Поради

Які квіти можна і потрібно їсти, або що таке квіти Суперфуд

Які квіти можна і потрібно їсти, або що таке квіти Суперфуд

Чи знаєте ви, що ніжні квіти здатні приносити не лише естетичну насолоду? Близько 2000 років тому їх широко вживали в їжу римляни і греки, жителі азіатських країн і навіть слов’яни. Але з моменту відкриття водного шляху в Індію на зміну пахучим пелюсток прийшли спеції. Хоча сьогодні багато людей знову цікавляться, які квіти можна їсти, а головне — навіщо. У цій статті ви відкриєте для себе квіткову кулінарію і дізнаєтеся, як принести своєму організму максимум користі від дарів природи.

Чому квіти вживають в їжу

Навіщо взагалі цікавитися, які квіти можна їсти людям, коли доступні овочі, фрукти і приправи? Але давайте детально розглянемо, з чого складається суцвіття.

Пелюстки

Видають приємний аромат за рахунок високого вмісту ефірних масел. Це леткі сполуки, які сприятливо впливають на психіку, мають протизапальні та знезаражувальні властивості. Крім того, в складі пелюсток багато антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння і захищають організм від раку.

Важливо! Пелюстки складаються в основному з води і харчових волокон. Останні покращують перистальтику кишечника, служать їжею для корисної мікрофлори, запобігають запори і дисбактеріоз.

Квітколоже з тичинками (маточки), пилком і нектаром

Квітковий пилок багата ферментами, які допомагають людині перетравлювати важкі продукти. А нектар — це по суті майбутній мед. У ньому багато вітамінів, макро і мікроелементів.

Знання про те, які квіти можна їсти, виявиться вельми корисним для вашого здоров’я. Головне — правильно підібрати сировину для гастрономічних задоволень.

Як вибрати квіти для їжі

Нижче в статті буде вказано, які конкретно квіти можна їсти людям (фото з назвами).

Головні заборони при виборі рослин для кулінарних цілей:

  1. Не купуйте квіти в магазинах для дачників, супермаркетах і квіткових крамницях. Там рослини обробляють хімікатами для продовження терміну зберігання.
  2. Не складайте букети поблизу автомобільних трас, на міських клубах. Ніжні пелюстки добре вбирають вихлопні гази.
  3. Не використовуйте для приготування їжі отруйні та умовно-отруйні квіти.

Особливо небезпечні для людини наперстянка і гортензія (аж до смертельного результату), квітки сімейства «пасльонові» (томату, картоплі, блекоти), молочай, пізньоцвіт, жовтець, люпин і конвалії. Є красива рослина дицентра у вигляді розсипів сердечок. Воно має солодкуватий смак, але токсично для людини. Більш повний перелік отруйних «ворогів» ви можете знайти в брошурі Марини Кутяевой «Їстівні квіти».

Де ж брати ароматну їжу? Влітку вирушайте на поля, луки і в ліс. Або висадіть насіння на дачній ділянці. Якщо такої можливості немає, не біда. Вирощувати красиві делікатеси можна вдома на підвіконні або балконі. Далі ви дізнаєтеся, які кімнатні квіти також можна їсти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Астрологічна кухня - здорове меню в залежності від знака зодіаку

Корисні поради: якщо ви збираєтеся з’їсти нову рослину в перший раз, починайте з дуже малою порції (буквально 1-2 пелюстки). І подивіться на реакцію організму. Не вживайте квіти в їжу, якщо маєте схильність до алергії.

Рейтинг самих смачних і корисних квіток

Нижчеперелічені рослини не тільки урізноманітнюють ваш раціон, але і принесуть користь для здоров’я . Скільки квітів можна їсти в день? Точне дозування ніде не вказана. Але через високу концентрацію активних речовин, бажано вживати квіткові Суперфуд в помірних кількостях. Швидше як доповнення до основних страв.

Роза

Справжня королева в світі квітів. Її пелюстки мають запашний шлейф і солодкуватий смак. Роза містить багато вітаміну С, який зміцнює імунітет, нейтралізує вільні радикали і уповільнює процеси старіння. А також у складі пелюсток присутня велика кількість кальцію. Цей макроелемент служить будівельним елементом для кісток, нігтів і зубів.

Роза

Свіжими листочками прикрашайте десерти (тістечка, торти, морозиво). Порубані пелюстки добре підуть в овочевий салат і підливу до гарячих страв. З троянди можна зварити джем з вишуканим смаком.

Настурция

Чи можна їсти кімнатні квіти? На щастя, так. До найпопулярніших їстівним квіткам з підвіконня відноситься настурція. Вона має протизапальну і зміцнює дією на організм.

Яскраві пелюстки рослини мають сильний квітковий аромат і пряне післясмак з острінкой. Їх можна сирими додавати в салати, використовувати для прикраси тортів, як начинку для пирогів, приправи для супів.

Цікавий факт! Сік з настурції має відхаркувальну ефектом і заспокоює кашель.

Фуксія

До кімнатних квітів, які можна їсти, відноситься і фуксія. Рослина безпечно навіть для дітей. Рожеві пелюстки мають пікантний смак. Фуксію використовують як інгредієнт для салатів, добавки до гарячих м’ясних страв. З неї готують варення і різні маринади.

Кульбаба

Якщо ви шукаєте інформацію про те, які багаторічні квіти можна їсти, не забудьте про кульбаба. Рослина містить багато антиоксидантів і калію, корисного для серцево-судинної системи.

Кульбаба

Кульбаба вживають в їжу для лікування таких хвороб:

  • гепатиту.
  • холециститу.
  • гастриту.
  • хронічного запору і метеоризму.
  • атеросклерозу.
  • анемії .

Сирі листя додають у салати, гарніри. А з жовтих головок роблять вино, желе і варення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікувальне харчування при гастриті: 10 найкорисніших продуктів і 3 головних принципи дієти

Корисна порада: не подобається надмірна гіркоту квітки, яка відчувається в блюдах? Її можна прибрати, якщо занурити листя кульбаби на 30 хвилин в сольовий розчин.

Фенхель

Які насіння квітів можна їсти ? Зверніть увагу на фенхель, у якого їстівні всі частини. І насіння, і квітки рослини мають запашний смак, що нагадує кріп, але солодший. Вони знижують рівень «поганого» холестерину в крові, зменшують запалення, нормалізують обмін речовин, допомагають при здутті живота. Подрібнені квіти фенхеля додають в салати, гострі соуси, підливи.

Лаванда

Майстерні кондитери полюбили лаванду за її фіолетові пелюстки, в яких ідеально поєднуються ніжні квіткові , деревні і пряні нотки. Квітка додають в десерти (особливо часто в морозиво, шоколад), алкогольні напої, гострі страви.

Цікавий факт! Лаванда містить ефірну олію, яке має м’який заспокійливий ефект і допомагає при безсонні.

Календула

Нігтики календули відносяться до квітів, які можна їсти . Вони містять багато каротиноїдів — речовин, які зберігають молодість шкіри і зміцнюють зір. І також в пелюстках календули присутні флавоноїди, які мають бактерицидну властивість.

Календула

Використовуйте квітка для приготування салатів (обов’язково з рослинним маслом, щоб засвоювалися каротиноїди), додайте в супи і омлети. Календула додасть блюдам золотистий колір і легку перчинку.

Бурачник

Зростає на городах як бур’ян. За характерний смак, що нагадує огірки, рослина отримала альтернативна назва — «огіркова трава». Квітки бурачнику містять багато вітамінів А, С, ефірного масла.

Вони добре поєднуються з такими стравами:

  • овочеві салати, особливо вінегрет.
  • холодні супи на зразок окрошки.
  • борщ.
  • солоний сир.

Крім того, бурачник додають в соуси до м’яса і рибі (гірчичного, сметанному, томатного). Можна їсти квітки в зацукровані і сушеному вигляді.

Цікавий факт! Римські легіонери з’їдали квіти бурачнику перед боєм, так як вважали, що цей продукт додасть їм хоробрості.

Бузок

Дрібні лілові квіти травневого рослини стануть чудовою прикрасою для десертів (морозива, тістечок, фруктового йогурту). Вони мають лимонний присмак з гострим відтінком. Знижують температуру тіла при сонячному або тепловому ударі, омолоджують шкіру.

Важливо! Бузок можна вживати рідко і в невеликих кількостях, щоб не нашкодити організму.

Клевер

Це дуже поширені на полях квіти, які можна їсти . Багато дітей люблять ласувати солодким нектаром, який знаходиться всередині суцвіть. В конюшині присутні вітаміни А, С, В1, В2, PP, ефірні масла і глікозиди. Останні нормалізують артеріальний тиск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як заповнити дефіцит йоду в організмі - продукти та напої, які допоможуть

Клевер

Квітки можна з’їсти сирими як самостійний десерт, а листя і стебла додати в овочевий салат або суп. Якщо заварити конюшина в гарячій воді, вийде дуже смачний вітамінний чай.

Увага! Ці квіти на багатьох сайтах вказані як їстівні, але насправді токсичні для людини: орхідеї (безпечні тільки окремі сорти, потрібно розбиратися), лілії, пікульнік.

Які квіти їдять домашні вихованці?

Якщо ви є щасливим володарем мугикаючи, то повинні дізнатися, які квіти можна і не можна їсти котам. Домашні вихованці поїдають кімнатні рослини не тільки з цікавості. Так вони хочуть поліпшити травлення і заповнити нестачу в організмі мінеральних речовин.

Ось які квіти можна їсти кішці без шкоди для здоров’я:

  • троянда.
  • колеус.
  • камелія.
  • бегонія.
  • драцена.
  • жасмин.

Але спеціально давати вихованцеві квітки не потрібно, інакше вона зіткнеться з розладом травлення. А ось незаперечну користь для здоров’я принесуть такі рослини як м’ята, ячмінь, пшениця, овес, чебрець.

Чебрець

Більшість кімнатних квітів небезпечні для котячих. Можуть привести до блювоти, діареї, м’язових болів, судом і навіть летального результату.

Якщо ви живете з кішкою, ніколи не тримайте вдома такі квіти:

  • фікус .
  • молочай.
  • гортензію.
  • лілії.
  • хризантеми.
  • морозник.
  • конвалії.
  • олеандр і інші кутровие.
  • диффенбахію і інші ароїдні.

До речі, перераховані рослини небезпечні також і для собак. Перші симптоми отруєння вихованця — це млявість, розлад шлунку, порушення координації. Якщо ви їх виявили, терміново викликайте ветеринара.

А які квіти можна їсти морським свинкам і іншим гризунам? У список «корисних речей» потрапляють: кульбаба, мати-й-мачуха, лобода, полин, соняшник, конюшина, календула. Категорично не можна давати фіалку, білу акацію, герань, лілії, конвалія, нарцис.

Квіти — це справжні Суперфуд, які насичують ваш організм вітамінами, мінералами, антиоксидантами і флавоноїдами. Їх смак і аромат перетворює звичайні страви в гастрономічні витребеньки. Але надмірно захоплюватися ніжними пелюстками не варто, щоб не отримати харчове отруєння. Перед вживанням нового квітки в їжу обов’язково перевірте в спеціальній літературі, не токсичний він для людини.

Список джерел, використаних при написанні статті:

  1. М. Кутяева «Їстівні квіти», 2016 рік.
  2. Т.А. Жовтнева, Л.Б. Разінова «Їстівні квіти і рідкісні прянощі», ВД МСП, 2006 год.
  3. Дж. Уордвелл «Лікарські рослини. Зцілення самою природою », вид-во« Попурі », 2008 рік.
  4. М. Сергєєва «Природа пригощає. 212 видів їстівних дикорослих трав, плодів, грибів », вид-во« ТЕРРА-Книжковий клуб », 2001 рік.
  5. https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers.

Схожі статті

20 найкращих продуктів для очищення організму від токсинів

elena elena

Особливості індійської кухні

elena elena

Перепелині яйця користь і шкода як приймати

elena elena

10 кращих книг по готуванні м’яса — смачно, корисно, красиво!

elena elena

Рецепти веганскої випічки для будь-якого свята — секрети кондитера-вегана

elena elena

Наукові відомості про популярних дієтах — поради

elena elena

Як заповнити дефіцит цинку в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Українська кухня

elena elena

Італійська кухня

elena elena

Залишити коментар