У любителів смачно поїсти в числі гастрономічних уподобань не на останньому місці стоїть шашлик. Люди, що стежать за своїм здоров’ям, часто задаються питанням: «Як правильно замаринувати шашлик на ПП без шкоди для здоров’я»? І чи можливо, не позбавляючи себе маленьких радощів гастрономів, зберегти своє здоров’я та красу тіла?
Чи може шашлик бути корисним?
Як правило, найсмачніша їжа, яку ми любимо себе побалувати, не буває корисною на 100%. Однак, за умови правильного приготування і вживання, шашлик може бути нешкідливим. Шашлики, замариновані і приготовлені з дотриманням правил правильного харчування, не заподіють відчутного збитку здоров’ю.
В м’ясі, приготованому на вугіллі, на відміну від звичайного смаженого м’яса, зберігаються корисні для організму людини:
- Мінеральні речовини.
- Білки.
- Вітаміни групи «В».
- екстрактивні речовини.
- жиророзчинні вітаміни.
- Поліненасичені кислоти.
на думку шеф-кухаря бюргер-барів Burger Heroes Петра Рабчевська, шашлик корисніше смажити на звичайних дровах, заготовлених заздалегідь. Для цього підійде деревина вільхи, берези, липи і дуба. Однак, знавець стверджує, що найкращі дрова для шашлику — це деревина фруктових дерев (вишня, абрикос, слива). Такі дрова дають помірну температуру горіння, що дозволяє не пересушити і не пережарити м’ясо.
А приємний аромат, що виділяється при горінні «фруктових» дров, наситить шашлик незвичайними смаковими нотками і залишить приємний післясмак. При використанні готового вугілля і рідини для розпалювання необхідно пам’ятати, що пари рідини випаровуються протягом 20-30 хвилин.
Увага! М’ясо, приготоване на мангалі, містить менше калорій на відміну від м’яса, смаженого на сковороді. А так як переваги запеченого м’яса очевидні, то шашлик, приготований на вугіллі за правилами ПП, можна сміливо зарахувати до дієтичних страв.
Шашлик і здорове харчування: корисні і шкідливі поєднання
для зменшення можливої шкоди від поїдання шашлику необхідно пам’ятати наступні правила:
- М’ясо для шашлику має бути добре промаринуватися якісним маринадом . У кислому середовищі гинуть гнильні бактерії, що викликають процес гниття. Однак необхідно пам’ятати, що кисле середовище вбиває не лише патогенні мікроорганізми, а й корисні бактерії. Крім того, оцет змінює структуру м’яса. Тому такий спосіб краще в тому випадку, якщо м’ясо жорстке. У разі якщо маринад з вмістом оцту найбільш воліємо, потрібно знати, що для курки час маринування становить 3-4 години, для баранини — 6-7 годин, а для яловичини — 8-10 годин.
- Якщо є протипоказання до вживання кислих і гострих продуктів (оцет, спеції), то в маринадах їх цілком можна замінити свіжовичавленим соками з лимонів, помідорів або гранатів .
- Не рекомендується вживати сильно засмажений, до вугілля, шашлик. Таке м’ясо шкідливо впливає на печінку і підшлункову залозу. Помірно запечене на вугіллі м’ясо справедливо можна віднести до дієтичної їжі, що ідеально підходить для ПП.
- Слід уникати надмірного вживання міцних спиртних напоїв (горілка, коньяк) в поєднанні з шашликом. Припустимо без шкоди для здоров’я випити келих червоного сухого вина або 100 грамів горілки (коньяку). Якщо є потреба запити багату поживу, то краще це зробити за допомогою мінеральної води. Лужна мінеральна вода не тільки вгамує спрагу, але і полегшить процес травлення. Але не слід забувати, що занадто велика кількість рідини, випите при прийомі їжі, розбавляє шлунковий сік і ускладнює процес травлення.
- Швидкі вуглеводи (білий хліб, пиво) краще замінити будь-якими свіжими овочами та зеленню . Високий вміст в зелені і овочах клітковини і ферментів благотворно впливають на процес травлення. Зовсім не випадково до м’ясних і рибних страв подають гарніри з овочів, як того вимагають правила правильного харчування.
- Для кращого засвоєння шашлику необхідно уникати його поєднання з продуктами, що містять жири і сіль (сало , ковбаса, рибні консерви в олії).
Дотримуючись цих простих правил, вживання шашлику не завдасть шкоди здоров’ю і доставить справжнє гастрономічне задоволення.
Продукти, що допомагають позбутися від запору — важливі правила харчування
Рецепти вдалих маринадів шашлику, найбільш сумісних з ПП
Вибір маринаду для шашлику залежить від м’яса (яловичина, курка), його «жорсткості» і гастрономічні уподобання того , хто буде цей шашлик готувати і їсти.
На думку шеф-кухаря бюргер-барів Burge rHeroes Петра Рабчевська, краще за все сухий спосіб маринування шашлику. Для цього потрібно спеції змішати з оливковою олією і натерти цим складом шматки м’яса. У такому маринаді майбутній шашлик повинен зберігатися в холодильнику протягом 10-12 годин.
У разі, коли є потреба приготувати шашлик раніше, ніж через 10-12 годин, то можна прискорити процес маринування. Для цього в наявний уже складу «спеції + оливкова олія» необхідно додати мінеральну воду або будь-який напій з підвищеною кислотністю: йогурт, лимонний, гранатовий або томатний сік. Таким способом м’ясо для шашлику буде готове через 3-4 години.
Пропонуємо вашій увазі рецепти, які містять найбільш популярні інгредієнти і найменш шкідливі для здоров’я в поєднанні з м’ясом.
Гірчиця
Гірчиця додає м’ясу м’якість і соковитість. Крім того, гірчиця і її зерна (порошок) несуть відчутну користь для організму людини. Її бактерицидні та протизапальні властивості допомагають в боротьбі з патогенними мікробами, що викликають процес гниття в кишечнику. Вживання в їжу гірчиці сприяє переварюванню важкої їжі, перистальтике кишечника і усунення процесу бродіння (метеоризм, неприємна відрижка).
На 1 кг м’яса необхідно взяти:
- 100 г готової (або 2 столові ложки сухої) гірчиці.
- 2-3 середні цибулини, нарізані кільцями.
- сіль, чорний мелений перець за смаком.
Всі інгредієнти змішуються. Час для маринування 1-3 години, із зберіганням в холодильнику. За бажанням кухарі гірчицю іноді змішують зі сметаною або соєвим соусом. Гірчиця в маринаді сприяє збереженню соку в м’ясі. Вона здатна зробити м’якше навіть м’ясо немолодого тварини.
Мінеральна вода
1 кг м’яса необхідно взяти:
- мінеральна вода (краще сильногазована).
- 3 середні цибулини, нарізані півкільцями або кільцями.
- сіль і прянощі за смаком.
Всі інгредієнти змішуються і перемішуються з шматочками м’яса. Мінеральна вода повинна злегка покривати шашлик. Зберігати в холодному місці 3-4 години. За бажанням в цей маринад можна додавати подрібнений часник або паприку.
Переваги рецепта — м’ясо маринується швидко. Вже через 1 годину можна починати смажити шашлик. Для перевірки готовності м’яса, його потрібно надрізати ножем. Якщо з нього буде витікати прозорий сік, то це «сигнал до дії».
Оцет
На 1 кг м’яса яловичини необхідно взяти:
- 2 великі цибулини, нарізані дрібно.
- 50 мл оцту 9%.
- 100 мл води.
- сіль і пряні спеції за смаку.
Промите м’ясо змішується з подрібненим луком, спеціями і заливається оцтом, розбавленим водою. М’ясо маринується 2 години при кімнатній температурі і тільки потім його відправляють в холодильник. Недолік рецепта в тому, що не всім можна вживати в їжу оцет. Не бажано використовувати цей варіант маринаду людям, страждаючим гастритом з підвищеною кислотністю.
Увага! Шашлик, приготований із замороженого м’яса, буде сухим. Для поліпшення його смаку можна замаринувати таке м’ясо, натираючи його рослинним маслом зі спеціями. Плівка, утворена маслом, не дасть м’ясу остаточно пересохнути.
Кефір
На 1 кг м’яса необхідно взяти:
- 0,5 л кефіру жирністю 2,5% або 3,2%.
- 350 г ріпчастої цибулі.
- 1 столова ложка улюблених спецій для м’яса.
Подрібнений цибулю і спеції додаються в кефір і перемішуються. Потім в отриманий маринад поміщають нарізане великим кубиком м’ясо. Цей маринад ідеально підходить для м’яса птиці. Зберігати м’ясо в такому маринаді обов’язково в холодильнику. Рецепт максимально підходить для правильного харчування.
Томат (помідори)
Для цього рецепта потрібно взяти:
- 1 кг м’яса.
- 0,5 л томатного соку або 0,5 кг зрілих помідорів.
- сіль і спеції за смаком.
Нарезанное невеликими шматками м’ясо потрібно залити томатним соком, в який попередньо додані спеції. Як варіант замість томатного соку можна використовувати дрібно нарізані помідори, змішані зі спеціями. М’ясо, замариноване таким способом, зберігається виключно в холодильнику. Рецепт доступний навіть для початківців «шашличників».
Лимон
Для 1 кг м’яса потрібно взяти:
- 3 шт. великих лимонів.
- 350 г подрібненого ріпчастої цибулі.
- сіль, суміш мелених перців або будь-яка інша приправа за вибором — 1 столова ложка.
В вимите і порізане м’ясо необхідно вичавити сік з лимонів, натерти туди ж цедру лимонів і додати спеції. Все ретельно перемішати і поставити в холодне місце на 3-4 години.
На думку відомого кулінара і ведучого блогера на каналі You Tube Сталика Ханкішіева, тримати м’ясо в такому маринаді довго не бажано. Він вважає, що шашлик може надмірно наситити смак цибулі і це відіб’ється на смакових якостях кінцевого продукту. Цей рецепт не тільки смачний, але і корисний вмістом в ньому вітаміну С.
Цибулевий маринад
На 1 кг м’яса потрібно:
- 400 г ріпчастої цибулі.
- 50 мл оливкової олії.
- сіль, перець і мелений коріандр — за смаком.
Для приготування цього маринаду необхідно приготувати сік з лука за допомогою соковижималки або блендера. Подрібнений в блендері цибулю можна буде процідити через дрібне сито або марлю. У сік необхідно додати спеції, перешкодити все гарненько і помістити в отриманий маринад підготовлене м’ясо. Такий рецепт маринаду ідеально підходить для правильного харчування, так як готується тільки з натуральних продуктів і не містить консервантів.
Рада! Додавати в маринади можна будь-які спеції, що задовольняють смаку: коріандр, мускатний горіх, куркума, карі, базилік. Головне, щоб вони були перевіреними і не привели до небажаних наслідків у вигляді алергічної реакції!
Які продукти допомагають позбутися від печії?
Шашлик з риби, морепродуктів і овочів
З огляду на, що білок, що міститься в рибі і морепродуктах, легко засвоюється організмом людини, прийнято вважати ці продукти дієтичними. Відповідно шашлик, приготований з риби і морепродуктів, вважається ідеальним для правильного харчування.
Для такого шашлику найбільш вдало підходить будь-яка «червона» риба, з огляду на те, що вона володіє щільною м’якоттю. Шматки осетрини, горбуші або форелі можна легко нанизувати на шампури. Смачна сама по собі, така риба не потребує якихось витончених маринадах. Досить натерти її сіллю з перцем. У готовому вигляді шашлик за бажанням можна полити лимонним соком або подати до столу з скибочками лимона.
Рибу з більш ніжною м’якоттю також можна приготувати на вугіллі.
тільки для цього її доведеться запікати на решітці, обернувши попередньо фольгою. Для цього можна згорнути з фольги «кишеньки», покласти туди шматки риби і додати часточку лимона і трохи спецій. Наповнити такий «кишеньку» можна шматком риби, кільцями цибулі, шматочками солодкого перцю зі спеціями. Варіації можуть бути різними, в залежності від кулінарних уподобань.
Шашлик з морепродуктів відрізняється швидкістю свого приготування. Для приготування шашлику з креветок або кальмарів ідеально підійде маринад, приготований з лимонного соку з додаванням оливкової олії і соєвого соусу.
Запікати креветки, витримані в маринаді пару годин, можна на шпажках, обсмажуючи з кожного боку по 1 хвилині . Для кальмарів час маринування та обсмаження аналогічно.
Шашлик, приготований з овочів — це самостійне блюдо . Смачне, поживне, корисне, з низьким вмістом калорій, воно по праву вважається дієтичним.
Для того щоб цей шашлик вийшов смачним і соковитим, необхідно правильно замаринувати овочі. Для маринаду, крім спецій і ароматної зелені, необхідно рослинне масло (бажано оливкова), лимонний сік або фруктовий оцет (яблучний, виноградний), цибулю і часник. За бажанням в маринад можна додати невелику кількість рідкого меду.
Щоб шашлик був не тільки кулінарним шиком, але і служив підходящої для правильного харчування їжею, необхідно дотримуватися строгих правил його маринування та приготування.