Поради

Посуд для правильного і здорового харчування — секрети вдалого вибору

На здоров’я впливають як мінімум три речі: що людина їсть, як і в чому. Ще в 2008 році з’явилися результати наукових досліджень, згідно з якими тефлонове покриття змінює гормональний фон у чоловіків і жінок, знижуючи лібідо. У цій статті я розповім вам про те, як вибрати посуд, щоб не турбуватися за своє здоров’я і готувати корисну їжу. Опишу властивості різних матеріалів і підкажу, від яких каструль і сковорідок на кухні найкраще позбутися.

Посуд, яка підходить для правильного харчування

Яку посуд краще вибрати, щоб в організм не надходили солі важких металів і канцерогени, а їжа зберігала максимум корисних речовин? Зверніть увагу на наступні матеріали.

Нержавейка

Посуд з нержавіючої сталі вважається найбезпечнішою для приготування їжі з наступних причин:

  • нержавіюча сталь — стійкий метал, не вступає в реакції з кислотами, лугами, цукрами і жирами.
  • в процесі приготування продукти прогріваються рівномірно, тому зберігають багато вітамінів і мікроелементів.
  • має високу зносостійкість, а через відсутність подряпин і інших пошкоджень в їжу не проникають сторонні домішки.

Підходять такі ємності для смаження, варіння, тушкування і запікання. Якщо дотримуватися правил експлуатації, то їжа практично не пригорає до дна і стінок.

Порада: хочете знати, як вибрати нержавіючу посуд правильно? Зверніть увагу на дно — воно повинно бути товстим (від 6 мм), глянсовим, не мати подряпин. Не рекомендую купувати вироби, зроблені в Китаї. У них можуть бути присутніми сторонні домішки, наприклад, свинець.

Емальований

Сама емаль не містить токсичні речовини в складі, тому посуд вважається безпечною для здоров’я. Але якщо випадково пошкодити покриття, в їжу можуть потрапити домішки металів.

Що не можна робити:

  • віддирати залишки пригоріла їжі за допомогою металевих губок, ножів, вилок.
  • використовувати абразиви (засіб «Пемолюкс», харчову соду, сіль) і кислоти (лимонну, оцет).
  • готувати варення, мармелад, джем і інші продукти з високим вмістом цукру.

Яку емальований посуд вибрати для приготування здорових страв? Класичну білу. Не треба купувати каструлі, у яких внутрішня поверхня має якийсь інший колір (особливо яскравий) або малюнок. Адже барвники можуть потрапити в продукти харчування під час готування.

Цікавий факт! Найбільш смачними овочеві супи виходять саме в емальованому посуді.

Чавунна

Важка і довговічна. Чавунні сковорідки і казани досі широко використовуються в селах для приготування м’ясних страв. Посуд довго утримує тепло, тому м’ясо рівномірно прожарюється, виходить ніжним і соковитим, зберігає максимум вітамінів.

Цікавий факт! Ще в 1986 році вчені Американської дієтичної асоціації провели дослідження і з’ясували, що готування в чавунній сковороді збагачує продукти залізом. Особливо добре цей мікроелемент вбирає кисла і волога їжа (наприклад, соуси, рагу). До речі, саме оксид заліза FeO надає чорний колір чавуну.

У чавунної посуду є ряд недоліків. Вона сильно вбирає масла. Якщо ви не будете ретельно вимивати сковороду кожен раз, то в їжу потраплять перегріті і окислені жири — джерела канцерогенів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при варикозному розширенні вен: режим, список продуктів, рецепти

Крім того, чавун швидко іржавіє при неправильному догляді. А в процесі смаження їжу треба постійно перевертати, інакше вона пригорить.

Скляна і керамічна

Скло і кераміка — екологічно чисті матеріали (виняток — деякі вироби , вироблені в Китаї). Забезпечують швидкий і рівномірний прогрів їжі. Продукти не пригоряють до дна і стінок. Тому готувати страви у вас вийде з мінімальною кількістю масла. Сьогодні в магазинах можна вибрати і купити цілий набір такого посуду з ємностями для СВЧ-печей і навіть листами для духової шафи.

Є у скла і кераміки два недоліки:

  • крихкість.
  • при використанні на плиті вимагають розсікач полум’я.

та й ціна на хорошу керамічну або скляний посуд «кусається». А важать каструльки в 2 рази важче тих, що зроблені з нержавіючої сталі.

Порада: якщо ви збираєтеся готувати смажені страви, купите сковороду з керамічним покриттям. Варто недорого, важить мало, а їжа не пригорає. Правда, безпечний термін служби виробу становить всього 1-2 роки.

Шкідливі для здоров’я матеріали

Як правильно вибирати посуд, щоб не зіткнутися через 5-10 років з хронічним захворюваннями з невідомих причин? Як мінімум треба виключити каструлі і сковорідки, зроблені з використанням наступних матеріалів.

Тефлон

Наукова назва — політетрафторетилен. А слово «тефлон» — це торгова марка, під якою хімічна корпорація DuPont зареєструвала винахід 1938 року. Найшкідливіший компонент в складі тефлонового покриття — це перфтороктановой кислота (PFOA). Вона виділяється при нагріванні посуду.

В ході різних наукових досліджень були виявлені наступні небезпечні властивості PFOA:

  • канцерогенні — підвищує ризик раку (це визнали ще в 2006 році , інформація є на сайті Агентства з охорони навколишнього середовища США).
  • збільшує ймовірність народження дітей з вадами розвитку.
  • знижує рівень тестостерону у чоловіків, підвищує рівень естрадіолу у жінок, порушує репродуктивну функцію .

Таким чином, які б корисні продукти ви не готували на сковороді з тефлоновим покриттям, організм образиться. Особливо небезпечна посуд з подряпинами — у ній PFOA виділяється сильніше.

Важливо! Я часто бачу, як в інтернеті нахвалюють посуд з алмазним покриттям і запевняють в її безпеці. Вирішила вивчити це питання глибше. Виявляється, основу покриття становить все той же тефлон. Просто до нього додають алмазну пил, яка збільшує зносостійкість вироби і продовжує термін служби до 25 років.

Алюміній

На щастя, сьогодні посуд з алюмінію використовують рідко. У чому її недоліки для тих, хто прагне харчуватися правильно?

А ось у чому:

  • алюміній вступає в реакцію з їжею (особливо кислої) — в результаті змінює її смак і засмічує металевими солями.
  • матеріал занадто швидко нагрівається, їжа пригорає, вітаміни і мікроелементи руйнуються.

Дешевизна не варто того, щоб жертвувати здоров’ям. Правда, каструлі з алюмінію відносно безпечні для приготування швидкої їжі, наприклад, спагеті, яєць. Яку алюмінієвий посуд вибрати для кухні? Віддавайте перевагу виробам з дном товщі 3 мм і прикрученими ручками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Секрети довголіття від японського доктора, який дожив до 105 років

Мідь

Матеріал дорогий, красивий, але небезпечний. Мідь здатна проникати в їжу в процесі термічної обробки. У великих кількостях токсична для організму. Крім того, цей метал руйнує вітамін С, який міститься в багатьох овочах, фруктах, ягодах і зелені.

[expert_bq id = "16465"]

«Згадайте, що ви готували в Минулого разу. Може ви запікали м’ясо або варили борщ, може ви користувалися грилем? А чи виникали у вас думки з чого зроблена посуд, якою ви користуєтеся щодня?
В наш час дуже багато людей замислюються про правильний спосіб життя, це і фітнес, і вітаміни, але головне — це наше харчування. Адже дуже часто говорять: «Ми це те, що ми їмо». А спосіб приготування їжі безпосередньо залежить від цього.

Отже, познайомимося з усіма можливими варіантами матеріалів для виготовлення посуду:

  1. З антипригарним покриттям. Всі ви чули про такому посуді? Адже можна практично не користуватися маслом і до неї не пригорає їжа. Однак вчені довели, що при нагріванні тефлоновим поверхонь відбувається викид канцерогенних речовин, які несуть шкоду здоров’ю людини, викликають утворення ракових клітин. Особливо шкідлива посуд, в якій вже є пошкодження верхнього шару.
  2. Алюмінієва. Посуд з даного матеріалу також небезпечна. Так, алюміній матеріал недорогий, легкий по вазі, що робить його зручним у домашньому господарстві. Однак доведено, що існують так звані «протікання», тобто метал потрапляє в нашу їжу і викликає підвищення кислотності. Тому багато виробників використовують спеціальне напилення для унеможливлення потрапляння шкідливих сполук в організм людини.
  3. Мідна. Дорогий матеріал, посуд не з дешевих, вона добре проводить тепло, але також шкідливий метал відмінно потрапляє в приготовлену їжу.
    4. З нержавіючої сталі. Сталь — це дуже стійкий матеріал, він практично не реагує на їжу, як наприклад, алюміній. За це такий посуд визнають найбільш безпечною.
  4. Керамічна. Це також варіант безпечного матеріалу для виготовлення посуду. Вона повертається в ужиток, оскільки повернулася мода на екологічні та неметалеві матеріали. Єдиний мінус цей посуд легко б’ється і псується.
  5. Скляна. Такий посуд безпечна, одна варто пам’ятати, що якщо в складі посуду низької якості присутній свинець, то вона стає навпроти дуже небезпечною. Потрібно пам’ятати, що хороша посуд зі скла не може коштувати дешево.

Вибір завжди залишається за вами, друзі! »

[/ expert_bq]

Як впливає на організм індукційна посуд

Індукційні плити поступово набирають популярність у людей з високими і середніми доходами. Такі прилади взаємодіють тільки з феромагнітними металами, що виключає ймовірність опіку. До конфоркам не прилипають залишки їжі. Правда, індукційні плити вимагають наявності спеціального посуду. А чи не шкідлива остання для здоров’я?

Для початку подивимося, з яких матеріалів роблять каструлі і сковорідки.

Їх три види:

  • нержавіюча сталь.
  • чавун.
  • емальоване залізо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильно бігати, щоб схуднути?

Всі перераховані матеріали безпечні. А що відбувається в процесі приготування?

Індукційна котушка під конфоркою плити створює електромагнітне поле, яке взаємодіє з дном посуду. В результаті утворюються вихрові струми, що нагрівають каструлю (сковороду). А остання вже передає тепло їжі. Ніякі іони і промені в продуктах не накопичуються.

Таким чином, індукційна посуд підходить для правильного харчування, але як її вибрати?

Наводжу головні критерії хороших виробів:

  1. Наявність значка у вигляді спіралі. Він означає, що посуд зроблена з металу, що володіє феромагнітними властивостями. Про всяк випадок можете захопити в магазин магніт і перевірити.
  2. Товсте дно. Їжа буде прогріватися більш рівномірно.
  3. Збіг діаметра дна з діаметром конфорки. Якщо перший менше другого більш ніж в 2 рази, то електромагнітне випромінювання перевищує норму.

Інше питання: яку фірму індукційної посуду вибрати?

Судячи з відгуків покупців і різним рейтингам, хорошими марками вважаються наступні:

  • Teskoma (Чехія) — виробник використовує сертифіковану нержавіючу сталь високої якості, середній ціновий сегмент.
  • Fissler (Німеччина ) — товсте дно, рівномірний прогрів їжі, є зручні бортики для зливу води, вироби коштують дорого.
  • Zanussi (Італія) — більш доступна за ціною посуд з міцної нержавіючої сталі, має багатошарове дно.
  • Kochstar (Німеччина) — посуд з товстим дном і додатковим шаром склоемалі, прогрівається рівномірно.
  • Staub (Франція) — фірма випускає довговічні чавунні вироби, що володіють високою стійкістю до корозії і подряпин.

Необов’язково купувати посуд найдорожчих марок. Іноді накрутка ціни йде за бренд або оригінальний дизайн.

У чому зберігати їжу

Різні ємності використовуються не тільки для приготування, але і зберігання їжі. Яку посуд вибрати для різних продуктів?

Ніколи не зберігайте їжу в ємностях з наступних матеріалів:

  • алюмінію (виняток — сухі крупи, макарони, бобові).
  • чавуну — з-за високої вологості іржавіє і окисляє жири в складі їжі, що призводить до утворення вільних радикалів.
  • міді — руйнує вітамін С.
  • дерева — сприяє розмноженню в продуктах бактерій і зростання цвілевих грибків.

Супи, компоти та інші рідини дозволяється залишати на 2-3 доби в емальованому посуді, якщо покриття не пошкоджено. Допускається короткострокове зберігання продуктів в пластикових контейнерах. Але тільки холодних, тому що при нагріванні деякі види пластику здатні виділяти токсичні речовини.

Універсальні види посуду для всіх продуктів: скляна, керамічна, порцеляновий. Сміливо залишайте там м’ясо, тушковані овочі, сири, салати, соуси. Що стосується глиняного посуду, то вона відмінно зберігає смак крохмалистих страв — картоплі, каш, млинців.

До вибору посуду для здорового харчування потрібно підходити з такою ж відповідальністю, як і до складання раціону. Який сенс балувати організм вітамінними овочами або свіжим м’ясом, якщо разом з ними в шлунок потраплять шкідливі домішки? Не економте на здоров’я. Позбавтеся від каструль і сковорідок з подряпинами і шарами багаторічного жиру. І надалі вибирайте посуд тільки з безпечних матеріалів.

Схожі статті

Користь і шкода низькокалорійних продуктів — список продуктів з низькою калорійністю

elena elena

Що таке електроліти, і чи потрібні вам спортивні напої?

elena elena

Чудодійні напої для здоров’я: користь чи маркетинг?

elena elena

мексиканська кухня

elena elena

Чому вітаміни можуть бути небезпечними: тільки наукові факти

elena elena

Як відмовитися від солодкого і мучного назавжди — психологія успішної поведінки

elena elena

20 найкращих продуктів для очищення організму від токсинів

elena elena

Чим годувати немовля на ІВ при алергії на кашу?

elena elena

Як правильно пити воду щоб схуднути і бути здоровим — поради дієтолога

elena elena

Залишити коментар