Довгий час німецька кухня перебувала в утисків стані внаслідок пуританського укладу життя, нав’язаного правлячою династією. Будь-які новації вважалися гріховними, і їжа всіх верств населення являла собою найпростіші страви, наприклад, варена картопля з борошняних соусом і це в кращому випадку.
Нова історія німецької кухні, почалася в другій половині XX століття і триває в наш час.
Німецька кухня у багатьох асоціюється з смаженої свинячої ногою з картоплею і сосисками з капустою, але це далеко не так. Сучасна німецька кулінарія може здивувати різноманітними смачними і цікавими рецептами.
Що особливого в німецькій кухні
Схильність нації до традиційності і небажання змінювати сформований уклад наклали певний відбиток і на кулінарну культуру. Національна кухня формувалася під впливом традиційної селянської їжі, домінували в якій два блюда: хліб і м’ясо (здебільшого свинина).
Можливо, саме тому національні страви німецької кухні в більшості ситні, часом навіть важкі. Але кулінарного єдності між регіонами Німеччини немає. На півночі країни, на Північному і Балтійському узбережжі, основою кулінарії регіону є риба. З неї варять наваристі супи, її смажать, варять, солять і маринують.
Традиції сільськогосподарської центральній Німеччині рясніє національними стравами німецької кухні з картоплею у всіх видах і м’ясом.
Кухня південної частини Німеччини багата рецептами зі свининою. Найзнаменитіший німецький суп «Айнтопф» теж родом з півдня. Він включає в себе безліч інгредієнтів і настільки ситний, що здатний замінити собою цілий обід.
У багатьох рецептах південній німецької кухні помітно вплив Австрії та Швейцарії, а в рецептах південно-західних областей — французькі кулінарні традиції.
Національний колорит страв додають спеції, які використовують при приготуванні.
Найбільш затребувані спеції в німецькій національній кухні:
- кмин — найпопулярніша спеція, її кладуть практично в усі страви.
- часник — використовують як в свіжому, так і сушеному вигляді.
- петрушка — листя і коріння використовують для збагачення смаку страв.
- майоран — кладуть переважно в ковбаси і страви з м’яса.
- ялівець (ягоди) — мелені ягоди кладуть в м’ясні страви і картопля.
Ще однією відмінною рисою німецької національної кухні є страви, загальні для всієї Німеччини, але їх рецепти в регіонах мають значні відмінності. Як приклад — квашена капуста.
Закусочний стіл німця
У німецькій кухні популярні бутерброди. Їх роблять на одному шматочку хліба з різними намазками: маслом, ковбасою, сиром, рибою.
Національна кухня багата рецептами різноманітних овочевих, м’ясних і рибних салатів з соусами і без них.
Ось тільки кілька варіантів повсякденних салатів:
- німецька картопляний з солоними огірками.
- теплий картопляний з бекконом.
- з оселедця з ковбасою і картоплею .
- баварський з сиром і куркою гриль.
- бокельскій з восьминогами.
- роль-мопс (рулетик з оселедця з солоним огірком) з соусом ремолад з каперсами.
Подаються салати або до другого сніданку, або на вечерю. Рецепти закусочних страв німецької кухні відповідають загальній тенденції кулінарії Німеччини: гостре і пряне не їдять — у них мінімум традиційних приправ.
Ковбаси й сосиски — національна їжа
Незважаючи на те, що винайшли сосиски і ковбаси не в Німеччині, сьогодні німці є світовими лідерами з виробництва та споживання. Німецька кулінарія налічує понад 1500 видів ковбасних виробів, а в перерахунку на середньостатистичне значення річне споживання становить понад 30 кг / людину.
На території Німеччини в середні віки в разі перемоги у військових діях нагороджували не грошима, а ковбасою. У Тюрінгії зберігся рахунок за покупку ковбаси, виписаний в XV столітті.
Цікаво! Великий Гете був великим шанувальником сосисок. Історія зберегла відомості, що свої улюблені сосиски він, проживаючи в Веймарі, замовляв поштою з Нюрнберга.
«Мертва бабуся» — дивна назва для ковбаси, звичайно. В її складі крупа, м’ясо і свиняча кров — виріб не має жорсткої форми і вельми схоже на фарш. Подається з гарніром з квашеної капусти і відвареної картоплі.
Проведене опитування показав, що найулюбленішою ковбасою німців є братвурст (20%), на другому місці варено-копчені сардельки боквурст (11%), а на третьому — вайсвурст — біла ковбаса.
Німеччина — єдина країна, що має музей сосисок.
Достаток страв з яєць — особливість німецької кухні
Кухня Німеччини багата на страви їх яєць — такого різноманіття немає ні в одній країні світу.
Для прикладу, кілька рецептів з яєць:
- фаршировані.
- запечені зі смаженою картоплею і помідорами.
- німецька панкейк.
- яєчня з копченою оселедцем.
- омлет з вишнею.
- мариновані з кмином і ялівцем.
Яйце некруто традиційно присутній у німців на кожному недільному сніданку.
Цікаво! У Німеччині в 2016 році середньостатистичне споживання яєць склало 235 шт. на людину.
Супи федеральних земель Німеччини
Основним обіднім стравою в кулінарних традиціях є суп. Найчастіше він густий і наваристий, з м’ясними виробами і овочами.
Є в німецькій кухні і бульйони, які подають з рисом, овочами, галушками і вареними яйцями.
Популярні супи:
- знаменитий Айнтопф — густий суп (більше схожий на рагу) з м’ясом, копченостями, бобами, овочами, заправлений крупою або макаронами.
- картопляний суп-пюре — варіанти страви з квашеною капустою і беконом.
- суп з галушками — зазвичай галушки в Німеччині роблять не борошняні або картопляні, а м’ясні.
Традиційною подачею перших страв німецької кухні є супи-пюре, фото і рецепти яких є в будь-якому кулінарному журналі. Їх основою найчастіше виступають картопля, гарбуз і інші овочі.
Цікаво! Супи прийнято подавати невеликими (не більше 400 г) порціями.
В кінці XX століття в Німеччині почала набирати обертів мода на супи — відкривалися супові закусочні, їх включили в ресторанне меню.
Педантичні німці з 1992 року проводять в містечку Нойдорфі щорічні «Супові свята», а в 2000 році там же був відкритий музей супу.
Другі страви
Характерною рисою національної німецької кухні є використання м’яса шматком — філе по-гамбурзьки, відбивна, разбрати, шнельклопс. Риба пропонується переважно варена або тушкована. Рецепти з рубленого м’яса і смажена риба не типові для кулінарії Німеччини.
Кілька популярних м’ясних страв:
- айсбан — свиняча рулька, тушкована або запечена.
- котелетт — відбивна.
- ріппчен — тушкована грудинка з реберцями.
- зауербратен — засмажена в маслі з овочами і буряковим сиропом маринована у вині яловичина.
- гайсбургер марч — швабська тушкована яловичина з макаронами і картоплею.
Овочі в традиційній кухні відварюють, запікають або тушкують. Як гарнір, овочі в Німеччині набагато популярніше каш або макаронів .
До найпопулярніших страв з овочів або з овочами відносяться:
- Лейпцизька всячина — обсмажена морква, спаржа, горошок і кольорова капуста з соусом з панцирів раків.
- картофельпуффер — картопляні оладки.
Цікаво! Гарніри часто подаються окремо від основного блюда в невеликих тарталетках.
У Німеччині печуть фламмкухен — «Вогненний пиріг» — німецький варіант італійської піци. Традиційна начинка складається з бекону, цибулі та сиру.
Десерти та випічка
У німецькій кухні багато фруктових салатів, які подають охолодженими і политими сиропами або соусами. Популярні компоти, фруктові муси і желе. Німці люблять морозиво, а самим екстравагантним рецептом виявляєте «Спагеті-морозиво». Ванільне морозиво пропускають через верстат для пасти, поливають полуничним джемом, як кетчупом і посипають кокосовою стружкою (як пармезан).
Інший дивно звучить десерт — «Холодна собака». Блюдо за смаком нагадує тістечко «Картопля» і готують його, промащуючи сумішшю розтопленого шоколаду і масла печиво або шари бісквіта. Після чого «Холодну собаку» кладуть на годину-півтори в холодильник.
Цікаво! Кожен німець за статистикою з’їдає більше 34 кг цукру на рік.
Солодка випічка в Німеччині надзвичайно смачна і різноманітна.
Німці печуть різні ШТОЛЛ, штрудлі, булочки, печиво, пряники, пироги і торти. У свята кількість солодкої випічки ще більше збільшується. Так, до Різдва печуть різдвяний штоллен (найвідоміший — Дрезденський), імбирні пряники з горіхами і цукатами, різдвяні зірочки з корицею і інше.
Фото з рецептами простих (на швидку руку) і не дуже зразків випічки німецької кухні можна знайти в будь-якому німецькому кулінарному виданні.
Що обов’язково варто спробувати в Німеччині
Страви німецької національної кухні в більшості своїй ситні і важкі. У них багато м’яса, особливо свинини, гарніром найчастіше є картопля або тушкована капуста.
Кілька рекомендацій, що з величезної кількості страв німецької кухні варто спробувати:
- з перших страв — Айнтопф (найпопулярніший суп), саксонський картопляний суп зі шпиком, пивний суп з сухариками.
- з других страв — швайнебратен (свинячу печеню), свинячу рульку, обов’язково сосиски і ковбаси. Варто спробувати знаменитий гамбурзький лабскаус — незвичайне блюдо їх оселедця, солонини і червоного буряка. З гарнірів: квашену капусту, галушки і відварені овочі.
- Слід намагатися якомога більше різновидів хліба — його більше 300 сортів, з різної муки з різноманітними добавками. Німеччина заслужено пишатися своїм хлібом — він настільки знаменитий, що потрапив в список культурної спадщини ЮНЕСКО (поки тільки на національному рівні).
- Хоча від десертів не слід чекати якихось відкриттів, слід пробувати все морозиво, желе і муси. Традиційний роті грутце — перетерту суміш фруктів з цукром і ялиновий мед варто обов’язково спробувати як національні десерти.
- Випічку в Німеччині можна сміливо пробувати всю: різноманітні штрудели з найтоншого тіста і штройзелем з пісочного тіста з горіхами, фруктами і вершками . Спробуйте також Шварцвальдський вишневий пиріг, знамениті нюрнберзькі пряники, повітряні кренделі. Саксонський крістштоллен і тістечко айершнеккен, глазуроване сиром, родзинками і мигдалем, різдвяний Баумкухен (пиріг-дерево).
Німецька національна кухня, незважаючи на явну ваговитість, відома далеко за межами Німеччини смачними і простими стравами, багато з яких до цих пір готують за старовинними сімейними рецептами. Деякі цілком можна приготувати вдома самостійно. Але відчути справжній смак німецьких страв ви зможете тільки в самій Німеччині.
Використані джерела:
- Ілля Лазерсон. Німецька кухня.
- Карл Шнайдер. Кращі рецепти німецької кухні.
- Анна Мойсеєнко. Кухні народів світу. Німецька кухня.
- 500 страв німецького бюргера.
- Страви німецької кухні: Особливості національної кухні в різних федеральних землях Німеччини.