В порівнянні з вишуканою французькою або італійською, чеська кухня здається невигадливій і простий. Однак це тільки на перший погляд. Насправді гастрономічний тур до Чехії стане подарунком для любителів смачної, різноманітної, ситної і недорогої їжі. Що потрібно обов’язково спробувати, крім пива, яким славиться Чехія? Сподіваюся, що ця стаття допоможе познайомитися з особливостями чеської національної кухні і знайти рецепти, які займуть гідне місце в традиційному сімейному меню кожного читача.
Історія та особливості чеської кухні
Кулінарні традиції Чехії , як і в більшості європейських країн, складалися з власних гастрономічних знахідок і шляхом проникнення тенденцій кухонь країн-сусідів. Серед традиційних страв чеської кухні зустрічаються угорські густі перші страви, слов’янські каші, німецькі ковбаски, австрійська випічка.
Важливо! Основою більшості чеських страв є м’ясо (свинина, яловичина, качка, індичка, курка).
До м’яса обов’язково подаються класичні соуси, а для маринадів використовуються різноманітні прянощі і спеції. Технології приготування соусів збереглися з часів Середньовіччя. Вони готуються на основі борошна, засмаженої на свинячому жирі.
Для приготування других страв використовуються три основних способи:
- гасіння.
- смаження .
- запікання.
Серед м’ясних практично відсутні страви з рубленого м’яса. Воно запікається цілком або обробляється на шматки різного розміру в залежності від рецепту. М’ясні страви немислимі без місцевих кнедликів — виробів з тіста, приготованих в пароварці або зварених у воді.
Зрозуміти, що таке кнедлики для чеської кухні, допомагають самі місцеві жителі. Вони вивели формулу національної кухні: «м’ясо-кнедлики-пиво». Готуються вони з пшеничного борошна або картоплі, подаються з соусами як гарнір.
Цікаво! У Чехії можна зустріти кнедлики м’ясні, сирні, з солодкого тексту з начинкою з фруктів або шоколаду.
Особливістю чеської кухні вважається байдуже ставлення до риби. Її рідко готують в ресторанах і кафе. Прісноводний короп — єдине відоме національне блюдо, за традицією його запікають на Різдво зі сметаною і часником.
Звичайний чеський обід складається з трьох страв:
- Перше — густий суп, різновидів цієї страви в Чехії безліч, завжди можна знайти на будь-який смак. Чехи вважають за краще супи з кислинкою, для чого в них додають кислі сорти яблук, квашену капусту, кисле молоко.
- Друге — м’ясні страви. Більшість з них попередньо маринуються з різноманітними спеціями.
- Третє — десерти, що нагадують австрійські (круглі вафлі, трубочки з горіхово-цукровою присипкою, здобна випічка).
Ті, хто побував в Чехії туристи одноголосно відзначають великі за обсягом порції, які збільшуються в міру віддалення від Праги. Меню будь-якого ресторану містить велику кількість перших і других страв, а також найрізноманітніших закусок до пива.
10 страв, що становлять основу національної кухні Чехії
Деякі страви чеської кухні вважаються національною гордістю і візитною карткою країни. Їх рецепти зберігаються протягом століть. Незважаючи на вплив кулінарних традицій сусідніх країн, в Чехії є свої особливі страви «з родзинкою». Що спробувати з чеської кухні, щоб скласти уявлення про її особливості?
10 найбільш знаменитих страв, що входять в більшість різних рейтингів:
Брамборачка — густий суп на основі картоплі, званий королем супів. У нього також входять гриби, часник, цибуля, майоран. Густа консистенція виходить за рахунок заправки борошняних соусом зі сметаною. Як і інші супи чеської кухні, брамборачка подається в «хлібних горщиках», одержуваних з круглого хліба з вийнятим м’якушем всередині і зрізаною верхньою скоринкою, якої закривають «горщик» після наповнення його супом. У старовинних чеських рецептах при відсутності грибів в суп додавалися копченості або обидва інгредієнта одночасно.
Вепрове коліно — свиняча гомілка, попередньо протягом доби витримана в маринаді з темного пива з прянощами.
Це цікаво! Рецепт відомий з XI століття, коли чеські аристократи розважалися полюванням. Придворні кухарі запікали ногу кабана (вепра), попередньо витримавши в маринаді з пива з прянощами, щоб прибрати специфічний запах дичини.
Коліно готують двома способами: відварюють в овочевому бульйоні з зеленню і прянощами або запікають на грилі. Подається на керамічному блюді або дерев’яній дошці з гірчицею, хроном, солоними огірками.
Вепрова жебірка — свинячі ребра, запечені в маринаді з меду і гірчиці. У традиційної чеської кухні вважаються найкращою закускою до національного пива.
Увага! 1 порції коліна або жебіркі цілком достатньо для 2-3 чоловік. На прохання в чеському ресторані м’ясо, що залишилося обов’язково упакують з собою.
До реберцям подаються кислі соуси на основі журавлини або брусниці. На відміну від свинячої гомілки, ребра вважалися їжею бідних жителів.
Гермелін — найпопулярніший в Чехії жирний сир. Попередньо маринується або обсмажується в паніровці. У рецептах чеської кухні обсмажений Гермелін подається з брусничним варенням, кнедликами або гарніром.
брамборак — деруни по-чеськи. На відміну від білоруських, в брамборак чеської кухні додається майоран, часник і бекон. У місцевих жителів вважається однією з улюблених закусок до холодного пива.
свічкова — запечена яловича вирізка, яка подається зі сметанно-лимонним соусом з вершками або брусничним варенням. Гарніром служать кнедлики. Смак страви повністю залежить від якості яловичої вирізки.
Цікаво! Відомі дві версії походження страви. За однією: свою назву воно отримало через схожість форми вирізки м’яса зі свічкою. За іншою: своєю назвою воно знову-таки зобов’язана свічок, тільки тим, які запалювалися під час святкового обіду, що влаштовується м’ясниками для своїх учнів один раз на рік.
Тлаченка — гострий сальтисон в натуральній оболонці, приготований з різних видів м’яса і субпродуктів шляхом пресування. У рецептах чеської кухні подається до пива з цибулею і чорним хлібом. Має смак холодцю.
Утопенец — мариновані ковбаски з свинячого фаршу з додаванням великої кількості цибулі та солодкого перцю, витримані протягом тривалого часу в кислому маринаді.
оплатки — круглі вафлі, нагадують віденські , з різною начинкою. Зверху прикрашені рельєфним малюнком.
Цікаво! Вафлі відомі з XVIII століття, вони були придумані в Карлових Варах. Свою назву отримали від слова «плата», маючи форму круглої монети.
Пиво — національний напій, представлений безліччю сортів, рецепти яких збиралися століттями. Пиво чеської кухні обов’язково подається зі спеціальними закусками.
Увага! У Чехії популярні екскурсійні тури з дегустацією місцевого пива. Відомими у всьому світі сортами вважаються: Pilsner Urquell, Velkopopovicky Kozel, Staropramen.
Серед рецептів страв чеської кухні окреме місце займають соуси, що відрізняються густотою і сильним ароматом. Їх подають до основних страв і закусок.
Чехія багата рецептами десертів і солодких страв:
- трдельнікі — трубочки з дріжджового тіста з начинкою або без неї, посипані цукром з корицею.
- яблучний штрудель, який готується тут з листкового тіста.
- солодкі кнедлики.
- медові Перник (пряники) в формі сердечка (Пардубицкий) або кулечка (Штрамберскіе вуха).
Серед міцних напоїв перевага віддається Бехеровка — лікер 38%, придуманий чеським аптекарем на початку XIX століття, як ліки від хвороб шлунка. У напої міститься величезна кількість лікарських трав і коріння.
Що приготувати в домашніх умовах
Чеська кухня відрізняється простотою приготування страв. Рецепти чеської кухні в домашніх умовах численні. Для їх приготування використовуються звичні для росіян продукти, які можна легко знайти на ринку або в супермаркеті. Спробуйте приготувати обід з 3-х страв, щоб зануритися у смаки старовинної Чехії.
чеснечка — часникова юшка.
Інгредієнти для 2,5 л яловичого бульйону :
- 4 середні картоплини.
- 5 зубчиків часнику.
- 1 цибулина.
- 1 яйце.
- 50 г твердого сиру.
- 4 скибочки білого або житнього хліба.
- 4 ст. л. рослинного масла.
- по 1 ч. л. базиліка і кмину, пучок кропу, петрушки, зеленої цибулі.
- 2 лаврові листки.
Приготування:
- Лук подрібнити, обсмажити з 2 ст. л. раст. масла до золотистого кольору.
- Порізаний кубиками картоплю варити в бульйоні 15 хвилин.
- Порізаний на кубики хліб обсмажити в олії до золотистої скоринки.
- У киплячий з картоплею бульйон додати обсмажену цибулю, базилік, лавровий лист, подрібнений часник.
- Яйце збити, тонкою цівкою влити в бульйон. Проварити 2 хвилини, зняти з вогню.
- Натерти сир на дрібній тертці, порізати зелень.
- Налити юшку в тарілку, додати сир, зелень, грінки.
Карловарський копчений рулет . Інгредієнти: 400 г телятини, по 50 г свинячого сала і шинки, 2 яйця. 2 ст. л. вершкового масла, 1 солоний огірок, сіль за смаком.
Приготування:
- М’якоть телятини надрізати, розгорнути, щоб вийшов пласт в 2 рази більше вихідного, відбити.
- Зверху викласти скибочки сала, шинки.
- Яйця збити, злегка обсмажити в маслі, просочити ними сало і шинку.
- Огірок дрібно порізати висипати зверху.
- Згорнути в щільний рулет, краї зав’язати ниткою.
- Обсмажити на сковороді з обох сторін протягом 10 хвилин.
- Налити трохи води і відправити сковороду в духовку на 1-1,5 години.
- Запікати, постійно поливаючи соком, що утворюється.
Рулет можна подавати з рисом або відварною картоплею.
Трдельнік. Інгредієнти: для тіста — 500 г борошна, 1 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ст. молока, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі. для присипки: 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці, 1 стакан волоських горіхів.
Приготування:
- Масло розтопити, остудити, додати яєчні жовтки, перемішати.
- Влити в суміш молоко, щоб загальний обсяг вийшов 250 мл.
- З’єднати в окремому посуді цукор, сіль, дріжджі, влити молочну суміш, замісити тісто. При необхідності можна додати трохи молока, щоб тісто вийшло гладким і щільним.
- Скачати тісто в кулю, поставити на годину в тепле місце.
- Приготувати присипку: обсмажити горіхи, подрібнити, змішати з цукром і корицею.
- Готове тісто тонко розкачати (3-4 мм), розрізати на стрічки шириною 1,5 см.
- Трубки від харчової фольги обмотати фольгою і смужками тіста зверху.
- Поверхня змастити збитим білком.
- Присипку розсипати рівномірно на столі, прокатати по ній трубку з намотаним тестом.
- Викласти на глибоку форму, щоб тісто було в підвішеному стані .
- Випікати при температурі 200 ° С протягом 15-20 хвилин.
Щоб відчути себе в Чехії, до обіду можна додати чеське пиво на власний смак, а до десерту приготувати ароматну каву. Таке меню цілком підійде для сімейного й дружнього обіду.
Національні страви Чехії дуже різноманітні, про що говорять всі відвідали чудову країну. Їх відгуки про чеській кухні відзначають її ситність і відмінний смак при уявній невигадливості. При цьому вартість їжі в кафе і ресторанах нижче середньоєвропейського показника. Приготувати деякі страви в домашніх умовах не складе труднощів навіть для починаючої господині. Я думаю, що хоча б одна знаменита страва обов’язково варто спробувати, щоб зрозуміти «родзинку» чеського кулінарного мистецтва.
Список використаної літератури:
- Ахманов М., Ріші В. Чеська кухня // Чехія. Біографія Праги. — М .: Амфора, 2011 року.
- Кржіванек Р. Чеська кухня. — М .: M.I.P. Group, 2012.
- Левашева Е. Чеська кухня під чеське пиво. — М .: Ексмо, 2010 року.
- Рассел Д. Чеська кухня. — М .: Книга по требованию, 2013.
- Фактор В. Традиційна чеська кухня. — Прага: Rok vydani, 2012.
- Чехія // Кухні народів світу, № 3. — М .: ТОВ Лорі, 2012.
- Чеська кухня. 54 рецепта. — М .: рецепти, 2019.