Поради

У яких продуктах багато вітаміну Е?

У яких продуктах багато вітаміну Е?

Чим корисний токоферол?

  • зміцнює імунітет;
  • нормалізує рівень холестерину, цукру і гормонів;
  • покращує стан шкіри і захищає її від спеки та холоду;
  • покращує зір;
  • знижує стомлюваність організму;
  • синтезує гормони, необхідні для внутрішньоутробного розвитку дитини;
  • загоює рубці і шрами;
  • підтримує м’язи в тонусі;
  • зміцнює волосся;
  • підтримує тонус капілярів і бере участь в їх виробництві;
  • знижує ризик виникнення раку і хвороби Альцгеймера.

Дефіцит вітаміну Е швидко проявляє себе.

Його недолік викликає:

  • м’язову слабкість;
  • нервозність;
  • вікову пігментацію;
  • млявість шкіри;
  • швидке «старіння»;
  • втрата концентрації уваги;
  • погіршення настрою, аж до депресії;
  • проблеми з пам’яттю;
  • порушення обміну речовин ;
  • зниження рівня спе рматозоідов;
  • порушення циклу і сексуального бажання у жінок;
  • погіршення роботи мозку і серця.

Надлишок токоферолу трапляється вкрай рідко і супроводжується:

  • м’язовими судомами;
  • розладом шлунка;
  • запамороченнями;
  • проблемами з серцем;
  • нудотою;
  • головними болями;
  • погіршенням зору.

На вітамін Е багаті:

  • Насіння соняшнику. 100 г насіння містять 36,3 мг токоферолу (при необхідній нормі 8-10 мг), велика кількість клітковини, мідь, магній, вітамін В1.
  • Шпинат. 2,1 мг на 100 г овочу.
  • Рослинні масла. 1 ст.л. забезпечить організм добовою нормою вітаміну Е.
  • Горіхи. Всі різновиди горіхів є відмінним джерелом токоферолу, корисних жирів, антиоксидантів, клітковини і інших мікроелементів.
  • Авокадо. Містить велику кількість клітковини, трохи вуглеводів і 2,1 мг вітаміну Е на 100 г.
  • Креветки. Цей низькокалорійний продукт — джерело корисних мікроелементів. У 100 г міститься 2,2 мг вітаміну. Крім креветок токоферол містять лангусти і устриці.
  • Риба. 100 г риби містить більше 2 мг вітаміну Е.
  • Спаржа. Має протизапальний ефект, а ще містить вітаміни Е і С, марганець, цинк, селищ.
  • Брокколі. У 100 г продукту міститься 1,5 мг токоферолу. До того ж капуста нормалізує рівень холестерину і допомагає очищенню організму.
  • Фрукти і ягоди. Наприклад, 100 г ківі містить 1,5 мг вітаміну Е.
  • Помідори. Цей овоч містить клітковину і чимала кількість вітамінів, в числі яких і токоферол.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Джентльменів просимо не вставати: кращі жіночі види спорту Осінь-2018: спортивні навантаження для дівчат

Вітамін Е — один з ефективних засобів для збереження здоров’я, краси і молодості.

Схожі статті

Рейтинг найефективніших дієт для схуднення

elena elena

Турбота про психічне здоров’я — як не можна поводитися і чому?

elena elena

Їжте на здоров’я! 4 ради, дотримання яких допоможе відмовитися від шкідливих звичок харчування

elena elena

Корисні властивості гарбуза для організму дорослих і дітей

elena elena

Продукти, які очищають нирки від піску та каміння

elena elena

Як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви

elena elena

Як зберегти молодість, натхнення і активність після 40?

elena elena

Як приготувати чай для схуднення самостійно?

elena elena

Корисна їжа в дорогу — 8 варіантів здорових перекусів

elena elena

Залишити коментар