Поради

З якими хворобами допомагають впоратися традиційні каші?

Традиційні страви в багатьох країнах готують зі злакових культур. В Англії, наприклад, популярна вівсянка, в Японії — рис. Вони поєднують енергетичну цінність і вітамінно-мінеральний комплекс. Їх рекомендують у багатьох дієтах, вони показані в лікувальному харчуванні при різних захворюваннях.

Я вирішила докладніше дізнатися, чим корисні каші для організму, їх склад, властивості, як вони допомагають впоратися з хворобами, чи всім вони підходять, і як правильно готувати крупи.

Кращі крупи

Вчені з університету Гарварда виявили, що люди, регулярно включають в раціон варені крупи, менше страждають серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, ожирінням , виглядають молодшими. Але не все підряд злаки здатні впоратися з недугами.

Найкорисніші каші — гречана, вівсяна, перлова, рисова, пшенична. Кожна має свої особливості, але всі вони покращують травлення, нормалізують обмін речовин, зміцнюють серце, надають противірусну дію, виводять токсини.

Дієтологи радять не відмовлятися від страв з круп вранці, так як в них присутні складні вуглеводи .

Гречана

Гречана — найкорисніша каша, на думку фахівців. Завезена вона була з Візантії, виявляється, ще грецькі ченці вирощували цей злак. Батьківщиною її вважається Індія, там гречку називають «чорний рис». Відрізняється не тільки великою поживністю, а й відмінно відновлює сили. Рекомендована людям, які займаються важкою фізичною або розумовою працею.

При довгому зберіганні продукт не псується, не пліснявіє. Склад гречки унікальний, вона ефективна при різних дієтах.

Продукт містить в 100 гр.:

  • білків — 12,5 гр ..
  • жирів — 3,4 гр ..
  • вуглеводів — 62,2 гр ..
  • харчових волокон — 11,2 гр ..
  • крохмалю — 63,6 гр ..
  • води — 14,1 гр ..
  • золи — 1.6 гр ..
  • мікроелементи: залізо, цинк, йод, марганець , мідь, хром, кремній, кобальт, молібден.
  • макроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор.

Гречка багата вітамінами: РР — 4,3 мг, Е — 6,7 мг, А — 0,006 мг, В1 — 0,43 мг, В2 — 0,2 мг, В6 — 0,4 мг, В9 — 32 мкг. У ній немає глютену, але є незамінні амінокислоти: триптофан, метіонін, треонін, лізин, аргінін.

Важливо! Рис відмінно адаптується до нових умов, швидко зростає, не вимагає багато добрив. Генетично модифікованої гречки поки немає, тому продукт безпечний.

Калорійність крупи 308 ккал на 100 гр., Всі компоненти повністю засвоюються організмом. Продукт, приготований на воді, має — 103 ккал.

Корисні властивості гречки

Медики радять регулярно включати гречку в харчування.

При постійному вживанні вона:

  • підвищує рівень гемоглобіну.
  • зміцнює судини, попереджає тромбози.
  • знижує артеріальний тиск.
  • покращує розумову активність .
  • очищає печінку від канцерогенів.
  • знижує ризик раку, завдяки антиоксидантам.
  • прискорює загоєння слизової шлунка.
  • має сечогінний ефект.
  • налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • зміцнює кісткові тканини.
  • підтримує нервову систему, нормалізує сон.
  • стимулює перистальтику кишечника і позбавляє від закрепів .

Вуглеводи в складі злаку не впливають на рівень цукру крові, легко засвоюються. Для підтримки здоров’я потрібно запарювати її з вечора і снідати вранці, а для осіб, які страждають зайвою вагою готувати без масла і цукру. Дієтологи радять їсти варену крупу 2-3 рази в тиждень. Можна поєднувати її з м’ясом, фруктами, молочними продуктами. Дізнавшись складу гречки, я зрозуміла, яка каша найкорисніша.

Увага! Постійна присутність гречки в раціоні покращує стан шкіри, волосся, нігтів. Вона служить відмінним замінником м’яса, і засвоюється набагато швидше тваринних білків.

Рис гіпоалергенний, без глютену, який часто стає причиною алергічних реакцій. Непереносимість продукту проявляється лущенням шкіри. Застосовують крупу в народній медицині і косметології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна і корисно їсти при набряках?

Вівсяна

Корисні властивості каші вівсянки обумовлені її складом. Це — білки, вуглеводи, амінокислоти, поліненасичені, мононенасичені жири. Холестерину в ній немає. Багата крупа мінералами і вітамінами: токоферолом, аскорбіновою кислотою, ретинолом, тіамін, рибофлавін, піридоксин, пантотенової кислотою. У вівсянці їх трохи менше, ніж в гречці.

Цікаво! Вперше вівсянка згадується ще в Стародавньому Римі, тоді овес давали тільки тваринам. З XIII століття стали готувати юшку, в XVI навчилися робити кашу. Потім в XIX столітті спробували додати молоко.

В 100 гр. крупи 230 ккал, фахівці заспокоюють: набору ваги це не сприяє, складний тип вуглеводів всмоктується повільно, дарує бадьорість, енергію і не дає накопичувати зайві кілограми.

Вівсянка має свої переваги завдяки її компонентів:

  1. Антиоксиданти борються з онкозахворюваннями, сприяють кровотоку, активізують мозкові здібності, покращують пам’ять.
  2. Залізо регулює рівень еритроцитів, що не дає розвинутися анемії.
  3. Кальцій, фосфор, цинк зміцнюють кістки, покращують стан нігтів, волосся, шкіри.
  4. Калій очищає судини і покращує роботу серцевого м’яза.
  5. Бета-глюкан знижує «шкідливий» холестерин, позбавляє від токсинів, шлаків.

Корисною кашею на воді вважається цільно зернова вівсянка, вона піддається меншій обробці і чистить кишечник. Літнім і схильним до запорів людям радять вживати на сніданок вівсянку замість проносний засіб.

Важливо! Протягом 10 років вчені спостерігали за групою людей, постійно харчуються вівсянкою. Було відмічено, що у них немає проблем з коронарними судинами, а значить, вони можуть не хвилюватися за підвищений артеріальний тиск. До того ж вони менш схильні до раку кишечника.

Діабетики можуть готувати з злаку випічку, десерти. Але не слід купувати пластівці швидкого приготування, в них присутні різні добавки і консерванти.

Перлова

Перловка готується із зерен ячменю, вона не така популярна, як інші. Чи корисна каша з перловки? Ця культура багата клітковиною, очищає шлунково-кишкового тракту від шкідливих речовин, допомагає від закрепів. Вона також має безліч вітамінів, мікроелементів в своєму складі. Особливість перлової крупи в змісті антибактеріального компонента — гордеціна.

Крупа має пом’якшувальну, обволікаючу, спазмолітичну, жарознижувальну, противірусну і сечогінну дію. Відвар з перловки призначають після оперативних втручань на шлунку.

Калорійність її 324 ккал на 100 гр., А вареної всього 109 ккал. За статистикою, на перлової дієті можна скинути 5 кг за тиждень. Однак крупа містить глютен і не підходить особам з його непереносимістю. Перловку важливо правильно готувати: спочатку замочити на ніч, потім злити воду, налити чистої і варити не менше 30 хвилин.

Рисова

Рис популярний в східних країнах, у нього різні види і ступінь обробки. Коричневий і нешліфований допомагає швидше досягти бажаного результату, а готувати його радять на пару, не варити.

Зерна рису містять: білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, клітковину, вітаміни В1, В6, В4, Н, РР, мікро- і макроелементи, незамінні амінокислоти, холін. Калорійність 330 ккал на 100 гр. сирого рису, в приготованому на воді — 99 ккал, на нежирному молоці — 110 ккал.

Рис допомагає впоратися з різними недугами:

  1. Допомагає при вірусних і простудних інфекціях.
  2. перешкоджає мутації клітин завдяки антиоксидантам.
  3. Попереджає старіння клітин і остеопороз.
  4. Зміцнює судини, серце, перешкоджає атеросклерозу, ішемії.
  5. Заспокоює нервову систему, регулює сон.
  6. Знижує рівень кислотності шлунка.
  7. Очищає організм від шлаків і токсинів.
  8. Забезпечує енергією і дає відчуття ситості.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  20 листівок, з якими веселіше коротати будні дні

Кращим вважається бурий рис, але на молоці зазвичай готують сорти білого: арборіо, жасмин, краснодарський. На воді він не завдасть шкоди фігурі, а без цукру і масла сприяє зниженню ваги, так як володіє очищує ефектом.

Цікавий факт! На Сході молодят обсипають зернами рису, так як рис вважається символом багатства і достатку.

Рисові відвари застосовують в народній медицині при діареї, інтоксикації, болях у шлунку, панкреатиті.

Пшенична

Крупу отримують з перемелених зерен твердих сортів пшениці. Вона багата вітамінами, мінералами, амінокислотами. Дієтологи вважають її корисною кашею на сніданок, блюдо засвоюється швидко і легко. Цей продукт з низьким вмістом глікемічного індексу, поза сумнівами рівня цукру крові, пригнічує відчуття голоду.

Надає енергії, сили, прискорює згортання крові. Рекомендують варений рис людям, що перенесли важкі захворювання, лікування антибіотиками, вона швидко відновлює організм, підвищує імунітет, виводить залишки ліків.

Але при метеоризмі, в післяопераційному періоді, а також при гастриті зі зниженою кислотністю і порушеннях травлення крупу забороняють.

Важливо! Пшенична крупа містить глютен! Людям з його непереносимістю доведеться відмовитися від пшеничного злаку.

Пшоно

Пшоно — очищене зерно проса. Блюдо здавна готували на Русі, це джерело складних вуглеводів, що містить вітаміни, мікро- і макроелементи. Вона містить біотин — вітамін В7, який необхідний діабетикам. Продукт відноситься до корисних каш.

Приготований на воді, він перешкоджає жирових відкладень, входить в меню дієтичних страв, очищає організм від шлаків, токсичних з’єднань, іонів важких металів. Її радять при патологіях печінки, підшлункової залози, нервової і серцево-судинної системи. Калорійність вареної крупи на воді — 100 ккал на 100 гр.

Шорткоди
Цікаво! За старих часів наречена повинна була приготувати для сватів пшенку, якщо блюдо виходило розсипчастим і смачним — у дівчини було більше шансів на заміжжя.

Пшонка — корисна каша на молоці для нормалізації кров’яного тиску і збереження здоров’я волосся і нігтів. Протипоказання при захворюваннях щитовидної залози. А при виразці шлунка не рекомендують її часте вживання.

Кукурудзяна

Ця культура раніше була головною в харчуванні індіанських племен, зараз вона затребувана в національній кухні Латинській Америці. Кукурудзяна крупа містить майже всі вітаміни групи В і деякі мінерали. Унікальність її в здатності зберігати всі поживні елементи після теплової обробки. Рис містить каротиноїди, вони знижують ймовірність раку легенів.

В звареної на воді крупі — всього 86 ккал на 100 гр. Її не радять часто їсти при зниженій масі тіла, вона не дуже калорійна і не сприяє набору ваги. Протипоказаннями до вживання є погана згортання крові, запори і виразка шлунка.

Манна

Манка, улюблена багатьма, на жаль, не найкраща каша, а відверто кажучи — сама марна. Підійде тільки тим, кому потрібно набрати вагу. Вітамінів і мінералів в ній набагато менше, ніж в інших крупах. Лікарі рекомендують її після важких хвороб, операцій, і при хронічній недостатності нирок. При готуванні на молоці її білок добре засвоюється, але підвищується калорійність.

Складається продукт з швидких вуглеводів і цукру, тому протипоказаний діабетикам, особам з ожирінням. До того ж вона насичена глютеном, який може викликати целіакію. Це захворювання раніше було не дуже поширене, але зараз кількість страждаючих непереносимістю клейковини зросла.

Коментує експерт Марина Купфер, ВК: Марина Купфер. Дієтолог, натуропат, фітотерапевт, фахівець з реабілітації, м Магнітогорськ:
«Чим корисні каші? Всупереч багатьом думкам, не всі ваші однаково корисні. Давайте розбиратися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ріжуться зуби: як можна допомогти дитині і якими ліками знеболити ясна при прорізуванні?

Для початку потрібна градація складу круп для повного розуміння їх доцільності для того чи іншого застосування.

Є градація за кольором: білі, кольорові і сірі крупи. До білих відносяться рис і манка. Які застосовувати доцільно для збільшення вуглеводної складової в меню, а саме для збільшення маси тіла.

До кольоровим круп відносяться пшёнка, киноа, льон і кукурудзяна.

З цього списку застосування пшенки доцільно для введення в раціон антиоксидантів, тобто для омолоджуючих програм харчування. Кукурудзяну — для збільшення маси тіла. А лляну і кіноа — для оздоровлення шлунково-кишкового тракту.

До сірим круп відносять гречку, ячку, вівсянку, жито і перловку.

Найбільш корисними з цієї градації є сірі каші і пшёнка . У їх складі є всі найнеобхідніші рідкоземельні мінерали, яких часто не вистачає організму, таких як, магній, калій, кальцій, фосфор, сірка, селен, цинк і кремній. А також вітаміни групи В, в яких найчастіше потребує організм.

З мінеральних речовин складаються кістки, нерви, каркас нервів і органів.

Якщо їсти каші для відновлення організму, то їх можна їсти кожен день. А якщо їсти під час програми зниження ваги, то не більше ніж один раз в тиждень.

Калорійність круп досить висока за рахунок вмісту вуглеводів. Тому ними зловживати худнуть не рекомендується ».

Корисні каші для дітей

Корисними кашами для дітей старше року вважаються гречана і вівсяна. Школярам рекомендують злаки, приготовані на воді, а не заправлені молоком. Так вони прискорюють обмінні процеси, поліпшують перетравлення, насичують вітамінами і мінералами. Зазвичай протипоказаннями до вживання каш є запори, ожиріння і коліки.

Манку радять виключно тим дітям, хто повільно набирає вагу. Решті ж вона протипоказана через свою високу калорійність. Пшонка також живильна, але важко перетравлюється шлунком дитини.

Пшенична і перлова позитивно впливає на організм дитини, але їх радять вводити раціон з двох років. Рисову кашу також можна включати в меню дитини, але за умови, що він не страждає частими запорами.

Каші для вагітних і годуючих

Які каші корисні для майбутніх мам? Це — гречка, рис, вівсянка, пшоно, перловка, кукурудзяна. Додавати до продуктів можна фрукти, сухофрукти, мед, овочі, гарбуз. У крупах містяться вітаміни і мінеральні речовини. Для вагітних гречка корисна вмістом фолієвої кислоти, яка формує нервову систему плода. При цьому крупа не дозволяє набрати зайву вагу.

Крупи покращують стан волосся, шкіри, зубів — це дуже важливо при вагітності. Але на пізніх термінах вагітності не радять вживати пшенку і рис, через можливі запорів.

В період грудного вигодовування фахівці радять жінкам готувати крупи на воді, і стежити за реакцією дитини на алергію. Найкориснішою для годуючих мам вважається вівсянка. Пшоняну небажано їсти при проблемах зі стільцем у мами або дитини. Рисова також може стати причиною запорів. Зате можна кукурудзяну кашу, але не більше 2 разів на тиждень.

Отримавши вичерпну інформацію, чим корисна каша для людини, я вирішила обов’язково включати в раціон варені злаки за своїм смаком, наприклад гречку, вівсянку, пшенку і рис . Високий вміст вітамінів і мікроелементів в них допомагає в профілактиці і лікуванні багатьох захворювань. Урізноманітнити страви з круп можна, додаючи в них мед, молоко, улюблені фрукти, м’ясо, соуси. Головне — включити фантазію, тоді у вас все вийде!

Схожі статті

У яких продуктах багато вітаміну Е?

elena elena

Дробове харчування для здоров’я і схуднення

elena elena

Чим корисна халва для організму дорослих і дітей?

elena elena

Які квіти можна і потрібно їсти, або що таке квіти Суперфуд

elena elena

Як заповнити дефіцит кальцію в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Харчування вегетаріанців — збалансовані приклади меню на всі випадки життя

elena elena

Довголіття і харчування, або 5 способів продовжити своє життя за допомогою раціону

elena elena

Макробиотика — харчуємося по-особливому і правильно

elena elena

Синупрет – лікарський препарат від синуситу

admin

Залишити коментар