Поради

Небезпека і користь цитрусових при вагітності

Соковиті, духмяні плоди цитрусових дерев відомі у всіх куточках земної кулі. Завдяки великій кількості вітамінів і мінеральних речовин вони підвищують імунітет, стабілізують роботу серця, судин і органів травлення, вважаються профілактичним засобом від застуди. У той же час багато цитрусові є алергенами, а що міститься в них кислота може спровокувати загострення шлунково-кишкових захворювань.

Небезпека і користь цитрусових при вагітності хвилює і майбутніх батьків, і їх родичів, адже від харчування залежить не тільки здоров’я матері, але і повноцінний розвиток малюка.

Користь цитрусових при вагітності

Є цитрусові під час вагітності можна і потрібно. У цей період для жінки дуже важливо забезпечити організм всіма необхідними вітамінами і мінеральними речовинами, багато з яких у великій кількості містяться в плодах цитрусових.
Апельсин Лимон Мандарин Грейпфрут Помело Білки, гр. 0,9 0,9 0,8 0,9 0,8 Жири, гр. 0,2 0,1 0,3 0,2 0,1 Вуглеводи, гр. 10 , 3 4,9 12 8,7 9,6 Клітковина, гр. 1,4 1,3 1,5 1,4 0,8 Вітамін С, мг 60 40 38 45 53 Фолієва кислота, мкг 5 9 16 3 2 Калій, мг 197 163 170 197 216 Залізо, мкг 300 600 150 500 100 Цинк, мкг 200 125 110 200 100 Денна норма 1-2 шт. не більше 3 часточок 1-2 шт. 1 шт. 1/4 шт.
Крім того, в цитрусових містяться вітаміни А, Е, В, а також кальцій, фосфор, мідь, йод, магній. Вітамін С виводить з організму токсини, знижує ризик відшарування плаценти, запобігає розвитку анемії. Залізо необхідно для постачання тканин киснем. Брак цього елемента призводить до кисневого голодування плоду. Через це зростає загроза викидня або передчасних пологів.

Від фолієвої кислоти залежить нормальне формування і розвиток нервової системи, клітковина впливає на роботу кишечника, а з магнієм пов’язана еластичність м’язових тканин, вуглеводний обмін і повноцінне засвоєння білків.

Важливо: при вагітності смакові пристрасті жінки різко змінюються. Через токсикозу деякі продукти доводиться виключити з ужитку, але цитрусові фрукти організм практично завжди сприймає однаково нормально і з їх допомогою можна заповнити нестачу вітамінів, одержуваних раніше з інших продуктів.

Коментар експерта:
«Хочу прокоментувати тему: чи можна цитрусові під час вагітності. Це питання цікавить багатьох майбутніх мам. Багато матусі цитрусовими плодами борються з токсикозом. Не варто забувати про те, що надлишок цитрусових може привести до печії і алергічних реакцій, а також алергія на цитрусові фрукти може передатися маляті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  15 веселих і креативних фотографій ДО і ПІСЛЯ вагітності

Найбільш улюблені цитрусові під час вагітності: лимон, грейпфрут, апельсин і мандарин. З лимона я раджу починати день, випиваючи натщесерце чашку теплої води, а потім стакан води з соком четвертинки плода. Тепла вода запустить організм і прочистить ваш шлунок після сну.

Грейпфрут, апельсин багатий вітамінами і мікроелементами. Сприятливо впливають на розвиток скелета і зубів у плода. Нагадаю про те, що грейпфрут протипоказаний при гепатитах і циститах.

В апельсинах нам дуже важлива фолієва кислота, яка сприяє нормальному перебігу вагітності. Мандарин найбільш алергенний і менш корисний з усіх цитрусових фруктів.

Також слід пам’ятати про те, що кислий сік цитрусових містить лимонну кислоту і погано впливає на зубну емаль, тому після них необхідно полоскати ротову порожнину склянкою чистої води.

Так скільки ж можна їсти усіма улюблені цитрусові під час вагітності?

  • апельсин — від п’яти до 15 апельсин в тиждень.
  • Грейпфрути — півтора плода в день.
  • Мандарини — не більше двох мандарин в день.

Цитрусові під час вагітності можуть принести як користь, так і шкоду, а якщо у вас є сумніви важливо прислухатися до рекомендацій кваліфікованого дієтолога і акушера-гінеколога. Будьте здорові!"
Дієтолог-нутриціолог Аліна Чеканова, Придністров’я Тирасполь

Чому хочеться кислого і що робити?

Багато майбутніх мам відчувають непереборне бажання з’їсти що-небудь кисле. Часто такими продуктами стають лимони, мандарини, апельсини або грейпфрути.

На думку вчених, жінкам при вагітності хочеться цитрусових фруктів через що відбуваються в організмі гормональних змін:

  1. При токсикозі знижується вироблення шлункового соку і ферментів, що впливають на процес травлення. Це призводить до втрати апетиту, нападів нудоти і блювоти. Цитрусові підвищують кислотність шлункового соку, завдяки чому їжа швидше перетравлюється і нормалізується обмін речовин.
  2. У період вагітності кількість вітамінів і мінеральних речовин, яка споживається організмом, збільшується. Потреба в цитрусових фруктах при вагітності, це сигнал про брак тих чи інших компонентів. Найчастіше, з їх допомогою, організм намагається нормалізувати вміст вітаміну С і фолієвої кислоти.
  3. Кислота, що міститься в цитрусових, необхідна для засвоєння кальцію, який дуже потрібен жіночому організму в період вагітності. Особливо на ранніх термінах, коли формується кісткова тканина малюка.
  4. Бажання з’їсти що-небудь кисле може вказувати на низький рівень гемоглобіну і брак заліза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гіркі продукти, що пригнічують апетит, або як їсти менше

Найчастіше потреба в кислих продуктах спостерігається в першому триместрі.

Увага! Незважаючи на те, що це явище абсолютно нормально, про всі зміни харчових переваг потрібно повідомляти лікаря, який допоможе підібрати необхідний вітамінний комплекс і не допустити розвитку авітамінозу.

Лимон в боротьбі з печією і нудотою при вагітності

Печія, блювота і нудота при вагітності — явище досить поширене. Основною причиною такої реакції організму стають збільшені навантаження на печінку і, як наслідок, порушення її функцій. При частих нападах нудоти вагітним призначають прийом жовчогінних засобів, а регулярна блювота може стати приводом для госпіталізації.

Порада: позбутися від нудоти можна втираючи в шкіру ефірні масла з ароматом лимона. Крім того, запах цього фрукта полегшує головний біль, допомагає підбадьоритися і відновити сили.

Якщо у майбутньої мами немає ніяких протипоказань, а напади токсикозу не несуть безпосередньої загрози її здоров’ю та здоров’ю дитини, впоратися з печією і нудотою можна без застосування медикаментозних препаратів. Одним з природних засобів в боротьбі з проявами токсикозу є лимон .

В процесі травлення лимонна кислота розпадається на лужні компоненти, завдяки яким знижується кислотність шлунка, що допомагає позбутися від печії.

Зміни в організмі призводять до підвищення концентрації сечової кислоти і продуктів білкового розпаду, що негативно впливає на роботу нирок, печінки, провокує появу блювоти і нудоти. Лимон, в цьому випадку, відіграє роль антисептичний жовчогінний препарату . Він нейтралізує дію шкідливих речовин і виводить їх з організму.

Щоб позбутися від нудоти за допомогою лимона і при цьому не нашкодити здоров’ю, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. захистити слизову шлунка від надмірного впливу кислоти, можна розвівши сік лимона з водою.
  2. Зняти напад нудоти допоможе часточка лимона, яку потрібно просто потримати в роті.
  3. Корисні речовини, що містяться в лимоні, частково руйнуються під впливом високих температур, тому краще його додавати у вже остиглий чай або воду.

Лимонний сік також впливає на процеси травлення, зміцнює судини і знижує ймовірність появи набряків. Але, незважаючи на всі корисні властивості цитрусових, при вагітності не варто зловживати цими фруктами. Кількість лимона, з’їдається за день, не повинно перевищувати трьох часточок .

Вплив цитрусових на розвиток плода

Замислюючись про те, чи можна їсти цитрусові при вагітності на ранніх термінах, не можна забувати, що містяться в них корисні речовини необхідні не тільки для здоров’я жінки, але і для повноцінного формування плоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна під час вагітності лікувати зуби: на якому терміні можливе лікування, чи припустима анестезія?

Вітаміни та мінеральні речовини цитрусових роблять позитивний вплив на розвиток плода.

Вони необхідні для формування нервової системи, вироблення імунітету, достатнього постачання клітин киснем:

  • Мандарини — допомагають зняти набряклість і знизити кількість навколоплідних вод.
  • Грейпфрут — виводить токсини і позитивно впливає на клітини печінки.
  • Апельсин — стимулює травлення, підвищує імунітет, поліпшує пам’ять і зір .
  • Лимон — нормалізує роботу серцевого м’яза, стабілізує артеріальний тиск.

Важливо: регулярно е дозоване вживання цитрусових у першому триместрі вагітності знижує ризик розвитку серцевих захворювань і патологій у малюка в майбутньому.

Їсти цитрусові при вагітності в другому триместрі слід дуже акуратно. Від деяких з них краще відмовитися або обмежити їх вживання до мінімуму. У цей період виробляються антитіла у дитини, а надмірна кількість цитрусових може спровокувати подальший розвиток алергії на ці плоди.

Кому не можна цитрусові і чому?


Щоб розібратися, чи можна їсти цитрусові у час вагітності, необхідно враховувати не тільки їх корисні властивості, але і протипоказання до застосування.

Їсти цитрусові не можна при наявності наступних чинників:

  1. Підвищена кислотність.
  2. Алергія на цитрусові.
  3. Цукровий діабет.
  4. захворювання шлунково-кишкового тракту.
  5. Гастрит.
  6. Пієлонефрит.
  7. Панкреатит.
  8. Гіпертонія.

Важливо! У лимонних кісточках містяться токсичні речовини, що володіють сильним алергічним впливом на організм. Тому вживати їх в їжу не можна.

Велика кількість фруктів не тільки може спровокувати розвиток алергічної реакції, а й стати причиною гіпервітамінозу — серйозного захворювання, позбутися від якого досить важко.

Вирішуючи, можна чи можна вживати цитрусові при вагітності, не варто забувати про те, що ці фрукти корисні лише в помірних кількостях .

в іншому випадку вони можуть привести до розвитку серйозних патологій у дитини і викликати загострення вже існуючих хронічних захворювань у матері. Слідуючи рекомендаціям лікаря і прислухаючись до свого організму можна отримувати задоволення від улюблених фруктів протягом всієї вагітності і не боятися за здоров’я малюка.

Схожі статті

Популярні і дійсно працюють методики для схуднення

elena elena

Жива вода з точки зору науки — міф чи реальність?

elena elena

Нудота у вагітних — усуваємо за допомогою продуктів

elena elena

Зниження ваги після 50 років — особливості схуднення

elena elena

Рейтинг найефективніших дієт для схуднення

elena elena

Як корисні властивості калини допомогли мені в лікуванні хвороби

elena elena

Особливості індійської кухні

elena elena

Рейтинг найефективніших дієт на 2019 рік

elena elena

Як очистити організм від шлаків і токсинів — види і етапи очищення

elena elena

Залишити коментар