Поради

Харчування при лікуванні антибіотиками

Харчування при лікуванні антибіотиками

При багатьох захворюваннях першим призначенням лікаря є антибіотики. Вони не тільки вбивають хвороботворні мікроорганізми, а й впливають на роботу всього шлунково-кишкового тракту. Мене ця тема давно цікавила, тому я вирішила провести власний аналіз джерел. Наприклад, ви знали, що призначення антибіотиків при застуді безглуздо і навіть погіршує стан? Все тому, що такі препарати діють на бактерії і не впливають на віруси. Сумно те, що багато хто недооцінює харчування під час терапії, але воно відіграє величезну роль у механізмах дії антибіотиків і самопочуття після лікування.

Основні правила харчування

Я завжди вважала, що не варто бездумно приймати будь-які лікарські препарати. А якщо лікар зробив призначення — потрібно уточнити всі нюанси прийому і можливі побічні ефекти. Вивчивши статті про використання антибіотиків при різних захворюваннях, я дізналася, що одним з важливих нюансів одужання є харчування.

Збалансований раціон грає фундаментальну роль в профілактиці побічних явищ від таких лікарських засобів. Рекомендації, які я опишу далі, будуть стосуватися саме перорального прийому антибіотиків (в такому випадку підвищується ризик порушень в роботі шлунково-кишкового тракту). Окремі продукти харчування можуть підвищувати або знижувати ефективність антибактеріальних препаратів, а інші — характеризуються повною несумісністю. Стає очевидним, що харчування при антибіотиках грає ключову роль і максимально важливо для швидкого одужання.

Щоб стало зрозуміліше — я опишу механізм засвоєння антибіотиків. Після проковтування таблетки і її попадання в травну систему починається розщеплення. Велика частина діючих речовин всмоктується в кров через стінки шлунка і кишечника.

Важливо! Якщо всмоктування активних речовин в шлунково-кишковому тракті порушено або знижується швидкість переміщення препарату — ефективність ліків істотно знижується. Тобто призначена дозування не засвоюється, а терапія захворювання може розтягнутися на невизначений термін.

Наприклад, вживання жирних страв (переважно — з насиченими жирами в складі) і масел провокує затримку антибіотиків в шлунку. У його порожнині препарат піддається певним змінам під дією шлункового соку (агресивних кислот). Потрапляючи в кишечник, ліки вже не може похвалитися початкової силою дії.

В іншому джерелі виявилися дані про аналогічний ефект зловживання білковими продуктами. Я з’ясувала механізм дії протеїну на антибіотики: молекули білка буквально пов’язують діючі компоненти будь-якого лікарського препарату. У цьому випадку спостерігається підвищене навантаження на печінку і нирки, страждає природна мікрофлора кишечника.

Важливо! Зниження кількості білкових продуктів харчування в раціоні також буде впливати негативно, зменшуючи дію антибіотиків. Саме тому варто помірно споживати білкову їжу під час лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке глютен, і чому він шкідливий?

В процесі дослідження я знайшла окремі публікації про вплив кислої їжі (продукти, які містять природні кислоти) на процес засвоєння антибактеріальних засобів. Наприклад, у антибіотика фурадонина значно підвищується його ефективність. А інші препарати можуть втрачати всі лікувальні властивості (наприклад, еритроміцин і ампіцилін).

З цієї причини я рекомендую ретельно вивчати склад призначених препаратів і звертатися за поясненнями до лікаря. Дуже важливим є режим прийому антибактеріальних засобів. Найкраще приймати ліки за 1 годину до прийому їжі або через 3 години після нього. Подібна рекомендація носить загальний характер для всіх призначень, якщо лікуючий лікар не зробив інших уточнень на особистому прийомі. Запивати таблетки потрібно чистою водою. Лікарі категорично не рекомендують використовувати для таких цілей молоко або інші рідини (соки, чай, кава).

Особливу увагу варто приділити корисним бактеріям в людському тілі. Спільнота лікарів сприймає такі мікроорганізми з точки зору величезного колективу (мікробіома кишечника). Антибіотики пригнічують небезпечні бактерії, паралельно порушуючи баланс в мікробіома. Саме харчування при лікуванні антибіотиками підтримує правильну роботу травної системи, покращує імунний захист організму. Якщо фактор харчування був проігнорований — після прийомів антибіотиків може порушитися бактеріальний баланс.

Можливі такі побічні ефекти:

  • нудота.
  • тяжкість в шлунку.
  • діарея.
  • погіршення загального самопочуття.

Якщо людина зіткнулася з такими явищами під час або після прийому антибіотиків — потреба в особливому харчуванні стає гострішою. Крім лікувальної дієти часто призначають спеціальні добавки для відновлення балансу мікрофлори в кишечнику.

[expert_bq id = 16471]

«Трохи чхнули, трохи кашлянув — зараз же починають приймати антибіотики. І що найстрашніше, дітям починають давати. А потім часто чую: два тижні в сад ходимо, два тижні на лікарняному — замкнуте коло прям.

А що таке антибіотики?

Ну, саме слово за себе говорить: «біо» — живе, «анти» — проти, проти живого значить. Так і є, антибіотики не тільки погані знищують бактерії, але і хороші.

Тому якщо вже почали прийом антибіотиків, то подбайте про хороших бактеріях для кишечника, вживайте в їжу продукти багаті здоровими бактеріями.

Звичайно ж, це повинні бути продукти, що містять пребіотики, і тут перше місце займає йогурт. Але дивіться, щоб він був натуральний, так як не всі йогурти однаково корисні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Розвиток, симптоми і лікування тромбофлебіту глибоких вен нижніх кінцівок

Кефір також не поступається йогурту в змісті корисних бактерій.

Але пам’ятаємо, що дані продукти вживаємо не раніше ніж через 3 години після прийому антибіотиків.

І ще одним відмінним продуктом є квашена капуста. Вона не тільки пребіотики містить, але і вітаміни К, С і В. До речі, прийом антибіотиків призводить до дефіциту цих вітамінів. Так що в їжу можна і потрібно включити продукти з вмістом цих вітамінів, а також фолієвої кислоти.

Пам’ятайте, що означають антибіотики і застосовуйте їх тільки в крайньому випадку.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »

[/ expert_bq]

Прибуток — перші помічники кишечника

Першими друзями кишечника, на мій погляд, є пробіотики. Вони являють собою живі мікроорганізми, відомі під назвою «здорові бактерії». Продукти з такими речовинами сприяють усуненню побічних ефектів від прийому антибіотиків (у дорослих і дітей при дотриманні правил харчування).

Найбільш популярними продуктами з пробіотиками є:

  • сир .
  • кефір.
  • ряжанка.
  • молочна сироватка.

В вивчених мною статтях не знайшлося остаточних результатів по дослідженню прибутків. Але їх ефективність на практиці і частота призначення лікарями-гастроентеролога, дієтологами говорить багато про що. Корисні бактерії з продуктів харчування є максимально безпечним і простим способом профілактики діареї, пов’язаної з прийманням антибіотиків при терапії різних хвороб.

Увага! Антибіотики здатні вбивати «правильні» бактерії в пробіотичних продуктах. З цієї причини між прийомом антибактеріальних препаратів і прибутків повинен бути перерва в кілька годин.

Після завершення призначеного курсу антибіотиків організму все ще потрібні «здорові» бактерії. Тому я раджу продовжувати вживання продуктів, багатих пробіотиками, ще кілька тижнів. Це допоможе відновити баланс природної мікробіоми шлунково-кишкового тракту.

Пребиотики — помічники прибутків

Наступним важливим пунктом харчування, на мою думку, є пребіотики. Простими словами — це їжа для «здорових» бактерій, про які сказано вище. Пребіотики сприяють розселенню корисних бактерій до і після застосування антибіотиків, допомагають повернути бактеріальне рівновага в кишечнику.

Необхідна кількість пребіотиків міститься в натуральних продуктах, серед яких:

  • цибуля .
  • часник.
  • банани.
  • овочі та фрукти, багаті клітковиною (капуста, яблука, груші).
  • корінь цикорію.

А також на прилавках супермаркетів можна зустріти особливі продукти, які штучно доповнені пребіотиками. Наприклад, зерновий хліб, йогурти і дитяче харчування різних марок.

Увага! Велика кількість пребіотиків — це харчові волокна. Якщо вживати їх надмірно — може спостерігатися газоутворення і здуття живота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 кращих книг по дитячим страв для батьків та їх малюків

Правильніше додавати пребіотики в раціон поступово. Для початку можна збільшити стандартну порцію овочів, а через тиждень почати прийом «збагачених» продуктів. При поетапному введенні в раціон кишечник зможе адаптуватися до змін.

Ферментовані продукти

Відмінним джерелом корисних бактерій є ферментовані продукти. Вони містять особливі культури, які доповнюють дію пробіотиків і пребіотиків на організм.

До таких варіантів відносяться:

  • квашена капуста.
  • бочкові яблука.
  • солоні огірки і помідори.

Але тут варто бути уважним — корисні бактерії зберігаються тільки при правильних умовах зберігання. Наприклад, при перегріванні і тривалому впливі світла користь таких продуктів помітно знижується. Мікроорганізми не можу витримати процеси гасіння і запікання, тому вони відсутні в хлібі на основі натуральної закваски.

А також варто звернути увагу на продукти з позначкою «живі культури» на упаковці. Подібне вказівку можна знайти на деяких йогуртах, сирах, традиційної салямі.

Клітковина

Клітковина може активізувати процеси росту і розмноження корисних бактерій. Однак її не варто вживати у великих кількостях під час прийому антибіотиків — акцент на цій речовині краще зробити після терапії. Поглинають здатності клітковини можуть перешкоджати засвоєнню препаратів (при одночасному вживанні).

Продукти, найбільш багаті клітковиною:

  • ягоди.
  • листя салату .
  • капуста.
  • бобові.
  • яблука.
  • груші.
  • цільнозернові каші.

Прийом клітковини повинен бути помірним — вона допоможе відновити баланс корисної мікрофлори, відрегулювати процеси травлення. Даний компонент не має протипоказань, тому я рекомендую такі продукти до вживання на постійній основі.

Що не можна вживати

Негативна інформація про деяких продуктах зустрічалася мені набагато рідше, ніж опис корисних властивостей. Однак той же грейпфрут в будь-якому вигляді може негативно впливати на всмоктування лікарських засобів. У багатьох дослідженнях доведено шкоду при спільному прийомі антибіотиків і продуктів, які збагачені кальцієм (наприклад, деякі цитрусові соки).

Крім цього, слід уникати алкоголю, приймаючи антибактеріальні препарати. Навіть помірне споживання таких напоїв буде перешкоджати засвоєнню антибіотиків, і збільшувати ймовірність побічних ефектів. При цьому слід уникати прийому алкоголю ще 5-7 дні після закінчення лікування, поки залишки лікарського препарату не будуть виведені з організму природним чином.

Прийом антибіотиків — це ефективний захід лікування багатьох захворювань. Додаючи в їжу корисні продукти, можна мінімізувати ризик побічних ефектів після лікування. Навіть закінчивши терапію антибактеріальними препаратами, краще дотримуватися особливої ​​дієти ще кілька тижнів. Це допоможе оздоровити мікрофлору кишечника і зміцнити імунітет.

Схожі статті

Вважаємо калорії в алкоголі — чи можна алкоголь під час дієти?

elena elena

Що можна і корисно їсти при набряках?

elena elena

Як правильно підібрати матрац: на що звернути увагу

admin

Продукти, корисні з похмілля

elena elena

Вуглеводна їжа — нам потрібна тільки корисна енергія!

elena elena

Кращі закуски для тих, у кого високий рівень холестерину

elena elena

Як правильно і смачно заварювати чай — секрети майстерності від чайних сомельє

elena elena

Спірний союз продуктів: які продукти не варто їсти разом або один за іншим?

elena elena

Как выбрать врача-дерматолога

admin

Залишити коментар