Поради

Українська кухня

Оригінальна і багато в чому унікальна українська кухня відома своїми смачними і різноманітними стравами. Її давно гідно оцінювали в своїх творах Гійом де Бонплан (XVII століття), Проспер Меріме (XVIII століття), Микола Маркевич (початок XX століття), Іван Котляревський і Микола Гоголь.

В Україні завжди вміли готувати смачно і апетитно зі звичайних і недорогих продуктів — з буряка, пшеничного борошна, сала, свинини, яєць, молочних продуктів.

Дбайливо збережені старовинні національні рецепти і сьогодні захоплюють гурманів: карасі в сметані, тушкований з цибулею і часником судак , вареники і галушки.

Українська кухня не залишить байдужим нікого, хіба що любителів низькокалорійних страв і прихильників дієтичного харчування.

Цікаві особливості формування кухні

Національні традиції , до яких відноситься і кулінарна, формуються під впливом цілого ряду факторів.

до найбільш значущих відносять:

  • географічний і кліматичний.
  • природні ресурси.
  • національні особливості корінного населення, включаючи релігію.
  • іноземний вплив.

До самостійної нації і державі Україна пройшла довгий шлях — з часів Київської Русі територія регулярно переходила з рук в руки. Україна пережила навалу монголо-татар, вторгнення литовських, угорських і польських військ, при цьому частини території анексовані на користь загарбників.

В результаті національна кухня як така була відсутня, а кулінарні традиції ні чим не відрізнялися від сусідніх польських і білоруських.

Формування української національної кухні почалося близько 300 років тому, і завершився цей процес тільки до початку XIX століття, коли була відновлена ​​територія держави і роз’єднані частини нації возз’єдналися.

Як наслідок , національна кухня України має низку характерних, які не зустрічаються більше ніде, рис:

  • Українська кухня сформована в єдине ціле з різнорідних частин — сформованих кулінарних традицій об’єднаних регіонів.
  • В результаті об’єднання різнорідних регіональних кулінарних традицій вийшла цілісна національна кухня з характерним національним сировиною і технологічними прийомами.

Цікаво! В українській кухні відсутні традиції давньоруської кулінарії, як результат монголо-татарської навали.

З давніх-давен в Україні їжу переважно варили. Ще в XVII столітті архідиякон Павло Алеппський в поїздці по Україні описував трапези на козацьких прийомах і в монастирях як варені і тушковані блюда: каші, підливи і юшки.

В процесі становлення кухня України збагатилася запозиченнями цілого ряду технологічних прийомів — пасеровані, дроблення. Тестомясние страви турків стали прообразом українських вареників з різними начинками.

Якщо технологічні прийоми запозичувалися, то продукти підбиралися за принципом «від противного»:

  • широке поширення в стравах української національної кухні свинини і свинячого сала, яке для мусульман заборонено.
  • баклажани, як «бусурманську» продукт довго не приживалися.

У той же час , оливкова олія з Греції, пов’язаної з Україною узами віри, набуло широкого поширення і вважалося навіть цінніше коров’ячого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисні перекушування в школу дитині - 5 варіантів, що дати з собою на ланч

Сало як національний продукт

Використання свинячого сала в рецептах української кухні настільки широко, що сало вважається в Україні найбільш використовуваним і улюбленим продуктом.

сало солять, варять, коптять, смажать, на ньому готують, їм шпигують і використовують навіть в кондитерських виробах.

Їдять в Україні сало і як самостійне блюдо — в солоному, копченому і в вижаренном (шкварки) вигляді.

Вироби з тіста в традиційної української кухні

Меню національної української кухні в достатку містить борошняні страви.

Причому використовується в основному прісне тісто в різних варіаціях:

  • просте.
  • підлозі витяжний.
  • здобне на соді.

В стравах української кухні традиційно застосовується пшеничне борошно, а тісто робиться бездріжджове. Так готують вареники з різними начинками, галушки, пампушки, лемішки, ставбиці і вергуни.

Цікаво! Рис використовували в Україні з XIV століття, і називався він «сарацинське пшоно», тобто арабське. Дуже швидко назва трансформувалася в «сорочинське».

Прянощі в національній кухні

В рецептах страв національної української кухні присутні і спеції, але в досить обмеженій кількості.

Їх місцевих українських використовують:

  • цибулю.
  • петрушку.
  • кріп.
  • м’яту .
  • аніс.
  • чебрець.
  • любисток.

Перелік привізних приправ в рецептах страв української кухні ще більш скромний:

  • кориця.
  • лавровий лис.
  • чорний гіркий перець.

Типовою особливістю кулінарних традицій України є зловживання оцтом, який в ряді випадків використовується як приправа.

Рослинна олія

Кулінарія України відрізняється використанням двох видів соняшникової олії. Масло гарячого віджимання з яскраво-вираженим ароматом смаженого насіння використовується для салатів і вінегретів. Соняшникова олія холодного віджиму застосовується для смаження і тушкування других страв.

Перші страви

Перелік перших страв української кухні досить великий і включає в себе як традиційно гарячі страви, так і супи, які їдять холодними.

Борщ — це суп з буряком і овочами, зварений як на м’ясному бульйоні, так і в пісному варіанті на овочевому відварі з квасолею, грибами або рибою.

Знаменитий український борщ має безліч рецептів приготування, а кількість інгредієнтів може доходити до 20 найменувань.

В домашньої української кухні борщ часто заправляють сметаною і подають до нього житній хліб або не менш знамениті часникові пампушки.

Цікаво! Традиційно борщ готували не просто з буряком, а на буряковому настої або квасі з буряка. Для настою натерту буряк заливали водою (пропорція буряк / вода 1: 2) і наполягали 4 дня.

Зелений борщ — легкий суп на воді або м’ясному бульйоні, який має зелений колір. Його готують із зелені — це може бути шпинат, щавель або кропива. При подачі в зелений борщ кладуть сметану і варене яйце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грузинська кухня

Юшка з галушками — старовинне національна страва, що не менш популярне, ніж борщ. Її готують на м’ясному, рибному або грибному бульйоні. Це звичайний суп з картоплею. При подачі заправляють сметаною і подають галушки (шматочки відвареного в супі тесту).

Капусняк — суп з віджатою квашеної капусти, посипаний зеленню і присмачений сметаною. Ритуальне національне блюдо — подається як основне на весіллях, похоронах і поминках.

Годзь — суп з грибами і солоними огірками, засипаний рисом. Вариться на відкритому вогні на вулиці і є ритуальною стравою для весіль. Годзь подають зі сметаною і зеленню.

Куліш — традиційне блюдо запорізьких козаків. Готується на зажарки з сала з цибулею і морквою, заправляється пшоном. Куліш — страва, яку готували в походах. Класти в нього можна було будь-які крупи, овочі, зелень і коріння дикоростучих рослин. Єдина вимога до страви — воно повинно бути максимально ситним і жирним.

Другі національні страви

Для української кухні характерне використання в одній страві кількох видів теплової обробки м’яса. Свинину, як найбільш використовується м’ясо, спочатку обсмажують і далі до готовності гасять.

Птах в стравах української кухні використовувалася як святкове блюдо, яке подавалося на стіл в тушкованому вигляді.

печеня — нарізану на порційні шматки свинину обсмажують на салі до скоринки, картопля і морква обсмажують на останньому жиру, гриби відварюють. М’ясо, овочі і нарізану цибулю перекладають шарами, заливають грибним відваром і тушкують до готовності.

Шпундра — дрібно нарізану свинячу грудинку обсмажують на салі і тушкують з шматочками буряка в буряковому квасі.

Верещака — великі шматки свинини обсмажують на салі, далі гасять в буряковому квасі до напівготовності. Засипають житніми сухарями і доводять до готовності.

Кендюх — свинячий шлунок, начинений м’ясом голови і свинячим фаршем з прянощами, запечений в духовці.

холодець — желеобразное блюдо зі свинячого бульйону, вух, хвостів і ніг.

Карасі в сметані — обсмажених карасів заливають сметаною і тушкують в духовці.

Яєчні рецепти зустрічаються в національній кухні не рідше, ніж сало. Особливістю можна вважати використання переважно збитих яєць і застосування в одній страві варених і збитих.

Цікаво! У яєчних блюдах замість сала для смаження використовують вершкове масло — рідкісне відступ від улюбленого продукту.

Борошняні страви широко поширені як самостійні страви — це вареники і галушки з пшеничної муки, гречаники та лемішки з гречаної.

Знамениті пампушки і коржики з шкварками подаються разом з основною стравою. Наприклад, з борщем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чеська кухня

Галушки — шматочки тіста варять і складають в ємність зі сметаною або смаженою шкварками.

Галушки в залежності від тесту можуть бути самими різними :

  • пшеничними.
  • гречаними.
  • картопляними.
  • сирними.
  • яблучними і іншими.

Цікаво! Все галушки, незалежно від рецепту і складу, їдять тільки гарячими — холодні вони несмачні.

Вареники — це перше, що згадують, коли мова заходить про українську кухню. Прості вироби з дріжджового тіста з різними начинками настільки популярні, що давно переступили межі України.

Традиційною начинкою для вареників в Україні вважають такі:

  • вишню.
  • сир.
  • печінку.
  • картопля.
  • гриби.
  • яблука.
  • мак.
  • чорнослив.

Несолодкі готові відварені вареники поливають жиром з лушпиння засмажкою і шкварками або маслом, при подачі на стіл — ще й сметаною. Солодкі кладуть в сироп або мед.

Цікаво! Напередодні Нового року в Україні готують вареники з сюрпризом — як їстівним (карамель, квасоля, горох), так і немає (монетка, кільце, гудзик і інше). Кожна начинка-сюрприз має своє тлумачення і пророкує, що чекати того, кому вона дістанеться в варенику.

Випічка

Солодка випічка національної кухні України переважно робиться з пісочного тіста, вироби після випікання для солодощі посипають цукровою пудрою, поливають медом або варенням. Дріжджі при цьому не використовуються, а розпушувачем служить сода або алкоголь.

Найвідомішими з них є шулики, вергуни (вид хмизу) і коржики.

Що спробувати в національній українській кухні

Кухня України відрізняється різноманітністю, ситністю і незабутнім смаком. Хоча національної кухні нараховує всього 300 років, вибір страв просто величезний — одних тільки борщів більше 20 видів.

Кілька рекомендацій по вибору страв української кухні:

  • Обов’язково пробувати сало у всіх пропонованих видах.
  • з перших страв — український борщ з часниковими пампушками і куліш.
  • з друге — печеню з овочами, знаменитого карася в сметані, омлет зі шкварками, яєчні сеченікі (котлети з омлету з вареними яйцями) і картопляні лежня (зрази з картопляного пюре з начинкою з квашеної капусти, запечені в духовці).
  • На десерт варто спробувати український хмиз — вергуни і соложеники (солодке молочно-яєчне блюдо ).

Кухня України — смачна, багата і проста, традиційна і різноманітна. Багато страви давно і міцно увійшли в звичний раціон харчування не тільки жителів України, а й інших країн.

Використані джерела:

  • Традиції української кухні. Свята і будні зі смаком.
  • Черепанова Ольга Практична енциклопедія української кухні.
  • Дмитрієнко Людмила. Кращі рецепти української кухні.
  • Гера Треер. Оригінальні рецепти української кухні.
  • Євгенія Федієнко. Українська національна кухня.

Схожі статті

Продукти, які очищають печінку і підшлункову залозу

elena elena

Харчування для серця, або що слід їсти при серцево-судинних захворюваннях?

elena elena

Покупаем робот-пылесос, с доставкой

admin

Дієта при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

elena elena

Гіркі продукти, що пригнічують апетит, або як їсти менше

elena elena

15 смачних і корисних страв для тих, хто дотримується посту

elena elena

Усе про донорство яйцеклітин

admin

Що не варто їсти і пити в спеку?

elena elena

Худнути — смачно!

elena elena

Залишити коментар