Насправді, існують і інші, не менш ефективні, способи боротьби із захворюванням. Звичайно, без консультації у фахівця вам в будь-якому випадку не обійтися, але в ряді випадків правильно підібрана дієта є відмінною профілактикою кісти яєчника, а за допомогою регулярного дотримання режиму харчування можна повністю позбутися від патології.
Правила харчування при кісті яєчника
Кіста яєчника — це доброякісне порожнисте утворення, всередині якого виробляється рідина. Згодом вона може збільшуватися в розмірах, що негативно відбивається на роботі інших органів, а розрив кісти часто призводить до зараження крові.
У той же час однією з найбільш поширених причин розвитку захворювання є гормональні збої і, як наслідок , порушення метаболізму. Тому в багатьох випадках для профілактики і лікування кісти яєчника досить стабілізувати обмін речовин і нормалізувати вироблення гормонів. Цього можна досягти за допомогою спеціальних дієт і виконання певних умов.
Для позбавлення від патології, фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил:
- Дробове харчування — розділити добовий раціон на кілька прийомів (не менше 5), чергуючи основне живлення з перекусами.
- Вживання продуктів з низьким глікемічним індексом — підвищене вироблення інсуліну призводить до прискореного синтезу гормонів.
- Достатня кількість рідини — дієтологи радять щодня випивати 2 літри очищеної, що не містить домішок і добавок, води.
- Повноцінний склад страв — для оздоровлення організму і поліпшення регенерації та відновної здатності клітин, харчування має бути збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мінеральні речовини.
- Високий вміст клітковини в продуктах — зміна гормонального фону негативно впливає на мікрофлору і функції кишечника. Клітковина поліпшує стан слизової, стимулює обмінні процеси і моторику, прискорює переварювання продуктів.
Крім того, необхідно відмовитися від жирного, гострого і солоного — надмірне вживання такої їжі викликає порушення в роботі органів, що відповідають за синтез гормонів, і збільшує ризик розвитку кісти.
Рада! До розвитку кісти може привести дисфункція печінки, нирок і жовчовивідних шляхів, яка супроводжується порушенням обміну речовин і загальною інтоксикацією організму. Тому для профілактики утворення кісти потрібно віддати перевагу продуктам, стабілізуючим і поліпшує роботу даних органів.
Які продукти дозволено вживати при кісті
Згідно з результатами багатьох досліджень, правильне і збалансоване харчування дозволяє істотно зменшити розміри освіти і є ефективною профілактикою розвитку кісти яєчника. Продукти, які обираються для приготування страв, повинні бути натуральними, вирощеними без застосування хімічних речовин і пестицидів.
Під час лікування кісти яєчника дозволено вживати:
- м’ясо (нежирні сорту) і печінку.
- морську рибу і морепродукти.
- кисломолочні продукти (сир, сир, нежирний кефір).
- фрукти і ягоди (яблука, груші, банани, обліпиха, горобина, абрикос, гранат).
- овочі (капуста, баклажани, кабачки, картопля, морква, огірки, болгарський перець, кукурудза).
- крупи (крім рису та пшеничних круп).
- горіхи і сухофрукти.
- рослинні олії (оливкова, обліпихова, лляне, гарбузове).
- яйця.
- бобові (квасоля, соя, сочевиця).
Особливо переважними вважаються продукти рослинного походження з високим вмістом клітковини, вітамінів А, Е, с, незамінних жирних кислот і селену. Вони нормалізують метаболізм, стимулюють відновлювальні властивості клітин і стабілізують роботу яєчників.
Крім того, для профілактики і лікування кісти можна використовувати рецепти народної медицини. Хорошим ефектом володіє настій з перетертих ягід калини і меду, з додаванням соку алое і кропиви, спиртова настоянка з родзинок або витяжка з перегородок зелених волоських горіхів.
Рада! Як правило, плоди одного кольору містять схожий набір вітамінів і мінералів. Тому, намагайтеся підбирати для щоденного раціону фрукти і овочі різних кольорів. Тоді комплекс вітамінів і мінералів, одержуваних організмом, буде більш повноцінним і збалансованим.
Заборонені продукти
Для профілактики розвитку кісти яєчника у жінок, а також для того, щоб запобігти розвиток вже існуючого захворювання, необхідно відмовитися від вживання ряду продуктів.
до них відносяться:
- продукти з великим вмістом цукру (солодка випічка, шоколад, цукерки) — їжа, в складі якої переважають прості вуглеводи, сприяє набору зайвої ваги і порушення вуглеводного і жирового обміну.
- пшеничні крупи і вироби з пшеничного борошна.
- продукти з високим вмістом тваринних жирів (жирні сорти м’яса, сало), маргарини — підвищують рівень естрогену і прискорюють процес розвитку утворень.
- жирне, гостре, смажене, солоне.
- консервовані, копчені продукти.
- продукти, що містять барвники, стабілізатори , харчові добавки.
- напівфабрикати і продукти швидкого приготування.
- напої, до складу яких входять метилксантини (чорний чай, кава, какао) — вони стимулюють утворення рідини і зростання кісти.
А також необхідно повністю відмовитися від вживання продуктів, що містять щавлеву кислоту, від солодких газованих напоїв і алкоголю, які негативно впливають на роботу печінки.
Важливо! Не слід одночасно вживати продукти, які погано поєднуються між собою. Це може привести до розвитку гнильних процесів і порушення роботи кишечника.
Коментує експерт Надія Колтиріна, інстаграм: @dietolog_nadezhda, дієтолог-нутриціології, м Псков:
«Краща профілактика такого захворювання — це повноцінний і правильний режим дня, гарне різноманітне харчування, мінімальна кількість стресів або спеціальні техніки по зниженню стресу і заспокоєнню нервів (найпростіше — розмірене дихання: 3 вдиху і 3 видиху).
Якщо говорити конкретно про продукти, то краще сказати, що точно НЕ варто вживати в їжу, щоб зайвий раз не провокувати свій організм. Сюди варто віднести копчені вироби, продукти з великою кількістю харчових добавок, консерви, фастфуд, сухарики, чіпси, а також продукти з високим глікемічним індексом. Рекомендується зменшити споживання кави і алкоголю.
З корисних і необхідних продуктів, безумовно, можна назвати овочі, фрукти, ягоди і неодмінно в свіжому вигляді. Білкова їжа: нежирне м’ясо, морепродукти (крім риби, дуже добре включити в меню морські водорості). Молочні продукти: переважно не надто жирний кефір, сири і сир. На гарнір підуть будь-які круп’яні страви, крім рисової і манної каші. В іншому намагайтеся харчуватися різноманітно і максимально натуральною їжею власного приготування, адже так ви точно знаєте, що ви додали в свою їжу ».
Варіанти дієтичного харчування для профілактики і лікування кісти
Варіантів дієтичного харчування досить багато. Метою одних дієт є профілактика утворення кісти, інші спрямовані на відновлення і підтримку організму під час лікування. Ви можете підібрати для себе оптимальний набір продуктів і раціон харчування за допомогою лікаря-дієтолога або скористатися одним з варіантів вже розроблених дієт.
Дієта для профілактики і лікування кісти яєчників, яку я хочу запропонувати, є досить ефективною і відрізняється максимально збалансованим вітамінно-мінеральним складом.
Дієта для профілактики і лікування кісти яєчника
варіант 1 варіант 2 сніданок омлет з білка 2-х яєць, помідор, зелений чай сирна маса з зеленню, овочевий салат, шипшиновий відвар ланч банан, шипшиновий відвар відварене яйце, зелений чай обід круп’яної суп, овочеве рагу, парові курячі котлети, кисіль борщ, гречана каша, печінковий мус, компот із сухофруктів полуденок нежирний йогурт, печиво фруктовий салат вечерю рис з морепродуктами, салат зі свіжої капусти, чай гарбузове пюре, рибне філе, запечене з овочами, чай перекус кефір кисле молоко
В деяких випадках можна обійтися без операційного втручання, але навіть після видалення кісти хірургічним шляхом, відразу переходити на звичайний раціон харчування не можна. Особливо важливо дотримуватися дієти в перші дні після видалення кісти. Це необхідно для нормалізації роботи кишечника і відновлення організму після операції.
Продукти, дозволені для вживання після видалення кісти
1 день 2 день 3 день 4 день очищена вода без газу йогурти, вівсяна каша, нежирний бульйон, відварене м’ясо або риба (перемелені) бульйони і овочеві супи, сир, йогурт, омлет, молочні каші, парові котлети з нежирного м’яса і птиці Дозволені всі продукти, крім солоного, гострого, смаженого і жирного. Категорично заборонено алкоголь, газовані напої і кава, а також продукти з високим вмістом цукру і консервація.
Крім збалансованого харчування, для профілактики повторного розвитку кісти яєчника, часто призначають дюфастон — гормональний препарат, необхідний для відновлення стінок матки. але приймати його можна тільки за приписом лікаря.
Цікаво! італійські вчені експериментальним шляхом встановили таку закономірність: жінки, в чиєму раціоні основне місце займає їжа тваринного походження (м’ясо, сир), більш схильні до утворення кісти, ніж ті, хто харчується переважно рослинними продуктами.
Сьогодні існує безліч рецептів, які досить ефективні при лікуванні кісти яєчника і часто допомагають позбутися від неї в домашніх умовах без застосування медикаментів. А нормализовав харчування і підібравши правильний раціон вже зараз, ви не тільки зможете знизити ризик розвитку патології, але й уникнете розвиток ряду інших захворювань.