У народній медицині соки овочів і фруктів використовувалися завжди, а останнім часом свіжовичавлений сік придбав особливий статус і став особливо популярним у всіх, хто, так або інакше, піклується про своє здоров’я. Але разом зі сплеском популярності виникли і думки про те, що цей продукт насправді не так корисний і навіть може бути шкідливим. Дати однозначну відповідь в цьому питанні не так просто тому що кожен продукт може виявитися шкідливим, якщо вживати його занадто багато — наприклад, з’ївши повну банку меду, людина не отримає з неї велику кількість вітамінів, а алергію запрацює обов’язково. Це відноситься і до свіжовичавленого соку, який має протипоказання і підходить не всім.
Корисні і шкідливі властивості свіжих соків
Перш за все, користь свіжих соків як таких полягає в тому, що в них не встигли зруйнуватися вітаміни та інші корисні речовини, і через відсутність клітковини вони максимально швидко засвояться організмом. Соки дають людині відчуття бадьорості і припливу енергії, зміцнюють імунітет, покращують апетит і стимулюють виведення з організму шлаків і токсинів. Але не можна не сказати і про шкоду свіжовичавленого соку — за рахунок високої концентрації не тільки вітамінів, а й фруктози, він може моментально порушити рівень цукру в крові, а за рахунок кислотності пошкодити слизову в шлунку.
Фруктові соки:
Найменування соку Користь Шкода Свіжовичавлений яблучний сік Нормалізує ШКТ, дозволяє швидко відновитися після різних навантажень, показаний при недокрів’ї, гастриті з низькою кислотністю і проблеми з печінкою і нирками. Може привести до загострення виразки, панкреатиту і гастриту з підвищеною кислотністю. Свіжовичавлений апельсиновий сік Зміцнює судини, корисний при високому тиску і атеросклерозі, стимулює імунітет, підвищує тонус. Може підняти рівень глюкози крові, заборонений при гастриті, панкреатиті і виразці, а також алергікам. Свіжовичавлений гранатовий сік Піднімає гемоглобін, покращує апетит, надає протинабрякову, анти запальне і жовчогінну дію. Підвищена кількість кислот може руйнівно впливати на зубну емаль і слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. Свіжовичавлений ананасовий сік Корисний підшлунковій залозі, печінці, кишечнику і нирок. Виводить зайву рідину з організму, покращує пам’ять. Може викликати напад виразкової хвороби. Свіжовичавлений грушевий сік Має сечогінний ефект, нормалізує травлення, посилює перистальтику шлунково-кишкового тракту. Заборонено при сечокам’яній хворобі.
Менш популярними, але також корисними для організму можна назвати свіжовичавлений абрикосовий (допомагає зміцнювати серцевий мускулатуру і виводити зайву воду з організму, але заборонений при діабеті) і сливовий соки (дуже багатий калієм і покращує роботу шлунково-кишкового тракту). Йдеться саме про свіжих соках, а не магазинних нектарах цих фруктів.
Овочеві соки:
Найменування Користь Шкода Свіжовичавлений морквяний сік допомагає правильному розвитку дітей, зміцнює імунітет і зір, допомагає в боротьбі з шкірними хворобами. Високий вміст бета-каротину погано відбивається на печінці. Заборонено при ентеритах і виразках. Свіжовичавлений буряковий сік Позитивно впливає на склад крові, звільняє організм від токсинів. Включає в себе шкідливі речовини і тому вимагає відстоювання у відкритому посуді. Заборонено при ниркових проблемах. Свіжовичавлений гарбузовий сік Допомагає желчеотделению, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, полегшує безсоння. Може бути алергеном. Свіжовичавлений селеровий сік Добре очищає організм, знижує рівень холестерину і підвищує — гемоглобіну. Зміцнює нервову систему. Може нашкодити людям похилого віку, і заборонений в 3 триместрі вагітності. Свіжовичавлений капустяний сік Містить особливий вітамін U, що володіє противиразкових дією і здатністю не давати вуглеводів переходити в жири. Корисний слизової рота. Здатний викликати рецидив при гастритах і вже наявних виразках.
Ще можна згадати томатний сік, а саме сік зі свіжих помідорів, який дуже відрізняється за зовнішнім виглядом і смаком від звичного напою на основі концентрату. Сік з помідорів дуже корисний при захворюваннях серця і судин, стимулює шлунково-кишкового тракту, але не підходить до вживання при виразках, гастритах і панкреатиті. І підсолювати його не можна.
Особливості приготування і вживання свіжих соків
Звісно ж, що корисні свіжовичавлені соки виходять з якісних овочів і фруктів — в ідеалі вони повинні бути зі свого городу або саду або, в крайньому випадку, придбаними в перевірених місцях. Але з покупних продуктів все ж краще зчищати шкірку, на якій залишається багато речовин, що консервують.
Рада! Посилити ефект соку можна, змішавши кілька плодів овочів і фруктів.
Готують соки за допомогою соковижималки або ручним способом, натираючи овоч чи фрукт на тертці і потім вичавлюючи з цієї маси рідина через марлю. Однак другий метод практично вийшов з ужитку, так що для приготування соків досить хорошою соковижималки.
Щоб отримати максимум користі, треба знати, як правильно пити свіжовичавлений сік:
- Випивати порцію відразу ж після її виготовлення — протягом перших хвилин.
- Не вживати більше кількох склянок на день.
- При вживанні декількох склянок — додавати в раціон клітковину.
- пити соки з скляного посуду.
- Чи не пити фреші одночасно з прийомом їжі.
На питання, скільки свіжовичавленого соку можна пити в день, можна відповісти так — не більше 1 літра за умови надходження в організм достатньої кількості чистої води.
Рада! Кращий час для пиття свіжих соків — до обіду, але при цьому не натщесерце.
Після обіду і ввечері фреші пити не варто, тому що в них занадто багато фруктози і це призведе до того, що в організм вчинити багато швидких вуглеводів, а переварити їх він вже не встигне і результатом стане стійкий набір ваги. Плюс свіжовіджаті соки діють на організм зразок енергетиків, тому можуть привести і до безсоння.
Коментар експерта:
«Звичайно, натуральний свіжовичавлений сік смачніше і корисніше соку з пакета. Але не все так просто і однозначно. Не варто ставитися до натурального соку, як до просто напою. Це, перш за все, лікувально-профілактичний засіб, тому щоб такий сік приніс користь вашому організму, а не нашкодив, потрібно знати деякі секрети:
- У свіжовичавленому морквяному соку дуже багато бета-каротину, а це велике навантаження для печінки. Тому пити його можна не більше 2 разів на тиждень.
- Гранатовий натуральний сік обов’язково перед вживанням слід розбавляти водою, оскільки він занадто агресивний для кишечника і зубної емалі.
- Свіжовичавлені цитрусові соки несумісні зі багатьма лікарськими препаратами. З ними потрібно бути особливо обережними.
- Дітям натуральний свіжовіджатий сік взагалі давати не рекомендую. Така концентрація вітамінів в одній склянці занадто важко перетравлюється дитячим організмом. Якщо ж у дитини є проблеми з органами шлунково-кишкового тракту, то такий сік йому взагалі протипоказаний. До речі, в період застуди свіжовіджаті соки дітям давати не варто, оскільки вони стимулюють виділення слизу, ніж посилюють кашель і нежить.
- Будь-натуральний сік ні в якому разі не пийте на порожній шлунок! Особливо кислий. Дієтологи радять вживати натуральний сік в першій половині дня, за півгодини до їди, розбавляючи його 1: 1 з водою. Але ні в якому разі ні після обіду. Поясню: речовини, що містяться в соку, вступають у взаємодію з їжею і викликають печію, бродіння в кишечнику і інші неприємні відчуття.
Свіжовичавлені соки не можна пити у великих кількостях. За один раз можна випити півсклянки такого соку і не більше, за умови, що у вас немає гастриту, виразки та інших проблем з шлунково-кишкового тракту. А починати пити такі соки рекомендую з однієї-двох столових ложок. Дітям старше 3 років, будь-який натуральний сік можна давати не більше двох разів в тиждень, за півгодини до їди, і не більше 2 десертних ложок!
Найкраще робити мікс з фруктів і овочів, оскільки фруктові соки більш калорійні . Виняток становить тільки ананас — він відмінно спалює жири і сприяє омолодженню всього організму. Але соки для дітей не повинні містити ніяких екзотичних фруктів, щоб уникнути появи у дитини алергічної реакції.
І ще: пити сік потрібно відразу після приготування. Через 15-20 хвилин після приготування, вітаміни від взаємодії з киснем просто руйнуються. Тобто користі від такого соку вже не буде. Виняток — буряковий сік, його, навпаки, обов’язково потрібно відстояти мінімум 45 хвилин перед вживанням ».
Ангеліна Улько, дієтолог, г. Донецк
Найкорисніші свіжовичавлені соки + рецепти
Незважаючи на те, що будь-який сік з будь-якого фрукта або овоча буде корисний організму, є список напоїв, які лідирують по відношенню до решти.
Наприклад, мова йде про:
- апельсиновий — дуже насичений вітамінами а, В, С, Е і К, а також залізом.
- грейпфрутовий — багатий на вітаміни а, В, С і має жарознижувальну властивість.
- морквяний — за вмістом бета-каротину йому немає рівних.
- буряковий — вважається одним з найефективніших природних енергетиків.
- Яблучному — містить вітаміни В, С, Е, РР, а ще магній, фосфор, калій і залізо.
- лимона — крім вітамінів З і РР, вкрай багатий всілякими мінералами.
Рада! При гастриті з підвищеною кислотністю потрібно робити сік з яблук солодких сортів, а при низькій кислотності — з кислих плодів, інакше відбудеться загострення захворювання.
Один з найбільш корисних для здоров’я рецептів комбінованих соків є такий: змішати в рівній кількості соки яблук, моркви, буряка і гарбуза. До того ж поєднання цих продуктів дозволить звести до мінімуму неприємний присмак від бурякового соку.
А також можна сміливо використовувати такі поєднання:
- Морква + яблуко + буряк.
- Морква + селера + буряк.
- Морква + селера + зелень.
- Морква + капуста + яблуко.
- Грейпфрут + лимон + апельсин.
- Яблуко + буряк + гранат.
В принципі заборонених поєднань овочів і фруктів немає, і на основу з яблучного або морквяного соку можна додавати будь-які інші. Ці соки використовуються як база за рахунок свого м’якого приємного смаку, який покращує неприємні присмаки від ряду плодів.
Свіжовичавлені соки в раціоні
Звичайно, всі основні рекомендації поширюються на дорослих здорових людей, але існують в ситуації, в яких не можна відразу зрозуміти, чи можна пити свіжовичавлений сік і варто розібратися докладніше. Наприклад, при вагітності. Так, в цей період соки непросто дозволені, але і потрібні, тому що вони сприяють більш повноцінному і активному розвитку організму дитини і його нервової системи. Але, безумовно, їх прийом повинен бути узгоджений з лікарем, а самі напої готуватися з перевірених продуктів.
І також будь-які фреш заборонені:
- При виразках.
- панкреатит.
- Хронічній діареї.
- гастриту.
- Якщо є цукровий діабет, більше однієї склянки в день випивати не можна.
- Холецистит і томатний (свіжовіджатий) сік несумісні, як і буряковий з будь-якою хворобою нирок.
При схудненні потрібно враховувати, що фруктові соки, хоч і не мають структури фрукта і його клітковини, все ж зберігають в собі весь міститься в ньому цукор — фруктозу, а це значить, їх вживання варто обмежувати. Або замінити на фреш з овочів і зелені .
Важливо! Якщо йде процес скидання ваги, більше одного фруктового фрешу в день пити не можна.
На окрему розмову заслуговує дитяче харчування. Так як свіжі соки подаються батькам (і є такими насправді) джерелом вітамінів, їх вкрай хочеться включити в раціон дитини. Однак до року — це в принципі заборонено, а після року соки можна давати з обережністю і обмеженнями.
Це пов’язано все з тим же змістом в них великої кількості кислот:
- Чи можуть викликати у дітей здуття живота.
- Зруйнувати слизову оболонку шлунка і стравоходу.
- Погано вплинути на емаль молочних зубів.
- До того ж свіжовіджаті соки здатні спровокувати алергічну реакцію.
Бажано розбавляти фреш водою в пропорції 1 до 1 — це рекомендація всіх педіатрів. І також, щоб він був дійсно корисним для дітей, в сік можна додати і трохи залишився в соковижималці макухи (цінна клітковина). І поки дитині не виповнилося 3 років, комбіновані соки йому давати не варто, як і змішувати фруктові та овочеві соки. Крім цього, можна порадити давати дітям фреш через соломинку.
Як і скільки можна зберігати свіжовичавлений сік?
фреш в принципі не призначені для зберігання, тому поставивши їх в холодильник на годину або два, в результаті можна отримати просто приємний і освіжаючий напій. Але їх можна заморожувати , що якщо і не збереже їх первозданну користь, то залишить хоча б її частину.
Тому якщо зрозуміло, що випити приготований сік відразу не вийде чи ні часу на то, щоб готувати його кожен день, слід розлити його в контейнери або з пластикових стаканчиках і помістити в морозильну камеру. В процесі сік збільшиться в розмірі, тому до країв ємності заповнювати не можна. Такий «напівфабрикат» може зберігатися протягом місяця-півтора, після чого корисних властивостей в ньому не залишиться.
Свіжовіджаті соки з овочів і фруктів є цінним джерелом вітамінів та інших корисних речовин . Але вважати їх панацеєю від усіх хвороб не варто, адже зміцнити здоров’я вони можуть тільки при правильному застосуванні і при відсутності протипоказань. Однак, якщо включити їх в свій раціон і випивати відповідно до рекомендацій фахівців, ефект виявиться досить швидко і буде позитивним.