Страви з овочів та фруктів
Один з найпоширеніших овочів в світі — це картопля. Він знаходиться на другому місці після помідора. Але так як томат в якості самостійного компонента зустрічається рідко, то очолять список картопляні биточки з висівками.
Інгредієнти:
- 3 середніх картоплі.
- 50 г висівок.
- 50 мл цільного молока.
- 1 столова ложка вершкового масла.
- 1 куряче яйце.
- рослинне масло для смаження.
Висівки виробляють з твердої оболонки зерна. Вони бувають пшеничного, житнього, гречаного, ячмінного, рисового і лляного помелу. Для вживання в їжу найбільш підходящими вважаються розсипчасті висівки, за зовнішнім виглядом нагадують панірувальні сухарі. У них не міститься домішок і добавок.
Технологія приготування:
- Картоплю вимити, почистити, відварити, потовкти.
- Висівки настояти в молоці протягом 15 хвилин, з’єднати з пюре, яйцем і маслом.
- Сформувати кульки, приплюснути і обсмажити.
Биточки — це округлі котлетки завтовшки не більше 2 см. Пропоновані розмір і форма заготовки дозволяє не тільки скоротити час смаження, а й зберегти всередині сік і аромат.
Важливо! Такий напрям як овоч-вегетаріанство не допускає вживання молока і молочних продуктів. В такому випадку висівки доведеться замочити у воді, а від масла відмовитися зовсім. Лакто-вегетаріанці не їдять яйця, їх зазвичай замінюють борошном.
Приготовлені щадним методом вегетаріанські котлети з капусти вирішуються навіть людям із захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки. Про корисні властивості цієї рослини говорили ще в Стародавньому Римі. Рецепт прекрасно підійде не тільки для вегетаріанського, але і для дієтичного столу.
Інгредієнти:
- капуста білокачанна — половина качана середнього розміру.
- цибуля ріпчаста — 1 головка.
- часник — 5 зубчиків.
- борошно пшеничне — ½ склянки.
- крупа манна — ½ склянки.
- перець, сіль за смаком.
- панірувальні сухарі.
- рослинне масло.
Порада: панірувальні сухарі не обов’язково купувати в магазині, їх легко зробити в домашніх умовах з підсушеного в духовці батона. Хліб подрібнюється будь-яким зручним способом: м’ясорубка, блендер, комбайн. Можна скласти в целофановий пакет і прокатати качалкою. Крихітку слід зберігати під щільно закритою кришкою, щоб сухарі НЕ відсиріли і не покрилися цвіллю.
Технологія приготування:
- Капустяне листя відокремити від качана, залити холодною водою, поставити на повільний вогонь, варити протягом 10 хвилин після закипання.
- Пропустити через м’ясорубку попередньо очищений часник, цибулю і остиглі капустяне листя.
- Додати в фарш манку, борошно, сіль, перець і перемішати.
- Розділити на порції, обваляти в панірувальних сухарях.
- Обсмажити на розігрітій сковороді, змащеній олією, до утворення золотистої скоринки.
Вегетаріанське блюдо готується набагато швидше м’ясного, а калорійність на виході — мінімальна. Для деяких рецептів продукти можна брати не термічно оброблені, а сирі. Наприклад, солодкі морквяно-яблучні крокети.
Інгредієнти:
- морква — 2 шт ..
- яблуко — 2 шт ..
- вівсяні пластівці — 5 ст. л ..
- крупа манна — 5 ст. л ..
- рослинне масло для фритюру — 1 л.
Спосіб обробки не раціональний, так як для малої кількості котлет потрібна велика кількість масла. Рецепт підходить для святкових обідів, а для прийому їжі в звичайний день краще віддати перевагу на користь обсмажування на сковороді.
Технологія приготування:
- Яблуко і моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
- Висипати в пюре манку, перемішати.
- Розділити масу на порції, надати прямокутну форму.
- Обваляти заготовки в вівсянці, залишити на 20-30 хвилин до розм’якшення пластівців.
- Витримати биточки у фритюрі протягом 2-3 хвилин.
Важливо! Проведення наукових експериментів показало, що у людей, що харчуються по системі вегетаріанства, стан здоров’я краще, ніж у решти населення. Нижче ризик розвитку цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань, порушень в роботі шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату.
Рецепти з рослинами сімейства бобових
Турецький горох (друга назва — нут) користується популярністю не тільки на Близькому Сході, але і в європейських країнах. Науково доведено, що рослина сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Вегетаріанські Нутовая котлети з сиром нагадують традиційне східне блюдо фалафель.
Інгредієнти:
- 2 склянки нуту.
- 100 г сиру твердих сортів.
- ½ склянки борошна.
- 50 г свіжої зелені (кріп , петрушка, кінза).
- 5 зубчиків часнику.
- 2 головки цибулі.
- сіль, червоний і чорний перець за смаком.
- рослинне масло для змазування сковороди.
Важливо! Не кожен сир підходить для вегетаріанської дієти. У складі більшості сирів присутній сичужний фермент, який видобувається зі шлунків новонароджених телят. Важливо підібрати такий товар, при виробництві якого використовується мікробіологічний замінник, а не натуральний продукт.
Для приготування страви використовується два види нуту: сухий і консервований. Приємніше за смаком і консистенції закуска з засушеного гороху. Перед приготуванням його необхідно замочити на 4 години.
Технологія приготування:
- Нут відварити.
- Сир натерти.
- Цибулю дрібно нарізати.
- Часник подрібнити.
- Зелень нашаткувати.
- Всі компоненти ретельно перемішати, додати борошно, посолити, поперчити.
- Фалафель смажити в розпеченому маслі до рум’яної скоринки.
у національній турецької кухні котлети з нуту, вегетаріанські та традиційні, подаються до столу з лавашем або питою.
Сочевиця — одна з найдавніших сільськогосподарських культур. Сочевичним котлети вегетаріанські є джерелом білка, здатним замінити хлібобулочні вироби, круп’яні каші, і навіть м’ясо. Переконатися в цьому вийде тільки на власному досвіді, самостійно приготувавши котлети вегетаріанські. Рецепти з фото і детальним описом стануть відмінним помічником на кухні.
Інгредієнти:
- сочевиця — 400 г.
- борошно пшеничне — 2 ст. л ..
- перець болгарський — 2 шт ..
- помідор — 1 шт ..
- пучок зелені (петрушка, кріп, кінза, базилік).
- сіль — 1 ч. л ..
- спеції — 1 ч. л.
Чечевицю, як і інших представників сімейства бобових, необхідно замочити у воді. На розм’якшення йде від десяти до дванадцяти годин.
Технологія приготування:
- Відварити сочевицю, подрібнити (блендером або в м’ясорубці).
- перець, помідор, зелень дрібно нарізати і змішати з сочевичним пюре.
- Ввести в суміш борошно, сіль і спеції, перемішати.
- Смажити з невеликою кількістю масла до рум’янцю.
Квасоля за смаковими якостями нагадує сочевицю. Городники, які вирощують на своїх присадибних ділянках ця невибаглива рослина, можуть вегетаріанські котлети з сочевиці замінити котлетами з квасолі, вегетаріанськими від цього вони бути не перестануть, так і менш смачними, в принципі теж. А ось родич гороху, однорічний маш, практично позбавлений смаку. Але за здатність посилювати смак інших інгредієнтів, що входять до складу одного з них страви, полюбився кулінарам. Найвідоміша похідна трави — скляна локшина фунчоза. Ця рослина підходить для виробництва крохмалю, який лежить в основі вегетаріанських котлет з маша.
Інгредієнти:
- крохмаль з маша — 1 стакан.
- відварений рис — 1 стакан.
- будь-які східні прянощі — 2 ч. л ..
- сіль — 1 ч. л ..
- масло рослинне — 3 ст. л.
Для котлет вегетаріанських, рецепт яких має на увазі додавання маша, не потрібно ні борошно, ні манка. Крохмаль сам по собі прекрасно скріплює компоненти і не дає сформованої фігурі розвалитися.
Технологія приготування:
- Рис прокрутити в блендері до отримання однорідної маси.
- Крохмаль розчинити в олії.
- З рису, крохмалю та спецій замісити фарш, посолити.
- Наліпити биточки, обсмажити.
Також в кулінарії активно застосовують пророщені зерна маша. Послідовність обробки стандартна: замочування, відварювання, подрібнення.
Котлети з круп
Всупереч загальній думці, використовувати в веганскої кулінарії можна не тільки фрукти, овочі, боби, горіхи, а й всілякі крупи. У складі вегетаріанських котлет з гречки міститься набагато більше вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, ніж у м’ясних. А шанс закупорити судини шлаками або заробити захворювання шлунково-кишкового тракту нижче.
Інгредієнти:
- гречана крупа — 100 г.
- вода — 250 мл.
- 2 середні цибулини.
- 1 морква.
- рослинне масло — 3 ст. л ..
- сіль, перець, кмин, кріп, базилік за смаком.
- панірувальні сухарі — 50 г.
якщо дозволяють основні принципи дієти, то в фарш доцільно додати два яйця. Так маса стане більш пластичної, а заготовки будуть добре тримати форму.
Технологія приготування:
- Гречку відварити.
- Цибулю і моркву пасерувати .
- Кашу, цибуля, морква і спеції змішати, подрібнити в блендері.
- Котлетки запанірувати в сухарях, обсмажити з двох сторін.
Людям, недавно прийшли в нестандартну систему харчування, складно відвикнути від смаку м’яса. Тому на перших порах не обійтися без рисових тефтелі з грибами і асафетідой.
Обережно! Пряність володіє вираженим запахом часнику і цибулі. Присмак залишається в роті на кілька годин, а аромат вивітрюється тільки через добу. У поєднанні з іншими спеціями ефект слабшає. В цілому приправа не робить шкідливого впливу, навпаки, навіть корисна при метеоризмі і порушення перетравлення їжі.
Спеція має властивість посилювати смакові якості деяких страв, а в інших випадках і зовсім міняти. Особливо це стосується рису.
Інгредієнти:
- рис — 300 г.
- печериці — 200 г.
- борошно — 5 ст. л ..
- 1 цибулина.
- 1 морква.
- асафетида — ½ ч. л ..
- коріандр — ½ ч. л ..
- сіль — ½ ч. л.
- томатна паста — 2 ст. л ..
- рослинне масло — 100 мл.
- вода — 500 мл.
Деякі домогосподарки додають в фарш щіпку цукру . Вважається, що він розкриває смакові і ароматичні властивості гречки.
Технологія приготування:
- Рисові зерна відварити.
- Печериці обсмажити.
- цибулю нарізати дрібними кубиками.
- моркву натерти на крупній тертці.
- Змішати рис, гриби, цибуля, морква, борошно, коріандр і асафетиду, накатати кульки, злегка обсмажити .
- У невелику ємність вилити воду, додати томатну пасту, посолити, поставити на повільний вогонь.
- У киплячу воду викласти тефтелі, тушкувати 40 хвилин.
Поряд з різноманітністю рецептур, існують різні методи обробки. Готують вегетаріанські котлети в духовці, мультиварці, духовці, фритюрниці, на пару, багатті, вугіллі, кожного разу додаючи нові нотки в уже знайоме блюдо.
Порада: якщо використовуєте занадто соковиті овочі, то після подрібнення перед замешиванием фаршу масу краще віджати, інакше котлети будуть погано тримати форму. В процесі виготовлення бажано користуватися пластмасовим інвентарем, так як контакт металу і фруктів призводить до окислення і швидкому потемніння останніх.
Рослинна дієта не так однобоко, як це здається на перший погляд. Якщо ретельно продумати раціон і грамотно розподілити кількість компонентів для поповнення запасів енергії, то можна харчуватися і смачно, і збалансовано.