Сухофрукти прийнято вважати натуральним і корисним продуктом, який підходить навіть тим, хто дотримується дієти, тому ними можна сміливо замінювати солодощі. Але насправді вживати їх пригорщами і без знання про те, якою може бути користь і шкода сухофруктів не варто. Всі вони мають різні властивості і по-різному впливають на організм людини, сухофрукти можуть, як допомогти, так і нашкодити. Небезпека полягає ще і в тому, що часто можна придбати неякісні сухофрукти.
Чим корисні сухофрукти для організму?
Сухофрукти дуже корисні для здоров’я, але в невеликих кількостях і при індивідуальному підборі. Будь свіжий фрукт сам по собі — це природне джерело вітамінів. Сухофрукти після обробки зберігають в собі всі корисні властивості, хіба що тепер вони містяться в більш концентрованому вигляді.
Це цілком натуральні ласощі, які люблять навіть діти. Тому сухофрукти часто рекомендують при дієтах, при чищенні організму, при загостренні захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
Але все ж такі продукти найчастіше мають високу калорійність:
Вид З чого роблять Вуглеводи цукор Калорійність Курага Абрикос 60-65 г 45-50 г 215-260 Чорнослив Слива 57-65 г 45-50 г 230-256 Ізюм Виноград 72-80 г 55-65 г 262-264 Фініки Фініки 70-75 г 50-65 г 274-277 Сушені яблука яблука 68 г 62 г 199-231 Сушені груші груші 62 г 62 г 201 Інжир Фіга 57-65 г 45-50 г 257
З наступної таблиці відразу видно користь і шкоду сухофруктів, адже ви можете побачити, скільки калорій, вуглеводів і цукру міститься в ваших улюблених сухофруктах. Всі дані наведені з розрахунку на 100 гр. продукту.
Можливо буде цікаво: Природні енергетики — сухофрукти та горіхи
Курага
Один з найпопулярніших сухофруктів — це курага , яка робиться з сушених абрикосів без кісточки. Це не те ж саме, що урюк. При виготовленні останнього — кісточка у фрукті залишається.
Курагу їдять як окремо, так і у випічці, її використовуються при приготуванні соусів, компотів. Часто цей вид сухофруктів їдять замість звичайних солодощів. Великим плюсом кураги є те, що в ній міститься не так багато калорій, як в деяких інших сухофруктах, тому кураги можна з’їсти кілька штук за один раз.
До складу кураги входять наступні речовини:
- Вітаміни А, С.
- Калій.
- Залізо.
- Клітковина.
Не дивно, що у цього сухофрукти безліч корисних властивостей:
- Навіть кілька штук кураги надовго вгамують голод.
- Покращує обмінні процеси.
- Нормалізує роботу кишечника, так як вона має послаблюючу і сечогінну ефектом.
- Чи вплине благотворний вплив на серцево-судинну систему.
- Добре позначиться на стані шкіри і волосся.
Добре очистіть курагу перед тим, як є її. Для цього замочіть курагу в теплій воді на чверть години і потім ретельно промийте.
Чорнослив
Ще одним сухофруктом, який завжди знайде собі місце на столі, є чорнослив. Його можна додавати і в десерти, і в м’ясні страви, завдяки йому можна насолоджуватися незвичайним пікантним смаком приготованих страв.
Корисних елементів в ньому ще більше, ніж в куразі:
- Клітковина.
- Пектин.
- Вітаміни С, А і групи В.
- Залізо.
- Калій.
- Магній.
Тому якщо звернутися до питання про користь і шкоду цих сухофруктів при схудненні, то можна побачити, що чорнослив можна сміливо їсти під час дієт. Він покращує роботу шлунково-кишкового тракту, робить позитивний вплив на підшлункову залозу. Серед всіх сухофруктів саме в сушених сливах міститься найбільше органічних кислот.
Ізюм
Ізюм по праву вважається найкориснішим з усіх сухофруктів. Він буває різним, але варто врахувати, що в білому родзинках міститься трохи більше калорій, ніж в темному або чорному родзинках.
Увага! У будь-якого виду родзинок калорійність висока, тому при дієті не варто вживати його у великих кількостях. А також не захоплюйтеся випічкою і десертами з цим сухофруктом.
В іншому ж родзинки надає колосальну підтримку вашому здоров’ю:
- Позитивно впливає на роботу легенів, нирок, шлунково-кишкового тракту .
- Нормалізує кров’яний тиск, покращує роботу серця.
- Його варто вживати при анемії, так як в родзинках багато заліза.
- Підвищує рівень гемоглобіну.
- Вітамін В1 забезпечує нормальне функціонування нервової системи.
- Підсилює захисні функції організму.
Завдяки фруктозі і глюкози цей вид сухофруктів — прекрасний помічник для тих, хто займається фізичною працею. Вживаючи на сніданок вівсяну кашу з родзинками, ви заряд енергії на весь день.
Фінік
фініки часто замінюють солодощі, за смаком вони нітрохи не гірше цукерок. Їх варто вживати, якщо у вас ослаблена імунна система, та й в інших випадках цей вид сухофруктів дуже корисний.
Ось скільки відсотків від добової потреби в важливих елементах містить один стакан фініків:
- Клітковина -47%.
- Вітамін В6 — 12%.
- Фолієва кислота — 7%.
- Марганець — 19%.
- Магній — 15%.
- Кальцій — 5%.
Вживання фініків підтримає серцево-судинну і імунну систему.
Важливо! Не можна їсти фініки при непереносимості фруктози, так як її багато в цьому виді сухофруктів.
Яблука та груші
Сушені яблука в першу чергу корисні при анемії і інших хворобах, при яких знижується рівень гемоглобіну. У 100 г таких яблук міститься майже половина добової потреби в залозі.
І також подібні сухофрукти — джерело клітковини. У свіжих яблуках її міститься набагато менше, сушені ж, завдяки такому складу, покращують роботу шлунково-кишкового тракту і знижують холестерин. Але ось вітаміну С в цих сухофруктах немає, тому не можна повністю замінювати свіжі яблука сушеними. Найкраще їсти яблука зі шкіркою, тому намагайтеся готувати їх самі.
Менш популярними сухофруктами є груші, але насправді їх не варто залишати без уваги.
Що містяться в сушених грушах речовини підтримають серцево -судинної систему і принесуть чимало іншої користі:
- у сушених грушах присутні у великій кількості органічні кислоти, харчові волокна, глюкоза, фруктоза, вітамін С.
- Серед всіх сухофруктів саме в грошах найбільше антиоксидантів, без яких неможлива нормальна робота серця.
- у грушах є арбутин — природний антибіотик.
- Сушені груші варто вживати при проблемах з підшлунковою залозою.
- Нормалізує травлення, зміцнює судини.
А також цей сухофрукт прекрасно підходить для перекусів між прийомами їжі.
Коментар спеціаліста:
«Практично будь-який фрукт або ягоду можна перетворити в сушку. Однак до найбільш затребуваним сухофруктам нашої країни відносять урюк, курагу, родзинки, чорнослив, фініки, сушені яблука, груші та вишні.
Сушені фрукти використовуються в дієтах, однак, це помилка — вважати, що вони низькокалорійні. Якраз, навпаки, в них більше калорій на одиницю маси, ніж у свіжих плодах. Під час подрібнення і сушіння з напівфабрикату йде волога і значно зменшується частка аскорбінової кислоти. Енергетична ж цінність продукту підвищується. Свіжий абрикос вагою в 45 грам містить приблизно 12 ккал, а його зморщений варіант — курага — затягне всього на 10 грам, але «збагатить» з’їв її 15 ккал.
Через високий вміст глюкози і фруктози сушені фрукти не рекомендуються хворим на цукровий діабет. Їх денний раціон можна доповнити максимум 100 г такого продукту. Людям з надмірною вагою зловживання заготовленими плодами принесе додаткові кілограми. Ласощі здатне зашкодити і тим, у кого діагностовано запальні процеси дванадцятипалої кишки і шлунку. Для схуднення підходять сушені груші і яблука. Ці фрукти містять мало вуглеводів і цукру. Вживання їх в їжу сприяє м’якому схудненню за рахунок пектину і клітковини.
Для особистої безпеки, краще уникати вживання екзотичних фруктів. В ідеалі краще самостійно висушити фрукти і ягоди. Сухофрукти можна і потрібно їсти, але все добре в міру! 100 гр. в день цілком достатньо! Однак вживати їх рекомендую виключно в першій половині дня! »
Світлана Козлова, дієтолог, м Гірничо-Алтайськ
Як роблять сухофрукти?
Зазвичай виготовлення передбачає сушку на сонці, але для промислового виробництва цей спосіб не підходить. Найчастіше використовують герметичні камери-дегідратори, які дозволяють швидко видалити воду з великого числа фруктів. У них сушка проводиться за допомогою потоків гарячого повітря або інфрачервоного випромінювання.
Однак такими способами сушать звичні для нас сухофрукти — родзинки, курагу і т.п. А ось ягоди і екзотичні фрукти на кшталт ананаса, папайї, манго насправді карамелізіруется, щоб вони не втратили форму. Тому фактично вони сухофруктами не є.
Для кращого зберігання, захисту від комах і додання товарного вигляду все сухофрукти обробляються миючими засобами, парами і пестицидами:
- Ізюм і курагу — діоксидом сірки (в складі його позначають як E220). Це збільшує термін зберігання і надає сухофруктам золотистий колір.
- Інжир — рослинними оліями.
- Виноград вимочують в лугу.
Крім цього для виготовлення часто використовують ті фрукти, які почали псуватися або ж були пошкоджені. Звідси висновок: якість таких сухофруктів викликає сумнів.
Важливо! Красиві різнокольорові фрукти принесуть вам мало користі, так як в них міститься часом до 80% цукру.
Як правильно вибирати і зберігати сухофрукти?
На жаль, неякісні сухофрукти — явище поширене. Добре, якщо це просто цукерки, але часто через хімічної обробки шкоду сухофруктів для організму перевищує користь.
При покупці звертайте увагу на наступне:
- Занадто яскравий колір фруктів.
- Неприродний блиск.
- Неприємний запах або присмак.
По-справжньому якісні і натуральні сухофрукти, як не дивно, мають досить непривабливий вигляд. Зазвичай у них тьмяний, темний колір, вони зморщені. Яскравий колір зазвичай надають барвники або діоксид сірки.
Рада! При покупці вибирайте сухофрукти в прозорій упаковці, щоб ви могли оцінити їх зовнішній вигляд.
Найкраще зберігаються корисні властивості в чорносливі і родзинках з плодоніжками, а також в фініках з кісточками. Ягідки родзинок повинні бути акуратними, що не злиплими.
Вибирайте сухофрукти матові, без блиску або тріщин на шкірці, а також без запахів бензину, солярки, диму. Останні означають, що фрукти сушилися за допомогою пальника і іншими способами, після яких сухофрукти вживати шкідливо.
При зберіганні сухофруктів дотримуйтеся кількох важливих правил:
- Фрукти повинні зберігатися в прохолодному і сухому місці, куди не проникають сонячні промені.
- Не можна змішувати різні види сухофруктів, так як у них різні аромати і індекс вологості. Разом можна класти тільки родзинки і курагу.
- Зберігати можна в скляних, керамічних банках, дерев’яних ємностях, пластикових контейнерах з доступом повітря, мішечках — бавовняних або полотняних, банках з вакуумною системою.
- Пам’ятайте про термін придатності. Курагу, чорнослив, фініки і інжир можна зберігати максимум півроку, родзинки — рік.
- Забезпечте продуктам захист від комах.
- Періодично провітрюйте і перевіряйте запаси сухофруктів, перебирайте їх, прибираючи зіпсовані і просушуючи відсирілі.
Хорошим місцем для зберігання таких продуктів буде овочевий відділ в холодильнику.
Скільки вживати, щоб не шкодити, а допомагати?
Незважаючи на очевидну користь, не варто їсти занадто багато сухофруктів, в першу чергу через їх калорійності. Пам’ятайте про користь і шкоду сухофруктів, якщо ви сіли на дієту. При переїданні ви можете набрати зайву вагу. Найкраще, якщо в день ви будете вживати не більше 200 гр. цього продукту.
Ідеальний варіант — перекушування з сухофруктів кілька разів в день.
Необов’язково є сухофрукти окремо, їх можна додавати в різні страви, вони прекрасно поєднуються з сиром, кашами.
Важливо! Суміш з сухофруктів з горіхами і медом допоможе при запорах, гіпертонії, проблеми зі щитовидною залозою, виведе з організму паразитів. Це прекрасна профілактика онкологічних захворювань.
Щоб сухофрукти не були надто жорсткими, залийте їх окропом на п’ять-сім хвилин. Заодно ви продезинфікуєте їх і позбудетеся від комах, які можуть виявитися у фруктах.
Шкода, протипоказання і небажані наслідки
В першу чергу потрібно пам’ятати про калорійність висушених фруктів, а також про високий вмісті цукру. Тому з сухофруктами повинні бути обережні ті, хто сідає на дієту. Що стосується користі і шкоди сухофруктів при діабеті, то діабетикам від них краще відмовитися. Рівень цукру в крові може піднятися занадто сильно.
Те ж саме відноситься до людей із запаленням шлунка і дванадцятипалої кишки. Груба клітковина подразнює слизову оболонку, а коли ви занадто довго пережовувати жорсткі сухофрукти, виділяється багато шлункового соку.
Доведеться утриматися від цих ласощів і в випадках індивідуальної непереносимості та алергії.
При надмірному вживанні можливі такі наслідки:
- Розмноження дріжджових грибків, якому сприяє солодке середовище, як результат — порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, здуття.
- Розмноження бактерій в порожнині рота, так як шматочки сухофруктів легко прилипають до зубів.
- Зневоднення організму через низький вміст вологи в сухофруктах.
Сухофрукти, безсумнівно, дуже корисні, в них міститься безліч речовин , необхідних для нормальної роботи нашого організму. Але, як і в інших випадках, потрібно не перестаратися, не їсти їх занадто багато, інакше наслідки можуть перекрити все корисне вплив.
Важливо враховувати свій стан, особливості організму, якості, якими володіють самі сухофрукти. Велику роль відіграє і спосіб, який використовувався при виготовленні. Завжди вибирайте натуральний продукт, пам’ятайте, що неприродно гарний зовнішній вигляд сухофруктів значить, що перед вами швидше цукерка, ніж натуральне і корисне ласощі.