Склад і болезаспокійливі властивості чаю
Чому чай допомагає від болю? Справа в його хімічному складі. Рід Camellia sinensis (чайний кущ) налічує більше 45 видів рослин. Вони містять три групи біологічно активних речовин.
Алкалоїди
Три основних алкалоїду в чаї — це кофеїн, теобромін і теофілін. Перший компонент має тонізуючу дію, стимулює роботу серця і судин. Кофеїн в максимальних кількостях (4-5%) присутній в китайських чорних сортах. Такий чай допоможе від головного болю, викликаної перевтомою або зниженням артеріального тиску.
Це цікаво! Чорний чай містить більше кофеїну, ніж кава. Однак речовина діє на організм м’якше через те, що пов’язано в одне з’єднання з таніном.
Алкалоїди теобромін і теофілін теж мають болезаспокійливими властивостями. Вони розширюють кровоносні судини.
Флавоноїди
Флавоноїди здатні знімати спазми судин. До найкориснішим з них відносяться катехіни. Найбільше таких речовин є у зеленому чаї і трав’яних зборах. Катехіни покращують дихання тканин, зв’язують і виводять з організму токсини, гальмують розвиток запальних процесів.
Матеріали дубильні речовини (танін, Теотанін)
Чай, знімає біль, містить близько 15-30% дубильних речовин. Останні мають антимікробну і протизапальну дію, нормалізують артеріальний тиск. Дубильними речовинами багаті зелені і білі сорти.
Зазначені компоненти присутні практично у всіх чаях і допомагають організму боротися з болем. Крім того, ви можете вживати гарячі напої на травах, адже багато поширених рослини (зокрема, ромашка, м’ята, звіробій, кипрей, чебрець) теж мають спазмолітичні властивості.
Знімаємо біль за допомогою чаю
Вибір лікувального чаю повинен залежати від причини виникнення та локалізації болю. Перед додаванням в напій нового компонента переконайтеся, що у вас немає до нього протипоказань.
Головний біль
Зазвичай чай відмінно допомагає від головного болю, викликаної стресом і перевтомою. У таких ситуаціях виручить кухлик міцного напою, завареного з чорних листя. Коли вода охолоне до 60 градусів, додайте лимонну часточку і чайну ложку меду для поліпшення смаку.
Важливо! Гарячий чай пити не можна. Він може привести до руйнування зубної емалі, опіків стравоходу і порушення секреції шлункового соку.
флавоноїди з седативними властивостями багаті такі трави:
- ромашка аптечна (лікарським ефектів цього рослини присвячений систематичний огляд іранських вчених Sepide Miraj, Samira Alesaeidi, опублікований в 2016 році у виданні «Electronic Physician»).
- м’ята перцева.
- кипрей.
- глід.
- чебрець.
Крім того, вони нормалізують внутрішньочерепний тиск. Ви можете готувати чаї на основі цих трав, заварюючи 1 стол. ложку сухої сировини в склянці окропу. Час приготування 5-8 хвилин. Вживати напій потрібно маленькими ковтками.
Хворе горло
Біль в горлі часто виникає через скупчення в ньому великої кількості мікробів. Ситуацію погіршує сухий кашель, дратівливий запалені дихальні шляхи. Отже, чай від болю в горлі повинен містити компоненти, що володіють антибактеріальними, протизапальними і спазмолітичними властивостями.
Пропонуємо наступний рецепт:
- Покладіть в каструлю 1 паличку кориці, цедру одного лимона і 1 чайн. ложку натертого кореня імбиру.
- Залийте інгредієнти склянкою води.
- Поставте каструлю на плиту. Довірите воду до кипіння і поваріть компоненти 10 хвилин.
Ви можете вживати такий відвар як самостійний напій або розводити з чорним (зеленим) чаєм в пропорції 1/1. Досить випити 3-4 чашки на добу.
Крім того, вбиває бактерії і зменшує запалення в горлі чай з чебрецю (чебрецю). Потрібно заварити 1 стол. ложку сухих квіток в склянці окропу.
Це цікаво! Лікувальні властивості напою з чебрецем посиляться, якщо ви додасте туди шматочок лимона і трохи меду мануки.
Болі в шлунку і кишечнику
Хороший чай при болях у шлунку повинен загоювати слизові оболонки, уражені ерозивно-виразковими процесами, стимулювати вироблення ферментів і знімати спазми.
Подібними властивостями володіють такі види:
- неміцний зелений .
- китайський улун.
- трав’яний: з шипшиною, кропивою, подорожником, лепехою, чебрецем, квітками липи, ромашкою.
Трав’яний чай може допомогти при болях в кишечнику. Ромашка, чебрець, м’ята перцева і кореневища лепехи усувають підвищене газоутворення, а заодно і кишкові спазми. В листі стевії присутні оксикоричні кислоти, що пригнічують ріст патогенної мікрофлори.
Важливо! Чай при болях в шлунку і кишечнику можна пити натщесерце. Краще — через 1-2 години після прийому їжі.
Колення в серце
На думку доктора Торі Хадсон (США, публікація 2011 року у виданні «Natural Medical Journal»), кращим чаєм при болях в серці є червоний з гибискуса. Напій має приємний кислуватий смак.
Гібіскус як болезаспокійливий засіб має такі переваги:
- практично не має протипоказань, безпечний для сердечників.
- нормалізує кров’яний тиск.
- знижує рівень холестерину.
Торі Хадсон рекомендує випивати одну чашку червоного чаю в день. Тільки вибирайте листової, а не той, що продається в пакетиках. Останній часто буває простроченим.
Важливо! Якщо біль у серці сильна, триває довше 10 хвилин, супроводжується запамороченням, загальною слабкістю і задишкою, викликайте швидку допомогу.
Болі в нирках і печінці
Нирки і печінка — це органи, самолікування яких може закінчитися погано. Біль часто виступає сигналом хронічного захворювання (пієлонефриту, гідронефрозу, сечокам’яної хвороби, гепатиту) або проникнення всередину інфекції. Тому при появі ознак дискомфорту обов’язково зверніться до лікаря.
Чай при болях в нирках дозволений тільки трав’яний.
Він може містити такі компоненти:
- трава вівса.
- листя чорної смородини.
- мучниця.
- плоди шипшини.
- ялівець.
- деревій.
Однак точний склад і дозування визначає лікар. Неправильний підбір компонентів може призвести до збільшення навантаження на нирки і загострення хвороби.
М’ятний чай добре зарекомендував себе при болях в печінці. Цей напій сприяє відтоку жовчі. Для його приготування залийте склянкою окропу 1 стол. ложку сухої сировини і настоюйте 20 хвилин. Процідіть і пийте чай по 250 мл вранці та ввечері.
Біль в суглобах
Чай при болях в суглобах можна приготувати з кульбаб. Ця рослина, яке багато хто вважає марним бур’яном, зменшує запалення навколосуглобових тканин і тонізує організм.
Для приготування напою вам знадобиться 5 висушених квіток. Залийте кульбаби 2 склянками води, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і поваріть 20 хвилин. Коли відвар охолоне, процідіть і пийте.
Важливо! Кульбаби для чаю слід збирати далеко від автомобільних трас, промислових підприємств або ж купити в аптеці.
При болях в суглобах можна пити чай з такими компонентами:
- шипшиною .
- лопухом.
- сабельником болотним.
- чебрецем.
- кореневищем лепехи.
- ромашкою аптечної.
Ці рослини нормалізують водно-сольовий обмін, пригнічують розвиток запальних процесів, зменшують спазми. А ромашка аптечна, як зазначено в огляді іранських вчених 2016 року, допомагає при артрозі колінного суглоба.
Хворобливі місячні
Болі в вигляді спазмів під час місячних можуть турбувати жінок через безліч причин. Починаючи від банального браку фолієвої кислоти, закінчуючи серйозними хворобами (ендометріоз, гіпертиреоз, міома матки). Якщо спазми стали регулярними, обов’язково відвідайте гінеколога.
Чай при болях при місячних — це спосіб поліпшити самопочуття до моменту візиту до лікаря. Спазмолітичними властивостями володіє кипрей, більше відомий в народі як іван-чай.
У нього є ряд переваг в порівнянні з іншими травами:
- знімає відчуття тяжкості внизу живота .
- уповільнює внутрішня кровотеча.
- заспокоює психіку.
- позитивно впливає на гормональний фон.
для приготування болезаспокійливого чаю залийте 30 гр. сухого листя зніту 500 мл окропу. Настоюйте 15 хвилин. Пийте чай 3 рази в день по одній склянці.
Менструальні спазми добре знімають і такі трави, як ромашка, деревій, м’ята перцева, шавлія. Допомагає і звичайний чорний чай з цукром.
Таким чином, будь-які види чаю (чорний, зелений, червоний, трав’яний) допомагають зняти або зменшити біль. Проте ставитися до них потрібно обережно. У великій концентрації біологічно активні компоненти здатні завдати шкоди організму. Не можна зловживати напоєм, ігнорувати протипоказання, використовувати прострочене сировину. Пам’ятайте про те, що чай хоч і допомагає при болю, але не здатний вилікувати хронічні хвороби. Правильне лікування призначить тільки лікар.
Список використаних джерел:
- «Велика книга чаю», вид-во «Ексмо», 2014 рік.
- В.В. Похлебкін «Чай», вид-во «Центрполиграф», 2009 рік.
- Г. Полевічек «Чай: задоволення і цілющість», вид-во «Маркетинг», 1992 рік.
- С.Н. Афоніна, Е.Н. Лебедєва, Н.П. Сітка «Біохімія компонентів чаю і особливості його біологічної дії на організм (огляд)», журнал «Оренбурзький медичний вісник», том V, № 4 (20), 2017 рік.