Гепатит С — вірусна інфекція, яка вкрай негативно впливає на здоров’я і стан печінки. В основному він лікується протягом тривалого періоду, і часто переходить в хронічну форму. Сильні ураження печінки в результаті хвороби складно відновити за короткий термін. Особливо важливо під час лікування дотримуватися правильне харчування при гепатиті С. Основна мета дієти — розвантажити роботу печінки. Головне, не допустити при цьому авітамінозу. Виключаючи деякі продукти, в організм не надходять певні мікроелементи та поживні речовини.
Чому так важливо дотримуватися дієти при гепатиті С?
При гепатиті С відбуваються патологічні зміни в печінці, яка виконує дві важливі функції в організмі:
- Фільтрація шкідливих речовин.
- Вироблення ферментів, щоб перетравлювати надійшла їжу.
Якщо людина страждає гепатитом С, то заліза перестає нормально функціонувати. Збільшується навантаження на здорові клітини печінки. Щоб знижене число гепатоцитів впоралося зі своєю роботою, харчування людей, хворих на гепатит, має бути максимально щадним. Саме тому важливо дотримуватися дієти.
Дотримання принципів правильного харчування дозволяє знизити ризик ускладнень, а іноді з його допомогою можна повністю позбутися від недуги.
Увага! Особливо важливо дотримуватися правил харчування в період загострення. Це сповільнить руйнування печінки, і людина зможе швидко впоратися з хворобою.
При гепатиті страждає вся травна система, тому що запальний процес впливає не тільки на печінку.
Щоб не відчувати болю після кожного прийому їжі, потрібно дотримуватися таких правил:
- Повністю виключити алкогольні напої.
- Перед вживанням потрібно ретельно подрібнювати їжу.
- Не варто їсти занадто гарячі і холодні страви.
- Наваристі м’ясні бульйони заборонені.
- Меню повинно бути збалансованим.
- Мінімальна доза солі або повна відмова.
- Дробний прийом їжі до 6 разів на добу.
- Дотримання питного режиму — не менше 2 л в день.
- Відмова від продуктів, що містять щавлеву кислоту і холестерин.
Дотримання правил харчування при хронічному гепатиті С дозволить домогтися стійкої ремісії і уникнути ускладнень у вигляді цирозу печінки.
Дозволені продукти при хронічному і гострому гепа титі
Обмеження в харчуванні при гепатиті печінки залежать від виду захворювання. Якщо воно носить хронічний характер, то слід повністю переглянути меню, щоб не допустити переходу в гостру стадію.
Основні правила:
- У раціоні обов’язково повинні бути присутніми молочні продукти . Позитивно впливає сир в будь-якому вигляді: свіжий або в складі запіканок.
- На сніданок потрібно готувати виключно каші на воді або молоці . Додаткові інгредієнти — родзинки, цукати, курага, насіння.
- Дозволені фруктові желе і муси.
- Яйця негативно впливають на стан печінки , тому їх кількість потрібно обмежити. Краще вживати їх у вигляді омлету на білках, але не в вареному вигляді.
- Перші страви готуються на овочевих бульйонах без додавання м’яса.
- Для рецептів з риби підійдуть судак, тріска, минтай.
- Друге блюдо може складатися з макаронних виробів , круп, котлет на пару, салату з овочів.
- Дуже корисно вживати баклажанну і кабачкову ікру і овочеві рагу .
- Допускається, не частіше разу на тиждень, їсти сосиски з яловичини , бажано власного приготування.
Важливо! У складі салатів і супів виключити часник і цибулю. У них міститься велика кількість ефірних масел, які вкрай шкідливі для хворої печінки.
В період загострення дієта стає суворіше. У медицині вона іменується «стіл №5».
Дієтичний стіл №5
Точне дотримання всіх правил харчування дозволяє знизити больові відчуття і домогтися стійкої ремісії.
Допустимі значення поживних речовин в добу:
- білки — 80 г.
- вуглеводи — 350 г.
- жири — 70 г.
- сіль — 7 г.
Загальний калораж не повинен перевищувати 2500 ккал. В основному меню харчування при гострому гепатиті С складається з відварених або парових овочів, вегетаріанських супів і каш з злаків на воді. Необхідно підтримувати водний баланс організму. Пити потрібно чисту воду, компот або кисіль.
Увага! Обов’язково харчуватися невеликими порціями — до 5-6 прийомів їжі в день. Головне правило — тобто за графіком, в певні години.
Вся їжа вживається теплою і у вигляді пюре. Способи приготування їжі — варіння і приготування в пароварці.
Харчування при гепатиті С і цукровому діабеті схоже з принципами дієти в гострій стадії. Необхідно дотримуватися столу №5.
Єдиний нюанс в тому, що потрібно звертати увагу на глікемічний індекс продуктів, він не повинен перевищувати 50 ОД. З овочів варто відмовитися від картоплі, а з круп не підходить вівсянка. Каші готуються тільки на воді без додавання цукру і вершкового масла.
Якщо гепатит ускладнюється цирозом, то в цьому випадку дієту призначає лікар, грунтуючись на стадії і особливості перебігу хвороби. Найчастіше харчування при гепатиті з і цирозі базується на тих же принципах, що і при відсутності патології. Однак для виведення токсинів потрібні розвантажувальні дні. У цей період раціон складається виключно з фруктів і овочів і молочних продуктів.
Продукти, які слід виключити з раціону
Щоб знизити навантаження на печінку, варто виключити деякі продукти харчування під час лікування гепатиту С.
Вкрай небажано включати в раціон:
- Алкоголь.
- Копченості.
- Смажені страви.
- Домашні засолювання.
- Майонез.
- Консервовану рибу і м’ясо.
- Бобові.
- Гостру їжу.
- Спеції.
- Редис і редьку.
- Гриби.
- Цитрусові.
- Ківі.
- Рибу і м’ясо жирних сортів.
- Горіхи.
- Сири з пліснявою і гострі різновиди.
- Сливки і йогурти з високим вмістом жиру.
Яйця входять в категорію дозволених продуктів, але вживати їх потрібно в обмеженій кількості. Це ж стосується сметани і вершкового масла. З овочів знизити споживання огірків, моркви і томатів. А також не варто занадто часто їсти банани. До чаю іноді можна подати натуральні солодощі, такі як пастила, джем або мед.
Дієта для відновлення після лікування гепатиту
Дуже важливо дотримуватися принципів харчування після пролікованого гепатиту. Через те, що частина гепатоцитів була вражена, печінка не може функціонувати в повну силу. Якщо дотримуватися дієти після пройденого курсу лікування, робота печінки покращиться, налагодиться обмін речовин і організм почне процес самовідновлення.
Важливо! Основний акцент у виборі продуктів повинен бути спрямований на ті з них, які містять в собі метіонін і холін, а також білки.
Для того щоб забезпечити організм ненасиченими жирами в раціон включається вершкове, оливкове і кукурудзяна олія. Крім білків, важливу роль відіграють вуглеводи. Вони повинні бути легкозасвоюваними. Для поліпшення функціонування печінки потрібно стабільний прийом вітамінів групи В і ретинолу. Важливо пити щодня велику кількість рідини — відвар шипшини, вода, неміцний чай, компот або кисіль.
Коментар лікаря-терапевта Сотниковій Олени Сергіївни, м Вітебськ:
« гепатит С — досить серйозне захворювання, яке не можна пускати на самоплив. Сподіватися, що воно пройде само — нерозумно. Потрібно поставитися до лікування з усією відповідальністю, щоб уникнути необоротних наслідків. Важливим моментом в процесі лікування є харчування хворого.
Ніякі препарати не допоможуть впоратися з хворобою, якщо продовжувати вживати в їжу продукти-провокатори. До таких продуктів відносяться: алкоголь (категорично заборонений, навіть безалкогольне пиво — уточнюю, бо деякі чоловіки наївно вважають, що в ньому немає алкоголю і його вживати можна), смажене, жирне, гостре, копчене, будь-які консервовані продукти (в тому числі домашню консервацію), горіхи (будь-які), спеції, кава.
Віддавайте перевагу тушкованим стравам і приготованим на пару. Включіть у свій щоденний раціон нежирну молочну продукцію, особливо сир і ряжанку. А також: овочі, неекзотичні фрукти, дієтичне м’ясо (курка, індичка, кролик, телятина), нежирну рибу. Крім цього, важливо не тільки що ви їсте, але коли і як ви це робите. Обов’язково потрібно дотримуватися режиму дня і харчуватися в строго певний час.
Їжа повинна бути в міру теплою і максимально подрібненої. Прийом їжі повинен займати мінімум 20-30 хвилин, тобто не можна їсти швидко, «на ходу». І пам’ятайте, наша печінка — унікальний орган, який може відновлюватися, навіть майже повністю зруйнувавшись. АЛЕ! Без вашої допомоги, тобто без суворого дотримання рекомендацій доктора по харчуванню, вона з цим ніколи не впорається! »
Рецепти страв + меню на тиждень
Щоб урізноманітнити харчування при гепатиті с, підійдуть рецепти з доступних продуктів.
Овочева запіканка з курячою грудкою
щоб приготувати корисну страву, знадобиться яйце, морква, цвітна капуста і куряче філе.
В керамічну форму шарами викласти подрібнене м’ясо курки, порізану кольорову капусту і натерту моркву. Все залити збитим білком і запекти в духовці на середній температурі протягом 30 хвилин.
Суп з рису і овочів
Цвітну капусту, моркву і брокколі відварити в слабосоленої воді. Овочі окремо від бульйону пюрировать блендером і повернути в каструлю. На слабкому вогні томити 5-7 хвилин. В окремому сотейнику зварити рис. У перетерті вигляді додати до овочів. Для смаку покласти 10 г вершкового масла і 50 мл кип’яченого молока. Дати настоятися протягом 10 хвилин.
Парові котлети з капусти
Нашинковать дрібно капусту і згасити її з молоком в глибокій сковороді до готовності. Потім всипати 2 ст.л. манної крупи і почекати 10 хвилин, щоб вона набухла. Пропустити суміш через м’ясорубку і додати білок одного яйця. Поділити на рівні частини і надати форму котлет. Готувати на пару 25 хвилин.
Яблучно-кабачковий пудинг
Десерт може бути не тільки смачним, але і корисним. Для приготування пудингу знадобляться молоді кабачки, зелені яблука, манка і яйця. Спочатку кабачок і яблуко очищають і гасять на молоці. До них додати крупу і яєчний білок. Отриману суміш розподілити по силіконовим формам і помістити в пароварку. Через 20-25 хвилин пудинг готовий. Для солодощі можна додати джем.
Для дотримання харчування при гепатиті С складається меню на тиждень. Це допоможе спланувати кожен прийом їжі і підготувати необхідні продукти.
Приблизний раціон виглядає наступним чином:
Сніданок Перекус Обід Полудень Вечеря понеділок Білковий омлет із зеленню, ягідний кисіль Гарбузовий десерт з чорносливом Тушковані овочі, парові курячі котлети, томатний суп, зелений чай Яблучно-кабачковий пудинг Макарони з твердих сортів пшениці, куряче філе відварне, молоко вівторок Гречана каша на молоці, хлібець, свіжовичавлений сік Сир з запеченим яблуком Гречка з капустою парової котлетою, вегетаріанський суп, кисіль Кефір і галетное печиво Рибна котлета, овочевий салат, компот із сухофруктів середу Яблучне пюре, курага, чай без цукру Запіканка з капусти Отварной рис, парова риба, борщ на овочевому бульйоні, морс з ягід Яблуко Сирники з нежирною сметаною, чай з молоком без цукру четвер Пшенична каша на молоці з родзинками, зелений чай Банан Суп з цвітної капусти та брокколі, парові яловичі тефтелі, рис, відвар з шіповні ка Знежирений йогурт Домашня локшина, відварена куряча грудка, морс п’ятницю Рисова каша на воді, ягідний морс Омлет з білка Отварная риба, ячна крупа, салат з овочів, кисіль Кефір і яблуко Макарони, кефір суботу Сир з горіхами і джемом, компот із сухофруктів Морквяний сік і груша Запечені овочі з курячим філе, рибний суп, хлібець, зелений чай Сир з бананом Запіканка з курячого фаршу, моркви і кабачка, компот неділю Запіканка з сиру і яблук, неміцний чай Йогурт з родзинками і сезонними фруктами Мінеральна вода без газу, щі зі свіжої капусти, гречка з тушкованою капустою Кефір і хлібець з сиром гречка з відвареної курячої гомілкою без шкіри, несолодкий чай
Допускається вносити корективи за бажанням і смаковим уподобанням. Головне, дотримуватися дієти, дозволену для харчування при гепатиті С.
Якщо знати основні правила, то слідувати правильному харчуванню при гепатиті з нескладно. Важливо стежити за споживаними продуктами при хронічному перебігу хвороби, а особливо в період загострення. Якщо нехтувати принципами харчування, це призведе до ускладнень і більш тривалого лікування. Завдяки досить великому списку дозволених продуктів можна внести різноманітність в щотижневе меню і жити здоровим, повноцінним життям без обмежень.