В прагненні зберегти свіжість продуктів багато господинь заморожують їх на кілька днів або навіть тижнів для того, щоб в подальшому приготувати їх. Але деяку їжу категорично не рекомендується зберігати в морозильній камері довго, так як мінусова температура негативно позначається на її смакових якостях і зводить нанівець корисні властивості.
Розглянемо, які продукти можна заморожувати і як правильно це робити, а які не варто відправляти в морозильну камеру.
20 продуктів, які не можна заморожувати
Що не можна заморожувати:
- Консерви. Немає необхідності заморожувати, тому що вони не зіпсуються при кімнатній температурі. У морозилці, навпаки, консервні банки роздуються, і в подальшому їх вміст не можна буде вживати в їжу.
- Яйця. Це відноситься як до вареним, так і до сирих яєць в шкаралупі. Після мінусової температури продукт втратить свій смак і придбає неприємний аромат.
- М’ясо, яке раніше вже було розморожено. При повторному заморожуванню воно не тільки втратить свій смак, але і стане джерелом безлічі хвороботворних бактерій.
- Помідори, огірки, капуста. Ці овочі містять велику кількість води, тому після морозильної камери вони втратять свій первинний смак і аромат.
- Полуниця, кавун. Такі ягоди також зіпсуються після тривалої мінусової температури.
- Йогурти, кефір, сметана. Ці кисломолочні продукти можуть зіпсуватися навіть у морозильній камері і стати джерелом кишкових інфекцій.
- Варені макарони. Після замерзання готові макаронні вироби не придатні до вживання в їжу.
- Соуси з високим вмістом борошна. Консистенція продукту зіпсується при мінусовій температурі.
- М’які сири. Після розморожування в них можуть почати розмножуватися хвороботворні бактерії.
- розтанув морозиво. Такий продукт не тільки втратить свої смакові властивості, але і може стати причиною харчового отруєння.
- Зерновий кави. Після відтавання його вже не можна буде заварювати, так як напій не буде мати властивого йому аромату.
- Майонез. Надалі його можна буде використовувати для приготування страв, адже консистенція буде пухкою і недостатньо густий.
- Сухарі. Небажано заморожувати подібні борошняні продукти, так як їх текстура стане занадто м’якою, а тому вироби будуть непридатними для вживання.
- Розігріте страви. Пар, який йде від гарячої їжі, зіпсує інші продукти, що лежать в морозилці.
- Мед. Продукт швидко засахарітся і втратить корисні властивості.
- Лук і часник. По-перше, вони стануть м’якими і непридатними до вживання, по-друге, мороз вбиває вітаміни, що містяться в них.
- Шоколад. На ньому утворюється льодової наліт, який при таненні зіпсує продукт.
- Спеції. У холоді вони втратять свій аромат.
- Корінь імбиру. Всі корисні властивості, завдяки яким рослина полюбилося багатьом, зникають при мінусовій температурі.
- Продукти в негерметичной упаковці. Їжа, яку ви кладете в морозилку, повинна бути закрита в щільні пластикові контейнери, інакше продукти не тільки швидко зіпсуються, а ще й передаватимуть свої запахи один одному.
20 продуктів, які можна заморожувати
які продукти можна заморозити:
- Тісто. Якщо після приготування борошняних смакоти у вас ще залишилося тісто, ви можете заморозити його на пергаментному папері і згодом використовувати.
- Чіпси. Їх необхідно заморожувати в тій же упаковці, в якій вони продавалися, щоб продукт не втратив свій смак.
- Твердий сир. Після відтавання він не зіпсується, а нарізати його буде простіше.
- Фрукти і ягоди з невеликим вмістом води — банани, груші, малина та інші. У зимову пору року зі шматочків цих продуктів можна зробити вітамінний асорті, так як вони не втрачають свої корисні властивості при заморожуванні.
- Млинці з начинкою. Ви можете заздалегідь приготувати піднос млинчиків, а потім у міру необхідності підсмажувати їх, навіть не розморожуючи, або розігрівати в мікрохвильовій печі.
- М’ясо в маринаді. Його можна зберігати в морозильній камері кілька місяців поспіль. Головне — приготувати його відразу ж після розморожування.
- Сирні запіканки. Досить буде підігріти продукт в духовці або мікрохвильовій печі, після чого його можна вживати в їжу.
- Зварений рис. Надалі його можна використовувати як гарнір, підсмаживши на сковороді.
- Пиріг. У вихідний день можна приготувати більше пирога, а залишилися шматочки зберегти в морозилці і при необхідності розігрівати в мікрохвильовій печі.
- Трави. Їх можна заморожувати як в свіжому вигляді, так і в засушеному, і протягом року додавати в супи і бульйони.
- Молоко. Його варто зберігати в пляшці, яку рідину заповнила в повному обсязі, так як при заморожуванні обсяг рідини збільшується.
- Соки. Напої не втратять свій смак і аромат при мінусовій температурі, але також варто пам’ятати про те, що переливати рідину потрібно у велику за обсягом пляшку.
- Нарізані овочі. Заздалегідь підготовлений перець або баклажан з морозилки допоможе максимально швидко готувати суп і інші блюда.
- Лимони або апельсини. Ці фрукти можна порізати на дольки і зберегти для приготування десертів.
- Хліб. Його допустимо зберігати в морозилці максимум тижня. Після семи днів він буде непридатний для вживання.
- Томатна паста. Готовий продукт можна перелити в пакетик для зберігання рідини, і в подальшому використовувати для приготування супів.
- Картопляне пюре. Не обов’язково викидати залишки цієї страви — воно може зберігатися в морозильній камері 1-2 місяці.
- Рибні палички. Досить довго можуть зберігатися при мінусовій температурі. Після розморожування підсмажте їх на соняшниковій олії і подавайте до столу.
- Вафлі. Щоб після розморожування вони знову стали хрусткими, їх досить підігріти в духовці або в мікрохвильовій печі.
- Смажені пиріжки. Їх можна зберігати при мінусовій температурі не більше місяця — далі вони втрачають смакові властивості.
Як правильно заморожувати продукти: корисні поради
Перед тим як класти продукти в морозильну камеру, необхідно підготувати їх, адже неправильні дії з вашого боку можуть привести до швидкого псування їжі.
Ось кілька порад по заморожуванню різних продуктів харчування:
- М’ясо та рибу перед заморожуванням краще порізати, причому на великі шматки — після розморожування їх буде простіше готувати, а що стосується риби — після морозилки обробити її тушу буде набагато складніше.
- перед заморожуванням м’ясо необхідно вимити, після чого просушити рушником.
- Гриби, овочі і фрукти перед заморожуванням також потрібно ретельно промити під проточною водою, після чого висушити на кухонному рушнику.
- Продукти потрібно упаковувати в герметичні контейнери або пакети для того, щоб вони не зіпсувалися в одній морозильній камері.
- у бутель ках з соком, молоком або іншою рідиною потрібно залишати приблизно три чверті вільного місця.
- Готове тісто необхідно заморожувати на пергаментному папері, так як до пакету воно може прилипнути.
- Овочі варто відразу порізати на шматочки — в подальшому ви зможете миттєво використовувати їх для приготування різних страв, не чекаючи розморожування.
- Свіжа зелень особливо актуальна в зимовий час. Як же її заморозити? Наріжте улюблені кріп, петрушку та іншу зелень, розподіліть по формах для льоду і залийте водою — такі кубики буде зручно діставати для додавання наприклад в супи.
- Твердий сир потрібно нарізати і скласти в контейнер, додавши між скибочками трохи крохмалю , щоб вони не злиплися.
- Готове дитяче пюре можна заморожувати в скляних банках — краще пересипати його в невеликий пластиковий контейнер і закрити герметичною кришкою.
ось так легко можна заготовити улюблені продукти в будь-який час року. При правильній підготовці і заморожування вам вдасться зберегти свіжість продуктів і не зіпсувати їх.