Як тільки не використовується капуста в кулінарії (особливо з огляду на різноманіття видів цього овоча) — її гасять, смажать, солять, додають в перші страви, фарширують, роблять на її основі салати і т.д. До того ж вона прекрасно зберігається в свіжому вигляді круглий рік, але якою б популярною не була капуста, лікувальні властивості цього овоча так і залишаються невідомими більшості людей. Хоча в Стародавньому Римі її використовували як цілющий продукт для лікування найрізноманітніших недуг. Тому варто подивитися на капусту інакше.
Лікувальні властивості капусти і хімічний склад
Говорячи про користь капусти, слід почати з її хімічного складу — в розрахунку на 100 гр. в ній містяться вітаміни А (2 мкг), Е (0,1 мг), С (45 мг), В1 (0,03 мг), В2 (0,04 мг), В6 (0,1 мг), В9 ( 22 мкг) і мікроелементи калій (300 мг), кальцій (48 мг), сірка (37 мг), хлор (37 мг), бор (200 мкг), фосфор (31 мг), молібден (10 мкг). Окремо варто сказати і про дуже рідко зустрічається вітамін U, інша назва якого — тартронова кислота.
Цікаво! Вітамін U (або метіонін) може зупиняти процес перетворення вуглеводів в жири і загоювати невеликі рани і виразки на слизових оболонках.
Застосовувати капусту в лікувальних цілях можна при різних проблемах з шлунково-кишкового тракту (включаючи запори) і суглобами, головних болях і безсонні, захворюваннях селезінки, подагрі і як сечогінний засіб при набряках. Ще вона корисна при хворобах горла і кашлі, абсолютно показана при ожирінні і для терапії різних висипань, фурункулів і ран.
Коментує лікар народної та нетрадиційної медицини Олена Ігнатова:
«Капуста — це справжнє джерело вітамінів і мінералів, необхідних людині. Капусту використовували ще наші предки і не тільки в їжу. З її допомогою лікували і продовжують лікувати величезну кількість хвороб. Наприклад, сік свіжої капусти допомагає рубцювання застарілих виразок і покращує травний процес. Особливо ефективний тим, у кого знижена кислотність.
При болях в суглобах і хребті, необхідно щодня випивати не менше 50 г свіжого капустяного соку. Під час лікування слід дотримуватися легкої овочевої дієти і виключити солоні та гострі продукти. Для приготування соку використовуйте свіжу листову капусту. При подагрі потрібно прикладати свіже листя капусти до хворих місць, і ви отримаєте значне полегшення.
Крім цього, капусту і її сік використовують:
- Для лікування печінки і нормалізації роботи кишечника .
- При недокрів’ї та частих кровотечах.
- При захворюваннях передміхурової і щитовидної залози.
- Для зняття набряків.
- При авітамінозі і зниженні захисних сил організму.
- При головному болю і мігрені досить прикласти капустяні листи до голови і укутати голову хусткою. Капуста витягне всю біль на себе.
При грудному вигодовуванні в раціон мами обов’язково повинна входити морська капуста, так як вона містить велику кількість йоду, необхідного малюкові. Для збільшення кількості грудного молока, перед їжею потрібно випивати столову ложку соку свіжої капусти.
Капустяний розсіл вважається ефективним засобом зняття похмілля, тому що містяться в ньому речовини швидко розчиняють і виводять з організму отрути і токсини. А якщо на святковому столі буде присутній салат зі свіжої або квашеної капусти, то сп’яніння настане нескоро, а на ранок не болітиме голова після застілля.
І це далеко не весь список цілющих властивостей цього овоча. Так що, споживайте капусту в будь-якому вигляді і кожен день, і проблем зі здоров’ям у вас буде набагато менше ».
Користь і шкода капусти
Відповідно до того, якого саме виду капуста — користь, шкода і лікувальні властивості цього овоча не однакові. І у кожного виду є свої переваги і мінуси.
Білокачанна капуста (свіжа)
Найпоширеніший і найдоступніший вид капусти дуже багатий клітковиною, за рахунок чого приводить в норму процеси травлення і позбавляє від запорів, а також виводить шлаки і токсини з організму. До того ж сира білокачанна капуста є профілактикою дефіциту вітаміну С в холодну пору року і знижує рівень цукру крові при діабеті. А завдяки вітамінам До і U кровоносні судини очищаються від бляшок і холестерину.
Але слід враховувати, що при підвищеній кислотності шлунка і виразках білокачанну капусту вживати не варто, тому що це тільки посилить проблему. Як і посилиться проблема з метеоризмом і перистальтику кишечника при уповільненому обміні речовин.
Порада: щоб уникнути можливої шкоди від білокачанної капусти, досить просто її відварити. У такому вигляді вона абсолютно безпечна, але зберігає в собі всі мікроелементи.
Білокачанна капуста (квашена)
Лікувальні властивості квашеної капусти (саме квашеної, а не маринованої) навіть перевершують свіжу — особливо в плані впливу на імунітет, тому що 200 гр. цієї популярної закуски містить добову норму вітаміну С. До того ж молочна кислота, що утворюється при сквашивании, благотворно впливає на кишкову мікрофлору, а зброджують ферменти допомагають процесам травлення і борються з паразитами. І діабетикам теж треба включати цей продукт в раціон — через ту ж молочної кислоти.
Шкода від квашеної капусти зводиться до того, що при підвищеній кислотності шлунка, гастритах, виразках, дисбактеріозі і наявності каменів в органах її вживання призведе до погіршення стану. І не варто вживати її як самостійну страву, бо це в будь-якому випадку викличе надлишок кислоти в шлунку, багато газоутворення і коліки.
Цвітна капуста
За рахунок вмісту заліза кольорова капуста є профілактичним засобом анемії і недокрів’я, а завдяки особливим жирним кислотам у складі, вона виступає і в якості м’якого протизапальний засіб. А також вона покращує роботу серця і знижує ризик онкоутворень. Лікувальні властивості цвітної капусти цінні і для вагітних — всього 200-300 гр. в тиждень забезпечують нормальний розвиток плода. Вплив на систему травлення теж є позитивним — поліпшення перистальтики кишечника і т.д.
Але при захворюваннях кишечника, нирок і печінки, а також при подагрі і після операцій в органах шлунково-кишкового тракту вживати кольорову капусту заборонено. Це ж стосується дефіциту йоду і будь-яких хвороб щитовидної залози, тому що її прийом тільки посилить його недолік.
Важливо! Є кольорову капусту в сирому вигляді вкрай небажано, тому її термічна обробка є фактично обов’язковою. Це може бути приварювання, жарка і т.д.
Морська капуста
Лікувальні властивості, користь і шкода морської капусти базуються на вмісті в ній великої кількості йоду. За рахунок цього заповнюються його недоліки в організмі, і йде профілактика хвороб щитовидної залози та онкології. Ще вона очищає організм від токсинів, хвороботворних бактерій, радіонуклідів, розщеплює холестеринові бляшки, перешкоджає утворенню тромбів і сприяє прискоренню всіх обмінних процесів.
Однак при індивідуальній непереносимості йоду або його надлишку в організмі даний продукт приймати не можна. Це ж стосується низької згортання крові, гіперфункції щитовидної залози, хвороб нирок, а також часу вагітності та годування груддю.
Кольраби
В кольрабі міститься безліч фітохімічних сполук, які є дуже важливими при профілактиці раків грудей і простати. І також вона підходить до профілактики остеопорозу і є багатим джерелом калію і каротинів. В іншому її властивості в нормалізації процесів травлення і в зміцненні імунітету типові для капусти.
При цьому високий вміст сечової і щавлевої кислоти робить її забороненим для всіх ниркових хворих продуктом. Не можна їсти кольрабі і при дисфункції щитовидної залози (так як гойтрогени в овочі можуть викликати її набряк), а також при наявності подагри.
Заячья капуста
Лікувальні властивості заячої капусти використовуються в народній медицині для боротьби з виразковими захворюваннями, бронхітами і занадто хворобливими менструаціями. Ще одне її застосування — зовнішнє, як загоювального кошти при порізах, мозолях, вугрової висипки, що не проходять ранах, опіках. І також це відмінне сечогінний засіб.
Нанести шкоду заяча капуста може тільки в разі індивідуальної непереносимості і через високий вміст щавлевої кислоти, що заборонено при кислотності шлунка.
Брокколі
Унікальний склад капусти брокколі зарекомендував цей овоч як загальнозміцнюючий і в цілому оздоровчий засіб. Великий вміст вітамінів групи В діє на нервову систему, допомагаючи справлятися зі стресами і безсонні, а рідкісний комплекс біологічних речовин дає протираковий ефект і нормалізує гормональний фон.
Можлива шкода брокколі укладений тільки в індивідуальній непереносимості на овоч.
Вам буде цікаво: Продукти, які очищають печінку і підшлункову залозу
Корисні властивості і протипоказання соку капусти
Головною перевагою соку є те , що всі корисні речовини в ньому засвоюються в дуже швидкі терміни, тому що організм не витрачає час на перетравлення клітковини і інших складових овоча.
Якщо говорити про лікувальні властивості соку капусти, це:
- Високий вміст мінеральних речовин і вітаміну С.
- Очищення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
- Оздоровчий вплив на волосся, шкіру і нігті.
- При зовнішньому застосуванні — загоєння ран.
Заборонено пити капустяний сік:
- При загостреннях хвороб підшлункової залози і високу кислотність.
- Людям, які перенесли інфаркт міокарда також краще відмовитися від цього напою.
- Капустяний сік призводить до підвищеного газоутворення, тому, якщо ви схильні до метеоризму, краще від нього відмовитися.
- А також його не рекомендують приймати при гострій стадії запалення кишечника.
- Крім усього іншого, рідко, але іноді зустрічається непереносимість капустяного соку, що може привести до алергічної реакції.
Капустяний лист дітям
Батьки часто не хочуть давати своїм дітям різні аптечні препарати, багато хто намагається знайти засоби народної медицини. І тут капустяний лист може теж бути корисним. Наприклад, на ранніх стадіях кашлю може допомогти лист капусти з медом — його потрібно докласти на спину або груди, але тільки якщо температура не піднялася до високих значень. Бажано робити такий компрес перед сном, залишивши на всю ніч і укутавши дитини. Особливо це допомагає при вологому кашлі.
Порада: в деяких випадках, коли діти відмовляються від компресів або у них алергія на мед, можна зробити відвар капустяного листа і давати пити потроху протягом дня.
Як вибирати і зберігати правильно?
При виборі капусти варто враховувати два головних показника — пружність і колір листя. Але це ще не все.
Існують деякі секрети правильного вибору капусти:
- Шукайте капусту яскравого кольору.
- Поторкайте капусту зовні, щоб переконатися, що вона тверда . Якщо на дотик капуста здається м’якою, тоді, найімовірніше, всередині вона гнила. Вибирайте тільки ту капусту, яка на дотик тверда і міцна.
- Зверніть увагу на листя . Вибираючи ту, у якій лише кілька листочків відстають від качана. Якщо капуста в цілому виглядає незакритих, цей овоч може бути неприємним на смак, і з дивною текстурою листя. М’які листя також говорять про те, що капуста або стара, або неправильно зберігалася, або була пошкоджена.
- Не беріть капусту, у якій пожухлі листя або присутні сліди гниття . Якщо листя пошкоджені, або на них багато плям і темних ділянок, зазвичай це ознака того, що капуста пошкоджена зсередини хробаком.
- Існує різниця між великим і маленьким качаном . Велика капуста має більш м’який смак. Тобто чим менше качан, тим більше виражений в ньому капустяний смак.
Важливо! Капуста, зібрана після перших морозів, буде солодше тієї, що зібрана перед ними.
Зберігати її в умовах квартири найкраще на балконі (якщо капусти багато) або в холодильнику, якщо мова йде про одне качані. Найкраще зберігати в холодильнику в нижньому відсіку для овочів або в спеціальному контейнері. Обов’язково попередньо очистіть капусту від старих, пошкоджених листя. Якщо ви живете у власному будинку, а не в квартирі, то оптимальним місцем для зберігання капусти буде льох.
Капуста в народній медицині і косметології
В народній медицині зазвичай використовують свіжий сік капусти , її відвар і свіже листя. Зокрема, відомі лікувальні властивості капусти при пораненнях і пухлинах: в даному випадку до пошкоджених і опухлим після пошкодження місць прикладають капустяне листя (бажано попередньо відбити їх, щоб вони дали сік або ж змастити тонким шаром меду) як компрес. Вони допомагають швидко зняти біль і зменшити набряки.
Відвар і сік капусти (включаючи від квашеної), а також її подрібнене листя знайшли своє застосування і в області домашньої косметології.
Наприклад, ефективні такі рецепти:
- Відвар капустяного листя в якості лосьйону для освіження шкіри.
- Сік свіжої чи кислої капусти для протирання жирної і вугруватої шкіри.
- Змочена в соку квашеної капусти марлева серветка як маски для відбілювання пігментних плям і веснянок.
- Змочений в соку свіжої капусти шар вати в якості маски для в’ялої шкіри.
- Подрібнена капуста в як маски — з білком для жирної шкіри і з жовтком для сухої. При бажанні в таку маску можна додати краплю ефірного масла.
Вивчивши всю інформацію про корисні властивості капусти та її соку, можна зробити висновок, що наявність будь-якої капусти в будинку — невичерпне джерело корисних речовин для здоров’я і гарного самопочуття, а також можливість отримати непоганий догляд за шкірою і шанс або вилікувати недугу, або на час його вгамувати.