Чим корисний токоферол?
- зміцнює імунітет;
- нормалізує рівень холестерину, цукру і гормонів;
- покращує стан шкіри і захищає її від спеки та холоду;
- покращує зір;
- знижує стомлюваність організму;
- синтезує гормони, необхідні для внутрішньоутробного розвитку дитини;
- загоює рубці і шрами;
- підтримує м’язи в тонусі;
- зміцнює волосся;
- підтримує тонус капілярів і бере участь в їх виробництві;
- знижує ризик виникнення раку і хвороби Альцгеймера.
Дефіцит вітаміну Е швидко проявляє себе.
Його недолік викликає:
- м’язову слабкість;
- нервозність;
- вікову пігментацію;
- млявість шкіри;
- швидке «старіння»;
- втрата концентрації уваги;
- погіршення настрою, аж до депресії;
- проблеми з пам’яттю;
- порушення обміну речовин ;
- зниження рівня спе рматозоідов;
- порушення циклу і сексуального бажання у жінок;
- погіршення роботи мозку і серця.
Надлишок токоферолу трапляється вкрай рідко і супроводжується:
- м’язовими судомами;
- розладом шлунка;
- запамороченнями;
- проблемами з серцем;
- нудотою;
- головними болями;
- погіршенням зору.
На вітамін Е багаті:
- Насіння соняшнику. 100 г насіння містять 36,3 мг токоферолу (при необхідній нормі 8-10 мг), велика кількість клітковини, мідь, магній, вітамін В1.
- Шпинат. 2,1 мг на 100 г овочу.
- Рослинні масла. 1 ст.л. забезпечить організм добовою нормою вітаміну Е.
- Горіхи. Всі різновиди горіхів є відмінним джерелом токоферолу, корисних жирів, антиоксидантів, клітковини і інших мікроелементів.
- Авокадо. Містить велику кількість клітковини, трохи вуглеводів і 2,1 мг вітаміну Е на 100 г.
- Креветки. Цей низькокалорійний продукт — джерело корисних мікроелементів. У 100 г міститься 2,2 мг вітаміну. Крім креветок токоферол містять лангусти і устриці.
- Риба. 100 г риби містить більше 2 мг вітаміну Е.
- Спаржа. Має протизапальний ефект, а ще містить вітаміни Е і С, марганець, цинк, селищ.
- Брокколі. У 100 г продукту міститься 1,5 мг токоферолу. До того ж капуста нормалізує рівень холестерину і допомагає очищенню організму.
- Фрукти і ягоди. Наприклад, 100 г ківі містить 1,5 мг вітаміну Е.
- Помідори. Цей овоч містить клітковину і чимала кількість вітамінів, в числі яких і токоферол.
Вітамін Е — один з ефективних засобів для збереження здоров’я, краси і молодості.