Поради

Рецепти вегетаріанських котлет для буднів і свят

Рецепти вегетаріанських котлет для буднів і свят

Страви з овочів та фруктів

Один з найпоширеніших овочів в світі — це картопля. Він знаходиться на другому місці після помідора. Але так як томат в якості самостійного компонента зустрічається рідко, то очолять список картопляні биточки з висівками.

Інгредієнти:

  • 3 середніх картоплі.
  • 50 г висівок.
  • 50 мл цільного молока.
  • 1 столова ложка вершкового масла.
  • 1 куряче яйце.
  • рослинне масло для смаження.

Висівки виробляють з твердої оболонки зерна. Вони бувають пшеничного, житнього, гречаного, ячмінного, рисового і лляного помелу. Для вживання в їжу найбільш підходящими вважаються розсипчасті висівки, за зовнішнім виглядом нагадують панірувальні сухарі. У них не міститься домішок і добавок.

Технологія приготування:

  1. Картоплю вимити, почистити, відварити, потовкти.
  2. Висівки настояти в молоці протягом 15 хвилин, з’єднати з пюре, яйцем і маслом.
  3. Сформувати кульки, приплюснути і обсмажити.

Биточки — це округлі котлетки завтовшки не більше 2 см. Пропоновані розмір і форма заготовки дозволяє не тільки скоротити час смаження, а й зберегти всередині сік і аромат.

Важливо! Такий напрям як овоч-вегетаріанство не допускає вживання молока і молочних продуктів. В такому випадку висівки доведеться замочити у воді, а від масла відмовитися зовсім. Лакто-вегетаріанці не їдять яйця, їх зазвичай замінюють борошном.

Приготовлені щадним методом вегетаріанські котлети з капусти вирішуються навіть людям із захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки. Про корисні властивості цієї рослини говорили ще в Стародавньому Римі. Рецепт прекрасно підійде не тільки для вегетаріанського, але і для дієтичного столу.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна — половина качана середнього розміру.
  • цибуля ріпчаста — 1 головка.
  • часник — 5 зубчиків.
  • борошно пшеничне — ½ склянки.
  • крупа манна — ½ склянки.
  • перець, сіль за смаком.
  • панірувальні сухарі.
  • рослинне масло.

Порада: панірувальні сухарі не обов’язково купувати в магазині, їх легко зробити в домашніх умовах з підсушеного в духовці батона. Хліб подрібнюється будь-яким зручним способом: м’ясорубка, блендер, комбайн. Можна скласти в целофановий пакет і прокатати качалкою. Крихітку слід зберігати під щільно закритою кришкою, щоб сухарі НЕ відсиріли і не покрилися цвіллю.

Технологія приготування:

  1. Капустяне листя відокремити від качана, залити холодною водою, поставити на повільний вогонь, варити протягом 10 хвилин після закипання.
  2. Пропустити через м’ясорубку попередньо очищений часник, цибулю і остиглі капустяне листя.
  3. Додати в фарш манку, борошно, сіль, перець і перемішати.
  4. Розділити на порції, обваляти в панірувальних сухарях.
  5. Обсмажити на розігрітій сковороді, змащеній олією, до утворення золотистої скоринки.

Вегетаріанське блюдо готується набагато швидше м’ясного, а калорійність на виході — мінімальна. Для деяких рецептів продукти можна брати не термічно оброблені, а сирі. Наприклад, солодкі морквяно-яблучні крокети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь солі для організму людини, або все-таки шкода?

Інгредієнти:

  • морква — 2 шт ..
  • яблуко — 2 шт ..
  • вівсяні пластівці — 5 ст. л ..
  • крупа манна — 5 ст. л ..
  • рослинне масло для фритюру — 1 л.

Спосіб обробки не раціональний, так як для малої кількості котлет потрібна велика кількість масла. Рецепт підходить для святкових обідів, а для прийому їжі в звичайний день краще віддати перевагу на користь обсмажування на сковороді.

Технологія приготування:

  1. Яблуко і моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
  2. Висипати в пюре манку, перемішати.
  3. Розділити масу на порції, надати прямокутну форму.
  4. Обваляти заготовки в вівсянці, залишити на 20-30 хвилин до розм’якшення пластівців.
  5. Витримати биточки у фритюрі протягом 2-3 хвилин.

Важливо! Проведення наукових експериментів показало, що у людей, що харчуються по системі вегетаріанства, стан здоров’я краще, ніж у решти населення. Нижче ризик розвитку цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань, порушень в роботі шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату.

Рецепти з рослинами сімейства бобових

Турецький горох (друга назва — нут) користується популярністю не тільки на Близькому Сході, але і в європейських країнах. Науково доведено, що рослина сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Вегетаріанські Нутовая котлети з сиром нагадують традиційне східне блюдо фалафель.

Інгредієнти:

  • 2 склянки нуту.
  • 100 г сиру твердих сортів.
  • ½ склянки борошна.
  • 50 г свіжої зелені (кріп , петрушка, кінза).
  • 5 зубчиків часнику.
  • 2 головки цибулі.
  • сіль, червоний і чорний перець за смаком.
  • рослинне масло для змазування сковороди.

Важливо! Не кожен сир підходить для вегетаріанської дієти. У складі більшості сирів присутній сичужний фермент, який видобувається зі шлунків новонароджених телят. Важливо підібрати такий товар, при виробництві якого використовується мікробіологічний замінник, а не натуральний продукт.

Для приготування страви використовується два види нуту: сухий і консервований. Приємніше за смаком і консистенції закуска з засушеного гороху. Перед приготуванням його необхідно замочити на 4 години.

Технологія приготування:

  1. Нут відварити.
  2. Сир натерти.
  3. Цибулю дрібно нарізати.
  4. Часник подрібнити.
  5. Зелень нашаткувати.
  6. Всі компоненти ретельно перемішати, додати борошно, посолити, поперчити.
  7. Фалафель смажити в розпеченому маслі до рум’яної скоринки.

у національній турецької кухні котлети з нуту, вегетаріанські та традиційні, подаються до столу з лавашем або питою.

Сочевиця — одна з найдавніших сільськогосподарських культур. Сочевичним котлети вегетаріанські є джерелом білка, здатним замінити хлібобулочні вироби, круп’яні каші, і навіть м’ясо. Переконатися в цьому вийде тільки на власному досвіді, самостійно приготувавши котлети вегетаріанські. Рецепти з фото і детальним описом стануть відмінним помічником на кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Глина від псоріазу - способи застосування і прості рецепти

Інгредієнти:

  • сочевиця — 400 г.
  • борошно пшеничне — 2 ст. л ..
  • перець болгарський — 2 шт ..
  • помідор — 1 шт ..
  • пучок зелені (петрушка, кріп, кінза, базилік).
  • сіль — 1 ч. л ..
  • спеції — 1 ч. л.

Чечевицю, як і інших представників сімейства бобових, необхідно замочити у воді. На розм’якшення йде від десяти до дванадцяти годин.

Технологія приготування:

  1. Відварити сочевицю, подрібнити (блендером або в м’ясорубці).
  2. перець, помідор, зелень дрібно нарізати і змішати з сочевичним пюре.
  3. Ввести в суміш борошно, сіль і спеції, перемішати.
  4. Смажити з невеликою кількістю масла до рум’янцю.

Квасоля за смаковими якостями нагадує сочевицю. Городники, які вирощують на своїх присадибних ділянках ця невибаглива рослина, можуть вегетаріанські котлети з сочевиці замінити котлетами з квасолі, вегетаріанськими від цього вони бути не перестануть, так і менш смачними, в принципі теж. А ось родич гороху, однорічний маш, практично позбавлений смаку. Але за здатність посилювати смак інших інгредієнтів, що входять до складу одного з них страви, полюбився кулінарам. Найвідоміша похідна трави — скляна локшина фунчоза. Ця рослина підходить для виробництва крохмалю, який лежить в основі вегетаріанських котлет з маша.

Інгредієнти:

  • крохмаль з маша — 1 стакан.
  • відварений рис — 1 стакан.
  • будь-які східні прянощі — 2 ч. л ..
  • сіль — 1 ч. л ..
  • масло рослинне — 3 ст. л.

Для котлет вегетаріанських, рецепт яких має на увазі додавання маша, не потрібно ні борошно, ні манка. Крохмаль сам по собі прекрасно скріплює компоненти і не дає сформованої фігурі розвалитися.

Технологія приготування:

  1. Рис прокрутити в блендері до отримання однорідної маси.
  2. Крохмаль розчинити в олії.
  3. З рису, крохмалю та спецій замісити фарш, посолити.
  4. Наліпити биточки, обсмажити.

Також в кулінарії активно застосовують пророщені зерна маша. Послідовність обробки стандартна: замочування, відварювання, подрібнення.

Котлети з круп

Всупереч загальній думці, використовувати в веганскої кулінарії можна не тільки фрукти, овочі, боби, горіхи, а й всілякі крупи. У складі вегетаріанських котлет з гречки міститься набагато більше вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, ніж у м’ясних. А шанс закупорити судини шлаками або заробити захворювання шлунково-кишкового тракту нижче.

Інгредієнти:

  • гречана крупа — 100 г.
  • вода — 250 мл.
  • 2 середні цибулини.
  • 1 морква.
  • рослинне масло — 3 ст. л ..
  • сіль, перець, кмин, кріп, базилік за смаком.
  • панірувальні сухарі — 50 г.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Основні принципи здорового харчування - екскурс для початківців

якщо дозволяють основні принципи дієти, то в фарш доцільно додати два яйця. Так маса стане більш пластичної, а заготовки будуть добре тримати форму.

Технологія приготування:

  1. Гречку відварити.
  2. Цибулю і моркву пасерувати .
  3. Кашу, цибуля, морква і спеції змішати, подрібнити в блендері.
  4. Котлетки запанірувати в сухарях, обсмажити з двох сторін.

Людям, недавно прийшли в нестандартну систему харчування, складно відвикнути від смаку м’яса. Тому на перших порах не обійтися без рисових тефтелі з грибами і асафетідой.

Обережно! Пряність володіє вираженим запахом часнику і цибулі. Присмак залишається в роті на кілька годин, а аромат вивітрюється тільки через добу. У поєднанні з іншими спеціями ефект слабшає. В цілому приправа не робить шкідливого впливу, навпаки, навіть корисна при метеоризмі і порушення перетравлення їжі.

Спеція має властивість посилювати смакові якості деяких страв, а в інших випадках і зовсім міняти. Особливо це стосується рису.

Інгредієнти:

  • рис — 300 г.
  • печериці — 200 г.
  • борошно — 5 ст. л ..
  • 1 цибулина.
  • 1 морква.
  • асафетида — ½ ч. л ..
  • коріандр — ½ ч. л ..
  • сіль — ½ ч. л.
  • томатна паста — 2 ст. л ..
  • рослинне масло — 100 мл.
  • вода — 500 мл.

Деякі домогосподарки додають в фарш щіпку цукру . Вважається, що він розкриває смакові і ароматичні властивості гречки.

Технологія приготування:

  1. Рисові зерна відварити.
  2. Печериці обсмажити.
  3. цибулю нарізати дрібними кубиками.
  4. моркву натерти на крупній тертці.
  5. Змішати рис, гриби, цибуля, морква, борошно, коріандр і асафетиду, накатати кульки, злегка обсмажити .
  6. У невелику ємність вилити воду, додати томатну пасту, посолити, поставити на повільний вогонь.
  7. У киплячу воду викласти тефтелі, тушкувати 40 хвилин.

Поряд з різноманітністю рецептур, існують різні методи обробки. Готують вегетаріанські котлети в духовці, мультиварці, духовці, фритюрниці, на пару, багатті, вугіллі, кожного разу додаючи нові нотки в уже знайоме блюдо.

Порада: якщо використовуєте занадто соковиті овочі, то після подрібнення перед замешиванием фаршу масу краще віджати, інакше котлети будуть погано тримати форму. В процесі виготовлення бажано користуватися пластмасовим інвентарем, так як контакт металу і фруктів призводить до окислення і швидкому потемніння останніх.

Рослинна дієта не так однобоко, як це здається на перший погляд. Якщо ретельно продумати раціон і грамотно розподілити кількість компонентів для поповнення запасів енергії, то можна харчуватися і смачно, і збалансовано.

Схожі статті

Как выбрать спецодежду

admin

Чим корисний цукор для організму людини?

elena elena

Як заповнити дефіцит заліза в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Незаперечна користь горіхів для організму дорослих і дітей

elena elena

10 кращих книг по дитячим страв для батьків та їх малюків

elena elena

З якими хворобами допомагають впоратися традиційні каші?

elena elena

10 продуктів, які сприяють розрідженню крові

elena elena

Продукти, що викликають апендицит

elena elena

Продукти, які очищають судини від холестерину

elena elena

Залишити коментар