживати на сніданок продукти з високим вмістом «простих» вуглеводів і жирів одночасно: кондитерські вироби, піцу, пасту, смажене в клярі м’ясо. Така їжа буде перевантажувати органи шлунково-кишкового тракту і відкладатися на боках і животі.

Ідеальний сніданок після 40 років — це мікс з корисних нутрієнтів, вітамінів і мінеральних речовин. У такий життєвий період їжа впливає на самопочуття і зовнішність навіть сильніше, ніж генетика. На щастя, більшість страв, які укладаються в рамки правильного харчування, не вимагають тривалого приготування. Тому вони підійдуть навіть жінкам, які щоранку поспішають на роботу.

Схожі статті

Рецепти веганскої випічки для будь-якого свята — секрети кондитера-вегана

elena elena

Як смажити без масла і на якому маслі смажити менш шкідливо: огляд різних видів олій

elena elena

Їжа для розуму, або як харчування впливає на мозкову активність?

elena elena

Правильне харчування і дієта при герпесі — запорука швидкого одужання

elena elena

Рейтинг корисних дитячих каш

elena elena

Чеська кухня

elena elena

Пити чи не пити свіжовичавлений сік? Вся правда про натуральних соках: користь і шкода

elena elena

Навіщо потрібен креатин і наскільки він безпечний?

elena elena

Як правильно замаринувати шашлик на ПП без шкоди для здоров’я 7 перевірених рецептів корисного шашлику

elena elena

Залишити коментар