Поради

pH-баланс в організмі: які продукти харчування та напої є кислотними, а які лужними — настільна таблиця

Не всім відомо, що безліч хвороб відбуваються через одну причину — порушення кислотно-лужного балансу організму. Для поліпшення і збереження доброго здоров’я не дарма багато лікарів, дієтологи і народні цілителі рекомендують дотримуватися збалансованого раціону і пити воду в достатній кількості. Що таке pH-баланс, які продукти харчування є кислотними, а які — лужними? Про все докладно далі.

Кислотно-лужний баланс в організмі — що таке Ph?


Скорочення pH походить від латинського словосполучення pondus Hydrogenii, що в перекладі означає «вага водню ». pH є показником вмісту кислоти і луги в розчині, а простіше кажучи висловлює кількість водневих атомів.

Значення pH вимірюється за шкалою від 0 до 14, де інтервал від 0 до 7 становлять позитивні іони водню, інтервал від 7, 1 до 14 — негативні гідроксильні іони.

Кислотно-лужний баланс в організмі також вимірюється показником pH: значення більш 7 означають лужну реакцію, менше 7 — кислу, pH = 7 означає нейтральну реакцію. Очищена вода відповідає цьому значенню. Якщо показник нижче норми 7,4 — це говорить про ацидозі — надмірному закислення, якщо вище значення 7,45 — про алкалозе — надлишку лугу, який зустрічається набагато рідше ацидозу.

На замітку! Значення pH сечі, слини і крові у здорової людини

pH сечі

Значення сечі і слини перевіряються за допомогою лакмусових тест-смужок.

Ознакою доброго здоров’я з аналізу сечі є такі показники: вранці — 6-6,5. ввечері — 6,5-7. Ці значення показують ступінь засвоєння лужних мінералів, необхідних для знешкодження зайвих кислот.

pH слини

Хорошим при аналізі слини є показник 6,4-7. Перевірка рівня pH слини найбільш достовірна вранці натщесерце. Цей аналіз показує стан органів травлення і кількість ферментів в організмі. У разі значення вище 7 у вас явні проблеми з роботою шлунка.

pH крові

В крові показник pH коливається в інтервалі від 7,35 до 7,46. Кислотність плазми артеріальної крові здорової людини становить в середньому 7,4 рН, венозної — 7,35 рН. Значення pH крові перевіряється методом забору крові з пальця. Якщо значення знаходиться поза межами зазначеної норми — це говорить про якісь серйозні захворювання і ускладненнях.

Причини порушення кислотно-лужного балансу в організмі

Кислотно-лужний баланс організму людини відображає його здоров’я. Так, більшість захворювань виникають внаслідок незбалансованого харчування, коли в раціоні переважає кислотна їжа, а кількість споживаної чистої води недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  15 смішних псів, які скрасять навіть самий поганий день своїми милими витівками (15 фото)

Наш ідеальний раціон повинен складатися на 2/3 з лужних продуктів і лише на 1/3 — з кислих. Однак з розвитком аграрної цивілізації, а потім і сучасної харчової промисловості ситуація поступово змінювалася в гіршу сторону і сьогодні багато, а можливо більшість людей споживають, навпаки, близько 1 / 3-1 / 4 лужних продуктів, в той час як кислі продукти складають більшу частину раціону. Це призводить до дисбалансу в бік закислення організму — до ацидозу, наслідком якого є швидке старіння всього тіла.

Дослідження вчених показали, що в давнину людина харчувалася на 1/3 тваринною їжею і на 2/3 рослинної (зрозуміло , це не відноситься до народів Півночі, яким і зараз м’яса потрібно більше). Тобто раніше наш раціон був преобладающе лужної. Отже, кислотно-лужний баланс був відносно краще. Сьогодні у більшості людей в раціоні переважають напівфабрикати, консерви, кондитерські вироби, випічка з борошна тонкого помелу, насичені жири, рафінована і мертва їжа, величезна кількість кави і фармацевтичних препаратів, додамо до всього куріння і надмірна кількість алкоголю — і отримаємо ацидоз. Алкалоз — надмірний вміст лугу зустрічається значно рідше і частіше за все викликаний зайвим прийомом лікарських препаратів.

До яких захворювань призводить закислення і чи потрібно лужним організм?


В організмі людини відбувається саморегуляція кислотно-лужного балансу.

При ацидозі виділяється луг на збереження такої рівноваги, але разом з тим відбуваються процеси, що призводять до зниження добробуту всього організму:

  • Кислоти виділяються через шлунково-кишкового тракту , органи дихання, шкіру.
  • Кислоти накопичуються в м’язах і інших тканинах.
  • Кислоти нейтралізуються такими мінералами як магній, калій, кальцій, натрій.

Закисление призводить до багатьох захворювань:

  • Так, при виході солей кальцію і магнію з кісток утворюється остеопороз, слабкість в м’язовій системі, з’являються захворювання суглобів.
  • Зменшення запасів лугу в нервової тканини призводить до зниження інтелекту, виникнення великого ризику психічних розладів або захворювань, з’являється хронічна втома, безсоння, невпевненість в своїх силах, депресія, апатія.
  • При втраті калію, натрію і магнію нерідко виникають захворювання серцево-судинної системи, порушення в роботі нирок, геморой, подагра.
  • Нерідко ацидоз доводить до діабету, інфаркту, атеросклерозу, захворювань зубів, безпліддя у чоловіків і жінок.
  • Крім того, закислення призводить до ряду захворювань шлунково-кишкового тракту — до виразок, гастриту, запорів, нудоти, болів у шлунку, гіркоти у роті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  20 фотографій, які заворожують своїм мінімалізмом

в цілому закислення організму викликає більше двох сотень захворювань, в тому числі і онкологічні. Доведено, що ракові клітини здатні жити лише в кислому середовищі! Коли їх поміщають в середу з pH = 6,5 — клітини раку ростуть на очах, в той час як в середовищі 7,4 і вище вони не виживають. Тобто людині просто життєво необхідно створювати і зберігати лужний показник pH, оскільки будь-яка шкідлива мікрофлора народжується і розвивається тільки в скислої середовищі. Якщо організм закислен, необхідно проводити залуження організму. Яким чином це робити — розглянемо далі, після таблиці кислотності продуктів, напоїв і мінералів.

Таблиці кислих і лужних продуктів харчування, напоїв і мінералів

В цих таблицях середні значення pH продуктів, напоїв і мінералів поділяються на групи лужних і кислотних.

Таблиця 1. Кислі продукти, напої та мінерали

Тип Слабо
закісляется закісляется Сильно
закісляется Фрукти, ягоди гранат. Фруктові соки з консервантами. Овочі, бобові Квасоля. Ревінь. Какао. Горіхи, насіння, масла Насіння гарбуза і
соняшнику,
соняшникову олію. Кешью,
Пекан. Волоський
горіх,
Фундук,
Арахіс. Зернові Червоний рис. Кукурудза,
Гречка,
Вівсянка,
Рис,
Жито. Вироби з білого борошна тонкого помелу. М’ясо, риба Морська риба,
Раки,
Краби,
Молюски,
Дика качка. Індичка,
Гусь,
Курка,
Кролик. Свинина,
Оленіна,
Яловичина. Молочні продукти, яйця Яйця,
Кисломолочні продукти,
Сир,
Вершкове масло. Коров’яче молоко. Сир. Напої Чорний чай. Кава. Газовані напої,
Алкоголь. Мінерали Хлор,
Фосфор,
Сірка.

Таблиця 2. Лужні продукти, напої та мінерали

Тип Слабо
ощелачивающие ощелачівающую Сильно
ощелачивающие Фрукти, ягоди Апельсини,
Персики,
Банани,
Чорниця,
Авокадо,
Зливи. Груші,
Ізюм,
Виноград,
Фініки,
Яблука,
Вишня. Лимон,
Манго,
Смородина,
Полуниця,
Малина,
Грейпфрут,
Кавун. Овочі, бобові Горох,
Картопля,
Помідори,
Кукурудза,
Оливки,
Соя,
Капуста. Батат,
Буряк,
Салат,
Селера,
Морква,
Гарбуз. Шпинат,
Лук,
Спаржа,
Брокколі,
Часник,
Соки з овочів. Горіхи, насіння, масла Каштани,
Ріпакова олія. Мигдаль,
Льняна олія. Зернові Амарант. Сочевиця. Молочні продукти, яйця Молоко і сир з сої,
шубат. Напої Чай з імбиром,
Женьшенева чай. Зелений чай,
Цикорій. Чаї на травах. Мінерали Магній,
Натрій,
Калій,
Кальцій.

Як привести pH в норму і як утримати рівень кислотно-лужного балансу в організмі?


Щоб pH постійно був в нормі і організм не зношувався боротьбою із зайвою кислотністю, раціон людини повинен складатися на 70-80 % з лужної їжі і лише на 20-30% з кислих продуктів. З них вуглеводна складова повинна бути дорівнює приблизно 50%, жири — 25%, білки — також 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що значить артеріальний тиск 200 на 120, що робити, як надати першу допомогу, які препарати приймати?

Щоб привести кислотно-лужний баланс в порядок, слід:

  • є більше різних фруктів, ягід і овочів, пити ощелачивающие напої.
  • Кількість вживаного важкого м’яса (свинина, яловичина, конина) знизити і замінити рибою або птицею (курка, індичка).
  • припинити або зменшити вживання консервованих, смажених, солоних і копчених продуктів.
  • Відмовитися від вживання їжі з штучними добавками.
  • Відмовитися від шкідливих звичок, надмірного споживання алкоголю і лікарських препаратів (крім найнеобхідніших ).
  • Вживати такі нерафіновані олії як оливкова, лляна, кунжутна.
  • Уживані кондитерські вироби і цукор замінити натуральним медом, сухофруктами, гірким шоколадом.
  • Відмовитися від випічки з борошна вищого сорту, замість цього вживати бездріжджовий або підсушений хлі б з борошна грубого помелу.
  • Уникати вживання дуже гарячої і дуже холодної їжі.
  • Якщо є зайва вага — знизити калорійність раціону.
  • З сортів чаю перевагу віддати зеленому, білому і червоному, а ось від кави бажано відмовитися.
  • Воду пити очищену, природну, дистильовану, талу або структуровану — випивати необхідно 1,5-2 літри на добу окремо від прийому їжі (не пізніше, ніж за 15 хвилин до їжі і не раніше, ніж через 1,5-2 години після).

Крім того, важливо вживати продукти не тільки в правильному співвідношенні, але також правильно їх поєднувати, оскільки одні союзи є вдалими, в той час як інші — хворими:

  • М’ясо , яйця, сир, гриби добре поєднуються із зеленню і овочами, погано — з крохмалями, іншими жирами і білками.
  • Крохмалі добре поєднуються з рослинними і тваринними жирами, зеленню і овочами, погано — з білками, цукрами, фруктами.
  • Бобові добре поєднуються із зеленню і овочами, погано — з іншими продуктами.
  • Фрукти добре поєднуються з іншими фруктами і ягодами, з деякими молочними продуктами, з горіхами, погано — з крохмалями, білками, солодощами.

Які ще продукти не можна їсти разом — читайте в нашій спецтемі «Спірний союз продуктів: які продукти не варто їсти разом або один за іншим? ».

На закінчення

Не дарма кажуть:« людина є те, що він їсть ». Якщо ви бажаєте відновити і зберегти своє здоров’я, дотримуйтеся принципів правильного харчування, відмовившись від такої привабливої ​​для очей, але дуже шкідливою для тіла їжі. І будьте здорові!

Схожі статті

Користь йогурту — чому його потрібно пити всім?

elena elena

3 перевірених способи відновити здоров’я через зелений колір

elena elena

Чому не можна їсти ковбасу або в чому небезпека перероблених м’ясопродуктів

elena elena

Артроскопия сустава

admin

Відновлення фігури після пологів не мрія, а реальність — ділюся перевіреними способами

elena elena

Хто такі вегани і чим вони відрізняються від вегетаріанців: користь і шкода веганства — бути чи не бути?

elena elena

Вода для схуднення — як готувати і пити правильно?

elena elena

У яких продуктах багато вітаміну А?

elena elena

Основи схуднення і здорового харчування: як збагатити свій раціон клітковиною?

elena elena

Залишити коментар